wyznanie

(11 wyników)
  • Nikt w Polsce nie przyjmie do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać krzyży. Nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak. W Polsce - nie - podkreślił Lech Kaczyński wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7243287,Prezydent_i_premier_na_uroczystosciach_na_pl__Pilsudskiego.html
  • Rozmawiamy tak luźno w pracy. Do dziś nie rozumiem, jak można modlić się do ukrzyżowanego Żyda będąc antysemitą i mieć wąty, że Żydzi wówczas ukrzyżowali swego. Abstrahuję od boskości i olewania 10 przykazań.
  • "Bezdomny" to alkoholik, który porzuciwszy sutannę, porzucił też wkrótce żonę. Nocował w szaletach, na dworcu. I pod kościołem, w którym był wikarym. A inni? Dlaczego zrezygnowali? wyborcza.pl/1,90705,5944482,Proboszcz_bal_sie_obciachu.html
  • Nie zdarzyło mi się krytykować czyjegoś wyznania. Czasami nie rozumiem podejścia do wiary, szczególnie do dewocji. Tym nie mniej nie robię sobie z tego celu do wyśmiewania. W jakich kategoriach traktować ludzi kpiących z religijności innych?
  • Owszem, jestem męskim szowinistą, choć nie lubię tego określenia - w ustach kobiet brzmi ono jak czysta niewdzięczność, wszak nikt nie ubóstwia płci pięknej bardziej niż tak zwany szowinista. Przecież ja kocham kobiety. Wszystkie kobiety. A raczej - wszystkie piękne kobiety. A to się podoba nikomu - ani ślicznotkom, z których każda chciałaby mieć wyłączność, ani brzydulom, które są zwyczajnie zazdrosne. W efekcie jedne i drugie zgodnie opowiadają, że jestem męską świnią, co myśli ty...
  • – Serwowano wyroki, orzeczenia i to na ogół nie licząc się z faktami. Teraz to już mi wisi. Mogą nawet napisać, że mam rogi i ogon, i że zerżnąłem wszystkie dzieci w Polsce – tak powiedział Andrzej Samson, psycholog skazany przez warszawski sąd na osiem lat więzienia za pedofilię, w wywiadzie dla programu „Uwaga!” w TVN. Rozmowa z Samsonem została wyemitowana wczoraj wieczorem. I natychmiast wzbudziła gorącą dyskusję w internecie. W wielu komentarzach internaut...
  • "Olejniczak to narcyz, Kwaśniewski - krętacz, a Szmajdziński - buc nadęty - tak o kolegach z lewicy mówił Józef Oleksy, który został nagrany w biurze biznesmena Aleksandra Gudzowatego. - Oluś zawsze był krętaczem i to małym krętaczem - mówił Oleksy o Kwaśniewskim. O tym, że Józef Oleksy zarzuca b. prezydentowi, iż nielegalnie dorobił się majątku, napisał wczoraj "Wprost". Taśmy z nagraniem rozmowy trafiły już do prokuratury. Józef Oleksy nie chce komentować sprawy. Do nagrań dot...
  • Stolica Apostolska zwróciła się do biskupów polskich, "aby zgodnym działaniem przezwyciężali aktualne trudności spowodowane przez niektóre transmisje i stanowiska zajmowane przez Radio Maryja, które nie uwzględniają w wystarczającym stopniu słusznej autonomii sfery politycznej". Nuncjusz Apostolski w Polsce abp Józef Kowalczyk przekazał w czwartek kopię listu Stolicy Apostolskiej w sprawie Radia Maryja przewodniczącemu Konferencji Episkopatu Polski arcybiskupowi Józefowi Michalikowi, ...
  • "- Niewiarygodne chamstwo publiczności PO było okropne - mówił w TVN24 poseł Kurski - oczywiste merytoryczne zwycięstwo premiera w debacie zostało zagłuszone."
  • Czesi i Francuzi należą do narodów najbardziej lubianych przez Polaków – wynika z najnowszego sondażu CBOS, badającego sympatię lub niechęć do innych narodów i wyznawców innych religii. Trochę bardziej zdystansowani jesteśmy wobec Chińczyków i Żydów. Z punktu widzenia wyznawanej religii, najdalej nam do muzułmanów. Najwięcej Polaków życzyłoby sobie zięcia lub synowej z Francji . CBOS pytał respondentów o opinię na temat wprowadzenia osoby innej narodowości lub wyznania ...
  • Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się