Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      wyznanie

wyznanie

(16 wyników)
    • Jakie wyznanie milosne zrobilo na was najwieksze wrazenie? Z ksiazki, z wiersza, z biografii????? podzielcie sie sfoimi wrazeniami.
    • Jakie wyznania milosci zapamietalisci najbardziej? jaka ksiazka o milosci jest wg Was najlepsza, najbardziej godna polecenia?
    • Drogi ten papier toaletowy...
    • W życiu przeczytałem tylko jedna książkę, bo miała osiem stron. To było coś o wychudzonym koniu, chyba ‘Nasza Szkapa’ – wyznał M Piekarski, były piłkarz Legia Warszawa.
    • Brak mi takich dobrych ksiązek, w których byłyby zawarte przeżycia osób zdiagnozowanych psychiatrycznie. Nie chodzi jednak o opis taki , jak u Sylwii Plath, który w sumie jest ( tu się narażam pewnie) powierzchowny. Nie ma tam słowa o różnych procesach, które się w jaźni dzieją, nie ma motywów i głębi w sumie. Czy znacie książki, w których człowiek opisuje swoje stany chorobowe nie tylko w formie doznań fizycznych i duchowych, ale i prób zgłębienia swojego stanu? Rozważań nad fenomenem ...
    • Ja myślę że są świetne. Mam to szczęście że mogę czytać w oryginale, a muszę przyznać że niechętnie zabierałam się do lektury. No, ale przecież jest to znany tytuł, więc ciekawość zyciężyła. Bardzo, bardzo podoba mi się styl pamiętnika- opowieści, język- chociaż dziś w Empiku doczytałam rozdział po polsku, i myślę że tłumaczenie jest trochę niemrawe i niedokładne, ale może to być tylko powierzchowna opinia po przeczytaniu kilku stron. Co Wy sądzicie o tej książce? Co Was poruszyło...
    • Od razu przyznaje sie: ksiązki Goldena nie czytałam (z reguły nie czytam literatury reklamowanej w tzw pismach kobiecych), ale wczoraj widziałam film. Oczywiscie, to nie forum na dyskutowanie o filmach, ale ja nie o filmie a o ksiązce. Film -wg mnie jest opowieścią o romantycznje miłosci (z happy endem), ale takze o tym, co jedna pani potrafi zrobic drugiej pani (i ten aspekt uwazam za interesujacy). Moj facet wyszedł rozczarowany, bo nie było zadnej strzelaniny ani rozterek okopo...
    • Czyżby akcją w Lizbonie z uroczą panią Katschke??? Jakoś mi nie pasuje, a na książce nie widzę, żeby był podział na tomy (stare wydanie, kupione w antykwariacie).
    • Jak dla mnie mistrzowie gatunku!!! Monty Python to nie tylko kabaret, ale również "Sens Życia". Mam do nich słabość i z przyjemnością patrzę na produkcje byłych członków ekipy która zmieniła moje życie. A teraz coś z zupełnie innej beczki - Modrzew
    • W jakich książkach są piękne wyznania miłosne?W jakich wierszach?
    • Idę o zakład, że Witold Bereś aż się obślinił na myśl o tym, jak będzie mógł ładnie jedną krótka recenzją zrobić laskę Michnikowi. Więc niech nie ściemnia, że mu się trudno pisało. No, ale to takie tam uwagi poboczne, natomiast chciałem wyrazić swoje oburzenie na tego pismaka z powodu mieszania tego zbira Michnika z śp. Kisielewskim. Otóż Kisielewski wypowiadał się o tym gnoju Michniku umiarkowanie pochlebnie do połowy lat dziwięćdziesiątych, aczkolwiek i wtedy nie krył swojego poglądu...
    • "Wyznania patrycjusza" Tytuł wątku brzmi szokująco? Prowokacyjnie? Świetokradczo? Pewnie, że brzmi... Marai przekonuje mnie bardziej niż Szanowny Noblista. Jest bardziej "prawdziwy", mniej oderwany "od świata". A porusza się mniej więcej w tej samej tematyce i okresie czasowym co Mann. I ma dodatkową zaletę - stoi trochę z boku, nie jest ani w środku, ani na zewnątrz. A styl? To co wyróżnia Manna? Dziwna sprawa, język Węgra jest niby prosty, dopiero po chwili dostrzega się jego ...
    • Potrzebuję czegoś o Księstwie Warszawskim, Napoleonie i trochę późniejszych czasach. Pytanko do tych, co już przeczytali: Czy "Koniec świata szwoleżerów" Brandysa to bardziej fikcja literacka czy bardziej książka faktograficzna? Czy warto nabyć* głównie dla poszerzenia wiedzy o wydarzeniach epoki czy to tylko powieść z epoką w tle? W bibliotece nie ma na nią szans. Inne Brandysa też byście polecili? * - oczywiście jeśli się gdzieś trafi po jakiejś normalnej cenie, żeby nie żyć w p...
    • Ksiązka genialna. Tak czy nie?
    • No, czas na erotykę i sex...Tego dotyczyć ma ten ranking....ZACZYNAMY!
    • Witam, czy możecie polecić mi książkę, która byłaby o: histori Polski bądź o królach polskich napisana w prosty, przystępny sposób. Dokładniej chodzi o to aby książka ta nie przypominała opasłych tomisk historycznych ani podręczników szkolnych (napisanych w nudnawy sposób). Ma być przyjemna w lekturze a jednocześnie przybliżyć dawne czasy. Czy jest taka książka?? Za wszelkie odp. serdecznie dziękuję pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się