zabawki

(25 wyników)
  • Zdiagnozowana mamy alergie na roztocza u córki, (wspominalam w watku o odkurzaczach i pokrowcach). Objawia sie : katarem, suchymi i wysypanymi policzkami, w duzej ilosci kurzu zaczerwienieiem spojowek,, kaszlem i kichaniem. wywalilam czesc zabawek, nie mam dywanow, zaslon, firanek, meble tapicerowane wlasnie wymieniamy, a ja urzadzam pokoj corki pod katem alergii (na szczescie wlsanei sie przerowadzilismy i nei zdazylam tego zrobic przed diagnoza bo wydala bym sporo na wszystko...
  • Mam pytanie do mam ktore podawaly dzieciom furasolidon na lamblie. czy mozna zmieszac ten syrop z mlekiem? nie moge doczytac w ulotce nic na ten temat, a dziecko wyraznie nie chce lyzeczka. (ma niecale 7 miesiecy). I jeszcze jedno pytanie odnosnie sprzatania. wiem, ze trzeba rozpoczac mniej wiecej drugiego dnia rozpoczetej kuracji. Kiedy mozna bezpiecznie uzywac nowych zabawek, upranych rzeczy? wyrzucam wszystkie stare pluszaki, kiedy moge dac dziecku te nowe? moze to glupie pyt...
  • Pytanie do mam wymrażających roztocza. Jak długo i jak często należy to robić, przed praniem czy po?
  • 1. czy dajecie dziecku tylko leki czy 2. trzeba prać pościel co kilka dni, wygotować i nie wiem co jeszcze?? 3. czy jeśli dziecku wyszła glista robiłyście badanie też sobie i całej rodzinie? No jestem załamana. :( kompletnie. Starszej nic nie wyszło ale młodszy syn ma pół roku (!!!) i jemu po pierwszym badaniu wykazało jaja glisty. W rodzinie miało małe dziecko i dlatego zrobiłam badania swoim. Poza tym Mały kaszle od m-ca i po żadnym elofenie mu nie przechodziło. Dostał wczoraj antybi...
  • Ja w ogole,dla mnie ponad moje sily.Drugi dzien bierzemy leki konwencjonalne i teraz gdzies przeczytalam,ze powinno sie robic po skonczonej serii,a ja juz dzisaj upralam firanki,zaslony i inne rzeczy.Ogolenie nie wiem jak dam rade,to wszystko uprasowac.I tak codziennie mam tone.W dzien w dzien zmieniamy pidzame.A jak z posciela,czy zmieniacie tez codziennie,tego nie dam rady,brak czasu i sily.Zmienilam wczoraj i zamierzam po jutrze.A reczniki tez zmieniacie codziennie,jesli tak ...
  • No własnie mam pytanie w związku z wykryciem u mojego syna 4- tka owsików, chciałabym zapytac sie czy moge samna zastosować leczenie Zentelem ( czy dostane go bez recepty) jesli tak to jak długo? Drugie pytanie dotyczy czy w tym przypadku zaleca sie stosowanie kuracji Balsamem kapucyńskim, jeśli tak to przez jaki okres, czy lepiej poradzic sie lekarza.... Średnio raz na miesiąc ( chodzi do przedszkola)łapie jakieś paskudztwo, bóle brzucha, wymioty, goraczka czasem połączone z kata...
  • doswiadczone mamy pomozcie moj syn(14m-cy)od kilku dni ma nieznikajaca wysypke czerwona naokolo ust i brodce.dodam ze je juz prawie wszystko lecz nie dostal w ost czasie nic nowego na co moglby tak zareagowac.nie mam pojecia bierze wszystko do buzi wiec to moze byc wszystko ale on zawsze wszystko "lizal"i nic mu wczesniej nie bylo...czy dzieci moga byc uczulone na jakikolwiek metal?albo reagowac uczuleniem z opoznieniem na pokarmy jak pieczywo jajko?naprawde nie wiem od czego to i...
  • Witam, Bedziemy sie odrobaczac Pyrantelum (z powtorka po 10 dniach) lekarka powiedziala mi, ze mam po "akcji nocnej" wygotowac posciel i pidzamy... Moja kolezanka, ktora odrabacza swoje dziecko regularnie co pol roku twierdzi, ze jezeli sie odrabacza dziecko dwukrotnie to nie trzeba tego robic, bo druga tura sobie poradzi z robakami. Na ulotce Pyrantelum (zarowno tej zawiesiny malego jak i tabletek dla mnie) nie ma slowa o koniecznosci prania czegokolwiek. Czy ewentualnie można...
  • Witam! Od dawna czytuję Twoje posty. Na Forum jestem od ok. 3 lat. Powiem szczerze, że dzięki Tobie i kilku innym mamam otworzyły mi oczy na wiele spraw związanych ze zdrowiem dzieci.... Kieruję więc pytanie bezpośrednio do Ciebie... Otóż mamy pojechać na Wigilię do rodziny męża (teściów i jego brata) Niestety ok. 10 dni temy wyszło, że dzieci brata mają glistę ludzką (nają od dawna, ale nie były odpowiednio leczone, bo w badaniach raz wychodziła raz nie i matka "nie chciała ich...
  • Witam! Jestem mamą dwóch dziewczynek, obydwie są alergiczne a jedna ma astmę z lekkim przebiegiem. Starsza córka jest najbardziej uczulona na roztocza kurzu domowego i powinnam gruntownie przemeblować jej pokój. Mam więc kilka pytań praktycznych: czy powinnam zrezygnować z tapety w ogóle, czy też położyć zmywalną? co z pluszakami, czy powyrzucać, czy też poupychać głeboko do szafy? w czym przechowywać zabawki, które nie mieszczą się do szafek? jaki materac do spania, czy jakiś pokrowi...
  • Może któraś mama się spotkała z czymś takim: Mój synek (20 mies) ma strasznie zognione dłonie - tylko wewnętrzna strona. Tak jakby rozlana drobniutka pokrzywka. Dziś w nocy strasznie się drapał. Ma to już od jakiegoś czasu, ale dziś w nocy zauważyliśmy jak bardzo się z tym męczy. Śpi niespokojnie (teraz już wiemy dlaczego). W dzień podczas zabawy chodząc na czworakach nie stawia rąk na dłoniach, tylko tak jakloś dziwnie je wygina, jakby nie mógł ich obciążyć, bo pod spodem ma te kr...
  • Czy ktoś coś wie na jej temat? Zapisałam do niej dziecko po raz pierwszy, bo innego wyboru nie było, czy warto?
  • Moja córeczka (1,5 roku) ma wysypane drobnymi czerwonymi krostkami dłonie, najwięcej kciuki. Nigdzie indziej nie jest wysypana. Myślałam, że może mydełko ja uczyliło, ale po odstawieniu nic się nie zmieniło. Podaje jej od 2 tygodni nabiał i tak sie własnie zastanawiam, czy uczulenie na białko mleka krowiego może się tylko ujawnić na rączkach? Dermatolog przepisał maści robione, które nic nie pomagają. Poza tym malutka cały czas bierze lek antyhistaminowy - Aerius. Pomózcie odnale...
  • Proszę o pomoc doświadczone mamy alergików: synek (2-latek) ma straszną alergię na wewnętrznej stronie dłoni. Byłam już trzy razy u pediatry> Pani doktor wykluczyła alergię na nabiał, zaleciła profilaktycznie dietę schowanie nowych zabawek i lekarstwa (Zyrtec + Hydroxizina + Elocom + Fenistil + Wapno) Po tygodniu żadnej poprawy, ręce są wręcz rozpalone. byliśmy u dermatologa. ale podejście mnie powaliło (czy dziecko przypadkiem się nie bawi zabawkami ;-)) zaleciła zmianę Zyrtec...
  • Cześć. S Sorki że zawracam głowę, ale jesteś mi potrzebna, aby wyjasnić kilka rzeczy. Dziecko 21mies. było profilaktycznie odrobaczane prynateum 4ml. przez 3 dni, za 14 dni mieliśmy powtórzyć dawkę. Odrobaczała się cała rodzina my zentel i vo-coś tam :) Oczywiście zalecone przez słynną pania dr M. Pierwszą dawkę dostał 10,01 we wtorek. W czwartek zwrócił ostatnią dawkę. Po rozmowię z dr M usłyszałam że dawkę powtórzymy może za tydzień. Dziś dzwoniłam do Vega, ale tak zdawczo odpo...
  • przy pierwszym podejściu mały zazywał pyrantel, teraz lekarka wypisała zentel dostał 10 ml i za 2 tyg drugie 10 ml, mały ma rok i 11 mscy (12 stycznia 2 latka) czy to wystarczy na wybicie glisty ? zamówilismy też balsam ale nie bede mieszać dwóch specyfików. jak wasze dzieci miały dawkowanie zentelu? dzięki za przeczytanie i odpowiedzi :) pozdrawiamy
  • podpowiedzcie - dziecko mialo wykryta gliste owsiki - a my lamblie do tego - kiedy sprzatac/? dwa razy ? pod koniec kuracji jednej i drugiej ?
  • mija już czwarty dzień odkąd małej odstawiłam żel na dziąsła,piorę w płatkach mydlanych,gotuję wodę całą do kąpieli,i do picia tylko woda.je tylko nutramigen.smaruje tylko maścią cholesterolową i kąpię w oilatum(wcześniej nie uczulało).kupy jakby lepsze choć lużniejsze(dostaje więcej pić może stąd).myślę że wysypka powinna schodzić (ale nie zanosi się na to z moich obserwacji). ta wysypka to takie czerwone pojedyńcze krostki na tłowiu i twarzy(nie wydaje mi się by zbiegały się w ...
  • Mam pytanko odnonie owsików. Byłam wczoraj u lekarza bo zobaczyłam w kupie u mojej 7 miesięcznej córci owsika. Lekarz przepisał pyrantelum dla niej i dla nas. Moje pytanie jest takie, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam lekarza, czy bo 2 tygodniach mamy wszyscy powtórzyć kurację nawet jeśli nie będzie widać owsików czy powtarzamy tylko jeli coś zauważymy. Proszę o radę
  • dzis moja mała kończy zazywa pyrantelum i mam pytanie - kiedy mam urzadzac te słynne porzadki?? juz jutro? pojutrze? a moze dopiero po drugiej turze leczenia za 2 tygodnie? piszecie o wyprzataniu półek z poscielą- ale po co? pzeciez tam ląduje posciel czysta mam zamiar poprac to co jest aktualnie w uzyciu, ręczniki, pizamy, bielizne wykurzyc koce, pomyc zabawki i co jeszcze? przeciez gazet, ksiązek których ona dotyka nie zdezynfekuję...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się