Forum Nauka i edukacja Języki Tłumaczenia
ZMIEŃ
      wynagrodzenia

wynagrodzenia

(8 wyników)
    • Witam serdecznie, Chciałabym się tylko upewnić w jednej kwestii - w repertorium czynności tłumacza przysięgłego pozycję "pobrane wynagrodzenie" wypełniamy tylko w przypadku wykonania tłumacznia na rzecz sądu, policji, itp. Nie obowiązuje nas ona natomiast w przypadku wykonywania tłumaczeń na rzecz osób prywatnych/firm. Czy żyję w dobrym przeświadczeniu? Pozdrawiam, hopik
    • Pewien czlowiek zrobil mi tłumaczenie przysięgle z angielskiego, poodbijał na nim różne pieczęcie: podłużne i okrągłe, ale nigdzie nie przybił pieczątki i nie napisał, jaka jest wysokość wynagrodzenia (tylko nr repertorium). Czy to jest w porządku? Według Kodeksu Tłumacza powinien to zrobić, prawda? Oświećcie mnie, proszę.
    • Witam Państwa, do wszystkich Tłumaczy praktykujących mam następujące pytanie: nasze biuro tłumaczeń (z siedzibą w dużym mieście) zdecydowało sie na zatrudnienie tłumaczy etatowych, których planujemy wynagradzać w następujacy sposób: od liczby stron przetłumaczonych w miesiacu, ale nie mniej niż 3000 zł netto (przy założeniu faktury VAT). A jeżeli przetłumaczy więcej - to według stron, tyle ile przetłumaczył. Praca na miejscu w siedzibie firmy. Czy to można uznac za satysfakcj...
    • Zleciałam tłumaczenie. Nietstety "tłumaczka" oddała mi je z literówkami, bez polskich znaków oraz ponad 8 godzin po terminie. Co z tym zrobić? Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło :( i nie bardzo wiem jakie w stosunku do niej powinnam wyciągnąć "konsekwencje". Tłumaczenie było duże, bo 17 stron jeżeli to ma jakieś znaczenie w tej sytuacji :(
    • Jestem osobą fizyczną, nie prowadzacą działalnośći gospodarczej i zatrudniony w prywatnej firmie.Chodzi mi o dwa przypadki: Czy robiąc tłumaczenia dla firmy w czasie pracy dokonuję także wpisu do repertorium z tłumaczeń przysięgłych i pobieram dodatkowe opłaty zgodne z rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwosci w sprawie wynagrodzenia tłumaczy przysięgłych? Czy dokonując tłumaczenia dla osób fizycznych mam obowiazek sporządzenia umowy o dzieło? Jak mam się wówczas rozliczać z ...
    • Czy ktos zechce mi powiedziec ile wynosza stawki urzedowe za tlumaczenie? Czy jest to tez zalezne od jezyka? Z gory dziekuje.
    • czy to sie jakos tlumaczy czy zostawia?
    • Mam pytanie: czy po wykonaniu tłumczenia ustnego u notariusza - 3 dokumenty w ciągu jednej godziny należy wypełnić jedną rubrykę i wpisać tytuły 3 dokumentów i wynagrodzenie za 1 h pracy, czy też rozbić tłumaczenie na 3 rubryki i wpisać, że tłumaczenie każdego dokumentu zajęło 20 min i wynagrodzenie podzielić na 3?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się