Forum Nauka i edukacja Savoir vivre
ZMIEŃ
      wyznanie

wyznanie

(4 wyniki)
    • Jak należy odpowiadać na życzenia złożone w duchu religii, której nie wyznajemy? Tak samo czy jakoś neutralnie? Generalnie jak podchodzicie do tego typu życzeń? Moim zdaniem życzenia typu "wielu łask Allaha" dla katolika czy "wielu darów Ducha św." dla ateisty są ryzykowne, bywają prowokujące, mogą stać się zarzewiem kłótni. Niektórzy jednak składają je w dobrej wierze. Są formy jeszcze bardziej bezpośrednie - dotykanie, błogosławienie, całowanie w czoło, w wersji dosyć radykalnej np. kreśl...
    • Powiedzmy, że ktoś ma inne przekonania np nt wyznania/religii, niż nasze. Jaka jest granica mówienia o swoich przekonaniach na ten temat? Czy to jest ok, że ktoś oczernia np księży, bo miał z nimi złe doświadczenia? Czy to jest ok.,że mówi się wielokrotnie o nich ogólem negatywnie, nawet do tego stopnia, że może to zle wpłynąc na wiare słuchających? Albo dyskusja o innej orientacji seksualnej - czy można miec do siebie pretencje, jesli ktos się obrazi, gdy mimo, ze pozwolił na wyrazenie...
    • Witam, Mam niewielki problem ze znajomymi. Nie jestem członkiem Kościoła Katolickiego co w Polsce nie jest może częste. Większość moich znajomych wie, o moim odmiennym wyznaniu. Jednak co roku dostaję od nich życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Co gorsze zupełnie nie rozumieją, że mam własne święta, które obchodzę. Miałam ostatnio dość przykrą sytuację, która nadal nie daje mi spokoju. Odmówiłam koleżance spotkania z okazji jej urodzin, ponieważ wypadały wła...
    • ostatnio tak sie zastanawialam... jesli jedna osoba jest np. buddystka/swiadkiem jehowy/muzulmanem/ a jest z kregu bliskiej rodziny. wlasnie w danej rodzinie rozsylane sa zaproszenia na komunie (badz co badz chrzescijanska). czy taka osoba nie poczuje sie urazona? i czy powinna przychodzic? wlasnie u mnie jest taki problem. bo taka osoba stoi sobie obok i nie uczestniczy w mszy. a reszta rodziny za plecami, ze szatan opetal, ze dziecko niechrzescijanskie, to matka pewnie jaka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się