IP: *.datastar.pl 19.08.02, 15:50
Czy wiecie, gdzie ja kupic w Wawie? Dzieki za informacje.
Obserwuj wątek
      • hania_76 Re: Semolina 19.08.02, 17:36
        Gość portalu: anek napisał(a):

        > hmmm a co to wogole jest ?

        Wydaje mi się, że jest to albo rodzaj pszenicy albo rodzaj mąki z pszenicy. Ale
        głowy sobie za to nie dam uciąć.
      • Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 20.08.02, 09:16
        Oto definicja:

        The gritty coarse particles of wheat left after the finer flour has passed
        through a bolting machine, used for pasta.

        Czyli grube ziarna maki, ktore nie przeszly przez przesiewacz, uzywane do
        wyrobu makaronow. Choc slowo to oznacza rowniez, jak ktos juz zauwazyl, kasze
        manne.
        • Gość: maruda Re: Semolina IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:58
          Gość portalu: berenia napisał(a):

          > Oto definicja:
          >
          > The gritty coarse particles of wheat left after the finer flour has passed
          > through a bolting machine, used for pasta.
          >
          > Czyli grube ziarna maki, ktore nie przeszly przez przesiewacz, uzywane do
          > wyrobu makaronow. Choc slowo to oznacza rowniez, jak ktos juz zauwazyl, kasze
          > manne.

          W przepisie jest pasta. A pasta, mimo, że na oko to prawie to samo, nie jest
          makaronem.
            • Gość: maruda Re: Semolina IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 24.08.02, 04:25
              Gość portalu: berenia napisał(a):

              > Pasta:
              > Unleavened dough, made of wheat flour, water, and sometimes eggs, that is
              > molded into any of a variety of shapes and boiled.
              > A prepared dish containing pasta as its main ingredient.
              >
              > Czyli makaron i inne kluski. :)

              Nie: w fachowej terminologii kulinarnej istnieje rozróżnienie. Pasta jest
              oparta na cieście z mąki (głównie wysokoglutenowej) i oliwy; natomiast makaron
              na cieście jajecznym.
        • giorgio_primo Re: Semolina 25.08.02, 21:32
          Definicja nie do konca prawdziwa. Wazne jest takze to, ze ta maka jest z
          twardych odmian pszenicy.

          Niestety wlasnie mi sie koncza zapasy z importu i musze przejsc na krajowa
          produkcje. Najlepiej sluzy tu kazda pszeniczna maka z granulacja powyzej 650.
          Najlepsza jest ok. 800.

          Oczywiscie dot. mak do produkcji makaronu (pasta).
    • Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 20.08.02, 14:00
      Pizzeria "Positano" reklamowała się kiedyś, że do swoich
      wyrobów sprowadza semolinę z Włoch (zapamiętałam, bo mnie
      wówczas zaintrygowało, ki diabeł ta semolina). Czyli
      chyba nie jest to artykuł łatwo dostępny w Polsce. Ale
      możesz spróbowac zadzwonić do "Positano", może już mają
      jakieś źródełko w Polsce, albo nawet odstąpią ci trochę...
        • Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.02, 17:43
          Pasta to po wlosku makaron, a dokladniej ciasto. Pastasciutta to makaron
          suchy / w odroznieniu od swiezego / pasta fresca /, czyli sprzedawanego w
          opakowaniach prozniowych /. Ciasto moze byc makaronowe, ale takze ciastka
          to "paste" / l. mn. od pasta /. Jest jednak roznica miedzy "semolina" / zolta
          maka / a "semolino" / dokladnie kasza manna /. Biala maka to ta z pszenicy
          miekkiej. Co do zapiekanki, mozna oproszyc / gdyz o to pewnie chodzi / zwykla
          biala.
            • Gość: nINA 1 Re: Semolina IP: 213.76.128.* 21.08.02, 10:14
              Wydaje mi się że semolina to mąka ze specjalnego rodzaju przenicy (durum) która
              jest taka jakby twardsza, tzn. makaron z takiej mąki wychodzi bardziej al
              dente, nie wiem z czego to wynika, ale ta mąka ma chyba mniej skrobii(??), no w
              każdym razie różnica jest. Nie umiem stwierdzić czy do Twojego przepisu może
              być zwykła mąka. Podaj ten przepis bo jestem bardzo ciekawa co to jest
                • hania_76 Re: Semolina 21.08.02, 10:45
                  Gość portalu: berenia napisał(a):

                  > Dobra, podam, ale dopiero jutro, bo przepis siedzi w domu, w mojej wloskiej
                  > ksiazce kucharskiej.

                  Koniecznie podaj! Uwielbiam cukinie (mój ukochany też ją bardzo lubi), więc
                  wszelkie cukiniowe przepisy chętnie zbieram.
                  • Gość: berenia Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.datastar.pl 21.08.02, 13:55
                    To mam dla Ciebie wyprobowany ostatnio przepis.

                    2 sredniej wielkosci cukinie
                    Opakowania ricotty (250 g)
                    4 lyzki parmezanu
                    5-6 kromek bulki wroclawskiej bez skorki
                    1/3 szkl mleka
                    1-2 jajka
                    Bulka tarta
                    Maslo
                    Sol

                    Cukinie obgotuj w wodzie przez 5 min. Te kilka minut wykorzystaj na namoczenie
                    bulek w mleku. Teraz wyjmij cukinie, ostudz, przekroj wzdluz, wyskrob srodek i
                    posiekaj drobno. Do tej cukiniowej pulpy dodaj rocotte, parmezan, rozbeltane
                    jajka, odcisnieta a mleka bulke i sol. Tak powstala masa napelnij polowki
                    cukinii, posyp bulka tarta, a na wierzch poloz troche masla. Piecz ok. 30 min w
                    piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To sie nie moze nie udac! A wiem, co mowie,
                    bo jestem poczatkujaca kucharka. Efekt zaskoczyl nawet mnie.

                    • hania_76 Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem 21.08.02, 15:54
                      Gość portalu: berenia napisał(a):

                      > To mam dla Ciebie wyprobowany ostatnio przepis.
                      >
                      > 2 sredniej wielkosci cukinie
                      > Opakowania ricotty (250 g)
                      > 4 lyzki parmezanu
                      > 5-6 kromek bulki wroclawskiej bez skorki
                      > 1/3 szkl mleka
                      > 1-2 jajka
                      > Bulka tarta
                      > Maslo
                      > Sol
                      >
                      > Cukinie obgotuj w wodzie przez 5 min. Te kilka minut wykorzystaj na
                      namoczenie
                      > bulek w mleku. Teraz wyjmij cukinie, ostudz, przekroj wzdluz, wyskrob srodek
                      i
                      > posiekaj drobno. Do tej cukiniowej pulpy dodaj rocotte, parmezan, rozbeltane
                      > jajka, odcisnieta a mleka bulke i sol. Tak powstala masa napelnij polowki
                      > cukinii, posyp bulka tarta, a na wierzch poloz troche masla. Piecz ok. 30 min
                      w
                      >
                      > piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To sie nie moze nie udac! A wiem, co
                      mowie,
                      >
                      > bo jestem poczatkujaca kucharka. Efekt zaskoczyl nawet mnie.
                      >

                      Dziękuję bardzo! Wypróbuję w przyszłym tygodniu, kiedy mój ukochany wróci już z
                      wojaży służbowych :)
                      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka