Forum Auto-Moto Automobil
ZMIEŃ
      silnik

silnik

(632 wyniki)
    • Wedlug brytyjskiego Warranty Direct. moto.onet.pl/1675453,1,te-silniki-psuja-sie-najczesciej,artykul.html?node=13
    • Koledzy. Mam nadzieję że podsuniecie jakieś rozwiązanie mojego problemu. Jakies dwa miesiące temu kupiłem jako dodatkowe wozidło w rodzinie żeby żona się na nim doszkalała po otrzymaniu prawa jazdy małego peugota 106 z 1997 r. z silnikiem 1.0. Mam z tym samochodem w tej chwili nastepujący problem. Samochód po dłuższym postoju zapala bez najmniejszych problemów i pracuje równiutko, przy dodawania gazu na luzie równiez żadnych niepokojących objawów. Problem pojawia się momencie ruszenia aut...
    • Posiadał 5 cylindrów w ukł. gwiazdy. Z 650 ccm osiągał 14KM. Na filmie demo rozruchu. www.youtube.com/watch?v=qAQuljp-atA
    • interesuje mnie średnia wartość opóxnienia jaką możemy typowo uzyskać hamując silnikiem np podczas zwalniania z np 90km/h do 50km/h.
    • Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z obrotami biegu jałowego silnika swojego golfa IV 1.6 16V. Problem jest następujący: Auto bez problemów odpala, jak jest zimny obroty wynosza jakieś 1200, w miarę rozgrzewania spadają do książkowych 750. Jak auto chwyci sporą temperaturę (przejechanie w ruchu ulicznym kilku kilometrów po tym jak wskazówka temp. ustabilizuje się na 90 st.C) obroty jałowe nagle skaczą do 1000 i tak już zostają. W czasie jazdy auto zachowuje się normalnie, t...
    • Corvette Z06 albo ZR1 ma opcje (~$6 tys.), ktora pozwala nabywcy (pod specjalistyczna opieka oczywiscie) budowe silnika do wlasnego samochodu. Tutaj pierwszy gosc entuzjasta, ktory to wlasnie zrobil: www.autoweek.com/article/20100909/CARNEWS/100909877 Z06 widze w swojej przyszlosci, ale raczej budowac sam nie bede, ale z przyjemnoscia kiedys odbiore wozik w Bowling Green, Kentucky :-) Raczej nie jest to jeszcze popularna opcja i chyba nawet nie przez cene... A co Wy na to?
    • Nareszcie Honda zdecydowala sie na zaqinstalowanie porzadnego silnika w Acurze TSX. Nie jest to byle jaki V6 ale 3,5L 280KM znany z Acury TL. Ciekawe czy zawita do Europy, gdzie TSX jest przedawana jako Honda Accord. W stanach wroze tej wersji spory sukces. W Europie jezeli tam zawita moze byc ciekawa alternatywa dla milosnikow mocnych aut, jezeli nie przesadza z cena. www.motogazeta.mojeauto.pl/Premiery/280_konny_amerykanski_Accord,a,133837.html
    • Tera bedzie taki [b][/b]. Zastanawiaja mnie rewelacyjne wyniki spalania. Zaledwie 3,8 litra/100 km srednio. Zwazywszy, ze na bateryjce toto ma zasieg az [b]2 km[/b] i to przy predkosci do 45 km/h (zaloze sie, ze bez swiatel, CD, klimatyzacji itp.), wychodzi na to, ze pozostale 98 km pokonuje albo na benzynie, albo na perpetum mobile. Po cholere wiec zaladowali mu zapasowy silnik na bateryjke? Skoro benzynowy jest taki oszczedny moze po wyjeciu [b]rozladowanej na pierwszych dwoch kilometra...
    • Najpierw fotka tiny.pl/lp72 przedstawiająca przymiarki silnika, a tutaj link do tematu na forum golfiarzy tiny.pl/lpqp 4,2 V8 w golfie to naprawdę wyzwanie. Samo zmieszczenie tam tego silnika. A ten człowiek zamierza dołożyć do tego jeszcze turbo ;) Wariat.
    • Jest to zaiste sprawa dziwna. Samochod ma co prawda 20 lat, stara Vitarka, ale dotychczas silnik chodzil pieknie, a to najwazniejsze. Jakis czas temu zaczal sie krztusic kiedy jechal pod gore - odglos byl taki, jakby byl problem z doplywem paliwa, jakby jakies rurki albo kable byly zatkane, silnik gasl. Po dwoch naprawach przestal gasnac, ale nadal nie wyrabial pod gorke, autem szarpalo, silnik gwaltownie hamowal zrywami sam z siebie. Po kolejnej naprawie problem wraca. Mechanicy rozkladaja r...
    • A więc przesiadłem się z audika na fiata i nawet na początku się cieszyłem to teraz już coraz mniej... Ale zacznijmy od początku: Jazda samochodem sprawia mi dużo przyjemności, ba nawet sprawia że potrafię się nią relaksować. Lubię nocą przy dobrej muzyce jechać sobie na spacer - ja i samochód i nic więcej... Tylko że jest jeden problem - do tego trzeba mieć samochód... który swoją jazdą cieszy a nie się przemieszcza... Jak już kiedyś wspomniałem mam teraz Fiata Brave 1.2 16v - poczci...
    • Może to dziwne, ale pierwszy raz miałem okazję pojeździć trochę samochodem z napędem na tył, "prawdziwym" zawieszeniem (czyli nie oś sztywna) i całkiem sprawnym silnikiem. Konkretnie Merdecesem E320 automat cabrio (buda WDB124, czyli jeszcze "baleron", ale rącze 220kucyków :) ). Przynam się, że to jes to! Nieźle wyważony, silnik o b. dobrej charakterystyce, automat fajnie zapina kolejne biegi, co dało mi parę bardzo przyjemnych, kontrolowanych uslizgów tyłu. Pierwszy mnie mocno zaskoczył, bo ...
    • Wczoraj z racji obowiazkow sluzbowych mialem spotkanie z dwoma silnikami. Silniki nieco wieksze i dosc glosne. O ile do tego mnieszego mozna sie bylo jeszcze zblizyc na kilkanascie sekund bez nausznikow, o tyle loskot tego wiekszego przekraczal moj prog bolu. Na szczescie mialem ze soba dobre nauszniki. Ten mniejszy mial ok. 850 kW, ten wiekszy natomiast 1,3 MW :-) A jak mi kto teraz powie, ze silnik V16 z zaplonem iskrowym jest z natury cichy, to go publicznie wysmieje ;-)) MfG ...
    • pytanie brzmi- czy taki silnik (2.8 TD) można uznać za pełnowartościowy (spawanie przeprowadzone fachowo) czy też istnieje duże prawdopodobieństwo że prędzej czy póżniej maszyna zrobi "kuku"?
    • Wersja hybrydowa nowego Civica ma miec silnik spalinowy HCCI, ktory laczy niskie zuzycie paliwa silnika diesla z niska emisja tlenkow azotu i czastek stalych. Ponoc Hondzie udalo sie przelamac przeszkody, jak niekontrolowane spalanie przy bardzo malych i wysokich obrotach. Animacja silnika HCCI: www.me.berkeley.edu/cal/HCCI/hcci_animate.gif
    • Drodzy koledzy. Prośba o małą sugestię gdzie szukać przyczyny. Objawy są następujące: w czasie jazdy przy przyspieszaniu (przy gwałtowniejszym wcisnięciu gazu) silnik jakby sie na ułamek sekundy wyłączał - następuje pojedyncze krótkie szarpnięcie. Nie zdarza się to często (jaskiś 1,2 razy na tydzień) Silnik to prosty 8 zaworowy 1.4 w Megance z 1998 r. Jedna cewka zapłonowa z wyprowadzeniem przewidu do kopułki i dopiero z kopułki przewody idą na świece. Przerywanie silnika zdarza sie zarówn...
    • www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?p=173364#173364 i kup tu auto używane po takim sadyście
    • Wszyscy psiocza na VW a tu taki super pomysl - silnik dieslowo-zwykly. Jak wiadomo problemem diesli sa niskie obroty maksymalne wynikajace z tego ze zaplon paliwa nastepuje samoczynnie co niestety trwa.... Wiec VW zaproponowal nowe rozwiazanie - silnik ktory do 3500 RPM dziala jak diesel - zaplon nastepuje samoczynnie. Od 3500 do 8500 obrotow zaplon dokonywany jest za pomoca swiecy zaplonowej. Prototyp dziala i jak sie wyrazil Bernd Pischetsrieder - laczy bardzo niskie zuzycie paliwa z ...
    • Ostatnio "padł" mi termostat. Przy okazji wymiany termostatu zmieniłem płyn chłodzący i teraz mam pewne wątpliwości... Autko to FIAT Uno 1.0 FIRE, 2001 rok, niecałe 60 000 km. Wskaźnik temperatury wyskalowany od 60 do 140 st.C, podziałka co 5 stopni (chociaż te kreski nie są równomiernie rozłożone). Przed wymianą termostatu i płynu, temperatura stabilizowała się na ok. 90 st., czasami dochodziła do 95. Wentylator chłodnicy włączał się przy ok. 100 st. Teraz temperatura zatrzy...
    • Czyli nastepny krok w drodze zlikwidowania paska klinowego. Nowa rzedowa szostka BMW bedzie miala elektryczna pompe wody sterowana komputerowo. Pozwoli to na przyspieszenie procesu nagrzewania sie silnika + na lepsza kontrole jego temperatury = mniejsze spalanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się