zabawki

(138 wyników)
  • Witam, Moja niespełna trzyletnia córka raczej była grzecznym dzieckiem i nie sprawiala zadnych problemów, moze jest troche nerwowa ale radzimy sobie z tym. Jednak od jakiegos czasu kiedy ja poprosze zeby sprzatneła po sobie zabawkę, mówi, że jest jej nie potrzebna, że moge ją wyrzucic. I tym oto sposobem ostatnio zniknęło z jej pokoju jakies 60% zabawek. Nie miala ich napewno za duzo, bo jakis czas temu sie przerowadzilismy i zabralismy ze soba tylko ulubione zabawki, wiec jej pokoj nie wy...
  • jak to jest ze sprzataniem zabawek? Od małego moje dziecko roznosiło całe mnóstwo zabawek po całym domu, było tak, ze uczyłam go sprzatam wieczorem przed spaniem, ale od jakiegos dłuzszego czasu ucze ze jak bawi sie jakas zabawka to powtem ja odklada na miejsce zeby zaczac sie bawic nna. Ma 5 lat, zabawki sa po całym domu wszedzie i duzo, bawi sie umnie w pokoju za chwile idzie do swojego i bierze nastepne układa cale sterty tych zabawek. I jak to ma wygladac, bawi sie umnie i nagle patrze...
  • zabawki(19)

Podczas wizyty u kolzezanki zauwazylam, ze jej synek (rownolatek mojego - 4 lata) bawi sie głownie zabawkami typu: pistolet, miecz, wszelkiego rodzaju potwory z serii gormiti, potwory z bajki scooby doo, czolgi... Szczerze mowiac byłam zdruzgotana bo mi do glowy by nie przyszlo zeby kupic dziecku ktoras z tych zabawek. Zreszta moj syn wcale takich zabawek nie oczekuje (ma jeden pistolet na wode do zabawy w wannie).
  • cytat z innego wątku: "Kupując nową zabawkę pokazywaliśmy mu z mężem jak działa, co można z nią robić. Normalnie." Zauwazyliscie to, ze dorośli zazwyczaj pierwsi się zabawką bawią? Ja to obserwuję wsród rodziny, znajomych, a mistrzem w tym jest mój mąż. Nie wydaje mi się to fajne, niech dziecko zrobi sobie z tą zabawką co chce, przecież to jego prezent. Trzeba objaśnić co i jak, gdzie nacisnąć, żeby przypadkiem dziecko nie uzyło jej do kompletnie czegos innego? A jesli uzyje "inaczej" to ...
  • zabawki w przedszkolu- jakie powinny być w każdym dobrze prosperującym przedszkolu?
  • Pani Ekspert! szukałam na forum czy opisany był problem, z którym ja się zwracam, ale dotyczył on młodszych dzieci. Sprawa dotyczy dwóch dziewczynek - moje dziecko - 4,5 latka, oraz młodsza dziewczynka 3,5 roku. Otóż córeczka jest dzieckiem grzecznym, nie mam z nią większych problemów wychowawczych i uczę ją od małego chociażby tego, że należy się dzielić z innymi dziećmi swoimi zabawkami itp./ale akurat to dzielenie zabawkami jest tutaj dość istotne w tym poście/. Wyjechaliśmy na weekend ...
  • Witam, jakie jest Pani zdanie na ograniczoną ilość zabawek u 2,5 letniej dziewczynki, tzn. ma tylko 3 zabawki a reszta pochowana,po jakimś czasie wymiana zabawek, czy nie jest to aż zbytnia przesada, jakie są plusy a jakie minusy takich ograniczeń.pozdrawiam i czekam na Pani opinię
  • Moja 3,5 letnia córka za nic w świecie nie chce sprzątać zabawek. Stosowałam już wszystkie znane mi sposoby; nagroda za sprzątanie, kara za nie-sprzątanie, sprzątanie razem z mamą, układanie zabawek w ich domkach, kolorowe pudełka.Zastanawiam się czy nie schować części zabawek, bo cały czas są rozwalone na podłodze w jej pokoju??
  • Synek ma 21 miesięcy. Na placu zabaw czesto zdarza się, że inne dzieci interesują się zabawka, którą zabrał ze sobą mój synek i natychmiast chcą mu ją zabrać bez pytania o zgodę. Róznie reagują rodzice tych dzieci, czasem zwracają uwagę, czasami proszą, by dziecko spytało synka o zgodę, a czesto wcale nie ma reakcji i ok, każdy wychowuje jak chce, a to tylko pokazuje, że z róznymi sytuacjami się musimy w życiu spotykać. Pytanie, jak ja powinnam reagowac, kiedy widzę, że synek zaczyna płakać p...
  • Nie przesadzamy z kupowaniem dla dzieci zabawek, kupujemy to, czym nasze dzieci są zainteresowane. Nie przesadzamy też z telewizją, nigdy nie mieliśmy mini mini i innych kanałów, najczęściej kończyło się na bajce o 19.00, zresztą to dzieciom w zupełności wystarczyło, wolały biegać po ogródku, bawić się. Zawsze byłam zadowolona, bo gdy inne dzieci w podobnym wieku chciały np na Boże Narodzenie dostać cuda z telewizyjnych reklam, mój synek chciał przebranie policjanta, rusztowanie...
  • witam, bylam z moim 2 i pol letnim synkiem u kolezanki w domu. ona tez ma synka w tym samym wieku co moj. chlopcy oczywiscie dobrze sie znaja i dosyc czesto razem sie spotykamy. ostatnio doszlo do takiej sytuacji: moj syn bawil sie jego zabawka (tzn. zalozyl sobie jego kask z gumka pod broda) a ten jak to zauwazyl to podszedl do niego i zaczal mu ja sciagac na sile i zrywac z glowy tak ze gumka zaczela mu sie wrzynac w szyje. na to moj syn sie zdenerwowal i ugryzl go w reke (...
  • co z tym robić? po pierwsze, 3letnia córeczka jest spokojna, złości się głównie na hasło kończymy zabawę i sprzątamy, bo obiad/kolacja itp. po drugie - sporadycznie, ale jednak (widziała to parę razy, 4 czy 5), i mnie zdarza się rzucić w złości jakimś pluszakiem o podłogę w teorii mamy opracowane, jak ludzie radzą sobie ze złością - i że to normalne uczucie, jak każde, zdarza się i już - można tupnąć, krzyknąć, uderzyc pięścią w poduszkę albo w łóżko i że najwazniejsze, by nikom...
  • Mo syn ma już prawie 8 lat, przez całe życie dostaje zabawki, których nie psuje ani nie niszczy, a więc ich ilość jest już tak duża, że zaczynają wypływać z jego pokoju i nie ma miejsca na nowe. Próbowaliśmy wielokrotnie przekonać syna, żeby oddać część zabawek, których nie używa lub na które jest za duży innym dzieciom, ale za każdym razem taki rozmowy kończą się płaczem i uzasadnieniem, że on je wszystkie kocha i będzie za nimi tęsknił i chce je wszystkie mieć (nawet te, który...
  • Szukalam na forum, ale niewiele jest o tym temacie. Co robic , kiedy synek( 3 lata) uwielbia zabawy w zderzenia autkami, w stluczki, wypadki itp. Przy tym niszczy strasznie autka. Jak dostanei nowe, to po godiznie odpadaja kolka, albo inne rzeczy. Wowczas prosze synka by wyrzucil takie popsute auto. Nie protestuje- wyrzuca. Ciagle mu przypominany, zeby szanwoal zabawki, mowimy,ze nie bedzie dostawal nowych itp. Ale to nie dziala:( Synek nie niszczy celowo, tylko w czasie zabawy...
  • Mój synek ma dwa i pół roku. Wychowuję go sama, ale raz w miesiącu widuje się ze swoim tatą. I tu zaczyna się problem... Ojciec mojego synka za każdym razem kupuje mu militarne zabawki. Kiedy synek miał dwa lata, dostał zestaw żołnierzyków, armaty, czołgi, karabiny wszystko malutkie, ciemne kolory, nawet nie był tym zainteresowany - schowałam. Potem był karabin, większy i prawie taki ciężki jak dziecko. Niedawno dostał taran (nie wiem, czy to fachowa nazwa...) - pojazd z ostrym bolcem, ...
  • Moj 21 miesieczny syn od pewnego czasu nauczyl sie rzucac zabawkami (podpatrzyl jak robi to czesto odwiedzajacy nas kolega). Niestety tlumaczenie nic nie pomaga. Zabieranie zabawek tez nie. Wczoraj rano rzucal drewnianymi klockami. Zwrocilam mu uwage i ostrzeglam, ze jesli bedzie to robil dalej to te klocki mu zabiore. Poniewaz sytuacja sie powtorzyla - klocki schowalam. Oddalam mu je dopiero wieczorem i... znow to samo. Na dodatek sam pokazal paluszkiem, ze mam je zabarc i scho...
  • Witam! Mam problem z moim 6-cio letnim synem. Kiedy przyjdą do nas goście z innymi dziećmi, on nie potrafi(może nie chce) się bawić z rówieśnikami. Nie pozawala im bawić się swoimi zabawkami, dochodzi wręcz do strasznych awantur np. o samochód. Zawsze mówimy synowi, ze ktoś do nas przyjdzie, szanujemy to, że moze on mieć swoje ulubione zabawki, którymi niekoniecznie chce się dzielić (pozawlamy mu je wtedy schowac, żeby mu inne dziecko nie zniszczyło). On niby wszystko rozumie, a...
  • Mój synek ( nasz synek ) Kacper 4,p roku, dostał pieniadze od babci i zażyczył sobie w prezencie , różowego kucyka Pony, taka zabawka ( róóóóóóóóżowa), w kopmplecie grzebyk do czesania kucyka ( sic ). Ja się nie przejmuję, bo chyba nie ma czym??? Ma sporo zabawek, typowo chłopięcych, ale od czasu do czasu bawi się maskotkami, przykład wczorajszy, wszelkie pluszaki "uspił", był "zakaz wchodzenia do pokoju bio zwierzatka śpią". zastanawiam się czy zakazywać Kacprowi zabaw "dziewcz...
  • Mój synek (niedługo skończy 2 latka) ma troszkę starszą od siebię kuzynkę - siostra męża mieszka po sąsiedzku, więc dzieci widzą się prawie codziennie. Problem tylko w tym że bardzo często Oliwka zabiera mojemu synkowi zabawki na co on reaguje płaczem, a czasem nawet go bije. Zazwyczaj w takim momentach mi go bardzo szkoda, bo on jest grzeczny i rzadko zabiera coś innym dzieciom, nigdy innych nie szturcha i nie bije (mamy jeszcze dwójkę zaprzyjaźnionych równieśników), a ona robi...
  • Witam, w naszym domu pojawiła się Agatka (obecnie ma 6 m-cy), przed jej urodzeniem Krzyś (obecnie prawie 2,9 lat) bez problemu podzieli zabawki i oddał Agatce wszystkie grzechotki, ale ... Kiedy Agatka zaczyna się bawić zabawkami Krzys zaraz krzyczy, że to jego i zabiera Agatce, Kiedy Agatka na gwiazdkę dostawała nowe zabawki pierwszy chciał się nimi bawić, a kiedy Agatka pełzając sięga po jego ulubione zabawki to Krzys z przerażeniem woła "Mamo ona ślini mojego złomka!" Oczywiś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się