Dodaj do ulubionych

Pulpety w sosie :)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 14:34
Lubicie? Za jakimi sosami do pulpetów przepadacie? Ja robię pulpeciki z indyka z dodatkiem zielonej pietruszki w sosie koperkowym albo pomidorowym, jak do gołąbków. Jakie są Wasze ulubione?

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • ladyann77 Re: Pulpety w sosie :) 21.09.10, 15:18
      Do drobiowych koniecznie sos śmietanowy z koperkiem. I to nieodzownie z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Nie wiem, czemu tak, ale ja w ciąży jestem i może właśnie dlatego ;-). Jutro robię indycze...
      • chicarica Re: Pulpety w sosie :) 22.09.10, 11:29
        Sos pieczarkowy.
        Podsmażam pieczarki na suchej patelni. Z łyżki masła i łyżki (płaskiej) mąki robię zasmażkę dość ciemną, zalewam wywarem z gotujących się pulpetów i mieszam aż zrobi się sos, dorzucam pieczarki, doprawiam porządnie słodką papryką i solą. Wrzucam pulpety i duszę chwilę razem. Zdejmuję z kuchenki. Daję łyżkę śmietany, podaję posypane zieloną pietruszką.
    • default Re: Pulpety w sosie :) 22.09.10, 08:12
      Ostatnio - z uwagi na sezon :) - robiłam w sosie ze świeżych grzybów.
      Na pomidorowo robię w dwóch wersjach: zabielanej śmietaną, albo zagęszczanej uduszoną cebulą.
      Koperkowy też, chociaż osobiście wolę chrzanowy.
      Czasem po prostu naturalny, czyli obsmażone pulpeciki podlewam trochę rosołkiem, dorzucam kawałek masła, suszony grzybek, ewentualnie odrobinę zagęszczam mąką.
      Do wersji naturalnej można dorzucić garść poszatkowanej włoszczyzny (np. z mrożonki) - taki warzywny sosik też jest fajny.
      • Gość: dorotkah Re: Pulpety w sosie :) IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.09.10, 05:33
        W sosie pomidorowym z cynamonem i winem.Taki a la grecki.
    • lashqueen Re: Pulpety w sosie :) 23.09.10, 07:56
      Lubię tylko pomidorowy. Najlepiej, gdy jest nieco pikantny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka