wyznanie

(15 wyników)
  • Pamiętam, że temat ten był poruszany. Niestety nie mogę odszukać tego wątku, więc wrzucam notkę dla zaintersowanych: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3095735.html
  • To jakiś bezsens. Wszystko do jednego wora?
  • Może ktoś mi poleci w miare proste zestawienie czym się róznią poszczególne wyznania chrześcijańskie? Dyskutujemy o tej szkole ewangelickiej a ja nawet nie wiem czym się rózni stara reformacja od nowej (jak ktoś to ujął). NIe chodzi mi o dogłębne studiowanie róznic teologicznych tylko jakiś w miare prosty opis, taki do spamietania, bo mi moja ignorancja zaczyna ciazyć, zwłaszcza w takich dyskusjach. Wypadało by wiedzieć jak odróznić baptystę od metodysty. Możecie coś zasugerow...
  • Tak sobie czasem czytam i czytam to forum izastanawiam się. Czy chrześcijan różnych wyznań w ogóle coś łączy? Poza faktem że o ile rozumiem wszyscy zgadzają się co do tego że Chrystus umarł za wszystkich ludzi, choć nawet tego już nie jestem pewna. Bo jak dotąd widzę podziały, podzialiki, kresy i rysy. Zdaje się - nie do pokonania, a co gorsza – zasłaniające meritum sprawy. Ja nie jestem za bardzo kumata, ale czyta się to i owo, i miałam jakże błędne – okazuje się - ...
  • granice(10)

a konkretnie pytanie moje o granice: uprzedzeń, natrętnego nawracania, stereotypów... bo przeczytałam artykuł, który w ręce wpadł mi przypadkiem i zdołowałam się. I teraz pytam, a pytanie moje kieruję naturalną koleją rzeczy do katolików: czy wy masowo, jako społeczność, w ten sposób postrzegacie ludzi, czy temu panu się "wypadek przy pracy" przydarzył? Tekst, przyznaję, doszczętnie mnie rozwalił. Bo facet w sumie doświadczony - jest kapelanem hospicjum, więc w sposób naturalny oczek...
  • Bardzo nieśmiało zacznę nowy wątek, mój pierwszy na tym forum. Wyobraźcie sobie osobę jawnie deklarującą się jako niewierzącą, ale "zaznajomioną" z wiarą i z szcunkiem odnoszącą się do różnych religii. Jeśli taka osoba z jakichś względów jest obecna na mszy - na przykład ze względu na ślub, chrzest albo po prostu dlatego, że chce być razem z rodziną przy jakiejś ważnej okazji - to jakiego zachowania oczekiwalibyście od takiej osoby? Od razu odpowiem, że nie sądzę, żeby była jakaś "j...
  • Zainspirował mnie wątek dotyczący pogrzebu w innym obrządku lub świeckiego.Ktoś napisał,że mężowi trzeba ufać i że nie wyobraża sobie życia z kimś,kto nie szanuje moich przekonań.No właśnie,ale co w przypadku gdy:nagle po wielu latach Wasz parner przychodzi do domu i oznajmia,że nie jest już katolikiem?Gdy braliście ślub był nim,gdy rodziły się Wasze dzieci był nim,pochodzi z katolickiej rodziny, obchodził święta i praktykował.A jeszcze żeby było ciekawiej zmusza Was i Wasze dzi...
  • Może nieco przewrotnie, ale... Ostatnio szukałam czegoś po internecie, i trafiłam na stronkę z audiobookami, chrześcijańskimi, a właściwie katolickimi, jak się okazało potem, było to bardzo ważne. Otóż osoba zakładająca wątek z listą audiobooków do pobrania została ostro upomniana przez jednego ze wpółwątkowiczów, żeby usunęła książki protestanckie. Usunęła, mocno się tłumaczyła i sumitowała, że taki błąd popełniła. Został sie tylko Eldredge z żoną, heh, wytłuszczonym drukiem napisane...
  • Witam Byłam wczoraj z moją, trochę ponad dwu i pół letnią córką na spacerze, w czasie którego przechodziłyśmy koło cerkwi. Ewuńka na jej widok powiedziała że chce wejść do kościółka. Wprawdzie nie jestem tego wyznania, ale pomyślałam, że chyba nic złego się nie stanie, jak wejdziemy. Niestety cerkiew była zamknięta. Ewunia stanęła więc przed bramą, jak umiała, tak zrobiła znak krzyża i pomodleła się (zna taką króciutką modlitwę dla małych dzieci, którą generalnie mówi się przed...
  • pisalam prace mgr-lic o malzenstwach mieszanych (na teologii ekumenicznej na UKSW w Warszawie). i ciekawi mnie czy macie mezow/zony innego wyznania? chodzi o malzestwa katolicko-prawoslawne, katolicko-ewangelickie, katolicko- reformowane. ale nie mieszane religijnie (np. katolicko-zydowskie, muzu;lmanskie itp). odezwijcie sie.
  • Religie w Polsce: Chrześcijanie - 90.29% społeczeństwa, około 35mln, przyrost/10lat: -0.3% Ateiści - 9.58% społeczeństwa, około 3.713mln, przyrost/10lat +3.9% Inni - 0.13% społeczeństwa, około 50.390tys, przyrost/10lat: +0.1% Chrześcijanie w Polsce: Protestanci - 21 denominacji, 0.40% społ, 154tys, przyrost: +0.2% Niezależni - 9 denominacji, 0.24% społ, 94tys, przyrost: -0.5% Katolicy - 2 denominacje, 78.11% społ, 30.3mln, przyrost: -0.6% Prawosławni - 4 denominacje, 1.43% społ, 553...
  • Hmmm. Powiedzcie mi, madrzejsi, jak to jest z opuszczaniem Gloria (wtedy, kiedy sie go nie opuszcza) i Credo (wtedy, kiedy sie go nie opuszcza). Czy, eeee, w niedziele to sobie mozna zamiast Gloria kolede odspiewac na przyklad?
  • Czytałam ostatno dużo artykułów o Polakach katolikach i o tym, jak odnajdują się, a raczej nie odnajdują na obczyźnie, wśród protestantów. Nie chciałabym , by ten wątek stał się przyczynkiem do kłótni, do burzy. Nie chcę byśmy przekonywali się o wyższości jednych zwyczajów nad innymi i mówili o sile tradycji czy samego Pisma Św. Kto ciekawy może znaleźć spory doktrynalne z przeszłości. Nie chcę też byśmy się obrzucali nieprzyjemnymi epitetami - bo się nie rozumiemy. Ale chciałabym...
  • We wczorajszej Rzepie papierowej wywiad z Jerzym Zelnikiem www.rp.pl/artykul/9147,112143.html ale szczególnie chodzi mi o fragment, gdy opowiada o swojej wierze: "Są dziś poza sceną ludzie, którzy szukają tylko piękna, twórcy nieidący na żaden kompromis? Chyba nie, a coraz więcej tych, którzy dokonują najbardziej prozaicznych kompromisów, tłumacząc się koniecznością płacenia rachunków, rodziną, dziećmi. Bezkompromisowość jest możliwa chyba tylko wtedy, kiedy ktoś wyrzek...
  • Witam! Co myślicie o wymogach, jakie stawia przed nami KK? A także o tym co KK uznaje za grzech? Wracam do kościoła, naprawdę z potrzeby serca, traktuję to poważnie, ale czasem myślę, że wiara katolicka ma bardzo duże wymagania. A co jeśli nie sprostam niektórym? W dzisiejszym świecie pewne rzeczy trudno jest pogodzić. KK bardzo się zmienił na przestrzeni lat i ciągle się zmienia, mam wrażenie że próbuje dostosować się w pewnym stopniu do dzisiejszych realiów. Mimo to są rzeczy, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się