robaki

(52 wyniki)
  • mamy 5 miesięczną sukę rasy golden retriever. zauważyliśmy pewne "symptopmy" które lekarz zbywał mówiąc że przesadzamy. Oto one: 1. krótka sierść jak na 5 miesięcznego goldena, również niezbyt lśniąca i dziwna w dotyku 2. wklęsły brzuch przy tylnych nogach, powiększający się w czasie jedzenia (lekarz twierdził że ona po prostu ma ładną linię i jest smukła) 3. dziwne zachowanie, tzn niekiedy apatyczność, jakby smutek, brak ochoty na cokolwiek przemieszane z dzikimi szaleństwami, zabawą z na...
  • zauważyłam dzisiaj, że z mojej kotki "wychodzą" robaki. co powinnam zrobić? nie jestem pewna czy w sobotę znajdę czynnego weterynarza, a sprawa jest poważna, bo gdy przyjrzałam się miejscom najczęściej uczęszczanym przez moją kotkę, to zauważyłam, że gubi te robaki. mam w domu jeszcze psa. proszę o rady - co zrobić, co podać i jakie ceny wchodzą mniej więcej w grę.
  • Kilka dni temu wzięliśmyz azylu małą kotkę - 2 miesiące - bardzo mała (waży około 95 dag), choruje na koci katar - bierze już kolejny antybiotyk - poprzednie nie pomogły (unidox) nadal kicha i ma zapchany nosek, dostawała już kroplówki i leki przeciwzapalne. Oczy wciąź załzawione, gdy wracam z pracy zdarza się że są pozaklejane tak że mała nic nie widzi (przemywam bronzolem,zakraplam difadol i tobrosopt). Kotka była odrobaczana pyrantelum, ale nasza pani wet powiedziała że to z...
  • mój kolega stwierdził "jak mój pies miał robaki to weterynarza kazał mi go napaść czosnkiem i po kłopocie". Dlaczego wydaje mi się to kompletną bzdurą? Przecież psu nie wolno jeść czosnku. Mylę się?
  • Witam. Dziś kontrolnie zrobiłam 'badanie' kociej kupki i niestety znowu odkryłam w niej robaki - długie, białe - prawdopodobnie glisty. Byłam z Kicią na odrobaczaniu na początku grudnia, po 14 dniach podałam jej pastę odrobaczającą, którą dostałam od naszej weterynarz. Powiedziała mi, że mam się na następne odrobaczanie zgłosić za 3 miesiące lub jeśli pojawią się robaki - wcześniej. Na kilku forach czytałam, że zbyt częste odrobaczanie jest niezdrowe dla kota, jednak pani weterynarz p...
  • Witam Mam poważny problem z moim futrzaczkiem, który jest zarobaczony. Robaki są małe, białe i obleśne, wychodzą z tyłu kota same z siebie bądź z kocim guanem(:P) i nie wiem co zrobić. Kot odbył już wizytę u weterynarza, dostał jakieś lekarstwo, jakieś zastrzyki, a robactwo wciąż żywe. Może ma ktoś jakąś radę? pzdr
  • Witam, kilka tyg. temu znalazłam na podłodze coś dziwnego. Wyglądało to jak litery "S". Pozbierałam - okazało się, że to suche, ciemnoczerwone/brązowe "coś" - wyglądało jak robaki!!! nazbierałam tego kilka sztuk ... mąż obejrzał, ale nie potrafił powiedzieć, co to było... stwierdziliśmy, że pewnie się wniosło do domu na butach... Ale dziś rano znowu znalazłam jednego "S" - ok. 5 - 6 cm, czerwone i zaschnięte.... Mam w domu psa - foxteriera - ma 6 lat i jest odrobaczany.... mieszk...
  • Moja goldenka (7m-cy), po kupieniu byla tak zarobaczona, ze prawie przez 3 m-ce trwala kuracja odrobaczajäca. W koncu, gdy juz wszystko bylo ok, i odsapnelismy z ulgä okazalo sie, ze...... Po kontrolnych badaniach kalu nie znalezino, zadnych robaköw. Przez miesiäc bylo super z psem (myslelismy wrescie zdrowiutki piesek), no i nagle niespodzianka..... Sunia wieczorem zaczela kaszlec i nagle zwymiotowala pelno robali, no horror. To byla garsc zbitych robali-glist. To byly glisty ...
  • Pies dostał lek na robaki stosowany u ludzi (menendazole) podawany przez trzy kolejne dni. Po trzecim dniu w kale wielkokrotniw pojawiły sie jeszcze ruszajace sie glisty. Kolejnego dnia juz nic nie było widac. Czy takie odrobaczanie wystarczy? Czy wszystkie robale zostały zabite i czy nie domownikom nie grozi nadkazenie?
  • Dzień dobry. Zwracam sie z pytaniem czy robaki w kale kota sa zawsze widoczne? Moja kocica ma krew w kale i w zwiazku z tym ponad miesiąc temu dostała proszki odrobaczające ( od poprzedniego własciciela nie udało mi sie ustalic kiedy wcześniej kotka była odrobaczana). Proszki zostały wypisane po obejrzeniu kota, nie miało miejsce badanie kału. Minęly prawie 2 tygodnie od zakończenia kuracji, a krew w kale jest wciąż obecna. Kocica ma zaczerwienioną pupkę. Niestety nie zauważyłam a...
  • Dałam ostatnio mojemu psu tabl. na odrobaczenie. Po dwóch dniach, gdy sprzątałam jego kupkę, zauważyłam długą glistę. Czy tabletka zabiła wszystkie robale? Czy potrzebna dodatkowa kuracja? Proszę o odp. i z góry dziękuję.
  • Zobaczylam zywe robaki w kupie mojego doroslego kota. Jakies 5-10 sztuk, biale, nitkowate ok.1/2 cm dlugosci, ruszaja sie.[przepraszam wrazliwych za drastycznosc opisu-- mnie jest dopiero slabo....)))] Nigdzie w sieci nie znalazlam nazwy odpowiadajacej temu opisowi (mowa jest glownie o jajeczkach robakow w kupie) a wiec i nie wiem jak sie do nich zabrac. Do weterynarza moge pojechac dopiero w srode; dzis jest niedziela. Mam problem bo zarobaczony kot to jeden z czterech jakie mam, wiec...
  • Moj 12 letni pies (a la owczarek niemiecki) ma rozpoznana niewydolnosc krazenia i zwiazane z tym wodobrzusze. Usunieto mu takze (miesiac temu) niewielka (wielkosci malego jablka) cyste prostaty. Niewydolnosc krazenia wywoluje u niego m.in. ciastowate obrzeki tylnych lap - zaczynaly sie takze przednich ale na skutek (mam nadzieje) kuracji farmakologicznej przednie sa juz OK. W tylnych lapach na skutek tego obrzeku i powloczenia lapami podczas chodzenia porobily sie ranki, w ktorych (jak zobacz...
  • prosze o porade: w poltora tygodnia po drugiej dawce preparatu odrobaczajacego - znow robal. co zrobic? powtorzyc odrobaczanie teraz, czy moze odczekac? dodam ze łącznie z ta druga dawką kociaki otrzymaly tez szczepienie.
  • Dzień dobry, Moja 5 miesięczna suczka golden retriever jak na razie zawsze załatwiała się na dworze. Dziś od rana robiła bardzo często kupkę i teraz zdarzyło jej się to nawet w domu. Zauważyłam w kale bardzo długie białe robaki. Co to może być? Oczywiście pójdę z nią możliwie szybko do weta, ale może ktoś ma jakieś pomysły? Będę wdzięczna
  • witam, mam problem czyli kot i robaki, małe glisty nie wdając się w szczegóły. Kota mam ok 10 misięcy a jest to trzecia inwazja i po pierwsze gdyby mógł mi ktoś wytłumaczyc skąd te cuda się biorą (kot nie wychodzi) i co robić oprócz odrobaczenia. Poza tym co widze w kupie kot zachowuje sie normalnie jest zdrowy i nic go innego nie trapi.Miałam wcześniej koty ale nie było takich akcji. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
  • Moj pies ,york-maly wazacy 2 kg zaczal charczec,jakby kaszlec czy dlawic sie- trudno okreslic.Myslałam ze to jakies zapalenie krtani,jednak wterynarz stwierdzil ze to robaki.Czy to mogly byc objawy robakow?/w odchodach nic nie widac/Weterynarz podał mu 1/4 tabl.i na nastepny dzien znow 1/4 tabletki Drontal Plus.Faktycznie ze po tym przeszło.Niestety po miesiacu znow wrocily te same objawy i sama mu podałam nastepne pol tabletki po 1/4.Znow objawy ustapily,wiec mozna domniemac ze to...
  • Dziś o 6tej rano Kicia zwymiotowała żywą glistę!!!!! Oczywiście natychmiast pojechałam do weterynarza i dostałam 4 dawki Pancuru. Połowę pierwszej Kicia zwymiotowała zaraz po podaniu - jutro następna. Na szczęście mam ferie, więc w razie czego w każdej chwili do weta mogę pojechać. Tylko jedno pytanie - od sierpnia (odtąd Kicia jest u mnie)praktycznie co chwilę ma robaki - od grudnia jest odrobaczana średnio co 2 tygodnie,różnymi środkami i efektu nie widać. Co robić??
  • co robic to zwykly kot co lapie myszy,chodzi na dwor etc..
  • Od kilku dni prześladuja nas w domu robaki, roznosi je pies- są to dosć duże, napęczniałe czarno-brunatne robaki, są wielkości tabletki, okrągłe, początkowo myśleliśmy ze to kleszcze, ale od kilku dni znaleźlismy ich ok 10, jesteśmy przerazeni, nie możemy zauważyć z której częsci psa wychodzą, musimy jechać do weterynarza ale jest weekend. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym??? Proszę o pomoc. Pies był niedawno odrobaczany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się