Forum Auto-Moto Prawo jazdy
ZMIEŃ
      prawo jazdy

prawo jazdy

(969 wyników)
    • Witam serdecznie! chciałbym się dowiedzieć jednej rzeczy. Skoro 18stkę mam w październiku i przystąpię teraz do nauki na prawo jazdy to jest możliwość zdania egzaminu pozytywnie miesiąc przed urodzinami i otrzymanie dokumentu w dzień ukończenia 17 lat? Słyszałem o tej ustawie, ale sam nie jestem pewny czy to możliwe.
    • Witam, jestem studentem i dziś zorientowałem się, że moje nie używane prawo jazdy wygasło... 1rok i 2miesiące temu. Zorientowałem się o tym dopiero teraz bo po powrocie do domu chciałem poćwiczyć sobie jazdy i zwróciłem uwagę, że z racji że mam wadę wzorku jest ono terminowe i uległo przedawnieniu. Chciałem zapytać co teraz? Powinienem skierować się ponownie na kurs prawa jazdy?
    • Witam Mam taki problem odnośnie prawa jazdy kategorii C. W obecnej chwili mam 18 lat , egzamin na prawo jazdy kategorii C miałem 16 stycznia . Z teorii jak i z praktyki miałem wynik pozytywny . Problem się zaczął dopiero wtedy gdy dokumenty doszły do starostwa a było to 22 stycznia i Panie w starostwie poinformowały mnie ,ze nie mogą wydać mi uprawnienie , ponieważ po 19 stycznia zmieniły się przepisy dotyczące wymaganego wieku na kategorię C z 18 na 21 . Jest tylko jedna opcja , ze jeśli...
    • witam! Jestem mama dwójki dzieci, na co dzień wychowuję je sama,mąż pracuje za granicą. Nie mam prawa jazdy a w takiej sytuacji przydało by mi się.Kiedyś robiłam prawo jazdy,ukończyłam kurs i przystąpiłam do egzaminu.Teoretyczny zdałam za 1 razem a praktyczny oblałam na samym początku.Od tamtej pory więcej nie próbowałam,poddałam się.Nie wiem dlaczego ale jak miałam wsiąść do auta i jeździć to paraliżował mnie strach.Nie pozwalało to mi racjonalnie myśleć i swobodnie jeździć.Dzisiaj jestem s...
    • Witam ! Mam 15 lat, w czerwcu 2012 będę mieć ukończone 16 lat. W zimę będę jechał do USA na jeden semestr szkolny do rodziny. Chciałbym przed wyjazdem zdać tam amerykańskie prawo jazdy. Rzecz w tym, że chciałbym się dowiedzieć, czy byłoby ono respektowane w Polsce. Moja dziewczyna mieszka na drugim koncu Polski i kombinuję jak mógłbym do niej jeździć. Słyszałem o międzynarodowym prawie jazdy wydanym w USA, ale nie wiem, czy tutaj byłoby ono uznawane. Nie mam amerykańskiego obywatelstwa. Cz...
    • Chcę zrobić prawo jazdy, zanim pójdę na studia. Chodzę do maturalnej klasy. Gdzie się zapisać, żeby wszystko poszło sprawnie? No i żeby naprawdę nauczyli mnie jeździć :)!
    • Szukam Pani, która zrobiła prawo jazdy po 40-stce i zgodzi się o tym opowiedzieć (i podzielić doświadczeniami) dla gazety. Proszę o kontakt mailowy na maila gazetowego. Z góry bardzo dziękuję!
    • Dzień dobry. Muszę gdzieś to z siebie "wylać" więc postanowiłem zrobić to tu. Mam 21 i chodzę na prawo jazdy (w PORD Gdańsk) już od Maja (pierwszy egzamin) ... zaliczyłem Siedem niezdanych egzaminów ( Dwa pierwsze na placu reszta na mieście - niedojechanie do lewej pod prąd itp)Moje egzaminy na początku trwały 5 minut ostatnie 30 minut .. Jedno wiem na pewno- potrzebuje prawo jazdy jak mało kto (starsza mama a nikt w rodzinie nie ma prawka itd) Jestem już tym zdołowany :( W Czwartek 21 XI...
    • czy ktoś zna lekarza medycyny pracy z Krakowa, który wydał już kiedyś pozwolenie na prawo jazdy osobie z padaczką? oczywiście mowa o osobie, której sytuacja jest całkowicie ustabilizowana, nie ma ataków, aury, mioklonii itp. szukam takiego lekarza w Polsce nie obowiązuje prawo europejskie a nowa ustawa jest wciąż w sejmie. lekarze nie chcą wydawać takich pozwoleń w większości przypadków. niektórzy mówią nawet" po moim trupie..."
    • czy ktos z was sie orientuje czy jezeli osoba ktora ma prawo jazdy a dlugo nie jezdziła i chce wziasc jazdy w jakims osrodku to czy taka osoba moze jezdzic samochodem oznaczonym L czy jest to zakazane w takiej sytuacji? slyszalam ze w razie kontroli policji osrodek ponosi kare jesi osoba majaca prawo jazy jedzi L? prosze o opinie
    • witam, moje terminowe prawo jazdy utracilo waznosc w 2008 roku. czy bede musiala od nowa podchodzic do egzaminu??
    • Hejka wszystkim mam pytanie:czy ktoś wie jak zdaje się prawo jazdy w RPA?Pisze bo w Polsce bezskutecznie podchodze,a mam faceta z RPA i słyszałam że tam robienie prawka jest bardzo łatwe.Zastanawiam się czy tam nie robić.Czy to prawo jazdy z RPA będzie uznane w Polsce?
    • Skończyłam kurs na prawko i czekam na egzamin, jednak chciałabym tak raz przejechać się po mieście sama, żeby zobaczyć jak to jest bez instruktora, jak się czuję za kierownicą sama itp. Żeby się na egzaminie nie okazało że wsiądę do samochodu mam jechać już bez instruktora a tu nagle panika i stres. Zastanawiam się czy oprócz mandatu w razie gdyby mnie policja złapała że jeżdżę bez prawka były by jeszcze jakieś inne konsekwencje? Np. nie mogłabym przystępować do egzaminu państwowego? Jeździła...
    • Witam ! Mam pytanie. Czy w Polsce osoba posiadająca prawo jazdy kategorii B1 może poruszać się samochodem przekraczającym masę własna 550 kg. jeżeli siedzi przy niej dorosły posiadający prawo jazdy kat. B ? Szukałem odpowiedzi na rożnych forach ale nic nie znalazłem. Jeśli jest taka możliwość to prosiłbym również o przytoczenie treści fragmentu z kodeksu drogowego (lub karnego), dotyczącego tego tematu. Liczę na odpowiedź i z góry wszystkim dziękuję.
    • [u] www.112.pl/slaskie/wypadek-na-placu-manewrowym-kursantka-potracila-instruktora-8081.html[/u] Ma kobitka talent do jazdy. Tylko kto jej dał te prawo jazdy? Na placu manewrowym ścięła zbrojony betonowy słup. Wypadek na placu manewrowym: kursantka potrąciła instruktora Policjanci bielskiej drogówki ustalają szczegółowe okoliczności wypadku, do którego doszło dzisiaj około 9.00 na placu manewrowym w Bielsku-Białej przy ulicy Broniewskiego. 56-letnia kursantka potrąciła 38-letnie...
    • Witam, mam wadę wzroku i otrzymałam przy wyrabianiu prawa jazdy dokument terminowy na 5 lat. Po przeczytaniu wielu wątków w tej sprawie stwierdzam, że mam pecha. Nie mam zbyt dużej wady (+2 dioprii) a ponadto moja wada się już nie pogłębia a i tak musze się bujać z wyrabianiem. Wiele osób w podobnej sytuacji cieszy się prawkiem bezterminowym.Jeśli ktoś ma namiar na lekarza, który nie robi problemu z noszeniem okularów i wydaniem zaświadczenia o bezterminowym prawie jeździe, proszę o odzew. Pe...
    • Witam Chciałbym zaciągnąć porady osób które są zorientowane w tym temacie. W jaki sposób uzyskać licencje instruktora prawa jazdy, jakie są wymagania, gdzie trzeba się zgłosić ( czy do WORDu czy do jakiejkolwiek szkoły jazdy) jak wygląda kurs i czy trudno jest zdać egzamin. Czy gdy posiadam prawko kat B to znaczy ze po zdaniu egzaminu bede mogl uczyc tylko na samochod osobowy czy też np na motocykl, czy w tym wypadku sam musiałbym posiadać prawko na motocykl. Z góry dzięki za o...
    • jak to jest, czy mozna jezdzic. stan to Massachusetts, jade na ok miesiac. mam polskie prawko od pol roku.nie mam wlasnego auta. siostra mowila ze bede jezdzic jej autem ale mam zrobic prawko miedzynarodowe. przyznam ze zawalilam sprawe bo jade juz w sierpniu a dopiero jutro mam sie udac po wize no i nie zrobilam jednak tego miedzynarodowego. nie wiem czy zdaze to zrobic do konca miesiaca (planuje lot 1-4 sierpnia) nic wielkiego sie nie stanie jak nie bede miala tego prawka z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się