zawszepolka 10.04.08, 22:29 nawiazujac do przepisu Issys ;) troche poszperalam i nie znalazlam zadnej roznicy jesli chodzi o sklad obu wyzej wymienionych skad rozne nazwy zatem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: pulpety vs klopsiki 10.04.08, 22:40 U mojej babci pulpety były w formie małych kulek mięsnych, natomiast spory kawał pieczeni z mięsa mielonego to był klops. Nie wiem skąd te nazwy, z domu rodzinngo nie wynioslam żadnej terminologii klopsowo-pulpetowej, bo moja mama nie robi, ani jednego, ani drugiego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszepolka Re: pulpety vs klopsiki 10.04.08, 22:54 no wlasnie a u mnie raz byly klopsiki raz pulpeciki (oba dania w formie kulek miesnych) ale Mama nie umie wyjasnic na czym polega roznica:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: pulpety vs klopsiki 10.04.08, 23:13 Klopsy - kulki z mięsa mielonego - gotowane w wywarze, podawane z sosem robionym oddzielnie; pulpety - wałki lub kulki z mielonego mięsa obsmażone na tłuszczu, następnie duszone, podawane w sosie własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszepolka Re: pulpety vs klopsiki 10.04.08, 23:15 podziekowala:) skladem sie nie roznia ino sposobem przygotowania.. hmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: pulpety vs klopsiki IP: *.aster.pl 11.04.08, 10:12 Jest dokładnie odwrotnie Banito. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: pulpety vs klopsiki 10.04.08, 23:21 moim zdzaniem niefachowca - pulpet jest gotowany, tylko i wylacznie klopsiki moga byc smazone, opiekane, itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: pulpety vs klopsiki 10.04.08, 23:59 Oto moja definicja: Jeśli ktoś jadł choć raz pulpety i jeśli ktoś ów jadł też klopsiki (bo o to pyta Forumowiczka - o pulpety i klopsiki, nie o pulpeciki i klopsy), to wie dokładnie, że pulpety mają konsystencję gładką, podawane są w sosie, w którym się gotowały, są duże. Klopsiki zaś są drobne, z wiele mniejszą zawartością wypełniacza (bułki np.), są smażone, podaje się je najczęściej z patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: pulpety vs klopsiki 11.04.08, 00:25 Az sprawdzilam w slowniku: sjp.pwn.pl/lista.php?co=pulpet sjp.pwn.pl/lista.php?co=klops Wychodzi na to, ze oni tez nie bardzo maja pojecie. Wiec raczej roznicy nie ma zadnej, a doszukiwanie sie jej to pewnie tworzenie sensow ponad potrzebe. O co zaklad, ze chodzi o te sama potrawe, ktora przyszla do naszej kuchni za dwoch roznych granic i dlatego jedni nazywaja ja klopsami, a drudzy pulpetami. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: pulpety vs klopsiki 11.04.08, 10:44 W kuchni niemieckiej Klopse sa gotowane:)Smazone sa Frikadelle:)A Pulpetten to napisalo,ze jest to bezmiesna wloska potrawa:) No i badz tu madry:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a to klops:DDDD IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 11.04.08, 12:34 a Buletten? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: a to klops:DDDD 11.04.08, 12:40 Buletten to nazwa berlinska:)Tak jak i w PL tu w roznych regionach sie inaczej nazywaja. Ale przeciez X o tym wiesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiksotropia Re: a to klops:DDDD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 15:47 A u nas to są karminadle i już ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: a to klops:DDDD 11.04.08, 17:09 fettinia napisała: > u nos tyz byly karminadle:P 40 lat temu mialem z oddziale żołnierza ktory nazywal karminadlami albo karbinadlami reczne granaty odłamkowe F1 nie wiedzialem ze to nazwa klopsika albo pulpeta... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Tyle, że karminadle to smażone kotlety mielone. 11.04.08, 17:36 Ani to klops ani pulpet. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Tyle, że karminadle to smażone kotlety mielone 11.04.08, 18:12 No dobra Banita nie czepiaj sie:)Smazone mielone to karminadle:)Bywaja nawet mieszane ze sledziem:D Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pytałem swoich przyjaciół, rodowitych 11.04.08, 18:14 Ślonzoków z dziada pradziada babki prababki o te makłowiczowskie ze śledziem. Powiem krótko: wyrób nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiksotropia Re:Tyle, że karminadle to smażone kotlety mielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 18:19 Nie zgadzam się z tym. Zakładając, że istnieje coś takiego jak "kotlet mielony" (choć moim zdaniem kotlet jest z litego kawałka mięsa, nie z mielonego, ale o to mniejsza), to jest to rzecz w kształcie swym płaska, a o wiekszej średnicy. Ślązak nie nazwie czegoś takiego karminadlem! Karminadle to klopsy jeśli już:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re:Skoro tak twierdzisz to to udowodnij. IP: *.aster.pl 11.04.08, 13:59 Kuchnia polska,wydanie 1965 PWE,strona 331 klopsiki,strona 709 pulpety. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Masz rację - odszczekuję. Zwyrtnęło mi się. 11.04.08, 14:17 Jest dokładnie na odwrót jak napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś