IP: *.datastar.pl 19.08.02, 15:50
Czy wiecie, gdzie ja kupic w Wawie? Dzieki za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: anek Re: Semolina IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 17:34
      hmmm a co to wogole jest ?
      • hania_76 Re: Semolina 19.08.02, 17:36
        Gość portalu: anek napisał(a):

> hmmm a co to wogole jest ?

Wydaje mi się, że jest to albo rodzaj pszenicy albo rodzaj mąki z pszenicy. Ale
        głowy sobie za to nie dam uciąć.
        • aniutek Re: Semolina 20.08.02, 05:56
          hmm zawsze myslalam,ze semolina to maka...
          myle sie?
          • Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.02, 08:37
            Semola to maka / semola di grano duro /, semolino to kasza manna.
            • hania_76 Re: Semolina 20.08.02, 10:50
              Gość portalu: Linn napisał(a):

> Semola to maka / semola di grano duro /, semolino to kasza manna.

Dzięki za wyjaśnienie :-)
            • giorgio_primo Re: Semolina 25.08.02, 21:27
              Gość portalu: Linn napisał(a):

> Semola to maka

Tak. Po wlosku.

/ semola di grano duro /

To po polsku wlasnie semolina.

, semolino to kasza manna.

Oczywiscie po wlosku)))
      • Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 20.08.02, 09:16
        Oto definicja:

The gritty coarse particles of wheat left after the finer flour has passed
        through a bolting machine, used for pasta.

Czyli grube ziarna maki, ktore nie przeszly przez przesiewacz, uzywane do
        wyrobu makaronow. Choc slowo to oznacza rowniez, jak ktos juz zauwazyl, kasze
        manne.
        • Gość: maruda Re: Semolina IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:58
          Gość portalu: berenia napisał(a):

> Oto definicja:
          >
          > The gritty coarse particles of wheat left after the finer flour has passed
          > through a bolting machine, used for pasta.
          >
          > Czyli grube ziarna maki, ktore nie przeszly przez przesiewacz, uzywane do
          > wyrobu makaronow. Choc slowo to oznacza rowniez, jak ktos juz zauwazyl, kasze
          > manne.

W przepisie jest pasta. A pasta, mimo, że na oko to prawie to samo, nie jest
          makaronem.
          • Gość: berenia Re: Semolina IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 20.08.02, 13:55
            Pasta:
            Unleavened dough, made of wheat flour, water, and sometimes eggs, that is
            molded into any of a variety of shapes and boiled.
            A prepared dish containing pasta as its main ingredient.

Czyli makaron i inne kluski. :)
            • Gość: maruda Re: Semolina IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 24.08.02, 04:25

> Pasta:
              > Unleavened dough, made of wheat flour, water, and sometimes eggs, that is
              > molded into any of a variety of shapes and boiled.
              > A prepared dish containing pasta as its main ingredient.
              >
              > Czyli makaron i inne kluski. :)

Nie: w fachowej terminologii kulinarnej istnieje rozróżnienie. Pasta jest
              oparta na cieście z mąki (głównie wysokoglutenowej) i oliwy; natomiast makaron
              na cieście jajecznym.
        • giorgio_primo Re: Semolina 25.08.02, 21:32
          Definicja nie do konca prawdziwa. Wazne jest takze to, ze ta maka jest z
          twardych odmian pszenicy.

Niestety wlasnie mi sie koncza zapasy z importu i musze przejsc na krajowa
          produkcje. Najlepiej sluzy tu kazda pszeniczna maka z granulacja powyzej 650.
          Najlepsza jest ok. 800.

Oczywiscie dot. mak do produkcji makaronu (pasta).
    • Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 20.08.02, 14:00
      Pizzeria "Positano" reklamowała się kiedyś, że do swoich
      wyrobów sprowadza semolinę z Włoch (zapamiętałam, bo mnie
      wówczas zaintrygowało, ki diabeł ta semolina). Czyli
      chyba nie jest to artykuł łatwo dostępny w Polsce. Ale
      możesz spróbowac zadzwonić do "Positano", może już mają
      jakieś źródełko w Polsce, albo nawet odstąpią ci trochę...
      • Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 20.08.02, 15:18
        Wielkie dzieki. Chyba jednak nie jestem gotowa na takie poswiecenia i uzyje
        zwyklej maki. Mam nadzieje, ze zapiekanka z cukinii na tym nie ucierpi.
        • Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.02, 17:43
          Pasta to po wlosku makaron, a dokladniej ciasto. Pastasciutta to makaron
          suchy / w odroznieniu od swiezego / pasta fresca /, czyli sprzedawanego w
          opakowaniach prozniowych /. Ciasto moze byc makaronowe, ale takze ciastka
          to "paste" / l. mn. od pasta /. Jest jednak roznica miedzy "semolina" / zolta
          maka / a "semolino" / dokladnie kasza manna /. Biala maka to ta z pszenicy
          miekkiej. Co do zapiekanki, mozna oproszyc / gdyz o to pewnie chodzi / zwykla
          biala.
          • Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 21.08.02, 09:15
            Dzieki za wyczerpujace informacje. Semolina wystepuje w przepisie na moja
            zapiekaneke cukiniowa w dosc duzych ilosciach (to raczej tort cukiniowy).
            Myslisz, ze moge uzyc zwyklej maki czy zrobi sie kluska?
            • Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 21.08.02, 09:18
              Zaintrygował mnie ten przepis, czy mogłabyś go podać?
              • Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 21.08.02, 09:46
                Wlasnie, podaj przepis. Latwiej sie bedzie zorientowac, czy chodzi o make czy
                tez potrzebna jest kasza manna. Ja np. "semolino" / kasza manna / dodaje do
                sernika.
                • Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 21.08.02, 10:05
                  No właśnie, a ja trochę dodaję do leniwych i ciasta na
                  knedle, wychodzi bardziej spoiste - może o to chodzi w
                  tym przepisie?
            • Gość: nINA 1 Re: Semolina IP: 213.76.128.* 21.08.02, 10:14
              Wydaje mi się że semolina to mąka ze specjalnego rodzaju przenicy (durum) która
              jest taka jakby twardsza, tzn. makaron z takiej mąki wychodzi bardziej al
              dente, nie wiem z czego to wynika, ale ta mąka ma chyba mniej skrobii(??), no w
              każdym razie różnica jest. Nie umiem stwierdzić czy do Twojego przepisu może
              być zwykła mąka. Podaj ten przepis bo jestem bardzo ciekawa co to jest
              • Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 21.08.02, 10:41
                Dobra, podam, ale dopiero jutro, bo przepis siedzi w domu, w mojej wloskiej
                ksiazce kucharskiej.
                • hania_76 Re: Semolina 21.08.02, 10:45

> Dobra, podam, ale dopiero jutro, bo przepis siedzi w domu, w mojej wloskiej
                  > ksiazce kucharskiej.

Koniecznie podaj! Uwielbiam cukinie (mój ukochany też ją bardzo lubi), więc
                  wszelkie cukiniowe przepisy chętnie zbieram.
                  • Gość: berenia Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.datastar.pl 21.08.02, 13:55
                    To mam dla Ciebie wyprobowany ostatnio przepis.

2 sredniej wielkosci cukinie
                    Opakowania ricotty (250 g)
                    4 lyzki parmezanu
                    5-6 kromek bulki wroclawskiej bez skorki
                    1/3 szkl mleka
                    1-2 jajka
                    Bulka tarta
                    Maslo
                    Sol

Cukinie obgotuj w wodzie przez 5 min. Te kilka minut wykorzystaj na namoczenie
                    bulek w mleku. Teraz wyjmij cukinie, ostudz, przekroj wzdluz, wyskrob srodek i
                    posiekaj drobno. Do tej cukiniowej pulpy dodaj rocotte, parmezan, rozbeltane
                    jajka, odcisnieta a mleka bulke i sol. Tak powstala masa napelnij polowki
                    cukinii, posyp bulka tarta, a na wierzch poloz troche masla. Piecz ok. 30 min w
                    piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To sie nie moze nie udac! A wiem, co mowie,
                    bo jestem poczatkujaca kucharka. Efekt zaskoczyl nawet mnie.

• hania_76 Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem 21.08.02, 15:54

> To mam dla Ciebie wyprobowany ostatnio przepis.
                      >
                      > 2 sredniej wielkosci cukinie
                      > Opakowania ricotty (250 g)
                      > 4 lyzki parmezanu
                      > 5-6 kromek bulki wroclawskiej bez skorki
                      > 1/3 szkl mleka
                      > 1-2 jajka
                      > Bulka tarta
                      > Maslo
                      > Sol
                      >
                      > Cukinie obgotuj w wodzie przez 5 min. Te kilka minut wykorzystaj na
                      namoczenie
                      > bulek w mleku. Teraz wyjmij cukinie, ostudz, przekroj wzdluz, wyskrob srodek
                      i
                      > posiekaj drobno. Do tej cukiniowej pulpy dodaj rocotte, parmezan, rozbeltane
                      > jajka, odcisnieta a mleka bulke i sol. Tak powstala masa napelnij polowki
                      > cukinii, posyp bulka tarta, a na wierzch poloz troche masla. Piecz ok. 30 min
                      w
                      >
                      > piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To sie nie moze nie udac! A wiem, co
                      mowie,
                      >
                      > bo jestem poczatkujaca kucharka. Efekt zaskoczyl nawet mnie.
                      >

Dziękuję bardzo! Wypróbuję w przyszłym tygodniu, kiedy mój ukochany wróci już z
                      wojaży służbowych :)
                      Pozdrawiam!
                      • Gość: berenia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.08.02, 00:26
                        No to jedziemy. Ksiazka okazala sie grecka (konkretnie kretenska - przepisy
                        zebrane od tubylcow przez zapalonego etnografa - smakosza), a nie wloska.
                        Przepisy sa dla wielodzietnej rodziny (6-8 osob)

Zucchini pie 1

2 kg cukini
                        3 szklanki mleka
                        1 filizanka (cup - zapomnnialam, ile to na nasze) mleka
                        75 dkg sera feta
                        3 jajka
                        3 filizanki semoliny

Pokroj cukinie na cienkie plastry, posol o odloz na pol godziny, nastepnie
                        opllukaj i wysusz. Polacz z pozostalymi skladnikami i upiecz. Brzmi prosto,
                        tylko skad te semoline?!?

Jeszcze jeden przepis na zucchini pie, tym razem bez semoliny

1 kg cukini
                        2 filizanki mleka
                        1 filizanka masla lub oliwy
                        3 jajka
                        1 filizanka sera startego na tarce (nie podaja jakiego)
                        Sol

Zetrzec cukinie na tarce i posolic. Utrzec maslo z jajkami, mlekiem i serem na
                        gesta mase. Posmarowac maslem brytfanke, wylozyc starta cukinie, na to mase
                        serowa, piec w srednio nagrzanym piekarniku przez okolo godzine.
                        • Gość: Linn Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.dialup.tiscali.it 22.08.02, 07:48
                          Ot i problem. Tak na wyczucie mysle, ze chodzi o "semolino" czyli kasze manna.
                          Pewnosci nie mam. Chociaz, gdyby chodzilo o make, powinno byc "semola".
                        • Gość: Lobelia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: 195.187.102.* 22.08.02, 08:22
                          Przepraszam, czy to na pewno mają być 3 szklanki i 1
                          filiżanka mleka, czy któreś to ma byc coś innego? Co do
                          semoliny to osobiście jestem w kropce. Przy tej ilości
                          sera feta dodatek kaszy manny mógłby mieć pewien sens,
                          ale czy aż w tej ilości to nie jestem pewna. O ile wiem
                          grecka feta jest bardziej sucha i twarda niż to co
                          sprzedają w Polsce.
                          • Gość: berenia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.datastar.pl 22.08.02, 09:56
                            Jeszcze sprawdze w domu.
                        • Gość: berenia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 23.08.02, 09:59
                          Sorry, w pierwszym przepisie mialo byc 3 filizanki mleka i 1 filizanka oliwy.
                          Przepraszam.
                          • Gość: kluba1 Re: Cukinia zapiekana /CUP=? IP: *.we.client2.attbi.com 24.08.02, 05:43
                            CUP= FILIZANKA =1/4 LITRA =250ml=8oz (uncji)

brrrrr! jak to wszystko komplikuje !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka