Dodaj do ulubionych

panierka do owoców morza - fritto misto

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 11:28
witam,
zamówiłam frytkownicę no i jak w temacie zamierzam zrobić fritto misto i pesce (chyba tak to się nazywa), czyli smazone delikatnie panierowane owoce morza, które z M. uwielbiamy. Moje pytanie dotyczy panierki - we Wloszech jest bardzo delikatna, czy ktoś wie, czy oni tylko obtaczaja w mące ? jeżeli tak, to w semolinie czy mące ryzowej, bo i na takie coś się natknęłam , zalezy mi naprawdę delikatnej panierce.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: panierka do owoców morza - fritto misto 24.01.11, 11:45
      Np. w semolinie z okresleniem "rimacinata": podwojnie mielona. Niektorzy obtaczaja dodatkowo w jajku albo w tzw. pastelli / maka, jajko, sol /. Najwazniejsze jest jednak to, aby smazyc partiami w bardzo duzek ilosci oliwy: tak, aby gwaltownie nie obnizala sie temperatura. Ile kucharzy, tyle metod. Smazyc w ostatniej chwili przed podaniem, odsaczyc fritto misto na papierze.
    • janek53 Re: panierka do owoców morza - fritto misto 24.01.11, 13:39
      Proponuje spróbowac tego typu panierke. Jest to recepta tradycyjna i znacznie lepsza i smaczniejsza niz te turystyczne (tempura).

      Przyklad z krewetkami:

      1/2 kg krewetek
      3 jajka
      250 g maki pszennej
      1 torebka drozdzy w proszku
      piwo
      oliwa

      Oddzielic zóltka od bialek. Do zóltek dodac make i dobrze wymieszac po czym dodac drozdze i dodajac piwo dalej mieszac az do otrzymania ciasta o pozadanej konsystencji. Ubic bialka na piane i dodac do mieszanki ciasta. Delikatnie wszystko wymieszac. Tak otrzymane ciasto wlozyc na 1 godzine do lodówki. Posolic krewetki, moczyc w ciescie i smazyc na glebokim i dosc goracym oleju do zlotego koloru. Wylozyc na papier do odsaczenia oleju.

      Zaleta tej panierki jest (oprócz smaku) jej miekkosc. Jesli chcemy osiagnac bardzo miekka i delikatna panierke, nie nalezy wkladac ciasta do lodówki.

      Na poczatek proponuje zrobic próbe z jednym jajkiem (inne skladniki w proporcji ... szczególnie maka) aby sprawdzic walory tej panierki.

      Jako ze jeden obraz mówi wiecej niz tysiac slów, tutaj znajduje sie film z przygotowania recepty (przepis, chociaz tradycyjny, pochodzi tez z tej WEB): Tutaj

      Tak przygotowana panierka sluzy prawie do wszystkiego lacznie z warzywami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka