silnik

(1042 wyniki)
  • Witam ekspertów, Silnik 1600 8V citroen, produkcja 1998, 112 tys km, - podczas przyspieszania w dolnych obrotach z silnika dochodzi głuche i ciche tuk,.... tuk,.. tuk,tuk - nasilające się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej. Jest to słyszalne głównie na pierwszym i 2 biegu, później już nie mogę się dosłuchać - być może dlatego że w aucie jest coraz głośniej )). Jakieś sugestie ?? co to jest ?? czy może to mieć związek z niedawno wymienianymi paskami alternatora, wspomagania i roz...
  • Wczoraj jechalem sobie w trasie i temperature silnika mialem praktycznie na zero - przez co ogrzewanie dawalo tylko zimne powietrze. Wjezdzajac do miasta i stojąc kilka razy na swiatlach temperatura silnika podniosla sie i powietrze z nawiewu lecialo cieple. Wiadomo,ze jak jestem w trasie to silnik jest chlodzony powietrzem a nie wiatrakiem. Co zrobic, zeby silnik nie byl az tak chlodzony i zeby w trakcie jazdy bez zatrzymywania sie w samochodzie bylo cieplo!!!
  • Toyota 10 lat, regularne przeglądy, mały przebieg - ostatnio zauważyłem nieregularną pracę silnika w czasie początkowej jazdy. Z doświadczenia z Tico wiem, że było to spowodowane niesprawnymi przewodami wysokiego napięcia, chociaż pierwszy mechanik mimo wielokrotnego sprawdzania zapłonu nie wpadł na to :-( Nie mam na razie pojęcia co jest tym razem z toyotką - czy przewody, czy pompka paliwa czy świece (były wymieniane kilka m-cy temu) a może coś innego ?
  • Witam! Chyba mam gościa w komorze silnika. Latem wyciągnąłem sucha bułkę z pułki pod przednią szybą. Wczoraj wyciągałem akumulator w celu sprawdzenia i podładowania. I widzę, że pianka, która jest/była przyklejona do przegrody pomiędzy komorą silnika a przedziałem osobowym jest poszarpana - pogryziona. Wygląda tak jakby jakiś gryzoń na zimę szukał miejsca do ukrycia się. Odchodów nie znalazłem. Obawiam się, że ten zwierzak może w końcu naruszyć izolacje przewodów elektrycznych lub uszkodzić j...
  • Witam. Czeka mnie wymiana oleju silnikowego w benzynowym silniku z doładowaniem. Jakim olejem zalać silnik? Czy są jakieś specjalne oleje do silników turbo? Z góy dziekuję maresz.
  • Witam Swieci mi sie kontrolka awarii silnika-zadne zmiany w funkcjonowaniu silnika nie zaszy co robic czy to cos groznego??
  • Do rzeczy, zapaliła mi się lampka check (silniczek) w Yaris 99. Zasadniczo autka wówczas jeździła ok ale postanowiłam sprawdzić na diagnostyce komp. w czym rzecz. Poinformowano mnie, że być może problem z wtryskiem ale być mże od kiepskiego kościowo paliwa. Skasowali komputer, lampka zgasła, polecili dotankować lepsiejszej 98 i pojeździć aby sprawdzić czy znów ikonka się zaświeci. Postąpiłam zgodnie z zaleceniami ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, znów świeciło, wcześniej były wy...
  • Problem dotyczy uruchamiania silnika gdy juz jest rozgrzany. Wygląda to tak jakby napięcie w akumulatorze gwałtownie spadło albo był tam jakiś opór. Silnik sie w ogóle nie kręci albo bardzo powolnymi skokami. Na "zimno" auto zapala w miare normalnie. Wymienione już na nowe są: czujnik HALLA, sonde lambda, alternator i akumulator. Rozrusznik był w serwisie.Wymienili tulejkę (o dziwo nie bendiks),przesmarowali i było ok.I tak może z miesiąc a potem znowu po zgaszeniu ciepłego silnika auto ...
  • Witam, w drodze nad morze moja xsara zaczęła dziwnie się zachowywać: rozpędzam się, zmieniam biegi 2->3->4 koło 5000 obr/min. Wrzucałem 4 lub 5, po puszczeniu sprzęgła, noga na gazie: silnik ma 3500 obrotów i powoli szedł do 4300 potem szybciutko do 5000 potem jeszcze szybciej... do 4000 a potem normalnie obroty rosły. O co chodzi? Ten nagły wzrost i spadek obrotów?
  • Mam "nowy" samochód z 1999 roku (jak wyżej). Juz na początku zastanawia mnie praca silnika. 1. Silnik zimny pracuje (na wolnych obrotach) podobnie jak diesel, słychać delikatne i rytmiczne stukanie które zanika po rozgrzaniu silnika. 2. W czasie jazdy - tylko w przedziale szybkości 80-90 km/h - wyczuwa się delikatne i bardzo szybkie drgania, które całkowicie zanikają przy szybkości < 100 km/h . W serwisie Mitsubihi zalecają wymianę rozrządu (usługa za 2350 zł) ...
  • Witam, sprowadziłem dla siebie z Niemiec Audi A4, benzyna 1,6. Powinienem wymienić olej, lecz niestety nie wiem na jakim oleju auto jeździło dotychczas. Pod maską nie ma naklejki z rodzajem oleju tak jak to się zwykle robi. Co w takiej sytuacji się robi? Wymienia na jakikolwiek???? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Witam, czy ma sens klimatyzacja w silnikach 1,0??? czy ona w ogóle chłodzi? a jak chłodzi to czy samochód daje jeszcze rade jechac? ;)
  • Witajcie Od niedawna mam nowego diesla i ktos powiedział, że po jeździe trzeba go jeszcze potrzymać na jałowym przed wygaszeniem. Czy to prawda ? i czemu to w ogóle służy i jak długo tak trzymać ? w instrukcji nic na ten temat nie znalazłem. Pozdrawiam
  • Witam. Czy jest sens grzać silnik jak na dworzu jest np. -5? W autoświacie napisali w artykule o oszczędnym jeżdzeniu, że nie ma sensu, bo tylko paliwo się marnuje. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że jazda autem na zimnym silniku nie powoduje np. szybszego zużycia jakiegoś podzespołu.
  • Witam,mam problem ze stukami,otóż podczas przyspieszania wraz z zwiękrzającymi się obrotami i prędkością słychać takie duk duk duk są to takie głuche stuki nie metaliczne,na wolnych obrotach tego niema,samochód odpala bez problemu,jedynie po nocy i odpaleniu jakby przez kilka sekund trochę zadymi lekko na niebiesko.
  • Witam. Mam Hyundai-a Coupe z 1997 roku 1,6 16V otóż dziś ze znajomym montowaliśmy radio i trzeba było przeciągnąć przewód od akumulatora do radia, tak tez zrobiliśmy nic nie uszkadzając ładnie wykonana robota radio działa. Co zauważyłem po tej operacji kontrolka poduszki powietrznej się świeci światłem ciągłym? Czego to jest przyczyną? Drugie spostrzeżenie to chyba nie mające powiązanie z elektryką, silnik gaśnie, gdy w miejscu stoję autem dam mu obroty potem one spadają poniżej...
  • Sorry za głupi tytuł, ale nie wiedziałam jak to nazwać :) Opel Kadett E, 1991, benzyna + gaz Coś piszczy w silniku przy uruchamianiu auta (niedawno robiony był rozrusznik, wymieniono drobne części w rozruszniku + wymiana bendyksa), czasem piszczy też na zakrętach. Podobny dźwięk jest jak włączę nawiew - po jakimś czasie od włączenia zaczyna piszczeć. Co to może być? Ps czy rozrząd daje w jakiś sposób o sobie znać, że czas go wymienić? Niestety mój tatuś nie pamięta ile km temu...
  • Mój samochód jest po remoncie silnika.Ponieważ jest to mój pierwszy samochód, to prosiłabym o odpowiedź na pytanie? Jak jeździć w okresie docierania. Chodzi mi o prędkość itp.
  • zimny startuje idealnie. po dluzszej jezdzie/przy cieplym silniku potrzebuje sie zakrecic przez 2-3 sekundy zanim odpali. zuzycie? 210 tkm swiece maja ok. 40 tkm przebiegu dzieki, daniel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się