Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      wynagrodzenia

wynagrodzenia

(21 wyników)
    • No to już sam nie wiem. W umowie mam takie zapisy: 1)Zlecający zobowiązuje się do zapłaty na rzecz Pośrednika wynagrodzenia za wykonane czynności, w wyniku których doszło do zwarcie umowy rozporządzającej przenoszącej prawa do nieruchomości plus 22% podatku VAT 2)eśli zawarcie umowy rozporządzającej poprzedzone jest umową przedwstępną, lub umową zobowiązującą, to w dniu podpisania takiej umowy powstaje po stronie Pośrednika wymagalne roszczenie o zapłatę połowy wynagrodzenia, roszcz...
    • planuję sprzedaz mieszkania w Warszawie. Pytałam w agencji, ceny mieszkań wzrosły ale prowizja agencji nie. 10tyś za mieszkanie watre 400 tyś to przecież chore. Oficjalnie prowizja agrncji 2,9%, ale po rozmowie 2,5%. Może znacie agencję w Warszwie, która dostosowała się do realiów??
    • jestem posiadaczka dzialki budowlanej,dzialaka jest polozona przy drodze dojazdowej.Posiadacz dzialki graniczacej z moja ma zamiar postawic na swojej dzialce 2 domy;nie ma jednak drogi dojazdowej do swojej dzialki w zwiazku z czym:najpierw zaproponowal mi azebym odsprzedala mu pas ziemi pod droge - nie udzielilam zgody(sa jeszcze inni wlasciciele dzialek ktorzy rownie dobrze jak ja mogliby ,,udostepnic,, mu swoje grunty na droge dojazdowa, w zwiazku z czym zostalam pozwana przez...
    • witam podpisaliśmy umowę pośrednictwa w kupnie nieruchomości i zastanawiam się nad punktem dotyczącym wynagrodzenia; "Zamawiający zapłaci Pośrednikowi wynagrodzenie za czynności pośrednictwa w wysokości 3,54% łącznie z VAT jeżeli zamawiający lub osoby,którym zamawiający przekaże informację o adresie nieruchomości zawrą umowę kupna nieruchomości wskazanej przez pośrednika (również w przypadku gdy kupno nastąpi po rozwiązaniu umowy pośrednictwa)" i tu pada pytanie jeżeli zdecyduj...
    • Czy poza zapisami umowy istnieją jakieś ogólne przepisy, które regulują następującą sytuację: podpisano umowę pośrednictwa sprzedaży nieruchomośći, agencja znajduje klienta, a sprzedający rezygnuje ze sprzedaży mieszkania wogóle. Umowa z agencją sprzedaży mówi o możliwości rozwiązania umowy przez każdą ze stron, jednak czy sprzedającemu należy się prowizja jeśli do sprzedaży nie dochodzi? (wg umowy pośrenictwa prowizja jest płatna po zawarciu umowy przedwstępnej 50% i następnie przyrzec...
    • Witam Podpisalam umowe z agencja posrednictwa nieruchomosciami w ktorej podana byla kwota prowizji wynegocjonowana wczesniej. Punkt o standardowej prowizji 2.9% zostal wykreslony, wykreslony zostal rowniez punkt mowiacy ze do tej kwoty mam doliczyc podatek No a teraz jak mam zaplacic okazuje sie ze agent zrobil mnie w balona i za nic nie chce wystawic mi faktury vat na wynegocjowana kwote. Żąda ta kwote +podatek vat (pomimo wykreslenia) Jak chcialam poskarzyc sie w biurze to mi powied...
    • Witam Mam być może nietypowe pytanie,ale potrzebuję pomocy. Podpisywałam akt notarilany nabycia nieruchomości i pani notariusz odmówiła nam przyjęcia i co za tym idzie złożenia w naszym imieniu wniosku o ustanowienie Księgi Wieczystej.W banku gdzie załatwialiśmy kredyt powiedziano nam ze to jej rola.W Sądzie do którego dotarliśmy już za późno,też powiedziano nam że powinna była przyjąć bo taki ma obowiązek. Mieliście taki przypadek?Co powinnam zrobić?Napisać skargę na lenistwo pan...
    • Witam, jestem od niedawna pośrednikiem z licencją. Przeczytałem kilka ogłoszeń o pracy dla pośredników, w których pisze się o wynagrodzeniu w formie podstawy + prowizja. A pytanie jest taki: ile orientacyjnie wynosi taka podstawa? Pozdrawiam, Kamil
    • ponieważ mam zamiar adaptować część strychu, nastąpi zmiana udziałów w części nieruchomosci wspólnej poszczególnych współwłaścicieli. W związku z tym mam pytanie czy można to załatwić jednym aktem notarialnym czy są potrzebne odrębne akty dla każdego ze współwłaścicieli. w jaki sposób obliczane są opłaty notarialne przy takich czynnościach? ile może więc to kosztować?( 5 współwłaścicieli.)z góry dziękuję.
    • Po wielu bardzo przykrych doswiadczeniach, gdzie agent wita mnie na progu z umowa do podpisania, nie nawiazujac, ani nawet nie probujac nawiazac ze mna jakiegokolwiek wstepnego dialogu, krzywiacy sie kiedy widzi, ze czytam umowe i co wiecej mam do niej zastrzezenia i pytania, odpowiadajacy mi nieprzyjemnie, ze to standardowa umowa i wszyscy to podpisuja, wywijajacy sie ogolnikami na moje pytania, doszlam do etapu kiedy sprawa zaczela dla mnie byc bardzo wkurzajaca i chce sie tym c...
    • Witam, kupuje mieszkanie i posrednik chce ode mnie prowizje 3%+VAT platne w dniu zawarcia umowy przedwstepnej. Mam pytanie do uzytkownikow forum, czy mam mu zaplacic od razu calosc bo taka jest praktyka i tak stanowi prawo czy np. (o czym przeczytalem w portalu Gazety) polowe w dniu zawarcia umowy a polowe u notariusza. Co mowi na to prawo? Jak postapic?
    • Witam, mam następujący problem - otóż właśnie zawarłam umowę z Urzędem Miasta na spłatę długu czynszowego za mieszkanie komunalne, w którym byłam zameldowana do 11.2008r. W tym mieszkaniu pozostali mama oraz starszy brat. Przez czas, kiedy tam byłam zameldowana, dwukrotnie spłaciłam w całości komornika, i od rodziny nie usłyszałam nawet słowa dziękuję. Teraz mieszkam z niepełnosprawnym narzeczonym, razem prowadzimy gospodarstwo domowe i nie stać mnie, aby samej spłacać w całości dług z...
    • Mam powazny problem i chcialabym sie zapytac czy ktos moze mi pomoc w tej sprawie. Zawarlam z agencja nieruchomosci 10 sttycznia nizej opisana umowe. Wyjechalam za granice , na poczatku letego dowiedzialam sie ze znalazl sie kupiec na dom. Moj brat podpisal wstepna umowe, ja poprzez brata (upowaznienie notarialne) rozwiazalam umowe z agencja nieruchomosci (20 luty). Przylecialam do Polski 2 marca. Po kilku dniach dowiedzialam sie ze kupic byl w agencji nieruchomosci i podpisal z ...
    • Wytłumaczcie proszę, skąd takie koszty??czy jet ok ?Glównie chodzi o te sprawy "kaucyjne".Czy tak ma rzeczywiście wygldać całkowity koszt mieszkania? Przyda się też to wyliczenie dla potencjalnych kupców Cena nieruchomości 450 000 zł Podatek od czynności cywilnoprawnych 9 000 zł Taksa notarialna 1 000 zł VAT od taksy notarialnej 220 zł Opłata za wniosek (+VAT) 244 zł Prowizja agencji 5 175 zł VAT od prowizji agencji 1 138,5 zł ...
    • Witam serdecznie, Ile wynosi zwyczajowa prowizja agenta/agencji od sprzedaży nieruchomości i kto ją płaci, kupujący czy sprzedający? Pytam ponieważ chcę sprzedać działke budowlaną o wartości ok. 250tyś, i agent powiedział,ze dolicza do tej ceny ok. 20tyś (to jest prowizja) tzn. płaci ją po połowie: sprzedający 2,9% + vat, oraz kupujacy 2,9%+vat. Na moje pytanie, ze przecież tak naprawde to podwyższa on cene nieruchomości o te 2 prowizje do ok. 270tyś odparł, że ja otrzymam kwot...
    • Zgłosiłam się do agencji z zamiarem kupna mieszkania. Pracownik (jak się okazało osoba bez uprawnień agenta) zaproponował mi umowe na wyłączność. Nie chciałam jej podpisać. Po uzgodnieniach z szefową biura poinformował mnie, że jest mozliwe podpisanie aneksu znoszącego warunki wyłączności jeśli będę miałą takie życzenie. Rozmowa odbywała się w obecności innego pracownika agencji, który długo i cierpliwie przzekonywał mnie o zaletach wyłącznosci. W końcu umowe podpsiałam. Przez dw...
    • dziwna to sprawa, to krótko: do sprzedaży mam działkę, dow. się o tym pewien adwokat, kóry zaproponował klienta (którego zna - bo prowadzi jego sprawy) ,klienta- przedsiębiorcę, żąda cichej umowy między nim a mną chce 10% wartości w przeciwnym przypadku nie da mi klienta. Chce zawrzeć um zlecenie, godzić się czy to rozbój w biały dzień?
    • czy bedac w malzenstwie moge kupic tylko na siebie dzialke budowlana ,
    • Czy jeżeli w akcie notarialnym dotyczącym darowizny nieruchomości na rzecz jednego z małżonków nie pisze wyraźnie, że ta druga strona nie ma do tego żadnych praw, to czy taki składnik majątku jest osobisty czy wchodzi do podziału? Nie pisze też w akcie, że ta druga strona ma jakieś prawa - w ogóle nie jest wymieniona.Czy po ślubie jest możliwe przekazanie nieruchomości tylko jednemu z małżonków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się