Forum Regionalne Mazowieckie Pruszków
ZMIEŃ
      zwiedzanie

zwiedzanie

(10 wyników)
    • VHP zaprasza: Zapraszamy na „Dzień Otwarty VHP” i akcję „Moon ride” W sobotę, 2 października zapraszamy wszystkich na „Dzień Otwarty VHP” do czterech naszych zakładów: Żerań, Siekierki, Pruszków, Wola. Wycieczki będą organizowane w godzinach 9-15. Również tego samego dnia zapraszamy na projekt artystyczny „Moon ride” będący inauguracją drugiej edycji festiwalu „Warszawa w budowie”. Inicjatorem projektu, przy wsparciu VHP, jest Mu...
    • Z przykrością muszę poinformować wszystkich zainteresowanych, że sobotni termin zwiedzania zespołu parkowo-pałacowego w Helenowie został odwołany z przyczyn wyższych. Nie oznacza to oczywiście zamknięcia Helenowa przed wycieczkami - w przyszłym tygodniu postaram sie ustalić z gospodarzem obiektu inny, weekendowy termin.
    • W imieniu Pruszkowskiego Towarzystwa Kulturalno-Naukowego zapraszam wszystkich zainteresowanych na zwiedzanie jednego z najcenniejszych pruszkowskich zabytków - zespołu parkowo-pałacowego w Helenowie, na codzień niedostępnego, gdyż mieszczącego Ośrodek Reprezentacyjny Wojska Polskiego. Zbiórka w sobotę 26 IV, o godz. 10:00, przy biurze przepustek na bramie jednostki (ul. Grodziska 1). A lepiej być kilka-kilkanaście minut wcześniej, gdyż będzie trzeba jeszcze sporządzić i zostaw...
    • Wiem, trochę "się przeciągnęło" organizowanie tej wycieczki, ale jest :-) W imieniu Pruszkowskiego Towarzystwa Kulturalno-Naukowego zapraszam zatem wszystkich zainteresowanych na zwiedzanie zabytkowego zespołu architektury szpitalnej z przełomu XIX i XX wieku oraz okresu międzywojennego. Zbiórka w sobotę, 1 lipca, o godz. 10:30 pod wejściem do budynku administracyjnego (wielki, otynkowany, zaraz na prawo za bramą, tablica pamiątkowa na fasadzie). Oprowadzać będzie nas p. dr Maria Pa...
    • Informuję, że otrzymaliśmy zgodę MON na zwiedzanie tego obiektu. Rozmawiałem już z jego Komendantem i pojawiła się następująca możliwość: jeżeli wycieczka nie przekroczy znacząco dotychczasowej frekwencji naszych pruszkowskich wycieczek, czyli kilkunastu-dwudziestu osób, da się ją zorganizować w dzień roboczy po południu, na przykład o 17:00-18:00. Nie ukrywam, że taki właśnie wewnątrztygodniowy termin bardziej by pasował gospodarzom. Jeżeli zaś miałby to być weekend, to praktycznie jed...
    • W imieniu Pruszkowskiego Towarzystwa Kulturalno-Naukowego zapraszam na zwiedzanie parku i pałacu w Helenowie, zajmowanego obecnie przez Ośrodek Reprezentacyjny Wojska Polskiego. Odbędzie się ono we czwartek, 10 sierpnia, o godz. 17:30. Zbiórka przy bramie głównej. Jednakże ze względu na specyfikę obiektu i jego ciągłe wykorzystywanie, zgoda udzielona nam przez MON jest warunkowa. Oznacza to konkretnie, że termin powyższy może zostać odwołany z przyczyn "wyższych" nawet na dzień prz...
    • Wycieczkę da radę zorganizować. Ponieważ z mojej strony głównym celem wycieczki będzie dokładne zbadanie wież strażniczych, prośba pisemna będzie wystosowana z Towarzystwa Przyjaciół Fortyfikacji, którego mam przyjemność być członkiem i z którego to Towarzystwa kilku kolegów pojawi się na zwiedzaniu. Muszę jednak wiedzieć, ile mniej-więcej osób byłoby jeszcze chętnych na tę wycieczkę - dopisujcie się, proszę, do tego wątku. Zaczekam do poniedziałku, a w przyszłym tygodniu wysła...
    • Dzięki uprzejmości Wojtka Hosera, obecnie zarządzającego wpisanym do Rejestru Zabytków gospodarstwem rolnym przy ul. Żbikowskiej 51 i 56, zapraszam wszystkich zainteresowanych na wycieczkę po tymże zespole zabudowań. Podobnie jak w przypadku wycieczki po ZNTK, będę rozdawał uczestnikom powielone mapki i krótkie notatki, poczynione z "białych kart", ale przewodnictwo historyczno-krajoznawcze obiecał zapewnić sam Wojtek Hoser i zrobi to z pewnością lepiej niż ja. Zbieramy się na...
    • Gorąco przepraszam wszystkich zainteresowanych, ale z przyczyn ode mnie niezależnych zmuszony zostałem przełożyć wycieczkę o 1 tydzień, tj. na 22 XI. Powodem takiego stanu rzeczy jest przedłużenie sobie urlopu przez główną Panią Dyrektor, wobec której całkowicie fair wolałaby być pani Administrator, z którą mam kontakt telefoniczny. Wobec niemożności uzyskania formalnej zgody od tej pierwszej, ta druga poprosiła mnie o przesunięcie terminu wycieczki, na co przystałem. Przepras...
    • Pomysł powstał nieco z głupia frant w trakcie międzymoderatorskiej korespondencji mailowej... Otóż w najbliższą sobotę, 31 lipca, o godzinie 9:00, umówiłem się z Prochazką pod wejściem do dworca PKP Pruszków (od strony ulicy), aby udać się na fotografowanie ul. Stalowej i okolic. Ktokolwiek jest chętny, aby do nas dołączyć - niechaj łapie aparat (jeśli ma takowy) i przybywa. Zapraszamy serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się