skierowanie

(19 wyników)
  • Witam, chciałabym prosić o pomoc. Nie wiem, kto wystawia dziecku takie skierowanie: pediatra czy neurolog. Z tego co wiem, w ośodku dziecko bada neurolog więc nie chciałabym tracić czasu w kolejce do specjalisty jeśli nie jest to niezbędne. Będę wdzięczna za szybka odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Witam, jestem tu nowa i mam pytanie, do jakiego lekarza powinnam się zgłosić z synkiem, żeby dostać skierowanie na rehabilitację ? Mały ma 2 miesiące i ostatnie USG wykazało kręcz szyi, ma też wzmożone napięcie mięśniowe i lekką asymetrię... Do tej pory chodziłam z nim do pediatry i do ortopedy do prywatnej lecznicy, bo tam mam wykupiony abonament z pracy, ale niestety tam nie ma dziecięcego rehabilitanta... Z góry dziękuję za odpowiedź :) Gosia
  • Jak trafić na taki turnus? Jakie dokumenty należy zebrać i jak długo się czeka na miejsce i termin? Z góry serdecznie dziekuje za informacje.
  • Witam! Mój 4 miesięczny synek ma asymetrie ciała (wygina się na prawą stronę) i wzmożone napięcie mięśniowe. Szukamy dobrego ośrodka rehabilitacyjnego w Katowicach. Mamy skierowanie od neurologa, ale nie chcą nas przyjąć.... Albo dziecko nie ma zameldowania w K-ach, albo skierowanie nie jest od neurologa z ich placówki!!! Pomóżcie Ania- mama Mikołaja
  • Specjalista rehabilitacji medycznej na skierowaniu na rehabilitację 7-mio miesięcznego dziecka jako rozpoznanie wpisała Z.C.K.N. Może ktoś wie co to oznacza. Podejrzewam że Z - to zespół, a reszta jest dla mnie zagadką. Potem jest jeszcze coś takiego w ramce ICD-10 i dopisek G-80 Może ktoś to miał i umie to rozszyfrować. Z góry dziękuję, Beta i Tomik
  • dostalam skierowanie do neurologa dla mojej 3 miesiecznej corki; drzenie konczyn , wzmozone napiecie miesni, asymetria. bardzo prosze o pomoc i polecenie mi dobrego specjalisty w warszawie, z gory dziekuje
  • Moze wiecie gdzie w Warszawie jest taka poradnia gdzie można w jednym miejscu odwiedxić neurologa, ortopedę i jeszcze rehabilitanta zeby podpowiedział jak ćwieczyć. Słyszałam ze jest gdzieś taki ośrodek, ale nie wiem gdzie. Pozdrawiam
  • Izo-luizo, dopisałam się do Twojego wątku o Waszym pobycie w IMiDz. My mamy skierowanie do KJD na czwartek. Napisz, jak tam jest, na co uważać, czego się spodziewać... Bardzo się denerwuję tą wizytą i chciałabym wiedzieć jak najwięcej, żeby jakoś się przygotować. Dziękuję i pozdrawiam, Dorota
  • No po prostu to mi się w głowie nie mieści... Byliśmy z Maćkiem na kontroli u neurochirurga, nie podoba mu się, że za słabo przyrasta główka i kiepsko ciągle z wagą. Kazał zrobić kompleksowe badania, bo może to hormony, może gospodarka wapniowa. Zapisałam Macka do kliniki jednego dnia w IMiDZ, żeby nie jeździć z nim niepotrzebnie kilka razy i go nie męczyć tylko zrobić wszystko za jednym zamachem. No ale potrzebne jest skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Poszłam więc dzisia...
  • Jak powinno wyglądać to wszystko po kolei? Moje dziecko oglądał neurolog w szpitalu i zalecił rechabilitację, jednak skierowania nie dał. Poszłam więc do pediatry, który wypisał skierowanie i teraz mam problem: czy zapisywać się bezpośrednio do rehabilitanta -on stwierdzi ewentualne nieprawidłowości i zaleci ćwiczenia, czy najpierw udac się do lekarza- a jeśli tak to jakiego? Gdzie nie zadzwonię jest inaczej np. ogląda ortpeda??? lub neurolog??? czy też lekarz rehabilitacji??? ...
  • Witam, chcialam zapytac czy to prawda ze dzeci ktore przechodzily dluzej zoltaczke pozniej sie rozwijaja? Slyszalam taka opinie i nie wiem na ile jest ona prawdziwa ( od jednego lekarza). Dzieki za odp.
  • Witam, czy któraś z Was rehabilituje dzieciątko z wodogłowiem? Na czym te ćwiczenia polegają ? Proszę o wsparcie. Pozdrawiam
  • witam synek ma 9 m-cy, ma stwierdzone przez neurologa obnizone napiecie, oslabione odruchy, opoznienie motoryczne o 3 m-ce. Od 6 tygodni jest rehabilitowany metoda Vojty (ostatnie 3 tyg bez poprawy) Neurolog dal skierowanie na CK - zeby wykluczyc choroby miesniowe, niestety kinaza jest podwyzszona o 50% wiec od razu czarne mysli zaczely nam chodzic po glowie a wizyta u lekarza dopiero w poniedzialek. Czy moze byc tak, ze wystepuje ONM, podwyzszona kinaza a dziecku nie dolega nic powaz...
  • moje dziecko ponad 2 lata ONM, nie chodzi, nie mówi, problemy z gryzieniem podobno ONM to za mało żeby 2latek nie chodził, stąd skierowanie na dodatkowe badania im dalej w las... zaczynając rehabilitację usłyszałam "proszę się nie martwić, dzieci szybko wyrównują" to się kiedyś skończy? czy są tu mamy (albo znacie osobiście przypadki) dzieci już 8, 12 letnich i starszych, które zaczynały później niż mówi książka a teraz ci młodzi ludzie nie różnią się od równieśników?
  • Moja coreczka ma panstwowo 2 razy w tygodniu, Czy w pozostale dni tygodnia lepiej samemu cwiczyc ,czy szukac prywatnego rehabilitanta . Czy nadgorliwosc gorsza od faszyzmu :) ??
  • witaj to znowu ja.moj igor juz calkiem dobrze raczkuje,siada sam rewelacyjnie z roznych pozycji.ale mam jedno pytanie.przy raczkowaniu czesto ugina mu sie lewa raczka i czasami pupa zarzuci na lewa strone.on przewaznie z raczkowana siada przez lewa noge i przez to ta noga jakby delikatnie byla caly czas gotowa do siadu.nikt tego nie zauwaza oprocz mnie ale jest to.czyzby ta lewa raczka byla slabsza i co mam w zwiazku z tym robic?a dodam,ze napady padaczkowe malego byly polowicze,d...
  • ...w ćwiczeniach? Wojtek ma b. dobrą rehabilitantkę (dzięki, osmag:)za polecenie)i pomimo, że miał miesiąc temu duże kłopoty z trzymaniem głowy na brzuchu to teraz robi to świetnie, obraca się w 2 strony , zaczyna pełzać i tylko czasem w podporze na brzuchu ma zamknięte piąstki- ale po zabzwki sięga i już od 3 dni połowę czasu ma ręce otwarte. Jednak w leżeniu na plecach czasem odchyla głowę i napiecie w barkach jest jeszcze za duże-ćwiczyć trzeba bez 2 zdań. Ma 4,5 miecha. Włożył...
  • Synek urodził się o czasie w 40 tc, waga 3600g, poród stosunkowo łatwy, dostał 10 pkt. Ciążę miałam bezproblemową, oprócz mdłości w 1 trymestrze, czułam się calą ciążę po prostu świetnie, prawie do końca pracowałam, wszystkie badania ok. Teraz ma skończone 11 miesięcy i jest na etapie rozwojowym 6 miesięcznego dziecka:-( nie siedzi, nie raczkuje, nie robi papa itp. Usg główki w porządku, neurologicznie ok, pediatra mówi, że jest leniwy i że nadrobi, ale jakoś nie chce mi się w to ...
  • moja córa skończyła własnie 2 miesiac, weszłam na to forum i sie przestraszyłam. Mała wygina sie w łuk przy cycu, na przewijaku, trzymana na rękach ale tylko kiedy jest zdenerwowana, zmęczona, normalnie tego nie robi. Czasem ma jeszcze zciśnięte rączki w piąstkę, czesto też prostuje i zgina nóżki, tak jakby sie chciała "odepchnąć". trzymana na rękach przodem do mnie i kiedy śpi preferuje lewą stronę. Ale kiedy trzymaana jest na ramieniu to skręca główkę w tę stronę w zależnosci n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się