kaja2071 08.01.08, 10:20 wstyd sie przyznac ale nigdy nie robilam, a ochota mnie naszla. Jak wy je robicie, tak zeby sos wyszedł dobry? Jakich użyć przypraw...? z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 14:12 Pulpety - jak to pulpety, mielone mięso, lepiej mieszane (wiperzpowe, wołowe, drobiowe) i raczej tłustsze niż chude, wbić jajko, posolić, popieprzyć. Dodać namoczoną suchą bułkę, albo 2-3 łyżki bułki tartej zalanej uprzednio wodą/mlekiem, żeby napuchła. Wyrobić, formować kulki, obsmażyć na oleju na złoto. W osobnym rondlu poddusić (na oleju/maśle) na szklisto 2-3 cebule, wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, ew. bazylią. Zagotować, wrzucić obsmażone pulpeciki, dusić razem z pół godziny. Inna wersja sosu - w rondlu rozpuścić łyżkę masła, rozprowadzić w nim łyżeczkę mąki tak aby nie było grudek, wlać pół szklanki zimnego bulionu (ew. z kostki), wymieszać, dodać przecier, zagotować, ew. jeszcze doprawić do smaku j.w., zabielić śmietaną do zup. Wrzucić obsmażone pulpety, dusić razem ok. pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 14:26 sos - jak do makaronu :) czyli oliwa, czosnek, ciut cebuli, podsmazyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać ciut śmietany lub jogurtu, sos będzie bardziej aksamitny Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 14:55 Skladniki sa takie same jak na sos do makaronu, roznica polega na tym, ze jak dla mnie te pulpety powinny sie z pol godziny w tym sosie podusic. Ja pulpety obtaczam w mace, obsmazam i razem z podsmazona cebula dusze z pomidorami z puszki. na koniec gesta smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 14:57 no i oczywiscie przyprawy - jak kto lubi - ja gdzie moge dodaje czosnek i ziola prowansalskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: pulpety w sosie pomidorowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 16:09 A ja robię bez smażenia,z przyprawionego mięsa robię kuleczki,w garnku zeszklić 2-3 cebule dodać ząbek czosnku,zalać wywarem,może być z kostki, zagotować, dodać mięso,gotować okolo 1/2 godz dodać pomidory z puszki(w ostateczności przecier pomidorowy)doprawić solą bazylią,majerankiem,odrobina smietany lub jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 18:36 ja bym sie bala, ze bez wczesniejszego podsmazenia sie rozwala w trakcie gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: pulpety w sosie pomidorowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 19:02 nie rozwala sie na pewno :) tylko trzeba je na baaaaardzo malym ogniu gotowac. ja robie z delikatnych mies, tzn miele sama w blenderze piers indycza, albo cielecine. do tego swieza bulka tarta, czyli chleb bialy bez skorki zmielony w blenderze, stopione maslo, ziola, przyprawy i jajko. takie wole nawet gotowac osobno w bulionie (moze byc bio ze sloiczka), bardzo wolniutko, bron boze nie ma sie balwanic, najlepiej jak ledwo co mruga. i krociutko. tyle tylko, zeby sie ugotowaly. wtedy sa soczyste i wspaniale. nawet lekko rozowe wsadzilabym do goracego sosu, aby pare min. doszly bez gotowania. na mielonym mieszanym nie znam sie, bo nie lubie, wiec rad udzielic nie moge. z delikatnego miesa po 30 min intensywnego gotowania zostalyby suche wiory bez smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 20:48 Ja najbardziej lubie w wersji orientalnej (kofta). Mieso - najlepsze wolowe. W blenderze zmieszac czosnek, cebule i natke pietruszki, dodac mieszanine do miesa, rozgniesc razem z jajkiem, bulka tarka i przyprawa garam masala. Uformowac w male kulki lub placuszki i krotko obsmazyc. Osobno podsmazyc cebule, dodac pomidory (ja dodaje z puszki), dosolic, dopieprzyc cayenne, dodac jeszcze troche garam masali, imbiru, kurkumy, kuminu i soku z cytryny, po czym wlozyc pulpety do sosu i podusic na malym ogniu razem przez 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: pulpety w sosie pomidorowym 08.01.08, 21:47 Ja wlasnie dzieki lekturze tego forum uswiadomilam sobie , ze za dlugo smaze czy gotuje i teraz juz tego bledu nie popelniam .... Ja tez nie lubie mies mielonych mieszanych bo dla mnie wszystko musi miec wyrazisty smak. Uzywam tylko mielonej jagnieciny i cieleciny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: pulpety w sosie pomidorowym IP: *.ptr.terago.ca 08.01.08, 22:43 Jesli ci smakuja z tak delikatnych mies to pewmo by ci tez smakowaly z ... lososia. W zasadzie robi sie podobnie, trzeba tylko uwazac z duszeniem (bardzo krotko, na b. malym ogniu), no i delikatnie mielic w robocie, tak aby tylko leciutko zmielic. Takie pulpety sa bardzo delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: pulpety w sosie pomidorowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 23:27 o tak! i te lososiowe sa np pyszne w lekkiej zupie-kremie ze szpinaku. z czosnkiem lub bez :) Odpowiedz Link Zgłoś