Dodaj do ulubionych

ciasto na pizzę

18.11.09, 09:19
przygotowuję je zazwyczaj z semoliny bądź mieszanki semoliny ze
zwykłą pszenną mąką.
niestety nie mam w tej chwili semoliny, czy sądzicie, ze mogę do
wyrabianego ciasta dodac neico kaszki kukurydzianej?
Obserwuj wątek
    • em_es Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 09:26
      ja bym zrobiła ze zwykłej pszennej mąki, tak zresztą zawsze robię ;)

      a poważnie, to wydaje mi się, że dodanie kaszki jednak zauważalnie zmieni smak i
      konsystencję ciasta, więc klasyczna pizza z tego nie wyjdzie
      • marghot Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 09:39
        dodajac semoliny zyskuje nieco na chrupkosci ciasta, jest jakby
        mniej puszyste, po prostu inne
        zastanawia mnie jak wplynie na smak, chrupkosc etc dodanie kszaki
        takie sobie poranne dywagacje ;)
        • em_es Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 09:48
          > dodajac semoliny zyskuje nieco na chrupkosci ciasta, jest jakby
          > mniej puszyste, po prostu inne

          o, dzięki za wyjaśnienie, czyli bywszy w sklepie z tzw. zdrową żywnością muszę
          zapytać o semolinę, bo pizza wychodzi mi nieźle, ale nadal nie osiągnęłam
          upragnionej cienkiej i chrupiącej, a taką najbardziej lubię

          kaszkę kukurydzianą dodaję czasem do ciasta na chleb, poza tym, że wychodzi
          żółty ;), to jest taki cięższy, bardziej sycący, czy jak to określić - w każdym
          razie jest inny, ale w dobrym znaczeniu tego słowa ;)
    • krysia2000 Re: ciasto na pizzę 18.11.09, 11:02
      Z semoliny? Można to potem przegryźć?

      Najlepsza jest mąka chlebowa, bo pizza to chleb przecie. Przemiał 800, zawartość
      protein 12 i pół procenta i szafa gra. Można sobie dodać trochę tortowej dla
      zmiękczenia ciasta i waciastego bardziej miąższu (choć dobra pizza jest tak
      cienka, że to właściwie dwie strony skórki trzymane razem kilkoma kłębkami
      miąższu. Albo trochę semoliny dla większej chrupkości i oporu na zębach. Ale na
      samej semolinie to wafelki raczej wyjdą.

      No i oliwę wgnieść warto w ciasto, bo jak każdy tłuszcz oliwa otwiera miąższ i
      wtedy takie fajne jaskinie w środku wychodzą i wybrzuszenia spieczone.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka