Dodaj do ulubionych

Zdrowie, mama i ja

IP: *.* 15.11.01, 14:40
Dziewczyny, mam pytanko: czy któraś z Was korzysta z programu "Zdrowie, mama i ja" Mazowieckiej Kasy Chorych? Mój problem jest następujący: od wielu lat nie korzystałam z usług "państwowych" lekarzy. Teraz jestem w 5-tym mscu ciąży i ginekologa również mam prywatnego. Chciałabym natomiast skorzystać z dobrodziejstw tego programu, w końcu na kasę chorych odprowadzam co miesiąc niemałe pieniądze, a z informacji na www kasy (strona zresztą ciekawa, można się wiele dowiedzieć) wiem, że jeśli się przystąpi do tego programu, kasa płaci za szkołę rodzenia (6 zajęć) i poród rodzinny. Postanowiłam więc wykorzystać, ale w tym celu trzeba pójść po książeczkę do lekarza, który ma kontrakt z kasą chorych. No i pierwszy tel. do poradni K mnie ostudził: żeby się umówić, trzeba zadzwonić o 8:00 tego dnia, kiedy chce się przyjść i jest szansa się dostać... Potem się przychodzi i odczekuje na swoją kolejkę. Dramat!!! Czy znacie jakiegoś lekarza, placówke, gdzie można skorzystać z tego programu, a można się normalnie zapisać z wyprzedzeniem na określony termin i godzinę???
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 15.11.01, 15:12
      Dzoanko, a na stronie Kasy nie ma info o przychodniach, które podpisały taką umowę. Mi wydawało sie że tam to czytałam. Wtedy pewnie wystarczy wybrać przychodnię prywatną i już
      • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 15.11.01, 15:32
        Tak tak, jest taka informacja i są też niepubliczne ośrodki zdrowia. Też tak sobie kombinuję, że tam pewnie będzie lepiej, muszę spróbować. Pozdrowionka!
    • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 15.11.01, 15:26
      Spróbuj w Poradni Medycyny Rodzinnej na Żwirki i Wigury róg Baleya. Przyjmuje tam doktor Dobrowolski i nie tylko. Można się umówić na konkretny dzień i godzinę. Nie wiem tylko jak to jest jeżeli nie jeste? tam zapisana do lekarza rodzinnego. Kiedy? widziałam kartkę, że przyjmujš tylko swoich pacjentów i kobiety w cišży - więc chyba się łapiesz. Telefon do rejestracji 823 89 45.PozdrawiamMarta
      • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 15.11.01, 15:33
        Dzięki!!!
    • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 16.11.01, 23:17
      ja tez korzystam z tego programu - moja przychodnia jest na Ursyniowie i mozna sie umowic na konkretna godzine, ale zwykle na najblizsze 2 tygodnie sa napchane terminy. Poza tym na Usg chodzi sie do szpitala, ktory np. przyjmuje tylko w okreslonych godzinach np. Madalinskiego od 12 do 14, co w przypadku kobiet pracujacych lub majacych juz dziecko jest trudne do skorzystania, wiec i tak jestem skazana na prywatne usg. Zaniepokoila mnie tez informacja od kolezanki pracujacej na Zelaznej - tam i tak pobieraja pieniadze za porod rodzinny(a od przyszlego roku nie podpisuja udzialu w tym programie, bo im sie nie oplaca). To znaczy teoretycznie kasa chorycg placi im za porod rodzinny, ale ty tez im placisz za pojedyncza sale do porodu rodzinnego (jaki sens ma porod rodzinny w wieloosobowej sali porodowej?).Nie wiem, jak jest gdzie indziej, lae jak widac szpitale swietnie sobie radza z wyciaganiem kasy, albo ten program jest czysto teoretyczny - wlasciwie wszystko, co oferuje mozna bylo miec wczesniej bez podpisywania zbednych papierkow (rozni sie tylko szkola rodzenia). Mimo wszystko postaraj sie znalezc jakas przyjazna przychodnie (tzn. z terminami na okreslona godzine, a nie dzien), zawsze to chociaz za comiesieczne badania krwi i moczu nie musisz placic, a i Twoj szpital byc moze normalnie potraktuje porod rodzinny. No i skorzystasz ze szkoly rodzenia, jesli w ogole zamierzasz, to tez byl w zeszlym roku kilkuset zlotowy wydatek.Pozdrawiam Cie, Kamila~22.03.02
      • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 17.11.01, 11:01
        Z Żelazną to jest chyba tak, że oni mają podpisaną umowę z Branżową Kasą Chorych, a nie z Mazowiecką, a program Zdrowie, mama i ja to program Kasy Mazowieckiej. Jak się jest w Kasie Branżowej, to poród rodzinny kosztuje mniej niż jak się jest w Mazowieckiej.
      • Gość: guest Re: Zdrowie, mama i ja IP: *.* 19.11.01, 08:43
        Kamila, dzięki za wieści, to potwierdza moje dotychczasowe - choć wątłe - doświadczenia. Na badaniach i wizytach mi właściwie nie zależy, firma opłaca mi leczenie. Myślałam tylko o szkole rodzenia i porodzie rodzinnym, ale chyba mi się odechciało, załatwię to bez programu. A poza tym to pozdrawiam serdecznie i kibicuję, bo mam termin dzień po Tobie. Napisz, jak Twoja dzidzia i czy już znasz płeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka