Forum Nauka i edukacja Nauczyciele
ZMIEŃ
      uprawnienia

uprawnienia

(12 wyniki)
    • Witam wszystkich, mam pytanko, gdzie w stolicy mozna zrobic studia podyplomowe i miec uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu? Ile trwaja i jaka jest odpolatnosc, moze ktos wie? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam, Joanna (anglistka)
    • Bardzo prosze o odpowiedz na pytanie, po ilu latach nie pracujac w zawodzie nauczyciela strace uprawnienia nauczycielskie.
    • mam pytanko, w 2001 r. ukończyłem politologię na uczelni pedagogicznej, ponoć po 5 latach przepadają uprawnienia pedagogiczne, od tego roku, uczę tak dla "sportu", wosu w wymiarze 16 godzin na semestr w zaocznym technikum. Czy jeżeli będe uczył przez rok, to to wystarczy, żeby snuf na 5 lat je zachować? Ile trzeba mieć godzin, żeby te uprawnienia się zachowały?
    • jestem mgr ekonomii. Teraz, przebywając na wychowawczym, chciałabym zrobić uprawnienia pedagogiczne, by wreszcie mieć możliwośc zajęcia się czymś co mnie intersuje. Mam jednak pytanie: co faktycznie można robić (czego uczyć) z takimi uprawnieniami, bez ukończenia jakiegoś konkretnego kierunku studiów, hp. historii? Tylko nauczanie początkowe? A może to tez nie?
    • 1)Czy po skończeniu filologii angielskiej z specjalnością nauczycielską (licencjat) mogę uczyćw szkole? 2)Jeśli zaraz po skończeniu studiów nie podejmę pracy w szkole,to czy nie będę miała prawa wykonywać zawodu za np 20 lat? Jak to jest?
    • A więc nowelizacja została przegłosowana, nie oglądałem, nie mam pojęcia jaka partia jak głosowała. Może ktoś wie? Mam 32 lata od 6 lat pracuję w szkolnictwie. Po tej nowelizacji (zakłada przełużenie uprawnień emerytalnych dla nauczycieli, któzy uzyskają uprawnienia emerytalne do 31.12.2007 na lata przyszłe). Niestety nam młodym nie daje nic a wręcz szkodzi. Miało nastapić odmłodzenie kadr a znowu usankcjonowane będzie "zaczopowanie" prze de facto emerytów stanowisk pracy. Jest t...
    • Witam! Mam dosc rozbierzne informacje co do utraty uprawnień pedagogicznych (pracy nauczyciela). Koncze w tym roku studia. Slyszalem, ze jesli w ciagu trzech lat nie zrobie stazu nauczycielskiego to potem, abym mogl pracowac w szkole, musze zrobic dodatkowo kurs pedagogiczny i trace uprawnienia nauczycielskie po tym okresie (choc sa tez rozne zdania co do okresu). Szukalem w internecie informacji na ten temat i na pewnym forum znalazlem taka wypowiedz: " Re: staż nauczycielski??? // ...
    • Mam pytanie. Niedługo kończę studia i będę chciała sobie może dorabiać pracując jako nauczyciel przedmiotów ekonomicznych. Zastanawiam się jednak jak to jest - dostaje się program zajęć czy samemu się to opracowywuje? Skąd wziąść to wszystko? Czy ktoś to musi zatwierdzić?Czy, żeby dostać pracę nauczyciela, to trzeba wędrowac po szkołach czy składa się dokumenty w innym miejscu? A w ogóle to jakie jest zapotrzebowanie na takich nauczycieli? Jak dyrektorzy patrzą na początkujących ...
    • Pracowałam jako nauczyciel od razu po studiach, przez 2 lata, w tym drugi rok w niepełnym wymiarze. Po ilu latach "odejścia" od zawodu, czy też przerwy w nauczaniu tracę prawo do wykonywania zawodu nauczyciela? Czy i w jaki sposób można potem do niego powrócić?
    • czy moge sie starac o prace w szkole
    • mam certyfikat z j. angielskiego i chce uzysakc uprawnienia nauczycielskie. czy taki roczny kurs pedagogiczny wystarczy?
    • Witam. Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum. Mam pytanie do Was. Staram się o pracę od września w szkole, jednocześnie będę robić kurs pedagogiczny, ponieważ nie mam uprawnień. W ramach owego kursu są przewidziane praktyki w szkole (jakaś ilość godzin) - czy będę musiała je odbywać, skoro i tak będę pracować w szkole? Pozdrawiam serdecznie. P.S. A przy okazji: ile orientacyjnie zarabia początkujący nauczyciel stażysta bez uprawnień pedagogicznych (netto)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się