Forum Auto-Moto Gaz w samochodzie
ZMIEŃ
      silnik

silnik

(145 wyników)
    • Jaka jest wasza opinia na temat montowania gazu w silniku o zmiennych fazach? Kupiliśmy z mężem niedawno samochód- prawie rajdowy. Myśleliśmy o zamontowaniu LPG, jednak on twierdzi, iż jest to ryzykowne i szkodliwe dla tego typu silnika. Nasz samochód ma 160KM, 7,2 do setki, taka prawie rajdówka: lekki, szybki, zwrotny. Czy faktycznie założenie gazu jest szkodliwe dla tego typu samochodu?
    • Czym grozi zatankowanie gazu (było prawie pusto, a zatankowano ok. 12 litrów, a więc nie do pełna) przy pracującym silniku? Zdarzyło się to mojej żonie :)
    • Witam, mam nubirę, rok 1999, 1005 km.Ostanio byłam na kosmetycznej regulacji u gazownika (trochę mi się obroty nie podobały, ale ogólnie nie było źle)i po wyjechaniu z warsztatu pojawił mi się taki problem, że muszę z 2-3 razy pokręcic rozruszniem, żeby odpalił. Na bezynie nie ma żadnych problemów. Jak już zapali wreszcie, silnik pracuje bardzo ładnie. Gazownik triumfuje i mówi, że to wina reduktora, bo mówił mi że trzeba wymienić. Byłam u niego na ponownej regulacji i dalej jest tak s...
    • Myśle o tym ....i ... NIC! Problem jest taki:Temp ok0olo 0 lub mniej:Wsiadam ,odapalam na benzynie,po przekroczeniu jakiejs temperatury (i przejechaniu około 3-4km)automat przełącza na gaz i silnik od razu gaśnie,więc przełaczam na benz odpalam ,jade 10-15km ,przełaczam na gaz i jest ok,przy czym silnik osiąga 90st C po przejechaniu pierwszych 5-6km...Nie tankuje u panów Jasiów,ja nawet na orlenie nie tankuje(uznaje tylko sch...bp...stat..)Instalacja 2gen załozona w warsztacie ...
    • Passat 91, gaz BRC. Za porady typu: nie wrzuca się głąbie na luz! z góry dziękuję! Nie zamierzam tłumaczyć po co się wrzuca luz np. przed czerwonym światłem itp. A wracając do sedna: gaśnie w ciągu pierwszych 3 km - i to kilka dni pod rząd na tym samym skrzyżowaniu. Potem znów po rozgrzaniu silnika kilkuminutowym postojem w korkach. Ale zawsze na gazie. W dodatku jak już zgaśnie na gazie to są olbrzymie trudności z ponownym odpaleniem silnika. W dodatku na benzynie (silnik 1.8...
    • Mam pytanko? Jak ktoś może mi rzeczowo odpowiedzieć to byłbym wdzięczny. Założyłem gaz do Skody Fabii 1,4 16V (sekwencja)i w sumie wszystko OKI poza tym ,że przy obrotach od 1800 do 2000obr/min pojawiaja sie dosyć głośne wibracje w komorze silnika. Nie moge podnieść maski i spojrzeć o co chodzi ponieważ ma to miejsce tylko pod obciążeniem w czasie jazdy. Wprawdzie szybko to znika, bo prędko pokonuje ten przedział obrotów, ale z deczka mnie wku...a. Wydaje mi się, że nie jest to nor...
    • czy gaz ma wpływ na temperaturę silnika?
    • Witam ! Mam takie pytanie: czym grozi rozruch zimnego silnika przy ujemnych temperaturach zewnętrznych bezpośrednio z gazu ? Czy warto najpierw rozgrzać silnik benzyną ? Mam instalację podciśnieniową, parownik Lovtec, silnik gaźnikowy Polonez 1600 1994 rok . Dzięki za odpowiedź !
    • witam od miesiąca mam instalacje TOMASETTO w TWINGO 1.2 '94. problem jest taki, że rano jak silnik przejdzie na gaz to schodzi z obrotów aż zgaśnie. sytuacja ustepuje jak silnik sie troche rozgrzeje. wkurza mnie to bo nawet jak na dworzu jest kolo 20stopni to dupa. znajomi maja instalacje i nie maja takich problemów, mogą nawet odpalać na gazie i nic. co z tym zrobić??? gazownik rozkłada ręce i nie wie co zrobić, mówi że wszystko wyregulował (spala przyzwoicie)
    • Zamontowałem właśnie w Punto II 1.2 8V instalację gazową IV gen Stag300.Czy jest to normalne że gdy silnik pracuje na wolnych obrotach to po nagłym wciśnięciu pedału gazu obroty najpierw trochę spadają (z 7 tyś na 6 lub 5)a dopiero potem silnik wchodzi na wyższe. Przy delikatnym wciśnięciu silnik wchodzi na obroty normalnie.Przejechałem na gazie dopiero 200 km, instalator powiedział że to normalne i ze po jakiś 600 km komputer się nauczy i to zjawisko ustąpi. Czy to jest prawda?
    • Dzisiaj rano, jak jechałem do pracy - silnik gasł, gdy dałem na bieg jałowy. Po uruchomieniu silnika (samochód stoi "pod chmurką") obroty skakały pomiędzy 500 a 100obr/minutę (wtedy jeszcze nie gasł). Przejechałem kilkaset metrów na benzynie (jeszcze przed automatycznym przełączeniem na LPG) i podczas wrzucenia na luz, silnik od razu zgasł. Uruchomiłem go zaraz, dałem na bieg, za chwilę znów na luz i ponownie zgasł (zdarzyło się to kilkakrotnie). Po przeskoczeniu na zasilanie gaze...
    • Witam, mam następujący problem. Mam Seata Leona 1.6 2000 rok, Instalacja gazowa REG OMVL DREAM XXI N, wstawiona na początku maja 2004. Samochód przed instalacją zachowywał się absolutnie nieskazitelnie. Po wstawieniu instalacji po tygodniu silnik na wolnych obrotach zaczął "szaleć", tzn. obroty falowały, tak jakby chciał zgasnąć ale nie mógł, czasami też zdarzało się że zgasł. Było tak przez dzień, później było ok, później znów to samo. Jednocześnie silnik zaczął lekko przerywać p...
    • Witam, Mam auto (r'2002) z silnikiem benzynowym 1.8 z turbo. Chce zamontowac instalacje gazowa ale od razu jakąs porzadną, zebym nie jezdzil co pare dni na jakies regulacje i poprawki. Czy mozecie doradzic jakis dobry zaklad w W-awie badz okolicy. Ewentualnie prosze o informacje w jaki sposob mam wysondowac czy facio ktory ma mi zakladac instalacje zna sie na swojej robocie. Jakie mam mu zadac pytania? Z gory dziekuje za pomoc Krzys
    • Witam! Ostatnio w trasie strzelil mi gaz po ujechaniu dystansu ok 200 m od stacji benzynowej. Instalacja bez wtrysku bezposredniego, auto na pelnym wtrysku Passat przejsciowka. Po tym jak zapalalem to od razu gasl - spadla opaska gumowa - zabezpieczenie antywybuchowe i dlatego nie moglem odpalic go na benzynie ze wzgledu na "lewe" powietrze. Ale do rzeczy : od tamtej pory mam problem. Po zapaleniu na ssaniu na benzynie jest dobrze, jednak gdy obroty ulegaja zmniejszeniu do obro...
    • do silnika z przebiegiem blisko 200 tkm? (Hyundai Accent 1,3). Czy silnik to wytrzyma?
    • Myślałem o Vialle przyznam szczerze, zna ktoś jakiś dobry autoryzowany warsztat instalujący Vialle w Warszawie lub okolicach Wawy ? Volvo XC90 w wersji V8 ma klasyczny, niedoładowany motor 8 cylindrowy, czyli bez turbo, to wydaje mi się, że powinien ładnie na gazie chodzić, nieprawdaż ? Tylko pytanie - czy ktoś zagazował już coś takiego ? Tak pytam na wszelki wypadek... Co prawda mam dobre doświadczenia z gazem w Volvo, bo zagazowałem już niezbyt łatwy do gazowania silnik -...
    • Witam wszystkich. Chcialem na wstepie przestrzec wszystkich przed korzystaniem z uslug warsztatu AC Moto Serwis ul. Żmujdzka 23 w Krakowie. Niedawno postanowilem zainstalowac LPG do mojej V40. Przetrzasnalem forum w celu niezbednych informacji. Padlo na BRC i na butle, o ktorej niedawno sie rozpisywali forumowicze, tzn toroidalna 680/180. Obdzwonilem kilku krakowskich gazownikow, ktorych znalazlem w necie m.in. Fugazi czy BKZ. Przy okazji zadzwonilem takze do AC Moto Serwis. Niestety ...
    • witam ! instalowałem gaz w egp brc 24 na ostrobramskiej(wawa) 2 tygodnie temu. od tego czasu miałem już 4 awarie. jedna rozwiązana dość łatwo - wężyk od lubryfikacji spadł. druga powtarza się notorycznie. a wygląda tak: jadąc sobie spokojnie autem nagle tracę moc. silnik gaśnie, zapala się check engine, gaśnie kontrolka od gazu. niestety auto nie daje już się później uruchomić. czasem pomaga jak postoi 1-2 godziny, czasem pomaga pogmeranie paluchem w kabelkach dochodzących do kompute...
    • Skoda Felicja 1,3 1996r. Gaz założony w 2002 przy liczniku 92 tys. Instalacja Lovato. Teraz licznik wskazuje 176 tys. km. (6 lat, 84 tys. km). Do tej pory nie było problemów. Od jakiegoś czasu przy rozgrzanym silniku, na gazie przy próbie przyspieszenia szarpie. Na benzynie nie ma takich objawów. Świece i przewody WN jeszcze dobre. Rozdzielacz zapłonu też. Filterek gazu - nowy. Filtr powietrza nowy. Gaz tankowany na sprawdzonych stacjach. Po wizycie u mechanika, który serwisuje od początk...
    • Ponieważ mam już kilkuletnie doświadczenia z jazdy na gazie- nie pod wpływem :)- to sam odpowiem na to pytanie a może ci którzy wciąż jak widze zadają to samo pytanie, zastanawiając sie nad możliwością alternatywnego ,tańszego zasilania swojego samochodu wyciągną z tego wnioski. Moim zdaniem NIE. W moim przypadku- a miałem dwa samochody z instalacją LPG- nie jestem z tego tak do końca zadowolony.Trochę lepiej działała instalacja sekwencyjna ale i tak wciąż były mniejsze lub więk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się