Forum Na emigracji POLKI W ANGLII
ZMIEŃ
      prawo jazdy

prawo jazdy

(28 wyników)
    • Jestem pod E II DG R juz trzeci rok i jezdze na polskim p.j. Jeszcze mnie policja nie czepila, ale slyszalem, ze polskie p.j. trzeba wymienic na brytyjskie jak sie przebywa tu dluzej niz rok. Z kolei dostalem od kolegi sprzeczna informacje, ze nie ma potrzeby dokonywania takiej wymiany. Czy ma ktos z Was jakies pewne informacje? Wymiana na brytyjskie to klopot przy powrocie do kraju, bo trzeba je z kolei oddac, zeby dostac polskie. fotoforum.gazeta.pl/u/al.1.html
    • Chcialabym zrobic prawo jazdy. Znalazlam kursy komputerowe, po ktorych podobnie jak w Polsce jest egzamin. Nie wiem natomiast jak jest z praktyka. Czy lekcje wykupuje sie oddzielnie tzn. w szkole nauki jazdy i ile tych lekcji trzeba odbyc, aby przystapic do egzaminu? Dziekuje bardzo za wszystkie informacje!!!!!
    • Wymienial ktos z Was prawo jazdy polskie na angielskie? Wiem ze to proste w teorii, wysyla sie formularz poczta i juz, znalazlam o tym strony, ale interesuja mnie rozne "skutki uboczne", np czy w Polsce potem sa problemy z wymiana z powrotem itp
    • Mam zamiar zmienic prawo jazdy na angielskie. Posiadam polskie juz od kilku lat. Moze mi ktos napisac jakie sa procedury, bo kazdy z moich znajomych co innego mowi. Czy po zamianie otrzymam Full licence,jak jest z potwierdzeniem zdrowia. Musi to podpisac doktor? Czy koniecznie musze wyslac stare, bo podobno ich nie zwracaja? A kto moze potwierdzic moja tozsamosc? Duzo tych pytan, ale pomoc z tego forum jest niezawodna. Dzieki za wszystkie podpowiedzi.
    • Jak w tytule, chcę zrobić prawo jazdy tutaj. Słyszałam, że wygląda to nieco inaczej niż w Polsce no i chciałam zasięgnąć od was więcej informacji zanim wybiorę się na poszukiwania jakiejs szkoły jazdy. Tak więc - piszcie co wiecie:) pozdrawiam w Nowym Roku Kasia
    • Cześć!Gdziesik słyszałam,że można teoretyczny test zdawać po angielsku ale z polskim tłumaczeniem na słuchawkach.Czy wogóle są jakieś materiały w róznych językach?
    • za co oblewajá? podpowiedzcie prosze, bo mi kolega opowiada ze jak np dotkne kraweznika przy zatoczce to failed. Czy to prawda?
    • Witam wszystkich.Im dłużej tu mieszkam tym bardziej zdaję sobie sprawę ,że bez auta jest tu ciężko.W zeszłym roku w Swięta Bożego Narodzenia nie jezdziły autobusy wogóle przez dwa,trzy dni.Nie mogłam jechać nigdzie nawet do Kościoła!Wogóle często się zdaza,że muszę trafić gdzieś gdzie autobusy nie kursują albo co 2 godz.Pozatym co tu kryć szansa na lepszą pracę jest większa jeśli masz auto.Mój chłopak ma samochód i teraz ja postanowiłam zrobić prawko.Na początku myślałam,że zrobię...
    • Chetnie odkupie uzywana ksiazke (aktualna 2007/2008): "DSA THEORY TEST BOOK FOR CAR DRIVERS POLISH POLSKI" Jesli ktos ma na zbyciu, to prosze o kontakt mailowy. Pozdrowki
    • Kochane dziewczyny mam do Was pytanie. Jak to wygląda naprawde z tymi angielskimi testami?Czy o prawda,ze do nauki trzeba sobie ,odkupic, od kogos? Czy testy te sa zapakowane w jakims pliku? czy wysylana jest typowa ksiazeczka do nauki?Co jest zawarte w takic testach?Pilnie je potrzebuje,wiec jesli ktoras by miala chetnie odkupie.Poniewaz nie chce kupowac od ludzi z netu,wyszukanych na szybko. chodzi mi oczywiscie o takie po polsku. Z gory dziekuje za wyjasnienie.Pozdrawiam serdecznie.
    • Witam!Parę dni temu wsiadłam do samochodu z moim chłopakiem.Nie mam jeszcze prawka tylko provisional więc byłam trochę zdenerwowana,Jadę,jadę jakoś tak znosi mnie na lewo,nagle ktoś woła z ulicy,że mamy "kapcia"wysiadam a tam opona flak.Jak się okazało powietrze było spuszczone.Jak mogłam nie skapować,że coś jest nie tak?!A właściwie jak to będzie po angielsku"ktoś spuścił mi powietrze z koła?"Tak mniej więcej wiem ale nie jestem pewna.Po zatym zapraszam wszystkich robiących prawko w UK...
    • Niemam prawka i tak coraz czesciej nachodzi mnie mysl o zrobieniu ale tu w angli .Nieznam dobrze angielskiego wiec mam stracha ogromnego. Czy jest jakas szansza na zrobienie kursu z polskim instruktorem ? Jak wyglada taki kurs ?Napiszcze co musze wiedziec i na co sie nastawic ?
    • Nie uwierzycie, właśnie dzwoniłam do Polski w kwestii wyrobienia wtórnika prawa jazdy, ponieważ stare wczoraj mój mąż postradał razem z dowodem i kartami bankowymi, i dowiedziałam się że nie ma problemu tylko musi zrobić nowe badania lekarskie i przedstawić razem z ksero starego prawa jazdy i oczywiście stosowną opłatą. To wszystko jest na ich stronie, ale mi się to nie mieściło w głowie, więc zadzwoniłam i średnio miła pani próbowała mi to wyjaśnić, ja jej też, az w końcu mi powiedziała, że ...
    • Witam!za miesiąc będę (mam nadzieję)szczęśliwą mężatką.Ślub bierzemy w Polsce.Teraz problem,zmiana nazwiska.Jak to wszystko zrobić i czy trzeba.Prawo jazdy(angielskie),dowód,paszport,karta debetowa,ok 9 kart kredytowych,wszelkiego rodzaju store cards.Czy naprawdę WSZYSTKIE muszę wymieniać?To niezły wydatek.Pozatym jak to zrobić skoro paszport i dowód polski a mieszkam tu?!Plizz,dziewczyny,przechodziła któraś przez to?
    • Szukam, szukam i znalesc nie moge... Moj maz uczy sie jazdy samochodem i ma provincional licency. Jazda idzie mu coraz lepiej,ale mi sie gdzies w glowie kolebie,ze byly jakies ograniczenia w mozliwosci jezdzenia z L na drogach szybkiego ruchu. Tylko juz dzis nie pamietam szczegolow. Czy ktos cos umie poradzic? Gdzie ten moj slubny tak naprawde moze jezdzic? Dziekuje!!!
    • Moze ktos sie w tym orientuje, bo mi sie juz pokielbasilo. Co oznaczaja i kto jest uprawniony do oznakowania samochodu czerwona literka L, a kto zielonym P? Ucze sie jezdzic (prawo jazdy mam) i chce dac znac innym kierowcom, ze maja do czynienia z osoba niebezpieczna za kierownica (hehe) i zeby na mnie uwazali bardziej niz na innych. Przynajmniej do czasu, kiedy naucze sie dobrze jezdzic. Poki co wstawilam w okna czerwone L, ale ktos mi powiedzial,z e to dla tych tylko co jezdza z ...
    • jak przychodzi do wyszukania to nic nie mogę znaleźć... A więc proszę, pomóżcie i podzielcie sie swoimi doświadczeniami i radami przy zakupie samochodu! Jakie dokumenty są wymagane (ubezpieczenie, MOT, coś jeszcze??), może jakieś formularze? Nie wiem, ślepa jestem, patrzyłam na stronę DVLA, ale nic nie moge znaleźć;-( Jak to jest w końcu z tym poskim prawem jazdy, czy ubezpieczalnie je akceptują. Czy może ktoś korzystał z ubezpieczenia Tesco? Uff, to chyba na tyle. Dzięki z góry za rad...
    • witajcie, jestem w UK od miesiaca, mieszkam w Hampshire, pracuje jako support worker w care home dla niepelnosprawnych. Podpisalam kontrakt na pol roku, praca poki co mi sie podoba, nie mam tez zadnych problemow z pracownikami. No ale.. poprosilam w interview (jeszcze w Polsce) o duze miasto gdyz najwazniejszy powod, dla ktorego zrezygnowalam z pracy w Polsce i wyjechalam tutaj to nauka jezyka a w duzym miescie mam wieksze mozliwosci wyboru szkoly jezykowej. Firma ma domy w Sout...
    • Witam Kupilem auto, chcialbym je ubezpieczyc przez internet.Znalazlem firme ktora ubezpiecza tanio ale... Jesli podam informacje dla ubezpieczyciela ze nie korzystalem z bonusow (przez rok) to ubezpieczenie jest 2 razy drozsze niz gdy podam ze nie korzystalem z bonusow przez 5 lat. Czy firma jest w stanie to sprawdzic i jesli tak to czy sprawdza takie rzeczy? Czy policja ma dostep do takiej bazy by sprawdzic to? Mam znjajomego Polaka jezdzi autem ktore jest wlasnoscia innego Polaka kt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się