Forum eDziecko eRodzice Samodzielna mama
ZMIEŃ
      prawo jazdy

prawo jazdy

(23 wyniki)
    • Nie każdy dłużnik alimentacyjny straci prawo jazdy Są założenia do projektu nowelizacji ustawy z 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej. Zmiany muszą zostać wprowadzone ze względu na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 22 września 2009 r., który za niekonstytucyjny uznał przepis umożliwiający odbieranie prawa jazdy dłużnikom alimentacyjnym. Wykonując zalecenia Trybunału Konstytucyjnego, rząd nie zrezygnował z zatrzymywania praw...
    • chcąc skorzystać z możliwości jaką daje rozporządzenie, które miało ukrócić bezkarne niepłacenie alimentów skierowałam wniosek do mops-a alimenciarza... wczoraj dostałam odpowiedź. pana m. wezwali, pan m. się stawił, złożył oświadczenie, że nic nie ma. zeznał, że pracuje jako sprzedawca za 1300 brutto. a obecnie jest na zwolnieniu lekarskim. aktywizować zawodowo go nie będą, bo pracuje. zmuszania do poszukiwania lepiej płatnej pracy ustawodawca nie przewidział.do prokutatury pi...
    • We wtorek zlozylam wniosek jak wyzej, prawnik w OPS, gdzie bylam w piatek zdecydowala, ze mam go zlozyc u Komornika, ktory sciga naszego tatke /oczywiscie bezskutecznie/. Dlug alimentacyjny za 4 lata wynosi prawie 40 tysiecy, musze natychmiast odzyskac te pieniadze, bo mi sa niezbedne, moje dziecko nie ma mebli i nigdy jeszcze nie mialo, musi jechac na turnus rehabilitacyjny po zlamaniu i ze skolioza, musi miec lekcje angielskiego itd, NIE POPUSZCZE!!!Czy ktoras z Was juz to robil...
    • czy ja moge zlozyc jakis wniosek ?? czy to np komornik sie tym zajmuje czy mops jesli stamtad otrzymuje pieniadze ??
    • Łódź, Katowice, Wrocław - tylko w tych trzech miastach urzędnicy chcą odebrać ponad 1.000 praw jazdy za unikanie płacenia alimentów. Gminy ostrzegają: to dopiero początek! Możliwość odebrania prawa jazdy niepłacącym na dzieci rodzicom daje wprowadzona półtora roku temu ustawa o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych. Pierwsze wnioski w sprawie odebrania tego dokumentu miejskie ośrodki pomocy społecznej skierowały w zeszłym roku, ale dopiero teraz akcja zatrzymywania praw jazdy nabie...
    • Jest projekt regulacji i pewnej sankcji. Otóż rodzice uchylający się od płacenia dziecka mają mieć odbierane prawo jazdy. Sankcja wydaje się być dość dziwna (przynajmniej z prawnego punktu widzenia) jednakże wiecie co , z ubolewaniem czytam kolejny post bo nie płaci ... więc może to jakaś metoda. Co o tym sądzicie????
    • Witam Trochę nie odzywałam się a teraz proszę o radę: nie obejmuje mnie fundusz bo zarobki trochę przekraczają, czy jest jakaś podstawa prawna, na którą mogę powołać się aby złożyć wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu??? ponad rok temu rozpoczęłam wędrówkę po wszystkich możliwych urzędach ale nie podlegam pod pomoc społeczną bo mam takiego pecha, że pracuję uczciwie i w związku z tym wszyscy bezradnie rozkładali ręce, że prawko owszem zatrzymuje starost...
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3318376.html
    • Witam, zacznę od początku. W październiku ub.r. złożyłam wniosek o egzekucję alimentów do komornika. Wyliczyłam sobie zaległości (wyszło ok. 7 tys.).Dostałam dwa przelewy-jeden w listopadzie na ok. 130 zł i drugi w grudniu ok. 1600 zł. I cisza. Ojciec dziecka nie jest nigdzie zatrudniony, nie ma nic na siebie, ale wiedzie mu sie nieźle-4 samochody, działeczka rekreacyjna, dwupoziomowe mieszkanko-wszystko na konkubinę albo jej rodzinę. U komornika się tyle dowiedziałam, że sprawdzil...
    • bywam tu z rzadka, mało czasu, czasem podczytuję, czasem coś od siebie napiszę:)) pisalaś w jednym z postów o dziewczynie, która zabiega o zabranie prawa jazdy, choć nie pobiera świadczeń - możesz wskazać link, bo nie znalazłam; no i czy masz coś wspólnego z biurem komornika? - szukam kogoś, kto mógłby mi udzielić porady praktycznej:)) w mojej sytuacji, gdzie tatuś płaci, tylko że częściowo, co de facto zwalania go od wszystkich przykrych konsekwencji niepłacenia, a dług rosnie, nie wsp...
    • Witam, Co jakis czas Was podczytuje. Jestem mama samodzielna, ale nie samotna. Mam drugiego meza, ktory ma swoje dziecko z pierwszego malzenstwa, ale nie przeszkadza mu to pomagac mi w wychowaniu mojego syna. Ale ja nie o tym. A o czym? Ano o tym, ze przez blisko 3 lata mialam prawie wyciszony uklad z eksem: zabieral malego co drugi weekend, przywozil raczej punktualnie, placil tez raczej punktualnie, zajmowal sie jak potrafil dzieckiem najlepiej. A teraz mamy sytuacje tego rodz...
    • Były mąż nie płaci alimentów na 10 letniego syna, dopóki istniał fundusz to dostawałam pieniądze, teraz zaliczki nie mam, bo przekroczyłam dochody o jakieś 10 zł. Komornik nie może wyegzekwować, bo były ma dom, samochód i firme na obecną żonę, teoretycznie nie posiada nic.Zakładałam sprawy do prokuratury odkąd zlikwidowali fundusz- przy pierwszej się wystraszył i nawet przez 3 miesiące płacił, przy następnych sprawach był już cwany- jak tylko przychodziło wezwanie wpłacał 100 lub ...
    • Witam. Mam zasądzone alimenty na córkę których ojciec nie płaci od 11 lat.Ojciec przez te 11 lat nie utrzymuje kontaktów z dzieckiem sam z własnej nie przymuszonej woli zresztą tak jak i jego rodzina. Sprawa właściwie od początku jest "moitorowana" przez komornika ,który przez ten cały czas nie zrobił nic by ściągąć pieniądze. Prokuratura po raz koleny umorzyła postępowanie wobec niego o uchylanie się od łożenia na swoje dziecko.Z tego postępowania dowiedziałam się gdzie obecni...
    • Witam Panstwa bo i Panow tu czytam,co mile-chos forum z tytulem "..mama" :) Mam takie wazne pytanko, bo tak czytam o nowej ustawie odnosnie "alimenciarzy", nawet dowiadywalam sie w niektorych urzedach ale dalej jestem "glupia" w tym wszystkim. Czy ktos wie jakie obowiazki ma Komornik, czy jest to gdzies zapisane? bo to ze nowa ustawa itd..ok to MOPS czuwaja, dzialaj i jest w miare ok, ale ja nie mam zaliczki alimentacyjnej poniewaz wyszlam ponownie za maz,a alimenty na syna 8z pierwszeg...
    • Po prawie 8-mcach dostałam kolejne alimenty w powalającej kwocie 250 zł. Ojciec ma zasądzone 350 kazdego m-ca. Była to szósta wpłata a synek skończy w pażdzierniku dwa latka. Komornik nic nie zajmie bo wszystko jest własnością żony albo ich współwłasnością. Zajął, co prawda mieszkanie, które aktualnie stoi puste (mają dom), ale nie może wystawić na licytację bo to jest własnośc obydwojga małzonków. Wystąpiłam do sądu o wydanie klauzuli na współmałzonka. Muszę wpłacić 50 zł aby wn...
    • z mocy Ustawy 732 "O postepowaniu wobec dlużnikow alimentacyjnych i zaliczce alimentacyjnej". Czy ktos z szacownych forumowiczow przeszedl moze przez procedury zatrzymania prawa jazdy tatusiowi, ktory ma dlug al.? Kto kieruje wniosek w tej sprawie i do kogo? Czy to ja mam zwrocic sie do Komornika, przez ktorego przechodza wszystkie sprawy zwiazane z zaliczka, egzekucja dlugu itd, a on dalej do starosty gminy , gdzie mieszka dluznik, czy moze jakos inaczej? Do wakacji musze odzyska...
    • Dziewczyny, Komornik jest bezskuteczny od ponad 6 miesięcy. Tatulek od roku nie płaci, "nigdzie nie pracuje" - a wynajmuje mieszkanie i się utrzymuje jakimś cudem. Chcę zabrać się za inne możliwości wyegzekwowania alimentów bo ja nie wyrabiam finansowo - i myślałam najpierw o odebraniu prawa jazdy (czy którejś z Was się to w ogóle udało ???) a potem jeśli i to nie pomoże zgłosić się do prokuratury. Tylko zastanawiam się czy by wcześniej nie "poinformować" życzkliwie że jeśli...
    • Witam dzielne mamy:)) moja irytacja sięgnęła zenitu, brak alimentów itp. udałam się do komornika zaznajomiona dokładnie z ustawą o dłużnikach alimentacyjnych. Poprosiiłam grzecznie o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji (czekam na rozprawę przeciwko dziadkowi synka o alimenty)oraz o wszczęcie procedury odebrania prawa jazdy dłużnikowi. komornika nie było, pani w jego kancelarii dzwoniła do bardziej obeznanych z tematem koleżanek, po czym usiłowała mnie spławić mówiąc, że k...
    • Od niedawna jestem rozwódką, dodam tylko że bardzo szczęśliwą, mimo czasami dość dziwnych zagrań ze strony byłego męża. Wg wyroku sądowego były powinien mi płacić alimenty do 15 każdego misiąca. Jednak tego nie robi argumentując to tym, iż mieszkamy jeszcze razem (wyprowadzamy się z dzieckiem dopiero po skończeniu budowy mojego mieszkania). Mąż w zasadzie nie łoży na utrzymanie syna, tzn kupuje artykuły spozywcze (głównie pieczywo, mleko) ale większość wydatków związanych z utrz...
    • alimenty(12)

prosze was o pomoc, 8 marca mój mąz się wyprowadził, od tego czasu nie daje na dziecko, mieszka u mamusi i za jedzenie i mieszkanie płaci jej 500 zl,na dziecko chce placic 200 lub 300 zlotych, tlumaczac sie tym ze musi jeszcze sobie mieszkanko wynajac. Zarabia 2100 netto, ja 1700 netto, miesieczne (mieszkamy na podkarpaciu) utrzymanie synka 4-ro letniego wyszlo mi ponad 1000 zl (samo przedszkole 300, do tej pory wydatki na niego zawsze byly priorytetem)), mieszkamy poza mistem, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się