Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      rosyjski

rosyjski

(37 wyników)
    • rosyjski(35)

opłaca się studiować rosyjski od podstaw w Kolegium Nauczycielskim? Kierunek mi się podoba i znając inne języki na pewno bym dała radę, bo nadaję się na filologię. Ale chodzi mi o perspektywy i samo opanowanie języka:)
    • rosyjski(53)

Bardzo mało jest języka rosyjskiego w polskich szkołach. Często spotykam się ze złymi opiniami osób, które skończyły rosyjski od podstaw. Czy zamiast męczyć się z hist, literaturą 3 lata na filologi możliwe jest przejście jakiegoś, np. 3 letniego kursu, gdzie będzie można skupić się na praktycznej nauce języka a pod koniec jakaś tematyka biznesu, handlu itd. Czy ktoś zatrudni osobę z takim dyplomem? Istnieją takie kursy na początku z naciskiem na praktyczną naukę, a potem język handlu, biznes...
    • nie wiem ktory jezyk wybrac jako drugi po angileskim na studiach prosze pomozcie ktory mi sie bardziej przyda
    • rosyjski(15)

trudny jest ten język? jak oceniacie?
    • spradzałam w programie studiów i jest tam jak byk język rosyjski :o( nie można go zastapic, wywalić, albo cokolwiek? nie chciałabym wyjść na malkontenta(tkę), ale tak jak niektórzy nie przepadają za niemieckim, tak ja nie lubię rosykskiego . dziękuję za odp.
    • Czy ma ktos z Was certyfikat z rosyjskiego. Jaki? Przydal sie Wam kiedys do czegos? Zastanawiam sie czy warto.
    • trudny? przydatny? komu polecacie? a moze jakis inny jezyk warty uwagi (oby nie niemiecki)
    • Może ktoś z was wie gdzie dobrze uczą języka rosyjskiego? Chodzi mi o szkoły językowe w Wawie? Może ktoś doradzi którą wybrać? The Tower...Profi- Lingua...TFLS...Just Time...a może coś innego.
    • Od tego roku w szkole na Gallusa w Katowicach będzie filologia royjska. Co prawda od kompletnego zera nauka rosyjskiego więc nie całkiem taka porządna filologia rosyjska, ale zawsze. Co więc myślicie o tej decyzji? Czy słusznie otwierać TAKI kierunek? Czy on ma rację prywatnego bytu? Kiedy jakiś czas temu ze szkół usunięto rosyjski tak się jakoś złożyło, że ja nadal ten ruski ciągnęłam tu i tam. No i teraz po kilkunastu latach ruskiego uczonego ot tak sobie, przy innych potrzebnie...
    • jekie jest Wasze zdanie? ktory kierunek jest bardziej przyszlosciowy? nie zalezy mi na tym zeby duzo zarabiac. ale na tym zeby miec pewna prace i ciekawy zawod. prosze o szczere wypowiedzi
    • języki(11)

Dlaczego nauka języków słowiańskich, tych podobnych do polskiego przychodzi mi z takim trudem? w przeciwieństwie do wielu trudniejszych języków. Wiele rozumiem ale nie mówię. Tylko ja tak mam?
    • chodzi mi o jakies kursy itp a nie korepetycje. moj poziom jak narazie jeste sredni ale chcialabym kontynuowac nauke. do tej pory uczylam sie w szkole
    • sluchajcie czy po pedagogice jest szansa, ze dostane sie na filologie rosyjska? patrzylam na strone UAM w Poznaniu, ale pisze,ze na studia II stopnia mozna isc tylko po tym samym kierunku.. Jest jakas inna uczelnia, gdzie byloby to mozliwe? Proszę o pomoc :(
    • Witam, chcę zdecydować się na miesięczny intensywny kurs języka obcego ( 2-3 h codziennie), jednak mam problem, który język warto wybrać. Dodam, że nauka od podstaw. Mam do wyboru język: hiszpański, francuski, rosyjski lub włoski, który język polecacie? Uprzedzając pytania: nie mam do wyboru niemieckiego lub angielskiego :) Angielski umiem na poziomie zaawansowanym. Dziękuję za pomoc!
    • Witam Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat "jakich języków się dzisiaj uczyć?". Wiadomo,że angielska to język uniwersalny,więc go można pominąć w naszej dyskusji. Tak więc,czego opłaca się dziś uczyć? Standardy europejskie typu:francuski,niemiecki,hiszpański,włoski? Czy może język którego wartość spadła,czyli rosyjski? A może jakieś egzotyczne jak np. japoński,chiński,arabski? Zapraszam do dyskusji.
    • Czy stuida językowe się opłacają? Chodzi mi o to, iż można zaobserwować,że język jest zmienny....ja w 2010 piszę maturę jak chodziłem do podstawówki wszędzie był niemiecki...w czasie gimanzjum wszędzie był angielski a obecnie przy podaniach do gimnazjów szędzie jest ang a młodziez ma do wyboru hiszpański lub francuski. Kończąc studia z języka nie chcę się znaleść w sytuacji jak osoby, które ukończyły rosyjski i on został w większości wycofany ze szkół. Znając ang, niem- bdb i po...
    • co uważacie o obecnej sytuacji w rosji. Słyszałem, że jest tragiczna i wrogo nastawiona wobec obcokrajowców jak i mniejszosci rel. itd. czy warto? czy można tam zrobic karierę? czy studia z rosyjskiego w polsce się opłacają?
    • mam pytanie czy na slawistyce nauczę się biegle kilku języków.Bardzo interesuje mnie j.rosyjski(którego już się uczę)j.czeski,ukraiński,słowacki.chorwacki??? Czy ten kierunek studiów umożliwi mi znajomośc tych języków biegle????Mam 15 lat i myślę właśnie o tym kierunku studiów.Proszę o odpowiedź.Dziękuje
    • Hej, studiuje ktos moze filologie rosyjska na UJ? Warto? Jaka jakość? Czy jest ciężko? ( ja studiuje jeszcze drugi kierunek na ktory dosc wytrwale trzeba sie uczyc wiec nie wiem czy bym wyrobiła z dwoma kierunkami) Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi:)
    • Mam pytanie, filologia rosyjska na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie i na Uniwersytecie Wrocławskim prowadzona jest od podstaw? Proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się