Dodaj do ulubionych

Uprawnienia

01.10.06, 10:42
1)Czy po skończeniu filologii angielskiej z specjalnością nauczycielską
(licencjat) mogę uczyćw szkole?
2)Jeśli zaraz po skończeniu studiów nie podejmę pracy w szkole,to czy nie
będę miała prawa wykonywać zawodu za np 20 lat? Jak to jest?
Obserwuj wątek
    • jawa21 Re: Uprawnienia 01.10.06, 18:16
      odpowiem na 1. pytanie bo to akurat wiem, możesz uczyć w szkole mając taki
      dyplom, ja uczę na tych samych zasadach, ale niemieckiego, tzn. z tym samym dyplomem
    • hofff Re: Uprawnienia 01.10.06, 19:53
      1. tak
      2. zawsze mozesz podjac prace w szkole. problem jest tylko, gdy uzyskasz stopien
      awansu zawodowego i przerwiesz prace w szkole. po 5 latach zaczynasz wtedy jako
      stazystka. natomiast twoj dyplom (obecny stan prawny) nie moze sie "przedawnic".
      pozdr
      • agnetha04 Re: Uprawnienia 02.10.06, 13:28
        > 2. zawsze mozesz podjac prace w szkole. problem jest tylko, gdy uzyskasz
        > stopien
        > awansu zawodowego i przerwiesz prace w szkole. po 5 latach zaczynasz wtedy
        > jako
        > stazystka. natomiast twoj dyplom (obecny stan prawny) nie moze
        > sie "przedawnic".

No ale to juz jest kretynstwo - czyli co, np. zdobede dyplomowanego, powiedzmy
        z jakichs tam przyczyn przez 5 lat nie bede pracowac w szkole i potem znowu
        stazysta???
        • hofff Re: Uprawnienia 02.10.06, 16:29
          ustawodawca zalozyl, ze stopien awansu zawodowego jest odzwierciedleniem twoich
          umiejetnosci zawodowych. nikt nie zaklada, ze stracisz swoja wiedze, ale
          zaklada, ze po 5 latach niepracowania w szkole tracisz kontakt z nowymi metodami
          czy przepisami dotyczacymi oswiaty. dlatego dyplom uczelni jest niepodwazalny,
          natomiast stopien awansu tak.
          pamietaj, ze to samo dotyczy chocby lekarzy, pielegniarek czy prawnikow.
          oczywiscie, ze sprawa jest dyskusyjna, ale chyba nie mamy na nia wplywu.
          pozdr
          • agnetha04 Re: Uprawnienia 03.10.06, 11:52
            No ale wszyscy dobrze wiemy na czym ten awans zawodowy polega....o jakich
            umiejetnosciach mowimy, bo chyba o umiejetnosci ukladania papierow w teczce :-/
            • hofff Re: Uprawnienia 03.10.06, 19:58
              czesto niestety tak :-(
              • de_mo_lka Re: Uprawnienia 04.10.06, 16:12
                słyszałam, ze mianowanie uzyskane przed nowelizacją karty nauczyciela czyli do
                2000 roku, nie przepada pomimo przerwy w pracy ponad 5 lat,
                wiecie coś na ten temat?
                • annuka Re: Uprawnienia 04.10.06, 18:39
                  Też tak słyszałam, ale nie wiem, czy to prawda.
    • reirei Re: Uprawnienia 04.10.06, 18:49
      Słuchajcie, a z licencjatem można uczyć w każdej szkole? Tzn. chodzi mi o to
      czy w podst. gimnazjum i liceum?
      • hofff Re: Uprawnienia 04.10.06, 19:45
        w kazdej
      • pasadenkaa Re: Uprawnienia 10.10.06, 22:46
        W każdej ale w liceum łaskawszym okiem patrzą na mgr
        • steppenwolff1 Re: Uprawnienia 12.10.06, 22:57
          no nie, nie w każdej chyba. W gimnazjum i szkole podst., w liceum z lic. mogą
          uczyć językowcy. Poszukaj rozporządzenia MENIS z września 2002 r.

pozdrawiam
          Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka