stephen_s 07.05.06, 12:24 Taki tekst wisi na "GW": miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,3325240.html Jakieś komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdanka1 Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 13:24 No niekoniecznie mi się to podoba...Bo czytając ten atrykuł widzę to samo co słyszałam kiedy od Harikrisznowców - jest u nas i tak i tak, to jest dobre, to co robimy jest dobre, wszyscy mają prawa, golimy głowy, choć nie musicie tego robić, pracujemy choc nie musimy, oddajemy pieniądze, choć nie musimy ich oddawać ...itp, a ż do momentu, w którym widzi sie jak naprawdę to wygląda od środka. i jeszcze to: Uważa, że kobiety - szczególnie podczas zabaw - powinny przebywać w swoim gronie, a mężczyźni w swoim. Nie dochodzi wtedy do prowokacji. Idąc na uczelnię, przechodzi przez park, przy którym znajduje się dyskoteka. Po alejkach walają się prezerwatywy. - Tam, gdzie mężczyźni bawią się z kobietami bez żadnej kontroli, nie dochodzi do niczego dobrego. A ja nieraz bawiłam sie z męzczyznami bez kontroli przyzwoitki i jakoś ani nie walały sie prezerwatywy, ani wszyscy sie zbiorowo nie gwałcili. Jak ktoś uważa, ze istnieje tylko podział na grzeczne studentki w hidzabie, które są chwalone bo są skromne(wolałabym, aby były chwalone za wiedzę)oraz zdegenerowane, rozpustne panienki z kolczykiem w pępku to ma problem ze soba i z postrzeganiem świata, ale to już nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 13:34 Ja powiem tak - też uważam, że te panie przesadzają. Z tymi prezerwatywami walajacymi się koło dyskotek to lekkie przegięcie :) Z drugiej strony, one wg mnie nie mówią nic innego, niż np. dziewczyny z ruchów religijnych typu Oaza... Chyba mamy do czynienia z pewnego rodzaju "syndromem neofity". Mam wrażenie, że osoby nawracajace się na jakąś religię są bardziej konserwatywne i stanowcze od osób wychowanych w danej religii od urodzenia. We wczorajszych "Wysokich Obcasach" jest wywiad z amerykańską muzułmanką sudańskiego pochodzenia. Ona mówi zupełnie innym językiem... Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 13:45 >Chyba mamy do czynienia z pewnego rodzaju "syndromem neofity" Dokładnie to! Jest to koszmarne i przeszłam to raz jako nawracany w wydaniu katolickim, drugi jako nawracany przez hari. W gruncie rzeczy to samo można powiedzieć o własnie rozpoczynajacyh przygodę z wegatarianizmem, albo o jakichś fanatykach jogi - człowik czuje jak zaraz pęknie mu głowa od tych doskonałości i mądrości :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 13:48 No cóż, mogę powiedzieć, że znam trochę jedną polska muzułmankę "z urodzenia" - i ona nie jest taka, jak te kobiety z artykułu... Zupełnie nie taka :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 14:00 Co do kobiet z artykułu, to moze poza tą , która ma meza Araba i przeszła na islam to reszta kojarzy mi sie z naiwnymi panienkami, które mają wyobrazenie na temat czegoś, o czym neiwiele wiedzą. Gdyby na ich drodze pojawił sie ktoś trzymmający w rece nie Koran a np. Tybetańską Księgę Umarłych , jestem pewna, ze z równym entuzjazmem rozwodziłyby sie nad buddyzmem. I pewnie na dobre by im to wyszło, bo buddyzm nie ejst ekspansywny , nie zmusza do niczego, a co najwazniejsze NIE WARTOSCIUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 18:12 > Co do kobiet z artykułu, to moze poza tą , która ma meza Araba i przeszła na > islam to reszta kojarzy mi sie z naiwnymi panienkami, które mają wyobrazenie > na > temat czegoś, o czym neiwiele wiedzą. Gdyby na ich drodze pojawił sie ktoś > trzymmający w rece nie Koran a np. Tybetańską Księgę Umarłych , jestem pewna, > ze z równym entuzjazmem rozwodziłyby sie nad buddyzmem No zaraz - nie możesz tego wiedzieć... Jak pisałem - zgadzam się, że te panie są trochę "nadmiarowe" w swoim sposobie patrzenia na religię i świat, ale jednak nie uważam, że na pewno są naiwne, podatne na sugestię itd. Nie róbmy z nich idiotek... Acha, pozwolę sobie skomentować Twój komentarz pod artykułem: > Nie mówiąc już o tym, ze waszym afgańskim siostrom Allah wg mułłów > zabronił uczyć się czytać i pisać, a ty sobie studiujesz prawo 29 latko bez > dzieci, męza itp.. Uważam, że uderzanie w argumenty "a w Afganistanie to...", jest lekko nie fair. W Afganistanie rządzili ludzie, którzy byli fanatykami. Ich interpretacja islamu była skrajnie opresyjna i konserwatywna. Uważam, że mówienie "Polska muzułmanko, zobacz, jak to wygląda w Afganistanie", jest analogiczne do stwierdzenia "Polska chrześcijańko, jedź na południe USA i zobacz, w co tam ludzie wierzą". W każdej religii są fanatyczne odłamy - islam ma talibów, chrześcijaństwo też ma odłamy, które uważają, że świat zostal stworzony 5000 lat temu, Apokalipsa nastąpi jutro, a kobiecie nie wolno nosić spodni, bo skrzywia tym psychikę swoich dzieci... Jak pisałem - islam jest religią upiornie zdecentralizowaną i zróżnicowaną - i bez sensu jest stawianie sprawy tak, że skoro np. w Afganistanie islam przybrał formę opresyjnej dyktatury, to to jest jego prawdziwa twarz, a bardziej liberalni muzułmanie nie wiedzą, o czym mówią... Islam bywa rózny - może zamiast o Afganistanie porozmawiamy o naszym rodzimym islamie, który jest bardzo postępowy i liberalny? Dlatego nie rozumiem tego mówienia, że te kobiety są naiwne, bo w Afganistanie czy Arabii Saudyjskiej dzieje się to czy tamto. Islam nie jest tylko islamem talibów czy wahabitów... tak jak chrześcijaństwo nie jest tylko chrześcijaństwem Rydzyka czy fundamentalistów z południa USA. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Polki - muzułmanki 08.05.06, 11:32 W Afganistanie rządzili ludzie, którzy byli fanatykami. Ich interpretacja > islamu była skrajnie opresyjna i konserwatywna. Uważam, że mówienie "Polska > muzułmanko, zobacz, jak to wygląda w Afganistanie", itd... A ja tak nie uwazam . Jest to jak najbardziej fair, bo owe polskie muzułmanki wciskają mi w artykule objawioną radosna nowinę na temat całego islamu, nie poslkiego Islamu. Cały islam jest dobry dla kobiet, nadał prawa , których kobiety nie mialy (i tu własnie widać indoktrynację, bo jakby owa Pani poczytała, to dowiedziałaby sie, ze owszem nie miały praw majątkowych w Anglii i we Francji, ale miały np. ...W Polsce i na Wegrzech ) itp, itd... Dlatego nie rozumiem tego mówienia, że te kobiety są naiwne, bo w Afganistanie > czy Arabii Saudyjskiej dzieje się to czy tamto. Nikt nie powiedział , ze są naiwne z tego powodu. Dla mnie szanowwna religioznawczyni na 100% jest naiwna - miał trudny okres w zyciu wzieła Koran I Biblię, porównała i wyszło jej , ze Koran jest wiarygodniejszy, więc przeszła na islam... Wiarygodniejszy w stosunku do czego? Jakby lezała obok Bhagawad Gita to dam sobie rękę obciać, ze wybrałaby buddyzm. Przy czym pzrejście na islam nie przeszkadza jej to opowiadać dyrdymałów (bo to chyba ona mówi) , jak a to pokojowa religia oraz o tym , ze maż w islamie szanuje zoną, chociaż jak byk mogę wkleić za chwilę tutaj 12 sutr , w których jasno pisze, bij żonę , kiedy na to zasłuży, a kiedy zasłuży zdecydujesz ty. Ona natomiast mówi, ze tam tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Polki - muzułmanki 08.05.06, 16:50 > A ja tak nie uwazam . Jest to jak najbardziej fair, bo owe polskie muzułmanki > wciskają mi w artykule objawioną radosna nowinę na temat całego islamu, nie > poslkiego Islamu. Panie z tekstu wyjaśniają, czym jest islam w ich rozumieniu. Oczywiście, że różni się on od islamu w rozumieniu talibów. NIe widzę powodu, żeby musiały to zaznaczać - tak samo, jak nie oczekuję od każdego chrześcijanina, by mówiąc, co dla niego oznacza chrześcijaństwo, jednocześnie zasuwał np. polemikę względem ojca Rydzyka. > Dla mnie szanowwna religioznawczyni na 100% jest naiwna - miał trudny okres w > zyciu wzieła Koran I > Biblię, porównała i wyszło jej , ze Koran jest wiarygodniejszy, więc przeszła > na islam... Absolutnie nie rozumiem, co w tym naiwnego... > Wiarygodniejszy w stosunku do czego? W stosunku do innych religii. Ta akurat wiara miała w sobie coś, co tę dziewczynę przekonało, że jest prawdziwa. Znowu: nie rozumiem, co w tym dziwnego. > Jakby lezała obok Bhagawad > Gita to dam sobie rękę obciać, ze wybrałaby buddyzm. Naprawdę, nie wiesz tego, więc nie rozumiem, czemu tak kategorycznie wygłaszasz takie opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
hans123 Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 13:38 Takie to wszystko słodkie, że można się ... Jednostronny tekst. Można długo wymieniać czego zabrakło w przedstawieniu ciemnej strony przejścia na islam i ryzyka posiadania męża mmuzułmanina, zwłaszcza takiego, który nie urodził się w Europie, przyjechał tu tylko na jakiś czas. Mimo wszystko kilka zdań komentarza: - "tradycyjne wartości" które znalazły w islamie posiada również chrześcijaństwo, wystarczy poszukać. - pewnie jest tu fascynacja czymś nowym i jednocześnie naiwna wiara, że muzułmanie są lepsi. Niech nie porównuja wybranej grupy muzułmanów z ogółem chrześcijan ale z takimi, którzy są równie głęboko zaangażowani w swoja wiarę- wtedy wnioski będa inne. - uważanie swojej religii za najlepszą- nic dziwnego, jesli uważa się inną za lepszą to się na nią zmienia. - zachwyt nad chustami- dziś mam ubrane czarne skarpety- jestem przez to lepszy od tych ,którzy ich nie mają. Sam też jestem jednak degeneratem- nie noszę onuc- zdradziłem wiarę przodków. - kilka żon- zamiast żony zdradzanej z prostytutką. Europejskie rozwiązanie ma ten plus, że stać na nie także biedniejszych mężczyzn. Różni się też tym że zdrada generalnie jest uznawana za coś złego- w przedstawionym artykule mąż zapewnia "michę" a reszta nie jest już taka ważna. Małżeństwo to kontrakt. Wolę uczciwe postawienie sprawy- "lecę na kasę" niż mieszanie do tego boga: "(...) Jak Bóg zechce Ale mało jest takich, których stać na żonę po islamsku(...) " - żonę można karcić ale nie można bić- jest tylu miejscowych dresów. Jeśli będą mogli pokląć to może wstrzymają się z biciem. Cudze chwalicie swego nie znacie. - monogamia doprowadzi męża do choroby psychicznej- a podobno to europejscy meżczyźni są dużymi dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 13:42 Pamiętam, jak swojego czasu dyskutowaliśmy tu o tym, jacy np. Turcy sa nietolerancyjni wobec chrześcijan... Tak dla porządku, parę wybranych komentarzy internautów spod tekstu: "Te głupie c... powinny mieć zapewnione odpowiednie muzułmańskie traktowanie ich , przez chłopów swoich i nie swoich. Głupota nie zna granic.....Ale jeżeli buźki mają wredne , to może i lepiej je zasłaniać." "Zgadzam sie, ze lepiej zasłaniać, po prostu mają jakieś kompleksy i dlatego tak się ubierają i tłumaczą to islamem, głębią i innymi pierdołami" "Wstyd ale juz ze zdjec widac ze to jakies zakompleksione istoty... a szmatławiec powinien sie zastanowic co i jak pisac - juz JPII glosil ,ze islam jest pokojowy... to bylo najgorsze zlo ,glupota ktora popelnil ,calowal koran ktory mowi ze niewiernych trzeba zabijac... wracajcie na polwysep" "Zalozyciel islamu, byl pospolitym bandyta, pedofilem i masowym morderca. Pmuslcie o tym, zanim zaczniecie domagac sie"szacunku" dla tego morderczego kultu stawiajac ja na rowni z chrzescijanstwem, czy buddyzmem, albo judaizmem" "Islam to nie religia. To szatanska sekta gloszaca zabijanie, gwalt, tortury i kradziez. Religia pochodzi od Boga i glosi pewne zasady moralne zgodne z prawami natury. Koran nie glosi zadnych zasad moralnych, kaze zabijac ... wiec Islam nie jest religia." Szkoda słów :((( Odpowiedz Link Zgłoś
hans123 Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 13:52 Różnica jest taka, że Turcy wobec chrześcijan czy też nie dość "wierzących" muzułmanów przechodzą do czynów. O Turcji już kiedyś pisałem i mi się więcej nie chce, ale widzę, że ty tradycyjnie swoje więc proszę bardzo: Ludu turecki spraw, żebym ja niegodny was Polak stojący na znacznie niższym poziomie rozwoju społecznego, biorąc sobie Ciebie za wzór dążył do tolerancji dla innych religii, walczył o prawa kobiet i wszelkich mniejszości, szanował decyzje o porzuceniu wiary. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 13:55 E, kretyni zawsze komentują wszystko w ten sposób - Rydzyka też by tak skomentowali. To sie wydaje być gdzieś blisko sedna: "Swego czasu jakiś mułła wydał wyrok na pisarza Rashdiego i chyba do dziś na niego polują - musi się ukrywać - to wyrok oczywiście z miłości bliźniego. Gdyby Papież powiedział np. żeby zabić autora np. Kodu Da Vinci to prędzej trafiłby do odpowiedniego szpitala niż znalazł wykonawcę. W islamie nikt nie kontroluje wiary, jak mułła powie: zabij ojca, matke i dzieci bo tak chce Allah to wierny muzułmanin to zrobi, zwłaszcza nie swoją matkę, ojca i nie swoje dzieci i jeszcze ma za to obiecany raj - czyli burdel. No bo w raju muzułmańskim dostanie dziewice, które pewnie przebywają tam za karę." Myślę, ze to z tym brakiem kontroli jest bliskie prawdy, bo rzeczywiście, matkę można zabić bezproblemowo za obrazę honoru i juz paru synków swoja rodzicielkę zabiło. Zresztą to ci sami co nie potrafią czytać. Mam wrazenie, ze islam w wielu warstwach zatrzymał ludzi gdzieś w mentalności XII wiecznych krucjat - zabij za wiarę , będzie ok. Nie chodzi mi oczywiście o wszystkich, ale o zasadę przekładania się tej religii na działanie wielu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 13:58 Zdanka a jak mozna rydzyka skomentowac? no wybacz ale jego to tylko i wylacznie mozna wysmiac i nim pogardzac za jego antysemickie, rasistowskie poglady.za te jego bezczelne chamskie i wulgarne radyjko! Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 14:03 Chodzi mi o to , zeby go nei wyzywać od c.h.uj.ów itp, co non stop dzieje się na forach, a do dyskusji niczego nie wnosi. A jak wiadomo ze złotoustych warg PiS-u Rydzyk nas ubogaca:)))))0 Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 14:04 Moim zdaniem z islamem jest podobnie jak z protestantyzmem. Strasznie zdecentralizowana religia, mająca w swoich szeregach zarówno ludzi bardzo normalnych, jak i fanatyków. I może mieć wiele róznych postaci - od wersji tolerancyjnych do faktycznie nieprzyjemnych... Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 14:07 Nie ma roznicy jaka religia! Katolicy tezmaja swoich fanatykow( np. rydzyk i jego hamas moherowy) i ma swoich normalnych wyznawcow. tak samo jest z innymi religiami. dziwi mnie,ze staracie sie porwonywac inne religie,widzicie wady tych religi, widzicie wszystko co trzeba i czego nie trzeba ale nie piszecie nic o tym co sie dzieje nam pod nosem. o tym co fanatyk pieniedzy( bo nie wiary) rydzyk wyprawia i co wyprawiaja jego zwolennicy! warto zaczac od siebie naprawiac pewnie rzeczy a pozniej wtykac swoj nos w sprawy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 14:09 Khaki, ja NIE jestem katolikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 14:12 Wlasnie,ze jestes:)Nie wiesz o tym,ze kazdy kto urodzil sie w PL jest katolikiem?Nie wiedziales o tym?Kochanienki to Ty malo wiesz:)ja tez nie jestem katoliczka ale wg rydzyka i wielu innych ludzi wlasnie,ze jestem i koniec:)albo jestem katoliczka albo jestem niewierzaca:) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: BTW - komentarze pod artykułem 07.05.06, 14:47 No toż ja jestem niewierzący właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Polki - muzułmanki 07.05.06, 13:51 Ale bzdury piszecie.Myslicie,ze tylko muzulmanin bije swoja zone?Dla wiekszosci z was muzulmanin to morderca i kat domowy. tragedia! a chrzescijanie co robia?co dzien w kosciele? zadnych grzechow? a kto dzieci w beczkach pochowal? kto dzieci bil az zabil?chrzescijanie,wielcy katolicy!wiec moze przestancie tak wiare muzulmanska przedstawiac jako zawodowych mordercow i katow domowych bo naprawde zygac sie chce od tych bzdur co piszecie. dziewuchom sie podoba i co wam do tego? sleczycie nad muzulmanska wiara jak kat na grzeszna dusza. i jeszcze zamieszczacie taki tekst na feminizmie? i niby czego sie spodziewacie?atakow na muzulmanska wiare?bo niby co?ogranicza kobiete?zalosne!takie chwyty nie raz juz widzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Yyyyyy... 07.05.06, 14:00 ... ale o co chodzi? ;) > Ale bzdury piszecie.Myslicie,ze tylko muzulmanin bije swoja zone?Dla > wiekszosci z was muzulmanin to morderca i kat domowy. NIe dla mnie... > dziewuchom sie podoba i co wam do tego? Mi nic do tego :) Ja na nie z sympatią patrzę :) > i jeszcze > zamieszczacie taki tekst na feminizmie? i niby czego sie spodziewacie?atakow > na muzulmanska wiare? Nie, spodziewam się dyskusji :) Ja naprawdę nic do muzułmanów nie mam, do tego stopnia, że raczej parę osób mi zarzucało potajemne bycie muzułmaninem :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 przeczytaj wszystkie wypowiedzi 07.05.06, 14:02 to sie dowiesz o co chodzi. Tobie zarzucano bycie muzulmanem a mi juz dawno napisano,ze jestem bojowka Dzihadu :) Nawet czador mi juz do skory przyszyli:) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza no to jak już mi się znudzą 07.05.06, 18:04 codzienne orgie usłane prezerwatywami, to przejdę na islam... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Polki - muzułmanki 08.05.06, 12:26 wybranie religii jest z pewnoscia rozsądniejsze i poprzedzone namyslem.Nie to,co przyjecie czegos za oczywistosc bo rodzice kazali. Szanuje takei kobiety w przeciweinstwie do "katoliczek' sypiajacych z facetami przed slubem. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski 1000 osób? To liczba zupełnie śmieszna 08.05.06, 13:44 Większość rzadkich chorób psychicznych ma w Polsce liczniejszą reprezentację. Trudno się nawet domyślać, co im każe być niewolnicami tej religii zła. Są tak nieliczne, że może to być niemal dowolna kombinacja jakichś ułomności w psychice i umyśle. Współczuję jednak tylko tym, które tracą swoje dzieci, ukradzione i wywiezione przez ojca do ojczyzny. Po to właśnie mahometanie uwodzą kobiety za granicą, żeby te urodziły im dzieci, a potem tylko czekają na okazję, żeby je porwać. Na szczęście niewiele kobiet daje im się uwieść i zapłodnić. Odpowiedz Link Zgłoś