Forum Kobieta Feminizm
ZMIEŃ
      sztuka

sztuka

(19 wyników)
    • Witam, co sadzicie o tej sytuacji z artykulu kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3024546.html zwlaszcza w kontekscie wypowiedzi feministek "z licencja"? Czy sztuka robiona przez kobiety m.in. o kobietach i nastawiona na przekaz moze byc antykobieca, jesli przekazuje prawde, jakkolwiek mialaby ona byc nie w smak tym, ktorzy chcieliby widziec cos innego? Czy w feminizmie liczy sie jeszcze prawda, czy chodzi juz tylko wylacznie o wizerunki? Pozdrawiam, T.
    • Tworzę pracę na temat feminizmu. Zajmuje się jej różnymi obliczami począwszy od XIX wiecznych sufrażystek i emancypantek aż po dzień dzisiajszy. Interesują mnie przeobrażenia społeczne, prawa polityczne i czynniki gospodarcze. Wsród wielu pozycji literackich brakuje mi jednak czegość ze sztuki. Jeżeli więc spotkałyście się z typowo feministycznym filmem, obrazem, rzeźbą, ..., to proszę o podanie namiarów. Tytuły wyjątkowo ciekawych pozycji literackich także mile widziane. Chciał...
    • Szanowni Państwo Pojawiła się na forum (mam nadzieję, że nie przelotnie)Breskva, która - jak mam podstawy sądzić - jest znawczynią sztuki feministycznej, i - jesli zechce - wiele nam może o niej opowiedzieć. Mamy więc rzadką okazję zetknąć się, ze sztuką, przez duże D. (liczyłem w tej materii na Zulę, ale się strasznie rozleniwiła ostatnio). Jakie atrakcje nas - mam nadzieję - czekają? Warto zajrzeć na stronę, której adres podała Breskva w wątku, o reklamie radia, ja np. z m...
    • Jakie byly Wasze najdziwniejsze sytuacje imprezowe? :))) religiapokoju.blox.pl/2008/12/Sztuka-uwodzenia-kobiet-informacje.html
    • kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53581,2604523.html?as=5&ias=5 < Czułam się niewydarzona. W towarzystwie gęby nie otwierałam, bo nie miałam nic do powiedzenia. Coś rysowałam, muzyki słuchałam, łaziłam po ruderach i skakałam z dachu. Gazet nie czytałam. Czniałam, co się dzieje. Ja siebie nienawidziłam > < Miała depresję. Siedziała na kanapie i patrzyła w telewizor. > < Myślę, że ojciec mnie obarczył winą za to, że jest niekompletna. I tak robił, żeby mnie zran...
    • Artykul o Pininskiej-Beres: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,4972303.html 'Powtarzała swojej jedynej córce: - Poświęciłam ci trzy lata ze swojego życia. To były trzy lata odebrane sztuce.' 'W 1965 roku powstał pierwszy gorset: przywiązany do deski kadłubek, kobieta bez dłoni, nóg i głowy. Gorset zniewala ciało i deformuje duszę - uważała Pinińska-Bereś. Klatki i pułapki zastawiane na kobiety są przekazywane z pokolenia na pokolenie.' 'Uważała, że kobieta może się ...
    • Jeśli tak, to czy rozumiecie, na czym w ogóle polega jej sztuka? Bo ja nie rozumiem, jak to w ogóle działa, że remontuje się łazienkę i jest to dzieło sztuki... W ogóle stwierdzam, że z rozumieniem sztuki współczesnej u mnie jest krucho :\\
    • Nie będę przytaczała gdzie, bo nie chce mi się szukać - zainteresowany wie. Ktoś zza oceana zapytał czy Tadzik jest bratem Harrego Pottera bo równie pono odlotowy ( tu bym polemizowała) skopiowawszy mu to pytanie i zauważywszy zarazem, że sztuka pociągniona dostałam przyrzeczenie : Widziałem, widziałem wypowiem się. Moje pytanie na jaki temat : sztuki czy Harrego już pozostało bez echa. Terazki Tadzik pławi się swym szczęściem spijając z ust złego wilka same superlatywy o swym blo...
    • www.rotfl.prv.pl/rownouprawnienie.jpg
    • pytanie przyszlo mi do glowy, gdy rozmawialismy o nieslawnych genitaliach na krzyzu... bodajze BD napisal, ze galeria jest utrzymywana z publicznych pieniedzy i dlatego wolno "ocenzurowac" to, co sie tam pokazuje. tzn. zamiast scenariusza "jesli ludziom sie nie podoba, to moga przeciez nie przychodzic", powinien obowiazywac scenariusz "jesli ludziom sie nie podoba, to trzeba przestac wystawiac, bo robi sie to za publiczne pieniadze i ludzie maja prawo decydowac" jak wiadomo, duza ...
    • potencjalnego męskiego porodu przekształconego w sztukę. Bo jakoś nie przekształcacie w nią żłopania piwka i rechotania z kolegami.
    • Wśród 666 teorii na temat tego, kto naprawdę napisał sztuki Szekspira jest i taka - autorką była królowa Elżbieta. Nie wierzę w to rzecz prosta. A co powiedzą nasze panie?
    • Z pewnym zdziwieniem dowiedziałem się, że w moim powiecie działa "Stowarzyszenie kobiet aktywnych i twórczych". Dlaczego nie "Stowarzyszenie ludzi aktywnych i twórczych"? Czy społeczeństwo dzieli się na ludzi i kobiety? Czy feministki to kobiety z kompleksami, które na każdym kroku chcą dowodzić swojej wartości?
    • Czesc, Widze kilka postow o manifie wiec dolacze swoje 3 grosze. Zastanawia mnie, dlaczego jednym z hasel tegorocznej manify bylo poparcie dla pani Nieznalskiej i jej hmm... sztuki? Dziwi mnie mowiac szczerze, ze feministki daly sie zaprzac do ofensywy obrony Nieznalskiej, ktora (ofensywa, nie Nieznalska) sprawia na mnie wrazenie starannie zaplanowanego skandalu majacego na celu tylko i li wypromowanie owej hmm... artystki. Dziwi mnie, ze feministki tak latwo staly sie narzedzie...
    • znalazlem w zakatku odosobnienia ubieglotygodniowa GW, z nudow otworzylem, a tu znienacka wypadl z niej dodatek WO. Siegnalem wiec po niego i zaczalem czytac... i znalazlem m.in. artykul "Gorylice wychodza z mgly". Z tegoz dowiedzialem sie mniej wiecej co to takiego jest, zakonotowalem troche chwytow pt. "jak wymusic na ludziach i instytucjach to, czego chca feministki", zaapelowano do dyrektorow teatrow polskich o zrobienie rachunku sumienia itd. itp. Ale nie w tym rzecz. Na konc...
    • Mam pytanie do moderatorów o reguły obowiązujące na tym forum. Czy na tym forum dopuszczalne są wyzwiska? Jeśli nie, to czy moderatorzy zamierzają coś zrobić wobec Zlotoslanos i Snegata, wyzywających dyskutanta od głupków, dupków i kretynów? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=29833454&a=29848577 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=29833454&a=29848790 A może wyzywanie antyfeministów jest tu dozwolone? Pozdrawiam -
    • ARAKI(24)

(Sorry, pomylilam sie w poprzednim mailu, temat to Araki, a moja ksywka to Soso) Mam takie pytanie. Niedawno w Krakowie byla wystawa w Galerii Starmach fotorgrafii Japonczyka Nobuyoshi Arakiego. Na fotorgafiach sa w wiekszosci nagie kobiety skrepowane sznurkami, z petla na szyi itepe. Kto widzial jakies zdjecie Arakiego, ten wie o co chodzi. Co o tym myslicie???? I prosze zeby nie odpowiadali mi tlumnie mezczyzni, bo pytam kobiety. Mezczyzni inaczej sie tu moga czuc, bo nie sa ...
    • ------------------------------------------------------------------------------ -- "Perdita Durango" Kino w podróży czwartek 12.06.2003 23:55 TVP 1 Meksyk. Gangster Romeo Dolorosa (Javier Bardem), dealer narkotyków i zarazem kapłan voodoo, za namową kuzyna Reggiego (Carlos Bardem) podejmuje się przewieźć do USA ludzkie płody na potrzeby przemysłu kosmetycznego. Wraz ze swoją kochanką, prostytutką Perditą Durango (Rosie Perez), porywa dwoje amerykańskich nastolatków: Estelle (...
    • ......"Feminizm") - ruszajcie na manifestę!! Jak można się spodziewać feministki swoim zwyczajem, około 8 marca urządzą sabat w Warszawie, podtrzymując komunistyczną tradycję "Święta kobiet" wymyślonego niegdyś przez Klarę Zetkin. Czy nie powinni się tam znaleźć obserwatorzy z forum "Feminizm"? Oczywiście, że powinni! Jeśli więc mieć będziecie akurat trochę wolnego czasu - ruszajcie na manifestę, by potem zdać relację z tego przedstawienia, wszystkim bywalcom forum "Feminizm", kt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się