Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      skierowanie

skierowanie

(18 wyników)
    • witam mój tata ponad 3,5 roku temu miał operację jelita grubego, następnie chemie i wszystko jest już ok. Parę miesięcy temu miał operację usunięcia stomii i przepukliny. od kilku dni boli go brzuch, namawiam go na dokładne badania, myślałam o TK jamy brzusznej. Problem tylko w tym, że zarówno chirurg jak i onkolog nie widza powodu, żeby go skierować na to badanie bo wszystkie wyniki do tej pory były bardzo dobre. Stąd moje pytanie: czy można wykonać TK na własną rękę? Jeśli tak to...
    • Mam pytanie - który z lekarzy ma prawo dać skierowanie na mammografię? Lekarz pierwszego kontaktu, czy ginekolog? Po tych wszystkich "reformach" służby zdrowia nie chcę, żeby mnie odsyłano od jednego do drugiego.
    • Witam, jak wziąć się za załatwienie hospicjum domowego dla taty?Jak wygląda taka pomoc? Mieszkamy w okolicach Trójmiasta.
    • mam pytanie może ktoś mógłby udzielić mi odpowiedzi.. moja mama 9 miesiecy i 5 dni temu zmarła na raka jelita grubego, wykryto go bardzo późno, bardzo starałam sie pomóc, szukałam pomocy u lekarzy ale każdy potwierdzał ze nie da sie juz nic :( i niestety moja mama walkę z rakiem przegrała. Tak bardzo brak mi mamy, nie ma dnia żebym o niej nie myslala, tak brak mi jej głosu, usmiechu a nawet tego jak upominała ze nie ubieram sie ciepło..:(, Słyszałam kiedyś ze ja jestem w grupi...
    • Witajcie. Może na początek coś o mnie. Jestem Natalia i mam 18 lat. Około 4 miesiące temu znalazłam guzek w prawej piersi. Jest łatwo wyczuwalny palcami, twardy i lekko się przesuwa. Na początku stycznia byłam u lekarza. Zrobił mi usg (stwierdził, że to nie jest aparat do tego, ale co tam). Zdjęcia nie widziałam. Jak obejrzał to stwierdził, że na torbiel to mu nie wygląda i kazał mi zgłosić się do Poradni Chorób Sutka w Szczecinie. Zarejestrowali mnie na koniec lutego. Stra...
    • Czy ktoś z Was miła takie badanie? W ŚĆÓ od lutego będzie można zrobić sobie takie badanie. Czy nie wiecie jak sobie to załatwić, kto sie do tego kwalifikuje, od kogo trzeba skierowanie i czy każdy może się poddać takiemu badaniu, chodzi mi o sprawy formalne. Jestem rok po operacjii i chcialabym się zbadać. Jak załatwić sobie to badanie prywatnie i ile czasu się czeka. Nie mam o tym pojęcia a chcialabym skorzystać. Lekarz mi powiedział i ja się nie kwalifikuje.\ Bardzo prosze o...
    • Witajcie, po badaniu dermatoskopem brzydkiej zmiany, jaką mam na piersi, dermatolog skierowała mnie do chirurga-onkologa z podejrzeniem czerniaka i tu pojawia się moja prośba do osób, które mogą mi podpowiedzieć jak mogę zapisać się do tegoż specjalisty. Z uwagi na miejsce zamieszkania w grę wchodzi Warszawa (mam najbliżej). Czy jest jakakolwiek szansa na zarejestrowanie się telefonicznie, czy też muszę ciemną nocą gnać na Ursynów i swoje odstać? Jak to załatwić?
    • pewnie mam naturę hipochondryka skoro takie pytanie ale rak w naszej rodzinie jest dosyć popularny więc dmucham na zimne. Chodzi o to że mam na nodze pieprzyk którego wcześniej nie miałem. Niekształtny i soczyście czarny, ok 2 mm. Nie chcę z taką bzdurą iść do lekarza ale mnie to niepokoi. Są powody czy lepiej zająć się czymś innym?
    • Gdzie kochana mieszkacie???. Jeżeli w katowicach to może będę ci wstanie pomóc z terminem na MR.
    • Prosze o rade.Od miesiaca zauwazylam ze zmienil mi sie rytm wyprozniania,pojawily sie zaparcia.Oprocz tego na zewnatrz odbytu mam chyba hemoroidy ,takie wypuklosci koloru sinego ktore pekaja,robia sie rany i krwawia.Zbadalam sie palcem w srodku i wyczulam po lewej stronie na sciance zgrubienie to jest dosyc duze i nie wiem czy to jest normalna budowa odbytnicy czy tez guz,nigdy wczesniej nie badalam sie w ten sposob ,wiec nie wiem co mam o tym myslec,w sluzie tak jakby byla tez domieszk...
    • Z racji choroby nowotworowej mojej mamy należę do poradnii genetycznej. Podczas ostatniej wizyty lekarka dała mi skierowanie do chirurga abym usunęła niektóre pieprzyki. Nie są one podejrzane ale wystające, czasami drażnię je ubraniem. Boję się je usunąć. Nie chodzi o sam zabieg, ale o gojenie się ranek po pieprzykach. Może lepiej nie ingerować tylko obserwować te pieprzyki. Mama ma raka piersi więc z pieprzykami to też nie ma związku. Siostra, która była wcześniej u innego lekarz...
    • jakis czas temu wyczulam na plecach na wysokosci nerek guza dosyc duzego co to moze byc czy cysta czy tluszczak czy jeszcze cos gorszego momozcie jestem zalamana :((
    • mój Tato miał zatkany przewód żółciowy. okazało sie, ze to gruczolak. pobrane 4 wycinki nie wykazały zmian nowotworowych. wycięto przewód wraz z guzem (operacja "oszczędzająca", bo wycinki nie wykazały zmian). po zbadaniu gruczolaka okazalo sie, ze są w nim zmiany nowotworowe. moj tato nie chce zapisac sie do poradni onkologicznej, tylko bazuje na opinii lekarzy chirurgów, którzy go operowali. Dostał od nich skierowanie na badanie PET. moj mąż sugeruje, ze badanie PET w przypadk...
    • Witam, Mam pytanie,jakich badań mam zażadac od onkologów chorobie nowotworowej? Tydzien temu skonczylam ostatni kurs chemii (rak piersi), po operacji oszczedzajacej znaleziono jeszcze w piersi komorki nowotworowe 3x2 mm,zakwalifikowano mnie do 6 kursów chemii uzupelniajacej(taxotere+ADM).Obecnie juz je skonczylam,w nastepnym tyg zaczynam naswietlania.Dzis mialam robione CT jamy brzusznej poniewaz w trakcie badania usg wykryto torbiel na sledzionie (przed chemia tego nie bylo).Ale niepokoi mn...
    • czerniak(16)

To znow ja chciałabym sie dowiedzieć czy przy czerniaku postac jego w rokowaniach i w leczeniu ma jakieś znaczenie czy czerniak postac szerzaca się powierzchownie ma lepsze rokowania i czy wznowy są sporadyczne na wyniku mie podano nic innego
    • czy choremu na raka przysługuje wyjazd do sanatorium, tata kończy cykl chemii, przydałby mu sie odpoczynek....czy jest możliwe aby wyjechał do sanatorium, jeśli tak to może wiecie gdzie i czy mógłby jechac z mamą?
    • Cześć ! Taka diagnozę mam na skierowaniu do szpitala w celu diagnostyki J131. Niestety nie znalazłam tłumaczenia . W zeszłym roku miałam usuniętego guza, który okazał się rakiem brodawkowym. Teraz podejrzewają że zmiany , które mam w kikutach tarczycy również są rakowe. Niby wynik biopsji ok, hormony i markery też całkiem nieźle. Mam mętlik w głowie. 13 czerwca mam iść do CO w Gliwicach na diagnostykę i scyntografię całego ciała. Trochę się boję... Pomózcie mi proszę w interpretac...
    • Witajcie! Czy moze ktos orientuje sie gdzie mozna wykonac prywatnie badanie PET, ile ono kosztuje i jak dlugi jest okres oczekiwania? Z gory bardzo, bardzo dziekuje. mika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się