marghot 18.11.09, 09:19 przygotowuję je zazwyczaj z semoliny bądź mieszanki semoliny ze zwykłą pszenną mąką. niestety nie mam w tej chwili semoliny, czy sądzicie, ze mogę do wyrabianego ciasta dodac neico kaszki kukurydzianej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 09:26 ja bym zrobiła ze zwykłej pszennej mąki, tak zresztą zawsze robię ;) a poważnie, to wydaje mi się, że dodanie kaszki jednak zauważalnie zmieni smak i konsystencję ciasta, więc klasyczna pizza z tego nie wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 09:39 dodajac semoliny zyskuje nieco na chrupkosci ciasta, jest jakby mniej puszyste, po prostu inne zastanawia mnie jak wplynie na smak, chrupkosc etc dodanie kszaki takie sobie poranne dywagacje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 09:48 > dodajac semoliny zyskuje nieco na chrupkosci ciasta, jest jakby > mniej puszyste, po prostu inne o, dzięki za wyjaśnienie, czyli bywszy w sklepie z tzw. zdrową żywnością muszę zapytać o semolinę, bo pizza wychodzi mi nieźle, ale nadal nie osiągnęłam upragnionej cienkiej i chrupiącej, a taką najbardziej lubię kaszkę kukurydzianą dodaję czasem do ciasta na chleb, poza tym, że wychodzi żółty ;), to jest taki cięższy, bardziej sycący, czy jak to określić - w każdym razie jest inny, ale w dobrym znaczeniu tego słowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 10:02 w takim razie dokonam experymentu dzieki, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 11:02 Z semoliny? Można to potem przegryźć? Najlepsza jest mąka chlebowa, bo pizza to chleb przecie. Przemiał 800, zawartość protein 12 i pół procenta i szafa gra. Można sobie dodać trochę tortowej dla zmiękczenia ciasta i waciastego bardziej miąższu (choć dobra pizza jest tak cienka, że to właściwie dwie strony skórki trzymane razem kilkoma kłębkami miąższu. Albo trochę semoliny dla większej chrupkości i oporu na zębach. Ale na samej semolinie to wafelki raczej wyjdą. No i oliwę wgnieść warto w ciasto, bo jak każdy tłuszcz oliwa otwiera miąższ i wtedy takie fajne jaskinie w środku wychodzą i wybrzuszenia spieczone. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 11:06 nie z samej semoliny, do pszennej dodaję nieco zazwyczaj stosuję 650 lub 700 Odpowiedz Link Zgłoś