26.09.05, 20:41
Kolejna wioska nieistniejąca obecnie. Leżała w pobliżu Leszczawy Górnej, nad
potokiem Łomna - dopływem Wiaru.
W księdze adresowej z 1930 roku czytamy:
672 mieszkańców
Właściciele ziemscy - PAU w Krakowie (421 ha)
Kooperatywy - "Praca"
Eksploatacja lasów - J. Gawroński i Ska
Różne artykuły - S. Penner
Tytoniowe wyroby - Kowal
Wyszynk trunków - J. Penner, J. i S. Romer
Obserwuj wątek
    • darino porozumienie polskich i ukraińskich leśników 24.10.05, 01:35
      "W piątek w Łomnej, w nadleśnictwie Bircza leśnicy z Podkarpacia i obwodu
      lwowskiego podpisali porozumienie o współpracy. Zakłada ono m.in. wspólne
      poznawanie nowych technologii i metod prowadzenia gospodarki leśnej, monitoring
      i inwentaryzację, wymianę specjalistów, współpracę w zwalczaniu szkodników ,
      usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i pożarów lasów. - Czeka nas reforma
      gospodarki leśnej, wy tę reformę macie już za sobą. Podpatrywaliśmy, jak lasem
      gospodarują Niemcy, Słowacy, Rosjanie. Chcemy skorzystać również z waszych
      doświadczeń - wyjaśnia Anatolij Dejneka, naczelnik Zarządu Obwodowego
      Gospodarki Leśnej we Lwowie, który podpisywał porozumienie.

- Ukraińskich leśników szczególnie interesuje to, jak działają nasze banki
      nasion, jak odbudowujemy las, jak go chronimy i godzimy jego różne funkcje:
      gospodarczą, ekologiczną i społeczną. Zaimponowaliśmy im naszą działalnością
      edukacyjną - dodaje Jan Kraczek, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów
      Państwowych w Krośnie.

Leśnicy nie czekali na oficjalne porozumienie, konkretną współpracę rozpoczęli
      już dwa tygodnie temu. Jedenastu ukraińskich specjalistów już podpatrywało
      polskich kolegów. - Walczymy z chrabąszczem majowym. Po drugiej stronie granicy
      też mają z nim kłopot. Musimy więc działać razem, żeby działać skutecznie -
      stwierdza Kraczek.

Granic nie uznają nie tylko chrabąszcze, ale również inne zwierzęta. Na
      ukraińską stronę przechodzą żubry, niedźwiedzie, sarny i jelenie i wiele
      gatunków u nas chronionych. - Chcemy doprowadzić do zmiany prawa, tak by u nas
      również rzadkie gatunki były chronione. - deklaruje Anatolij Dejneka."
      miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2981381.html
    • darino "Las medialny" w Łomnej - II edycja 24.10.05, 01:37
      "Dziennikarze z Polski i Ukrainy znów spotkali się w Łomnej, by posadzić las
      medialny, symbol polsko-ukraińskiego pojednania. Na wiosnę las, zostanie
      posadzony również na Ukrainie.

- Jestem szczęśliwa, bo spełniło się moje marzenie. Nie przypuszczałam, że
      Polacy tak szybko je zrealizują - mówi Mariczka Kryżaniwska, dziennikarka ze
      Lwowa i pomysłodawczyni akcji. W lutym ubiegłego roku była na warsztatach dla
      dziennikarzy ukraińskich zorganizowanych przez Instytut Mosty na Wschód w
      nadleśnictwie Bircza. - To było na krótko przed wstąpieniem Polski do Unii
      Europejskiej. Zastanawialiśmy się, jak to będzie, baliśmy się, że dla nas
      zamkną się granice. Pomyślałam, że powinniśmy zrobić coś, co będzie nas łączyło
      ponad granicami. A czymś takim mógłby być las, który posadziliby dziennikarze -
      opowiada Mariczka.

Jej pomysł został zrealizowany w październiku ubiegłego roku. Wtedy w Łomnej
      spotkało się ponad 50 dziennikarzy z Polski, Ukrainy i Słowacji i wspólnie
      posadzili ponad 2500 drzewek 11 gatunków. Wszyscy podkreślali, że ten las
      będzie lasem pojednania, a miejsce, w którym rośnie, jest naprawdę symboliczne,
      bo Łomna to szczególne miejsce do rozmów o pojednaniu i współpracy. Do maja
      1947 roku mieszkali tu Ukraińcy wysiedleni w czasie akcji "Wisła". Potem wieś
      została zrównana z ziemią, a tereny te do 1990 r. wchodziły w skład tzw.
      państwa arłamowskiego, czyli ośrodka wypoczynkowego Rady Ministrów, gdzie
      bawili się i polowali komunistyczni dygnitarze.

W piątek dziennikarze z Polski i Ukrainy uczestniczący w programie "Partnerstwo
      dla demokracji" znów spotkali się w Łomnej. - Las pięknie rośnie, ale trzeba
      jeszcze dosadzić kilkadziesiąt drzewek. A przy okazji odsłonimy obelisk, który
      wszystkim będzie przypominał, że jest to wyjątkowy, bo medialny las -
      poinformował Jan Kraczek, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w
      Krośnie.

Kilka drzew posadził również konsul USA William Bellis z Krakowa. Konsulat jest
      współorganizatorem programu "Partnerstwo na rzecz demokracji". - Po tym, co tu
      zobaczyłem, wierzę, że buduje się porozumienie między Polakami i Ukraińcami. I
      dobrze, że tak bardzo zaangażowali się w to dziennikarze, bo to dzięki nim
      buduje się świadomość społeczeństwa - powiedział.

Wiosną przyszłego roku las medialny przekroczy granice. Anatolij Dejneka,
      naczelnik lasów w obwodzie lwowskim obiecał, że w kwietniu przyszłego roku
      dziennikarze będą sadzić wspólny las na Ukrainie."
      miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,2981376.html
      • upowiec "Las medialny" w Łomnej - III edycja 22.10.06, 09:23
        tvp.pl/400,20061021410793.strona
        W Łomnej pod Przemyślem dziennikarze z Polski i Ukrainy sadzili medialny las, w
        miejscu, gdzie kiedyś mieszkali Ukraińcy wysiedleni w ramach akcji Wisła.

Pomysłodawcą lasu medialnego jest rzeszowska Fundacja Partnerstwo na Rzecz
        Demokracji.

-Co tak tą Łomną zalesiają, coś jest do ukrycia ?
        A bania była, jak co roku ?

• piotrzr łomna dzisiaj :) 22.10.06, 16:55
          Niezauwazyłem wątku - a dzisiaj tam byłem - cerkiew, dzwonnica, wiekowe dęby i
          kraobraz na stawy i dolinę Sanu byly cudownie piekne :)
          • tawnyroberts Re: łomna dzisiaj :) 12.01.07, 11:56
            piotrzr napisał:

> Niezauwazyłem wątku - a dzisiaj tam byłem - cerkiew, dzwonnica, wiekowe dęby i
            > kraobraz na stawy i dolinę Sanu byly cudownie piekne :)
            Wcale nie byłeś w Łomnej, ale w Hłomczy (gmina Sanok).
        • darino Re: "Las medialny" w Łomnej - III edycja 23.10.06, 07:30
          miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3697386.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka