Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      sztuka

sztuka

(37 wyników)
    • Witam, poszukuję tytułów książek mówiących o fałszerstwach dzieł sztuki, zarówno literatury popularno-naukowej, jak i biografii fałszerzy oraz powieści związanych z tym tematem. Z góry dziękuję niezawodnym użytkownikom tego forum.
    • Troszkę od jakiegos czasu pisze i szukam ksiazek dotyczacych pisania. Czy mozecie jakies tytuly polecic?
    • mam wielką prośbę, jeżeli znacie utwory literackie nawiązujące do dzieł sztuki, to pokierujcie mnie do nich. a może znacie o autorów wierszy i prozy, którzy czerpali inspirację z malarstwa /rzeźb i je opisali bądź do nich nawiązywali? a może powinnam zapytać jeszcze na innym forum- jeśli tak, to na jakim? (na "wydawnictwa i ich obyczaje" juz zapytalam. dziękuję. pozdrawiam.
    • Nowa ksiązka E-E Schmitta. Sama nie wiem co myslec, podoba mi sie, czyta sie bardzo miło, i ma w sobie coś. To chyba nie jest wielka literatura, ale ujmuje mnie jakas prostota przekazywana w jego ksiązkach. Niby wszystko jasne, ale dlaczego sama o tym wczesniej nie pomyslalam, itp. A Wam jak sie podoba?
    • Szukam książki ,która zawierałaby przekrój ,ogólny rys historii sztuki id starozytnosci aż po czasy wspołczesne. Poza tym potrzebuje jeszcze książki ,która szczególowo zajmuje sie szeroko rozumiana sztuka tylko i wyłacznie XX wieku. Moze ktoś z Was mógłby pomóc.....pzdr.Dia
    • Hej, przeczytałam właśnie najnowszą książkę Shultza o kryzysie w Starbucksie i ku mojemu zdziwieniu bardzo mi się spodobała? Czy może ktoś też już czytał?
    • Witam, szukam książek na temat fałszowania dzieł sztuki w Polsce i na świecie. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam, j&l.
    • Witam. Czy ktoś moglby polecic mi ksiazke, dla ktorej inspiracja bylo dzielo sztuki? (poza 'Kodem..' :)
    • czy ktoś widział tanie wydanie tej książki w krakówie? tzn gdzie moge ją tanio kupić... widziałam ale same po 50 zł . Potrzebuję ją bardzo z góry dziękuje
    • Dlaczego współczesna literatura piękna to głównie literatura brzydka? Odpowiedź jest bardzo ważna i symptomatyczna.
    • Sluchajcie, czy zauwazyliscie, ze nie ma forum poswieconego sztuce? Z czego to wynika?Nie chcielibyscie stworzyc takiego forum,sprobowac,zobaczyc czy beda zainteresowani i czy forum przetrwa? Sprobujemy??? Pozdrawiam serdecznie:) K.
    • Ostatnio w radiu jeden z organizatorów parady równości ( Remigiusz bodaj) wyraził żal podszyty oburzeniem, że odbiorcy sztuki nie wiedzą, iż Iwaszkiewicz, Dąbrowska, Szymanowski byli orientacji homoseksualnej. Podtekst był taki, ze to dla nas, odbiorców, jakaś strata... Mnie tam figę obchodzi, czy artysta sypia z żoną, kolegą, kotem czy też żyje w czystości i ubóstwie. Ale może jestem w tym odosobniona? Iwaszkiewicz np., przeżywając "dramat swojej pederastii"(cyt)potrafił go znakomic...
    • Czytając tekst Magdaleny Miecznickiej (z wtorku 10-10-2005), doznałem swojego rodzaju olśnienia. Jak wspaniale tytuł tej recenzji (wraz z wprowadzeniem) pasowałby do nazwania nim stałej rubryki, która mogłaby pojawić się w dziale KULTURA: "Jaka straszna grafomania Niektórzy starają się, ale im nie wychodzi ... [ale wiedzą], że przy dorobinie tupetu czytelnikom i krytykom można wmówić wszystko". Przy czym uważam, że tematyka tej rubryki nie powinna być ograniczona jedynie do literatury...
    • Poszukuję niebanalnej książki o miłości. To ma być prezent dla mężczyzny. Dobrze gdyby również pojawił sie wątek związany ze sztuką, choć niekoniecznie. Pomóżcie, doradźcie!
    • mam do Was pytanie? czy udalo sie komus dotrzec do sztuk Sarah Kane w wersji polskiej? jesli tak, to gdzie je nabyliscie. Przekopalam caly internet w poszukiwaniu i niestety nic nie znalazlam. Bede wdzieczna za jakies informacje na ten temat pozdrawiam horney
    • Właśnie skończyłam czytać "Z głowy" Janusza Głowackiego. Niejednokrotnie uśmiałam się przy jej lekturze do łez. Ale w gruncie rzeczy jest to książka smutno-gorzka. Książka według mnie świetna i zastanawiam się czy sięgnąć po inne utwory tego autora. Ktoś czytał coś innego napisanego przez Głowackiego? Czy warto? Polecacie?
    • Poszukuję książek o Szekspirze, jego życiu, twórczości itp. Jakie znacie i polecacie?
    • Kawko droga, nie chce zasmiecac watku o ksiazkach, bo pytanie mam z innej beczki. Szukam odpowiedzi od b. dlugiego czasu: co to za sztuka (teatr TV wiele lat temu), w ktorej wazna role gral zdechly lis, ktory tylko udawal zdechlego. Kazda nowa postac na scenie opowiadala swoja wersje basni o rybaku, ktory znalazl lisa i zabral go dla zony, a lis ryby powyrzucal i uciekl. Basn byla miedzy innymi w wersji migowej i cyganskiej. Na pewno grali Kowalewski i Turek. Ratuj, skarbnico wie...
    • Nie "kuli kozy" tylko "kozy kuli" - kto tu jest funkcjonalnym ...?
    • Czy ktoś znający dobrze francuską mowę mógłby 'mnie objaśnić' co dosłownie znaczy tytuł oryginalny "Krasomówcy" Amelie Nothomb - "Les Catilinaires"? Widzę 'jak byk', że to jakaś liczba mnoga, więc na pewno nie został przetłumaczony dosłownie. A że ciekawska ze mnie bestyjka, więc 'nie dawa mnie to spokoju'.. ;) Thank you from the mountain.. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna