Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      religia

religia

(57 wyników)
    • wiadomosci.onet.pl/1595155,240,1,kioskart.html
    • Witam Natchnął mnie atrykuł księdza z opoka.org i komentarz "kociej nogi". Napisała, że wielu ludzi wpada w błędne koło zależności od Kościola - najpierw ślub ko.ścielny, potem chrzest, kumunia dziecka itp. W związku z tym mam pytanie.
    • Czy jest jakaś religia, która nie dyskryminuje kobiet? Popatrzcie na np. Chrześcijaństwo. Jezus, Bóg, Duch Św. to mężczyźni /"Jezus była kobietą" - cytat z pewnego filmu BARDZO naśmiewającego się z feminizmu/, kobiety nie mogą zostać księdzmi (tylko zakonnicami, które nawet mszy odprawiać nie mogą). Na naukach przedślubnych usiłówano mi wmówić, że mężczyzna powinien być w pracy, a kobieta w domu i sprzątać oraz gotować obiad dla męża, który zmęczomy wróci z pracy. Tak wogóle to ...
    • czasem trzeba wrzucić rój os, aby zawiązac jaką ciekawą dyskusję pozwolę sobie wrzucić wię takie gniazdo i w to forum; będzie nim kolejny post o islamie. Jeśłi uważnie poczytacie to forum, to jest masę krytycznych wypowiedzi o islamie; niemniej nie wiem czy ich autorki wiedzą, że do niedawna większość imamów w Polsce stanowiły kobiety. A jedynym kadim w Polsce ma być kobieta. Co szanowne Panie na to??
    • Chairete, feministki biadolą, że mężczyźni zajmują w religiach wszytskie wpływowe miejsca. Spójrzcie więc, jaka jest hierarchia osób w Kościele katolickim. Na szczycie ejst oczywiście Bóg w trzech osobach. Jako absolut wymyka się on ludzkim kategoriom i nie da się go określić płcią. A poniżej Boga? Oczywiście Maria - Matka BOska. Zajmuje ona jako Bogarodzicielka pozycję wyższą od osoby Jezusa - człowieka, który podkreślał zawsze, że należy czcić swych rodziców. Tak więc femi...
    • Oto propozycja Klarysy dla wszelkich elementów nawiedzonych na tym forum.Kodeks karny to kodeks karny ,a religia to religia i dobrze byłoby tych poglądów nie mieszać,a takowe przemieszanie dostrzegłam już w trzech wątkach.
    • [b]Przeciwnicy aborcji powodowani są religią. Zawsze?[/b] Gdzieś z odmętów dwóch naszych ostatnich dyskusji na temat klauzuli sumienia wyłonił się taki oto pogląd (Kocia_noga zdaje się była jego główną nosicielką), że jeśli ktoś jest w takim czy innym stopniu przeciwny aborcji, to jest to zapewne wynikiem sumiennej pracy katechetyczno-ewangelizacyjnej (czyt. pospolitej indoktrynacji) dokonanej przez pozbawionych poczucia humoru mężczyzn w sukienkach (zwracam uwagę na zabawną sprzeczność po...
    • gdzie jest to napisane ze kobieta idaca do lozka na pierwszej randce jest dziwka lub jest latwa ? w jakim kodeksie , w jakiej religii jesli jest takowa prosze o jej przedstawienie i chcialbym poznac ten dekalog lub wiecej tych przepisow :) i jeszcze jedno czekam kiedy Bogiem okaze sie kobieta :)
    • Czytam o kobietobójstwie: www.feminoteka.pl/news.php?readmore=5248 o całkowitym zakazie aborcji w tym samym rejonie świata: www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/latynoskie-pieklo-kobiet,11357,1 Ustawy mówiące o całkowitym zakazie aborcji zostały wporwadzone, gdy kobietobójstwo było już problemem, a jednak politycy uznali że ważniejsze jest dodatkowe uśmiercanie kobiet (z np. ciążą pozamaciczną) niż ich ochrona. Kościół z chęcią ekskomunikował wszystkich zaangażowanych w usunię...
    • Mysle, ze chocby raz na 2000 lat wypadaloby zmienic odzienie. A co Wy na to? forum.gazeta.pl/forum/w,13,98782582,98784861,Re_Parasol.html
    • Biorac pod uwage religijnosc danego narodu/panstwa mozna dojsc do wniosku, ze ima bardziej religijne panstwo tym mniesze bezpieczenstwo kobiet.
    • Piszę w nawiazaniu do watku o dziewictwie. Zebrały się tam głosy, dlaczego to dziewictwo jest takie wartościowe itd. Mnie interesuje przeciwny koniec we wspomnianej tam seksualnej skali: jak jest postrzegane tzw. "puszczanie się". Mimo nowoczesnych, feministycznych głosów o wyzwoleniu kobiet, o tym, że maja one prawo do korzystania z przyjemności i dysponowania własnym ciałem według upodobań, sypianie z kim popadnie (bo chyba to właśnie określa to słowo) jest czymś negatywnym. Ni...
    • Myślę, że mizoginizm kościoła nie powinien dziwić. Wystarczy zobaczyć, jakie ma podstawy rtv.blox.pl/2011/02/Dlaczego-bog-tych-swietych-ma-wolec-panow.html Ojcowie Koscioła, dobre sobie :D
    • I wszystko w imie Boga wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4694503.html Mamy ich tez w Polsce www.mormoni.pl/html/1/04/
    • polecam - o islamie i Arabach "nie mam pojęcia czy "zydlaczę" bo nie wiem co to znaczy. A o Arabach wiem z opowieści rozlicznych moich znajomych marynarzy, którzy często wpływali do portów arabskich, od sąsiadki, która jako pielęgniarka pracowała w Libii, z audycji telewizyjnych na różnych kanałach, z prasy i nie zapominaj, że czytam Koran. I z tamtąd wiem ile warta jest arabska kobieta. Teraz koleżanko posłuchaj: jeśli mąż dojdzie do wniosku, że ma cię dość, boś np. zbrzydła, a ...
    • Stephen przypomniał mi o artykule w Polityce o tym jak Szwecka ministra chce przeciwdziałania dyskryminacji ludzi brzydkich. Jest tam wzmianka o dylemacie jaki pojawia się w sytuacji, gdy pewien muzułmanin zażądał odszkodowania za wykluczenie go z listy osób wspieranych w poszukiwaniu pracy za to, że nie chciał podać ręki kobiecie. Jest to dyskryminacja ze względu na religię i rzecznik ds przeciwdziałania dyskryminacji poparł pozew tego człowieka. Ale z tego wyłania się pewien dylem...
    • W , umieszczonym na wykonanej bez znajomości rzeczy stronie [i]Krytyki Politycznej[/i], Joanna Rajkowska solidnie obsztorcowała wszystkich, którzy nie są zachwyceni planami budowy ogromniastego meczetu w Warszawie. Owych niezachwyconych, na czele z jakimś wysoko postawionym buddystą, specjalistka od plastikowych palem raczyła nazwać "rasistami" (to jest pewne novum: dotychczas nie wiedziałem, że wyznawcy islamu stanowią odrębną rasę) oraz rutynowo zdiagnozowała u nich tzw. islamofobię. A na k...
    • Chcialbym prosic wszystkich o pomoc. Dla celow badawczych chcialbym uzyskac glosy ludzi deklarujacych, ze nie chodza do kosciola - w tym rowniez reprezentujacych srodowiska lewicowe. W ostatnim czasie pojawiaja sie glosy o koniecznosci reformy kosciola - w tym dopuszczenia aborcji, czy wyswiecania kobiet na ksiezy. Oczywiste jest, ze takie posuniecie doprowadzi do opuszczenia kosciola przez czesc srodowisk, ktore beda poszukiwaly "twardszej" ppostawy wobec wspolczesnosci. T...
    • Wprawdzie nijak się to ma do tematu forum, ale niedawno rozmawialiśmy o tym jak pierwsza spowiedź może wpłynąć na dziecko. www.tvn24.pl/-1,1547993,wiadomosc.html
    • Taki tekst wisi na "GW": miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,3325240.html Jakieś komentarze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się