rosyjski

(18 wyników)
  • Witam wszystkich.Mam pytanie:czy ktoś przewiduje co może być na pisemnym języku rosyjskim?Jeszcze jedno:czy już ktoś miał ustny rosyjski?
  • chciałabym zrobić certyfikat z rosyjskiego (jestem obecnie po maturze) może ktoś wie coś na ten temat gdzie najlepiej; jakieś coś sprawdzone i dobre by się przydało:/ z góry thx za pomoc:)
  • Proszę o pytania z próbnego rosyjskiego poziom podstawowy. Prosze podzielcie sie ja mam jutro
  • Proszę o pomoc forumowiczów, którzy nauczają rosyjskiego, uczą się sami lub sami uczą swoje dzieci. Poszukuję książek do "wstępnej" nauki języka rosyjskiego dla małych dzieci. Pomimo poszukiwań w ksiegarniach i w necie nic takiego nie znalazłam, a chciałabym nauczyć małe dziecko wierszyków, wyliczanek, rymowanek. Moja mała śpiewa angielskie piosenki dla dzieci, ale nie znamy żadnych po rosyjsku. Oczywiście nagrania byłyby również mile widziane. Od razu wytłumaczę, że nie mam tera...
  • jako jezyk na egzaminie dojrzałosci, jeszcze mniej zdecydowalo sie zdawac francuski, hiszpański, włoski i inne. Pierwsze miejsce wsrod jezykow obcych podczas zblizajacej sie wielkimi krokami matury, zajmuje oczywiscie angielski - 76,8%, co daje 240 tys.zdajacych osob i jednoczesnie pierwsze miejsce wsrod wszystkich przedmiotow egzaminacyjnych. Pomiedzy angielskim i rosyjskim jest tylko niemiecki - 17,7%. Jesli nalezysz do osob zdajacych wlasnie rosyjski i chcesz cos jeszcze pow...
  • mam okazję zacząć się uczyć któregoś z tych języków.którego z nich jest prościej się nauczyć, i który z nich bardziej się przyda?
  • we wtorek zdaje ustną z rosyjskiego na poziomie podstawowym. Napiszcie proszę co mieliście i jak wam poszło
  • Prosze piszcie jesli wiecie jakie były tematy na rozszerzonym rosyjskim, ja nie mam zielonego pojecia a w poniedzialek mam mature. RATUJCIE ;(
  • Hej! Mam problem. Tlumacze tekst rosyjski, ale sa uzywane slowka ktorych nie moge nigdzie znalesc. Slang napewno. oto fragment: Она меня просто называет "кисунечка". А я ее все время называю "м...
  • uczyłam się przez dwa lata i trochę mi szkoda, że zapominam, na normalne lekcje nie wygospodaruję czasu, ale chętnie uczyłabym się tak, jak niemieckiego - dwa słówka dziennie np. i przypomnienie co jakiś czas + telewizja po rosysku (najlepiej rozumiem wiadomości gospodarcze są po ang. z końcówkami ros.). dziekan obiecał przywrócić ros., ale jeszcze nie od tego roku.
  • ZAD 1 PFPFFFPPF ZAD 2 za: 2, 4 protiw: 1,3,5,6, ZAD 3 B G H I E A J K D F ZAD 4 A D B C B ZAD 5 PPFFP TE ODPOWIEDZI SĄ DPBRE NA 100% Jak wam poszło? Ja mam tylko jeden błąd. Jest super:)
  • Jeśli wieko trumny było 'красноречивее всех слов, молитв и слез' - to jakie ono było - niedopisania, warte, pięknie opisane - czy jak - bo na żywca to jest to słowko красноречивее - tłumaczone jako elekwencja.
  • Witam W tym roku zaczęłam naukę języka rosyjskiego. Język jest fajny ale pomocy naukowych bardzo mało.Czy ktoś zna może jakieś portale które mogłyby pomóc mi w nauce tego języka? Jakieś dobre słowniki internetowe?Mam tez taki problem, że potrzebują nazwy państw europejskich po rosyjsku, ale nie mogę ich znaleźć, jak wpisuje w słonik np. "Litwa" to po prostu mi nie tłumaczy. Więc jeśli ktoś byłby taki dobry i mi pomógł to z góry dziękuję ;)
  • Czy jest trudny, jakie mieliście zestawy, prosze wpiszcie.
  • Czy jest według Was uczyć się 2 nowych języków na raz. Mam bardzo dużo zcasu i nie mogę się zdecydować pomiędzy 2 językami, więc wpadł mi do głowy pomysł aby uczyć się ich obu. Tylko czy jest sens????
  • Jaki język według Was jest najważniejszy po angielskim i którego warto się uczyć jako trzeciego języka?
  • Ostrzegam wszystkich miłośników szeroko rozumianych języków wschodnich: arabski, rosyjski, kazachski, turecki, perski itp. Na warszawskim rynku działa szkoła, która ma iscie wschodni sposób zarządzania i traktowania klienta. Zaczyna się juz na samym poczatku, kiedy przychodziz sie zapisac, nie ma mowy o lekcji probnej, placisz i czesc. A potem gdzie tafisz, to juz Twoj problem, czy na nieodpowiedni poziom kursu czy do niekompetentnego lektora. Szkola nazywa sie Stud-tour i ma wiel...
  • Oczywiście oprócz ojczystego:) Których najłatwiej nauczyć się? Które natomiat stwarzają problemy? I jeszcze jedno pytanko, czy któryś z języków nauczyliście się sami tzn. nauka mulimedialna itp. Bez chodzenia do szkoły język obcych. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się