22.05.04, 20:17
czy mozna gdzies w Warszawie kupic semoline?
Obserwuj wątek
        • Gość: gosc Re: semolina IP: *.home.cgocable.net 24.05.04, 08:01
          Pytanie bylo o semoline a kasza manna ( produkowana z twardej przenicy ) nia
          jest , w zaleznosci od granulacji jest uzywana do robienia makaronow ,
          deserow , ciast itd.
          Naturalnie ze do wyrobu makaronu uzywa sie semoline w formie maki ( ital.
          semola ).



            • giezik Re: semolina 24.05.04, 08:39
              nie lubie firmy lubella (niegdys mialem nieprzyjemnosc jedzenia makronu ich produkcji) ale tu jest cos takiego:

              www.papaja.pl/index.php?section=firmy_info&id=107
              (7.Specjalistyczna mąka do produkcji makaronu)
              • linn_linn Re: semolina 24.05.04, 10:18
                Niestety w Polsce semolina mylona jest z kasza manna / po wlosku "semolino" /
                albo nawet z kaszka kukurydziana.
                Semolina to wlasnie "Semola Rimacinata di Grano Duro"
                www.granoroshop.it/prodotto.asp?prodotto_id=153
                / "Granoro" to zreszta bardzo dobra firma z Apulii /.
                Jest jeszcze "semola", troche grubsza. "Rimacinata" znaczy mielona dwukrotnie.
                www.granoroshop.it/prodotto.asp?prodotto_id=152
                Niestety wysylaja swoje produkty tylko wewnatrz Wloch.
                Ja radzilabym wykorzystywac wyjazdy: z latwoscia mozna kupic semoline w
                Niemczch.

                • linn_linn Re: semolina 24.05.04, 10:21
                  Specjalistyczna to za malo. Musi byc informacja, ze maka pochodzi z pszenicy
                  durum. Istnieja maki chlebowe z pszenicy miekkiej i takie zapewne sa te Lubelli.
                • masia27 Re: semolina 24.05.04, 10:21
                  linn_linn napisała:

                  > Niestety w Polsce semolina mylona jest z kasza manna / po wlosku "semolino" /
                  > albo nawet z kaszka kukurydziana.
                  > Semolina to wlasnie "Semola Rimacinata di Grano Duro"
                  > www.granoroshop.it/prodotto.asp?prodotto_id=153
                  > / "Granoro" to zreszta bardzo dobra firma z Apulii /.
                  > Jest jeszcze "semola", troche grubsza. "Rimacinata" znaczy mielona
                  dwukrotnie.
                  > www.granoroshop.it/prodotto.asp?prodotto_id=152
                  > Niestety wysylaja swoje produkty tylko wewnatrz Wloch.
                  > Ja radzilabym wykorzystywac wyjazdy: z latwoscia mozna kupic semoline w
                  > Niemczch.


                  dzieki Linn, niestety nie wybieram sie za granice w najblizszym czasie, ale
                  moze uda mi sie poprosic znajomych z Niemiec, zeby mi przeslali maly zapas
              • masia27 Re: semolina 24.05.04, 11:09
                giezik napisał:

                > nie lubie firmy lubella (niegdys mialem nieprzyjemnosc jedzenia makronu ich
                pro
                > dukcji) ale tu jest cos takiego:
                >
                > www.papaja.pl/index.php?section=firmy_info&id=107
                > (7.Specjalistyczna mąka do produkcji makaronu)


                tak, trafilam wczesniej na te strone, ale makarony Lubelli mnie tez kojarza sie
                nie najlepiej, a przypuszczam, ze robia je z tej wlasnie maki
                poza tym nie widzialam tego nigdy w sklepie, byc moze kupilabym na probe gdyby
                bylo bez problemu dostepne, ale tak, to juz wole sciagac prawdziwa semoline z
                Niemiec
                • monmal Re: semolina 24.05.04, 13:14
                  Semolina jest też bardzo szeroko używana w kuchni arabskiej, a przynajmniej
                  północno- afrykańskiej. Spróbuj w sklepie przy restauracji Samira na Polach
                  Mokotowskich, albo w Carrefourze. Ja, jeśli nie mam dostawy z Północnej Afryki,
                  używam drobnej kaszy manny, ale makaronów nie robię.
                  • linn_linn Re: semolina 24.05.04, 14:18
                    To jest wloska "semola", pojedynczo mielona / pomiedzy kasza manna a maka /.
                    Semolina to jest maka jasnozoltego koloru. Na torebkach ma napisy:
                    semola di grano duro rimacinata
                    remilled durum wheat semolina
                    semoule remoulue de ble dur
                    gemahlener hart weizengriess
                    semola de trigo duro remoida
                    Jest eksportowana na pewno m.in. do Niemiec, Francji, Na Wegry, do Rosji, do
                    Australii. Moze kiedys przyjdzie kolej i na Polske.
            • masia27 Re: semolina 24.05.04, 10:20
              Gość portalu: gosc napisał(a):

              > Tutaj jest jakis sklep , ceny w euro to Unia :
              >
              > feinkost.online-sparer.com/feinkost10/feinkost0911.htm


              ten sklep niestety nie ma Polski na liscie krajow do ktorych mozliwa jest
              przesylka :/
    • Gość: Pichciarz Re: semolina IP: *.proxy.aol.com 24.05.04, 14:55
      A jak się toto po polsku nazywa?...
      www.ndwheat.com/wi/durum/
      www.professionalpasta.it/dir_1/durum_1.htm
      eat.epicurious.com/dictionary/food/index.ssf?DEF_ID=4468&ISWINE=
      Przenica durum prawdopodobnie jest uprawiana na Ukrainie, może tam właśnie
      można kupić semolinę?...
      • linn_linn Re: semolina 25.05.04, 13:48
        A swoja droga, ja poszlabym do wloskiego sklepu i zapytala czy jest. Jesli nie
        ma, dlaczego nie ma? Mysle, ze nie sprzedaja, gdyz towar jest taniutki, a
        chetnych moze malo. Z drugiej stony jak ma byc wiecej chetnych, jesli nie mozna
        jej nigdzie kupic i poznac z bliska?
      • giezik Re: semolina 25.05.04, 17:04
        PSZENICA TWARDA (triticum turgidum durum)


        To najodpowiedniejszy surowiec dla przemysłu makaronowego. Gruboziarnista kaszka powstała ze zmielenia pszenicy twardej to właśnie semolina- główny składnik wszystkich włoskich makaronów. Pszenicę twardą uprawia się głównie w klimatach suchych i gorących (głównie basen Morza Śródziemnego). Rozróżnia się jej jare i ozime odmiany. Ziarniaki pszenicy twardej posiadają szkliste, twarde bielmo, wysoką zawartość barwników karotenoidowych. Zawartość białka to ok.15%. Makaron otrzymany z twardej pszenicy jest powszechnie uważany za lepszy niż ten z pszenicy miękkiej. Ma on jasny, żółty kolor, doskonale się gotuje, jest odporny na sklejanie i pozostaje zawsze "al dente". Generalnie w Europie zezwala się na wolny handel makaronami zarówno wyprodukowanego z pszenicy twardej, jak i z pszenicy miękkiej. Wyjątek stanowią Włochy, gdzie już ustawą z 4/7/67 nr 580 zobligowano producentów do wykorzystywania tylko i wyłącznie semoliny z pszenicy twardej. Miesza się ją z wodą, a dodawanie jakichkolwiek innych mączek podlega sankcjom prawnym


        źródlo:
        www.gastronomie.pl/produkty/makaron/produkcja.html
        • linn_linn Re: semolina 25.05.04, 17:34
          Bardzo dobrze. Z tymi makaronami jest tak, ze normy europejskie zezwalaja na
          dodatek maki z pszenicy miekkiej. Wlosi oczywiscie sie z tym nie zgadzaja i
          pozostali przy pszenicy twardej. Oczywiscie na eksport prawdopodobnie dodaja
          maki z tej miekkiej zgodnie z zasada: dobrze im tak. Nie znaja sie, niech
          jedza. Robili to nawet wczesniej, choc bylo o tym cicho.
          Mam tylko jedna uwage. Ta kaszka / NIE ma nic wspolnego z kaszka manna / to
          tzw. "semola di grano duro" / raz mielona /. Po ponownym zmieleniu
          powstaje "semola di grano duro rimacinata" / czyli 2 razy mielona /: ta ma juz
          postac maki.
          To jest "semola" / grubsza, raz mielona - do makaronow /:
          www.divella.it/prodotto.asp?idprod=125
          To jest "semola rimacinata" / do makaronow i chleba /:
          www.divella.it/prodotto.asp?idprod=122
          W ogole strona www.divella.it/index.asp? jest bardzo ciekawa. Warto
          poczytac i zwrocic uwage na przepisy.

    • ampolion Re: semolina 26.05.04, 18:36
      Rynek mąki w Polsce jest zdominowany przez krajowych producentów i jest dość
      rozdrobniony. Generalnie mniejsze firmy produkują na rynki lokalne (stąd pewien
      regionalizm - w określonych regionach kraju znane są produkty określonych
      producentów w nich zlokalizowanych). Tylko nieliczne firmy próbują prowadzić
      działalność na skalę całego kraju - należą do nich producenci zrzeszeni w
      Polskich Zakładach Zbożowych. Przykładem mogą być PZZ w Krakowie posiadające w
      ofercie następujące mąki paczkowane: wyprodukowaną z wysokoglutenowej pszenicy
      mąkę tortową (typ 450), POLECANĄ SZCZEGÓLNIE DO MAKARONU i tortów...
      A oto link:
      www.poradnikhandlowca.com.pl/online01/08_2001/raport4.html
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka