teatr

(24 wyniki)
  • Popularność zdobyta w "M jak miłość" i na parkiecie "Tańca z gwiazdami" otwiera wiele drzwi. Nawet do teatru. Anna Mucha, choć nie ma wykształcenia aktorskiego, zadebiutuje w prawdziwym teatrze. Wkrótce zobaczymy ją w sztuce "Guwernantki". Zapowiada się wielki spektakl. www.dziennik.pl/zycienaluzie/article541971/Mucha_nie_ma_szkoly_a_w_teatrze_zagra.html
  • dziś obchodzimy...tym razem pod hasłem "Teatr - jak ogień: olśniewa i oświeca" Międzynarodowy Dzień Teatru został uchwalony w 1961 roku, na pamiątkę otwarcia Teatru Narodów w Paryżu, które miało miejsce 27 marca 1957 roku. www.teatry.art.pl/!informacje/tjoo.htm
  • Teatr...(22)

Byliście ostatnio w tetarze? ja się właśnie zarejestrowałam w Bileterii i chcę poszaleć. Marzą mi się Dybuk i Burza, ale biletów już niet. Wspomniani znajomi z łodzi polecali Szalone nożyczki. A może byliście na czymś co warto zobaczyć? P. S. nie zdawałam sobie sprawy, że bilety do teatru zrobiły się takie drogie :/
  • LPR na Podlasiu chce "pogonić kijami" znakomity Teatr Wierszalin. Poszło o rzeźbę brodatej kobiety z odsłoniętym biustem na krzyżu - rekwizyt użyty w przedstawieniu "Ofiara Wilgefortis" o legendarnej średniowiecznej męczennicy Radny sejmiku samorządowego Zbigniew Puksza oskarżył teatr o bluźnierstwa i obrazę uczuć religijnych. Nic to, że spektakl zrealizowano przed pięciu laty, a radny z LPR w ogóle go nie widział. O spektaklu przypomniał na sejmiku, bo chodziło o przyznanie Wierszali...
  • www.teatrpolonia.pl/ Czy 60 zeta za sztukę to nie jest przegięcie?
  • "Krystyna Janda po odejściu na urlop z Teatru Powszechnego przez cały rok szukała miejsca na teatr w Warszawie. I znalazła w dawnym kinie Polonia" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2531053.html Trzeba być szalonym aby podjąć taką decyzję, szczególnie w Polsce, gdzie oszczędzamy jak możemy na kulturze. Ale do odważnych świat należy. Ciekawe co zaoferuje swoim widza pani Krystyna... Wybierzecie się tam? (W którym miejscu jest MArszałkowska 56?)
  • Gdy kilka lat temu Andrzej Urbański ściągał do siebie Monikę Olejnik, inwestował w publicystkę niezależną. Osobę, która w razie potrzeby przyłoży jednemu lub drugiemu. Teraz nie mam najmniejszych wątpliwości, komu w TVP 1 przyłoży Joanna Lichocka. Zawsze, w każdym programie - mówi Grzegorz Miecugow. www.dziennik.pl/opinie/article555736/Miecugow_Telewizja_idzie_w_rozrywke.html
  • 3 pazdziernika o godz.19 w teatrze Roma wystapi Edyta Geppert. (recital promujacy nowa plyte)
  • Podoba wam się ktos z estrady, znacie go z teatru, chcecie jego/ją poznac...Co robicie? zakładam, ze to osoba nie mająca fan klubu gdzie mozna pisac...A pod teatrem czaić to się można długo, by nie powiedziec, do us....nej śmierci..
  • Mówi, że nadal czuje się jak w czasach, gdy występowała w "Człowieku z marmuru". Śmieje się, że idzie na emeryturę. Krystyna Janda we wtorek kończy 60 lat Na czym polega fenomen Krystyny Jandy, co sprawia, że przyciąga widzów jak magnes i jako aktorka, i jako szefowa dwóch teatrów? To pytanie zadawali sobie wielokrotnie dziennikarze, socjologowie, studenci (powstało na ten temat kilka prac magisterskich). To jej niezwykłe wyczucie teatru, wyczucie widza, zaufanie do niego. Charyzma, ene...
  • Jako że TV w domu brak, łażę sobie po itvp i znalazłam parę ciekawych rzeczy - oprócz kabaretów:)))))i serialu "Magiczne drzewo"(najciekawsza moim zdaniem produkcja dla dzieciaków w ostatnim czasie), wyszperałam spektakl, o taki: www.itvp.pl/video.html?channel_id=-1&site_id=-1&genre_id=-1&form_id=490 obejrzałam i Wam go polecam... Dobrze zagrany, ciekawy, tylko 2 bohaterki - interesujące spotkanie dwóch światopoglądów młodych dziewczyn, warto zobaczyć!!! Mam też nadzieję, że pojawi s...
  • Polacy nie czytają książek. Prawie połowa Polaków nie przeczytała w 2003 roku ani jednej książki, rzadziej niż w poprzednich latach bywaliśmy także w kinie, a do teatru wybrało się w zeszłym roku zaledwie 12 proc. badanych - wynika ze styczniowego sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej. Do przeczytania w 2003 roku dla przyjemności przynajmniej jednej książki przyznaje się 57 proc ankietowanych. Więcej czytają kobiety - po książkę sięgnęło 64 proc z nich, podczas gdy 50 proc. ...
  • A żona Jana Nowickiego 200 tysięcy. W czasie żałoby odwołano wszystkie imprezy kulturalno-rozrywkowe. A w tym przedstawienia. Jak informuje Tok FM, Krystyna Janda, która jest właścicielką Teatru Polonia w Warszawie, straciła przez to 130 tysięcy złotych. Tyle wpłynęłoby do teatralnej kasy ze sprzedaży biletów. Jeszcze gorzej ma się Teatr Sabat Małgorzaty Potockiej - podaje "Dziennik Gazeta Prawna". Żona Jana Nowickiego straciła aż 200 tysięcy złotych. Teatry już zgłosiły si...
  • Mam kolegę, który poza pracą nie założy garnituru (ani nawet krawata) - twierdzi, że w "roboczych ciuchach" nie godzi się w czasie wolnym chodzić ;-) W niektórych zawodach sprawa jest jasna: służba zdrowia, wszelkie mundurowe, czy też używające odzieży ochronnej - tam zmienia się strój po pracy. Co o tym myślicie? Czy strój może mieć wpływ na gorszy wypoczynek w przypadku, gdy taki sam w pracy i po pracy?
  • Czołem:) 23 września 1939 roku w Dąbrowie Górniczej przyszedł na świat Janusz Gajos... "Niezwykle popularny i lubiany jako Janek Kos z "Czterech pancernych" czy Turecki z "Kabareciku" Olgi Lipińskiej, Janusz Gajos przez całą swoją karierę walczył, aby nie dać się zaszufladkować, przypisać do jakiejś roli. Udało mu się to - obecnie uchodzi za jednego z najbardziej wszechstronnych polskich aktorów. 23 września artysta kończy 70 lat..." I całośc: film.interia.pl/wiadomos...
  • Irena Górska-Damięcka (ur. 20 października 1916 w Oszmianie, zm. 1 stycznia 2008 w Skolimowie) - polska aktorka teatralna, a także filmowa. Córka Alberta Górskiego, kierownika szkoły w Oszmianie i Aliny z Dzierżków. Żona Dobiesława Damięckiego, matka aktorów Macieja i Damiana Damięckich. W latach 1935-36 występowała w Teatrze Miejskim w Wilnie, w latach 1936-37 Polskim Teatrze Dramatycznym we Lwowie, w latach 1937-38 w warszawskim Teatrze Buffo. Występowała w teatrze letnim w Warszawi...
  • Jestem dyrektorką tego teatru, a ty pierd... Żydem! - wykrzyczała do izraelskiego tancerza wiceszefowa Teatru Wielkiego Anna Świderska-Schwerin. I straciła pracę. - Bardzo źle się stało, że do incydentu doszło przy produkcji "Alexanderplatz", spektaklu o tolerancji i wolności - dodaje Znaniecki, który cały czas nie podjął decyzji, w jaki sposób pożegnać się ze Świderską-Schwerin. miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,7260178,Pierd____Zyd___final_awantury__Dyrektor_zwolniona.html Spekt...
  • 3 czerwca 1922 roku na świat przyszedł bardzo znany aktor komediowy, kabareciarz, Wiesław Antoni Michnikowski. "W 1946 zdał egzamin eksternistyczny w Szkole Dramatycznej w Lublinie. Był kolejno aktorem Teatru Domu Żołnierza w Lublinie (1945- 1946), Teatru Miejskiego w Lublinie (1946-1947), Teatru Klasycznego w Warszawie (1947-1948), Teatru im. Juliusza Osterwy w Lublinie (1948-1951), Teatru Młodej Warszawy (1951-1956), Teatru Komedia w Warszawie (1956-1957), Teatru Wagabunda w W...
  • Moi rodzice za kilka dni będą obchodzić 27 rocznicę swojego ślubu. Macie może jakieś ciekawe pomysły na prezent z tej okazji? budżet raczej niewysoki - powiedzmy około 150zł.
  • Gdyby nie doświadczenia życiowe Janda nie byłaby taką aktorką jak jest, no i nie byłaby Panią Dyrektor Teatru Polonia. A jest nie tylko charakterystyczna, ale też ma własną konstrukcję bohaterek, które kreuje - postacie zawsze wybitne. Tyle zrozumiałem z wywiadu z nią w Radiu BIS. Czyżby Krysi już dekiel walił na całego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się