-
Jest cos takiego jak testy do prawa jazdy z polskim lektorem??
Nie mialam pojecia,ze nie tzreba mowic po angielsku,zeby zdac prawo jazdy tutaj...
-
Czy moge prowadzic samochod na polskie Prawo Jazdy w UK? , pytam , bo policjant powiedzial mi , ze niby moge jezdzic , ale przy jakejkolwiek kontroli , musze miec w nim moj angielski adres, co oznacza zmiane dokumentu. Czyli , ze mam wymienic cale prawko , czy tylko adres, zdjecie? Czy mozna to zrobic przez internet? jesli tak to poprosze o adres internetowy osoby zorientowane w temacie. Jestm naprawde zdziwiona, bo wczesniej mieszkalam w Danii, tez pod innym adresem I nic nie mosialam zmieniac
-
Witam drogie Panie. Wymieniałam ostatnio moje polskie prawo jazdy kat B na brytyjskie i tu niespodzianka - otrzymalam prawko z zaznaczona - bezterminowo - kat A. (Wlasciwie to waznosc jest do 2040). Suma sumarum - na prawku mam kat A, AM, B i B1, wszystko z ta sama data waznosci. I teraz moje pytanie - czy ktoś się orientuje czy to oznacza że mogę jeżdzić motocyklem? Oczywiście wiem że z kat B moge bez testow i egzaminow jezdzic mopedem i wiem ze na wszelkie inne motocykle trzeba zdawac egz...
-
Dziewczyny moja mama chce wymienic prawo jazdy (potrzebuje jako proof of address).
Czytam te ulotki i broszurki i nigdzie nie widze ile dokumentow potwierdzaiacych,ze dana osoba jest ta za ktora sie podaje trzeba wyslac? Jeden? Dobrze rozumiem,ze zalaczyc trzeba polskie prawojazdy, paszport/dowod osobisty, zidiecie, oplate i wniosek? Kurde za moich czasow (dawno to bylo) to chyba jeszcze ktos mi zdiecie podpisywal,ale wyglada,ze teraz nie trzeba... Dobrze rozumiem?
-
Hehe, pewnie domyslacie sie, ze jestem w trakcie 'porzadkowania' roznych urzedowych spraw.
Od 6 lat jestem tutaj i uzywam polskiego prawka. Jezdze prawie codziennie i oczywiscie moje nazwisko tez widnieje na ubezpieczeniu. Czy lamie przepisy? Czy powinnam wymienic?
-
Czy ktoś ma linka do trony jak to teraz jest z tym brytyjskim prawem jazdy?
W necie znajduję bardzo sprzeczne informacje. Na jednej stronie czytam, że nie
jest potrzebne i można jeździć na polskim, na innej stronie że powinnam
wymienić po 3 latach od przyjazdu do kraju.
Z drugiej strony Agencja Ubezpieczeniowa wymaga full driving licence, więc
pomyślałam, że jednak wymienię. Wzięłam z poczty formularz D1. Według tego co
tam napisane wymiana prawa jazdy nic nie kosztuje (w necie są z...
-
Meczy mnie to juz od dluzego czasu...
Otoz prawo jazdy zrobilam na ostatnim roku studiow, ok 7 lat temu no i od tego czasu za kierownice siadlam tylko raz...
Chcialabym sobie przypomniec jak jezdzic i mam w zwiazku z tym pytanie.
Czy musze wymienic najpierw prawo jazdy z Polski na angielskie?
Czy znajde w polnocnym Londynie tansze lekcje niz £20 na godzine?
A moze ktos z Was mial podobna sytuajce i moglby mi cos doradzic,np ile lekcji moze zajac takie "przypomnienie"
Z gory dziekuje
-
tak w skrócie: przekroczona prędkość o 6 mil, nakaz zapłaty mandatu
w wysokości 60 funtów i 3 pkt karne.
Moje pytanie brzmi: czy płacąc ten mandat wystarczy podać w
formularzu nr prawa jazdy osoby prowadzącej samochód,czy należy go
odesłac (to prawko) do dvla?
Prosze o odpowiedź,
-
Wlasnie wypelniam formularz na prawo jazdy i sie troche pogubilam. Jest tam
informacja, ze jesli nie posiadam paszportu UK to musze im wyslac inny
dokument i zdjecie podpisane przez kogos kto zna mnie tutaj co najmniej dwa
lata i nie mieszka ze mna w tym samym domu, ja tu nie jestem jeszcze dwa lata
i naprawde nie wiem co mam z tym fantem zrobic?Moze jakos mozna to obejsc?
-
Dostalismy mandat chcielismy zaplacic na poczcie a pani mowi ze skoro prawo
jazdy nie UK to raczej sie wstrzymac bo nie moga dopisca punktow. Co teraz
wymienic to i tak trzeba ale jakie moga byc konsekwencje, ile mamy na to
czasu. dzwonilismy ale pani nie umiala nam powiedzic co zrobic.???
-
Witam,
szczerze mówiąc trochę jestem podłamana :(
wczoraj pierwsze podejście (w Polsce) i pech...
Wiem, wiem, co powiecie, że nie ja pierwsza i nie ostatnia, że to była
dopiero pierwsza próba itp. itd.
ale ja mam NÓŻ NA GARDLE !!!!!!!!!!
za 1,5 miesiąca będę w Anglii a tam gdzie bedę mieszkać bez prawka ani rusz,
bo z dala od miasta, a mąż całymi dniami w pracy, a kto dzieci zawiezie do
szkoły?
normalnie by mnie to nie obeszło, ale stres tym większy, że tak mało czasu w
Polsce m...
-
Ja tylko dotre do UK chce zrobic prawojazdy. Opcja maz-nauczyciel odpada :-) Wiec szukam dobrego instruktora z okolic Windsor. Ale sama nie wiem czy polskojezyczny czy angielskojezyczny. Martwie sie, ze jak bede sie uczyc jezdzic z Polakiem to na egzaminie obleje bo nie bede rozumiala polece, a jesli wybiore instruktor anglojezycznego to moge miec problem z komunikacja.
Dziewczyny jakie Wy macie doswiadczeni i moze znacie kogos godnego polecenia?
Dzieki
Gosia
-
prosze o rady jesli ktos zdawal i pamieta hazard perception test (HPT), jest to test zaraz po teoretycznym , na kompie beda filmiki,krotkie scenki, prosze napiszcie szczegoly o co dokladnie tam chodzi? klikam mysza gdy widze niebezpieczenstwo? czy oceniam jazde np, kogos na rowerze itd, i klikam gdy jedzie zle czy jak? jesli jakis limit klikniec? pozdrawiam
-
od 8 lat jezdze w UK na polskim prawo jazdy. Czy musze je wymienic na brytyjskie czy to nie ma roznicy?
-
dziewczyny co mam zrobic, normalnie nie wiem dzisiaj padlam ofiara kieszonkowca (tudziez torebkowca) w centrum handlowym z torebki ukradziono mi caly portfel, z kartami nhs maternity card, boots card , karty platnicze , debetowe z banku , a co najgorsze z polskim dowodem osobistym, jako ze paszport konczy mi sie w lutym to bylby moj jedyny dokument tozsamosci do czasu gdy urodze maluszka (koniec kwietnia), nie moge jechac teraz do Polski zeby wyrobic nowy dowod a poza tym nie jestem w Pl zame...
-
Witajcie
|Ukradli mi dziś portwel ze wszystkimi dokumentami,dowód ,prawo jazdy karty medyczne i do bankomatu no i pieniadze jakie 60 f.Jestem zrospaczona.Za dwa tygodznie jedziemy do Polski bilety juz kupione na prom bo jedziemy samochodem a tu takie cos.Poratujcie jakąś rada czy w ambasadzie wydadzą mi coś na czym przekrocze granice?Jestem w szoku jeszcze mi nigdy nic nie zwinęli.A w sierpniu w pl mam umowioną operacje a tam mialam karty dzieki ktorym mam ubezpieczenie.Siedze i mam uczucie...
-
a mianowicie boje sie nauczyc jezdzic autem a co za tym idzie zrobic prawko....
wiem wstyd...
niby 'techniczna' jestem, sama komputer czy komurke sobie naprawiam ale... to tylko sprzet, ja sie boeje ze sie zagapie, zrobie wypadek, komus krzywde...po prostu sie boje a wszyscy mnie namawiaja...
tak tylko wyzalic sie chcialam, sama na siebie.
-
i posiadam jedynie akt slubu. Myslicie, ze beda mi stwarzac problemy
z tego powodu,ze nie mam jeszcze zadnego dokumentu (dowod osobisty,
paszport, prawo jazdy) z nowym nazwiskiem? Poradzcie od jakiej
instytucji najlepie zaczac?
-
Sorry za być może głupie pytanie, ale lepiej mieć rozwiane wszelkie wątpliwości niż niemiłą niespodziankę.
Czy Anglik jadący do Polski musi mieć paszport?
W układzie z Schengen Anglia nie jest, więc ID nie wystarczy?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
Powszechne w internecie przekonanie, ze kombinatorstwo, szarostrefowanie i naciaganie prawa to domena ludow slowianskich (czyt. Polakow) przypomnialo mi sie dzis, kiedy ogladalam odcinek Top Gear dostepny aktualnie na iPlayerze.
Gosciem tego odcinka byla Sienna Miller, ktora calkiem niezle wypadla w tescie reasonably priced car, zwlaszcza ze zaledwie tydzien wczesniej zdala test na prawo jazdy.
Sienna podzielila sie z Clarksonem urzekajaca historia o tym, jak to juz od jakiegos czasu je...