Dodaj do ulubionych

Makaron z semoliny

31.12.09, 17:05
Wszędzie mnóstwo przepisów na makaron jajeczny z semoliny.Ja jednak
szukam sprawdzonego prepisu na makaron nie typu fettucine tylko taki
twardy jak penne albo bavette czy linguine. Może ktoś z włoskiej
frakcji pomoże? Do tej pory na 100g mąki brałam jedno jajko i
wychodził mi świetny jajeczny makaron. Wnioskuję, że zamiast jajek
muszę użyć więcej wody, jednak jakie proporcje żeby to ręce i nogi
wszystko miało???
Będę wdzięczna za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Makaron z semoliny 31.12.09, 17:45
      Penne to raczej trudno zrobic bez specjalnych "ustrojstw". Proporcje nigdy nie
      sa dokladnie podawane: maka ma rozna wilgotnosc. Nawet pora roku ma znaczenie.
      Ja od razu mowie, ze nie robie makaronu. Chowam sie do kata, ale tak jest.
      mollicadipane.blogspot.com/2009/11/sagne-ncannulate-tradizione-pizzica-e.html
      220 g semolini podwojnie mielonej / rimacinata /
      110 g maki razowej / pszennej /
      165 cl cieplej wody
      / 3 porcje, 2 duze porcje /
      mollicadipane.blogspot.com/2009/11/lagane-e-fave-ricetta-e-racconto_25.html
      330 g semoliny
      170 g cieplej wody
      mollicadipane.blogspot.com/2009/03/strascinati-al-ragu-di-salsiccia.html
      Podobne proporcje.
      Blog godzien zaufania.
    • krysia2000 Re: Makaron z semoliny 31.12.09, 20:32
      Z Włoszech nie jestem, ale robię taki:

      420 g semoliny
      4 duże jaja (205 ml)
      2 łyżki wody (30ml)
      pół łyżeczki soli
      1 łyżka oleju (15ml), opcjonalnie.

      Wychodzi pasta tak twarda, że zamiast ją rozwałkowywać to roztapiam w piecu
      hutniczym i rozsmarowuję cienko na płaty azbestowym pędzlem po azbestowej
      stolnicy. Po zastygnięciu można takimi płatami rżnąć diamenty.
    • Gość: Jackie Re: Makaron z semoliny IP: *.red-37-10-205.dynamicip.rima-tde.net 05.02.17, 16:30
      Jezeli masz Kitchen Aid lub maszynke do robienia makaronu to polecam wspanialy przepis na makarony i lasagne z Semoliny .
      300 gr semoliny
      3 duze jajka
      1 lyzka oleju
      1 lyzeczka soli
      ciasto musisz wyrobic hakiem w mikserze, potem na prasowalnicy cienko rozwalkowac ja robie cztery razy na 1 dwa razy na 2 i trzy razy na 3 potem kroje na tiagattele albo spagetti lub zostawiam w calosci ladnie rowno obcinam brzegi naq lasagne.
      Powodzenia

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka