Gość: berenia IP: *.datastar.pl 19.08.02, 15:50 Czy wiecie, gdzie ja kupic w Wawie? Dzieki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anek Re: Semolina IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 17:34 hmmm a co to wogole jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Semolina 19.08.02, 17:36 Gość portalu: anek napisał(a): > hmmm a co to wogole jest ? Wydaje mi się, że jest to albo rodzaj pszenicy albo rodzaj mąki z pszenicy. Ale głowy sobie za to nie dam uciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Semolina 20.08.02, 05:56 hmm zawsze myslalam,ze semolina to maka... myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.02, 08:37 Semola to maka / semola di grano duro /, semolino to kasza manna. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Semolina 20.08.02, 10:50 Gość portalu: Linn napisał(a): > Semola to maka / semola di grano duro /, semolino to kasza manna. Dzięki za wyjaśnienie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Semolina 25.08.02, 21:27 Gość portalu: Linn napisał(a): > Semola to maka Tak. Po wlosku. / semola di grano duro / To po polsku wlasnie semolina. , semolino to kasza manna. Oczywiscie po wlosku))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 20.08.02, 09:16 Oto definicja: The gritty coarse particles of wheat left after the finer flour has passed through a bolting machine, used for pasta. Czyli grube ziarna maki, ktore nie przeszly przez przesiewacz, uzywane do wyrobu makaronow. Choc slowo to oznacza rowniez, jak ktos juz zauwazyl, kasze manne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Semolina IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:58 Gość portalu: berenia napisał(a): > Oto definicja: > > The gritty coarse particles of wheat left after the finer flour has passed > through a bolting machine, used for pasta. > > Czyli grube ziarna maki, ktore nie przeszly przez przesiewacz, uzywane do > wyrobu makaronow. Choc slowo to oznacza rowniez, jak ktos juz zauwazyl, kasze > manne. W przepisie jest pasta. A pasta, mimo, że na oko to prawie to samo, nie jest makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Semolina IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 20.08.02, 13:55 Pasta: Unleavened dough, made of wheat flour, water, and sometimes eggs, that is molded into any of a variety of shapes and boiled. A prepared dish containing pasta as its main ingredient. Czyli makaron i inne kluski. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Semolina IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 24.08.02, 04:25 Gość portalu: berenia napisał(a): > Pasta: > Unleavened dough, made of wheat flour, water, and sometimes eggs, that is > molded into any of a variety of shapes and boiled. > A prepared dish containing pasta as its main ingredient. > > Czyli makaron i inne kluski. :) Nie: w fachowej terminologii kulinarnej istnieje rozróżnienie. Pasta jest oparta na cieście z mąki (głównie wysokoglutenowej) i oliwy; natomiast makaron na cieście jajecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Semolina 25.08.02, 21:32 Definicja nie do konca prawdziwa. Wazne jest takze to, ze ta maka jest z twardych odmian pszenicy. Niestety wlasnie mi sie koncza zapasy z importu i musze przejsc na krajowa produkcje. Najlepiej sluzy tu kazda pszeniczna maka z granulacja powyzej 650. Najlepsza jest ok. 800. Oczywiscie dot. mak do produkcji makaronu (pasta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 20.08.02, 14:00 Pizzeria "Positano" reklamowała się kiedyś, że do swoich wyrobów sprowadza semolinę z Włoch (zapamiętałam, bo mnie wówczas zaintrygowało, ki diabeł ta semolina). Czyli chyba nie jest to artykuł łatwo dostępny w Polsce. Ale możesz spróbowac zadzwonić do "Positano", może już mają jakieś źródełko w Polsce, albo nawet odstąpią ci trochę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 20.08.02, 15:18 Wielkie dzieki. Chyba jednak nie jestem gotowa na takie poswiecenia i uzyje zwyklej maki. Mam nadzieje, ze zapiekanka z cukinii na tym nie ucierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.02, 17:43 Pasta to po wlosku makaron, a dokladniej ciasto. Pastasciutta to makaron suchy / w odroznieniu od swiezego / pasta fresca /, czyli sprzedawanego w opakowaniach prozniowych /. Ciasto moze byc makaronowe, ale takze ciastka to "paste" / l. mn. od pasta /. Jest jednak roznica miedzy "semolina" / zolta maka / a "semolino" / dokladnie kasza manna /. Biala maka to ta z pszenicy miekkiej. Co do zapiekanki, mozna oproszyc / gdyz o to pewnie chodzi / zwykla biala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 21.08.02, 09:15 Dzieki za wyczerpujace informacje. Semolina wystepuje w przepisie na moja zapiekaneke cukiniowa w dosc duzych ilosciach (to raczej tort cukiniowy). Myslisz, ze moge uzyc zwyklej maki czy zrobi sie kluska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 21.08.02, 09:18 Zaintrygował mnie ten przepis, czy mogłabyś go podać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Semolina IP: *.dialup.tiscali.it 21.08.02, 09:46 Wlasnie, podaj przepis. Latwiej sie bedzie zorientowac, czy chodzi o make czy tez potrzebna jest kasza manna. Ja np. "semolino" / kasza manna / dodaje do sernika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Semolina IP: 195.187.102.* 21.08.02, 10:05 No właśnie, a ja trochę dodaję do leniwych i ciasta na knedle, wychodzi bardziej spoiste - może o to chodzi w tym przepisie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nINA 1 Re: Semolina IP: 213.76.128.* 21.08.02, 10:14 Wydaje mi się że semolina to mąka ze specjalnego rodzaju przenicy (durum) która jest taka jakby twardsza, tzn. makaron z takiej mąki wychodzi bardziej al dente, nie wiem z czego to wynika, ale ta mąka ma chyba mniej skrobii(??), no w każdym razie różnica jest. Nie umiem stwierdzić czy do Twojego przepisu może być zwykła mąka. Podaj ten przepis bo jestem bardzo ciekawa co to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Semolina IP: *.datastar.pl 21.08.02, 10:41 Dobra, podam, ale dopiero jutro, bo przepis siedzi w domu, w mojej wloskiej ksiazce kucharskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Semolina 21.08.02, 10:45 Gość portalu: berenia napisał(a): > Dobra, podam, ale dopiero jutro, bo przepis siedzi w domu, w mojej wloskiej > ksiazce kucharskiej. Koniecznie podaj! Uwielbiam cukinie (mój ukochany też ją bardzo lubi), więc wszelkie cukiniowe przepisy chętnie zbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.datastar.pl 21.08.02, 13:55 To mam dla Ciebie wyprobowany ostatnio przepis. 2 sredniej wielkosci cukinie Opakowania ricotty (250 g) 4 lyzki parmezanu 5-6 kromek bulki wroclawskiej bez skorki 1/3 szkl mleka 1-2 jajka Bulka tarta Maslo Sol Cukinie obgotuj w wodzie przez 5 min. Te kilka minut wykorzystaj na namoczenie bulek w mleku. Teraz wyjmij cukinie, ostudz, przekroj wzdluz, wyskrob srodek i posiekaj drobno. Do tej cukiniowej pulpy dodaj rocotte, parmezan, rozbeltane jajka, odcisnieta a mleka bulke i sol. Tak powstala masa napelnij polowki cukinii, posyp bulka tarta, a na wierzch poloz troche masla. Piecz ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To sie nie moze nie udac! A wiem, co mowie, bo jestem poczatkujaca kucharka. Efekt zaskoczyl nawet mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem 21.08.02, 15:54 Gość portalu: berenia napisał(a): > To mam dla Ciebie wyprobowany ostatnio przepis. > > 2 sredniej wielkosci cukinie > Opakowania ricotty (250 g) > 4 lyzki parmezanu > 5-6 kromek bulki wroclawskiej bez skorki > 1/3 szkl mleka > 1-2 jajka > Bulka tarta > Maslo > Sol > > Cukinie obgotuj w wodzie przez 5 min. Te kilka minut wykorzystaj na namoczenie > bulek w mleku. Teraz wyjmij cukinie, ostudz, przekroj wzdluz, wyskrob srodek i > posiekaj drobno. Do tej cukiniowej pulpy dodaj rocotte, parmezan, rozbeltane > jajka, odcisnieta a mleka bulke i sol. Tak powstala masa napelnij polowki > cukinii, posyp bulka tarta, a na wierzch poloz troche masla. Piecz ok. 30 min w > > piekarniku nagrzanym do 200 stopni. To sie nie moze nie udac! A wiem, co mowie, > > bo jestem poczatkujaca kucharka. Efekt zaskoczyl nawet mnie. > Dziękuję bardzo! Wypróbuję w przyszłym tygodniu, kiedy mój ukochany wróci już z wojaży służbowych :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.08.02, 00:26 No to jedziemy. Ksiazka okazala sie grecka (konkretnie kretenska - przepisy zebrane od tubylcow przez zapalonego etnografa - smakosza), a nie wloska. Przepisy sa dla wielodzietnej rodziny (6-8 osob) Zucchini pie 1 2 kg cukini 3 szklanki mleka 1 filizanka (cup - zapomnnialam, ile to na nasze) mleka 75 dkg sera feta 3 jajka 3 filizanki semoliny Pokroj cukinie na cienkie plastry, posol o odloz na pol godziny, nastepnie opllukaj i wysusz. Polacz z pozostalymi skladnikami i upiecz. Brzmi prosto, tylko skad te semoline?!? Jeszcze jeden przepis na zucchini pie, tym razem bez semoliny 1 kg cukini 2 filizanki mleka 1 filizanka masla lub oliwy 3 jajka 1 filizanka sera startego na tarce (nie podaja jakiego) Sol Zetrzec cukinie na tarce i posolic. Utrzec maslo z jajkami, mlekiem i serem na gesta mase. Posmarowac maslem brytfanke, wylozyc starta cukinie, na to mase serowa, piec w srednio nagrzanym piekarniku przez okolo godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.dialup.tiscali.it 22.08.02, 07:48 Ot i problem. Tak na wyczucie mysle, ze chodzi o "semolino" czyli kasze manna. Pewnosci nie mam. Chociaz, gdyby chodzilo o make, powinno byc "semola". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: 195.187.102.* 22.08.02, 08:22 Przepraszam, czy to na pewno mają być 3 szklanki i 1 filiżanka mleka, czy któreś to ma byc coś innego? Co do semoliny to osobiście jestem w kropce. Przy tej ilości sera feta dodatek kaszy manny mógłby mieć pewien sens, ale czy aż w tej ilości to nie jestem pewna. O ile wiem grecka feta jest bardziej sucha i twarda niż to co sprzedają w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: *.datastar.pl 22.08.02, 09:56 Jeszcze sprawdze w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Cukinia zapiekana z ricotta i parmezanem IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 23.08.02, 09:59 Sorry, w pierwszym przepisie mialo byc 3 filizanki mleka i 1 filizanka oliwy. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Cukinia zapiekana /CUP=? IP: *.we.client2.attbi.com 24.08.02, 05:43 CUP= FILIZANKA =1/4 LITRA =250ml=8oz (uncji) brrrrr! jak to wszystko komplikuje !! Odpowiedz Link Zgłoś