Forum Na emigracji Polki w Stanach
ZMIEŃ
      prawo jazdy

prawo jazdy

(20 wyników)
    • No wlasnie, wazne, czy nie wazne w Polsce, bo nie chce mi sie wyrabiac miedzynarodowego. Jade juz za tydzien i bede duzo po Polsce jezdzila. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrowionka
    • czy moze ktoras sie z was orientuje, mysle ze samo wie, bo ona wie wszytko :- )))))
    • Chcialabym sie dowiedziec, czy trudno o zrobienie prawka w Stanach. Chodzi mi przede wszystkim o to jak dlugo trwa kurs i ile kosztuje. Slyszalam, ze o wiele latwiej mozna zdobyc prawo jazdy niz w Polsce? Aha, prosze jeszcze o info jak przebiega caly kurs a pozniej egzamin. Dziekuje.
    • Problem: chlopak 19 lat po zdanych testach, na egzamin z jazdy musi czekac az 6 miesiecy! Czy da sie to jakos ominac? Potrzebuje dojezdzac na uczelnie od polowy wrzesnia, a te 6 miesiecy skonczy sie dopiero w grudniu. Ma ktos jakis pomysl? Cos nie wierze, aby studenci ktorzy np przyjada tutaj sie uczyc mieli taki problem. Chlopak nie mial polskiego prawa jazdy, jest legalnie, ma SSN itd. Oczywiscie kilka osob w motor vehicle zapytanych o to nic nie umialo powiedziec. Bede wdzieczna...
    • wlasnie dziewczyny, jak to jest z tym polskim prawem jazdy? A dokladnie czy mozna uzywac polskiego prawa jazdy, czyli tego nowego prawie ze unijnego? Czy trzeba miec miedzynarodowe i jak dlugo mozna na nim jezdzic? Bo ja juz sie tyle nasluchalam i naczytalam, juz nie wiem....a jestem na wizie turystycznej i nie wiem czy moge zrobic sobie amerykanskie prawko? Czytalam gdzies, ze jest potrzebny security number. pozdrawiam ze slonecznej Philadelphi.
    • Wlasnie zdalam pisemny test na prawo jazdy, ktore to wydarzenie sklonilo mnie do pewnych refleksji. Pamietam jak ze 12 lat temu w Polsce przygotowywalam sie do takiegoz egzaminu. Okupione to bylo wieloma dniami rycia, powtarzania, wypelniania przykladowych testow, stresu pobudzanego malo radosnymi opowiesciami znajomych, przebijania sie przez wieloznaczne pytania, tak skonstruowane, zeby jeszcze bardziej zakrecic i tak skolowanego kandydata na kierowce....Kilkadziesiat, czesto trudnych ...
    • wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,6953904,Prawo_jazdy_z_USA_bez_ruszania_sie_z_domu__To_mozliwe.html Facet dostal prawko poczta z CT nie ruszajac sie z Polski do tego ma zawieszone polskie prawko i mysli (BTW razem z Gazeta), ze amerykanskie prawko jest legalne. Ktos z Polonii znalazl nowy sposob na zarobek. Nie ma jak kreatywne myslenie.
    • W osobnym watku opisalam jak wyeskortowano mnie w zeszlym tygodniu z pracy... Dziekuje wszystkim serdecznie za slowa otuchy... Jako, ze akurat konczy nam sie umowa najmu mieszkania, a ja stracilam prace, wiec zdecydowalismy sie z mezem zwinac zagle i przeczekac zle czasy u tesciow, ktorzy dysponuja domkiem na przedmiesciach. W zwiazku z tym dzis wybralam sie do DMV rozpoczac procedure otrzymania prawa jazdy (wczesniej w Nowym Jorku nie bylo mi potrzebne)... Tu zaczynaja s...
    • ...co sadzicie o idei wydawania prawa jazdy na nielegalnych?? Wedlug mnie - absolutnie, ale to absolutnie nie powinni tego zrobic.
    • Witam, to mój pierwszy post na tym forum, choć czytam je od dawna i bardzo lubię. Chciałabym zasięgnąć porady w urzędowej sprawie. Będę musiała niebawem wymienić polski paszport. Czeka mnie w związku z tym przymusowa i kosztowna wycieczka do LA. Mam wątpliwości odnośnie do umiejscowienia aktu małżeństwa w Polsce. Otóż, wyszłam za mąż, nie zmieniłam nazwiska i dotychczas byłam przekonana, że nie muszę umiejscowić aktu małżeństwa. Wyczytałam jednak na stronie jednego z konsula...
    • hawaje(13)

Dziewczyny, wiem ze wiekszosc z nas jest tutaj legalnie, wiec moze pytanie pozostanie bez odpowiedzi, ale chcialabym sie upewnic, ze zadne przepisy sie nie zaostrzyly w ostatnim czasie i wyjazdy na Hawaje nadal sa OK dla osob bez uregulowanego pobytu????? czy ktos cos slyszal na ten temat?????
    • witam wszytskich serdeczenie! i mam pytanie - jak wyglada pozdrozowanie po USA z niewazna/wygasla wiza turystyczna. czy spotkaliscie sie zeby na lotniskach sprawdzali tez wize i termin powrotu itd? oczywiste jest, ze jestem jednym z nielegalnie przebywajacyhc tuaj emigrantow. dzieki za wszelkie rady i wskazowki. Pozdrawiam
    • Ludziki mam pytanie: czy do Montreal do Kanady mozna wjechac na amerykanskie prawo jazdy, czy to wystarczy czy trzeba miec paszport amerykanski, cz ymoze moge mec polski paszport i zielona karte? dzieki z gory
    • Nie mam uregulowanego statusu ,moja wiza skonczyla sie rok temu . Czy powinnam sie obawiac podrozujac samolotem na Hawaje czy Alaske (z NY) i jaki dokument jest potrzebny do podrozy samolotem z wyj. prawajazdy US i stanowego ID.
    • slub(6)

slub z amerykaninem jaki zestaw dokumentow z PL potrzebuje?
    • ...i nie tylko. w nowym wątku żeby nie zaśmiecać tego o broni :-) > O, to gdzie sie spozniles misko z powodu ograniczenia szybkosci? A gdzieś napisałem, że się spóźniłem? > Temat dozwolonej szybkosci walkowano tu juz kilkadziesiat razy. Nic nie szkodzi, by powałkować jeszcze parę razy, nie? ;-) Mógłbym podać sporo szczegółowych przykładów napotkanych przez mnie ograniczeń prędkości zupełnie nieprzystających do okoliczności. Mógłbym podać przykłady takich, gdzie, o...
    • Mam pytanko: czy ktos z Was wyporzyczal auto w Polsce? Czy mozecie jakas firme polecic? Jakie macie doswiadczenia? Wybieramy sie cala rodzinka i samochod taty bedzie troche maly no i chcialabym miec tez troche wolnosci wyskoczenia tu i tam...
    • W styczniu mamy przyjechac do Stanow. Nigdy tam nie bylismy wiec wybaczcie, jezeli ktores z pytan wyda sie glupie. Firma, w ktorej maz bedzie pracowal znajduje sie w McLean pod Waszyngtonem. Mamy tam byc przez pierwsze 3 miesiace, a potem maz dostanie zlecenie i gdzies nas przeniosa. Oto pytania: 1) Moze banalne, ale jakiej temperatury mozemy spodziewac sie w Waszyngtonie w styczniu? Czy jest cieplej niz u nas? Nie wiem, jak cieplo mamy sie ubrac na podroz? 2) Jak szukac mie...
    • Mieszkalam w stanach piec lat. Moi rodzice pracowali na uczelni. Wrocilismy do kraju 8 lat temu. Teraz jade do kolezanki do Kalifornii i do Teksasu. Jade z rodzina. Slyszalam, ze nie mozna zrobic sobie w USA prawa jazdy bez s.n. Bede mieszkac u kolezanki ze szkoly pzez 2 ty a potwem chcemy przejechac sie po pd stanach az do TX. Ja mialam numer. Czy moge go gdzies w internecie sprawdzic. Niestety rodzice w swoich papierach tego nie maja. Chodzilam w Stanach do szkoly - moze tam po...
    • jak to z tym jest u was? Czy starajac sie o nie mysleliscie(byscie) praktycznie czy patriotycznie? czy to tylko formalnosc czy jakies glebsze refleksje was nachpodzily. ja teoretycznie moge sie juz (chyba) ubiegac -jako od 5 lat zona Amerykanina ale mam watpliwoac natury patriotyczno-morlanej. Poza tym jury duty mi zupelnie nie pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się