Dodaj do ulubionych

Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna ?

16.03.07, 10:40
Witam, ponieważ wreszcie jestem w trakcie znoszenia współwłasności mam zamiar
hurra, za jakiś miesiąc refinansować kredyt hipoteczny oraz wziąć
jednocześnie, mając na uwadze większą niż pierwotna wartość domu, minęło 2
lata, pożyczkę hipoteczną. W GE zaproponowali mi marżę 1.8% , chf , całość
3.74%. kredyt na 170000 PLN/ 30 lat. Jak jednak czytam różne posty to widzę,
że ie jest to bank godny uwagi. Z drugiej strony teraz w millennium mam kredyt
hipoteczny we chf 4.60% i od kwietnia znowu podrożeje więc się zastanawiiam.
Chciałabym refrinansować w multi ale tam nie dadzą mi w tej uproszczonej
procedurze refinansowania i pożyczki jednocześnie, nie wiem nawet czy w
zwykłej procedurze tak można. moje pytanie zatem jest takie: Gdzie jeszcze
spróbować wziąć kredyt mieszany-refinansowanie plus pożyczka hipoteczna na
100% wartości? Dziękuję z góry
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 11:12
      Tylko Dombank? smile
      W Fortisie i Nordei mozna dobrac kwote na dowolny cel jednak nie moze ona
      przekraczac 20/25% wartosci kredytu/nieruchomosci.
    • arfer Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 11:28
      Pytanie, jaka będzie to proporcja - ile będziesz refinansować (jak zrozumiałem,
      łączna kwota kredytu to 170 tys.), a ile dobierać ? Czy może jesteś w stanie
      wykazać jakieś np. remonty wykonane w ciągu ostatnich 12 m-cy, bądź inne
      nakłady o charakterze mieszkaniowym ?

• anna.galusinska Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 12:02
        Remont owszem ale już finansowany z kredytu obecnego 19 000 pln i dwa lata
        wstecz. W millennuim chciałam wziąć 26000 PLN jako pożyczkę hipoteczną poza już
        istniejącym kredytem ale mam na pieńku z bankiem i wycenili mi niekorzystnie
        dom.... i w ogóle chcę od nich uciekać. Szkoda, że to nie jest takie łatwe,
        pewnie zostanie mi GE. A może na przykład można refinansować w multi- na
        uproszczonych zasadach a poza tym wziąć poyczkę hipoteczną? A swoją drogą te
        3,74% w GE na mieszany kredyt to jak wygląda, dobrze czy niekoniecznie?
        Dzięki ponowne
        • arfer Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 12:16
          Czyli - jak rozumiem - zdolność kredytowa nie powinna stanowić problemu ?

Opisz dokładnie nieruchomość, na jaką kwotę została wyceniona przy poprzednim
          kredycie, gdzie jest zlokalizowana, jaka jest jej wartość i w czym tkwi haczyk
          (jeśli takowy występuje) ? Pamiętam, że kiedyś miałaś bodaj udział w
          nieruchomości i tylko Mille zgodziło się kredytować, jak to wygląda w chwili
          obecnej ?

Jeśli pożyczka hipoteczna to tylko 26 tys. (z owych 170 ?), pomyśl o Nordei i
          Fortisie - tam do 20 % kredytu (no i w DB, ale tutaj są dodatkowe ograniczenia -
          okres spłaty, zdolność itd.) można zaciągnąć na cel dowolny (a uściślając - w
          Fortisie 20 % kredytu, Nordei 20 % wartości nieruchomości).

Jakie warunki finansowe chciałabyś otrzymać, masz jakieś szczególne wymagania
          co do parametrów nowego kredytu ?
          • anna.galusinska Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 12:34
            Arfer-dzięki, dobrze pamiętasz właśnie próbuję się wymiksować ze współwłasności
            bo żaden bank nie daje kredytu na udziale, nikt nie wie dlaczego poprzednio
            millennium dało i jeszcze wcześniej PKO BP dwa razy!!! Samo millennium teraz się
            dziwi!!!! Szok. W każdym razie haczyka chyba nie ma , w GE powiedzieli , że
            wystarczy im akt notarialny , że będzie osobna księga na dom, nie trzeba czekać
            na wpis itd. Nie wiem jeszcz ekiedy go podpiszemy bo to niestety spory koszt,
            chyba że jakiś bank to doliczy na poczet kredytu ale w GE nie chcą. Nieruchomość
            jest w Zgierzu pod Łodzią w 2005 wzięliśmy na nią 145 000 PLN, to jest pół domu
            85 m2, 500m@ działki, osobne wejścia i wszystko. Dom po częściowym remoncie
            przez nas 2 lata temu, generalnie stan dobry, nic nie trzeba robić. Teraz w
            millennium kretynka, która nawet nie była u nas tylko jej mąż robił zdjęcia
            wyceniła na 153 000 PLN ale to jest na pewno za mało. Myślałam o Fortisie, nawet
            mam tam znajomą ale tam zarobki nasze chyba były za małe. Generalnie zależy mi
            na spłacie millennium -jakieś 140 000PLN i 30 000PLN na dowolny cel ewentualnie
            konsolidacja na 15 000 plus 15 000 na dowolny cel. Spłata 30 lat, chf -rata w
            okolicy 850-900 pln, dochód jakieś 3300 -3400 netto pln/3 os a problem w tym, że
            w lipcu dochód będzie na 4 osoby więc czas nagli...
            Chciałabym żeby bank zaakceptował sam akt , nie czekał na wpis i żeby się nie
            czepiał i nie sprawdzał nas co chwilkę. Oboje mamy umowy na czas nieokreślony.
            Napisz jak to jest z tym GE. Tu w Łodzi jest nowy oddział i ja do tej [pory
            jestem zadowolona ale na razie tylko się dowiadywałam jak i co, nie mam
            doświadczenia juz po kredycie. Z drugiej strony miałam już u nich kredyt kilka
            lat temu-konsolidację mieszkanie i auto i było jaknajbardziej ok. Wtedy nawet
            nie mieli w Łodzi oddziału, wszystko przez Expandera.
            Wymyśl coś plizzzz, bo niedługo millennium mnie doprowadzi do wcześniejszego
            porodu!!!!
            • arfer Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 14:27
              Hmm.. Minusem Fortisa i Nordei mogą być warunki finansowe, zdolność raczej
              będzie (Fortis nie bierze pod uwagę obciążeń wynikających z kart kredytowych
              czy limitów w ROR) - Fortis (przy takich parametrach) się nierco dyskwalifikuje
              z marżą na poziomie 2 % (powyżej 200 tys. byłoby 1,30 %), w Nordei nie
              spełniacie jednego z kryteriów, ale marża mogłaby być na poziomie 1,55 %.

GE.. Hmm.. Łączy podobnie jak Millennium, PKO BP, DOmbank różne cele i stosuje
              średnią ważoną, ale po pierwsze - w tym banku panuje gigantyczny burdel,
              obsługa posprzedażna odbywa się przez call center (wyciągnąć jakikolwiek
              papier - zaświadczenie, opinię - horror, koszt i mnóstwo czasu), za bylo co
              wpisują do BIK, po drugie - w CHF marża może także nie być rewelacyjna, a
              koszty początkowe i zwłaszcza spread (na podium, niestety, in minus) wysoki.

W PKO BP i Mixie będziesz miała ok. 1,59 % marży, ale i prowizję na wstępie. Z
              kolei - jedne z niższych ubezpieczeń niskiego wkładu własnego. Ubezpieczenie
              LTV może być także + Nordei - nie jest naliczane z góry za x lat, ale doliczane
              do raty poprzez podwyżkę marży o 0,25 %. A koszty związane z aktem możesz
              później zrefinansować.
            • ziut19 Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 14:34
              Najlepsza oferte z pewnoscia dostalibyscie w Nordei. Oprocentowanie na poziomie
              3,2%, ale obawiam sie, ze moze byc problem ze zdolnoscia. A poza tym Nordea nie
              lubi dawac kredytow na 100%. Jesli jednak macie mozliwosc to tam skierowalbym
              pierwsze kroki. Druga opcja, to GE. Choc trzeba miec sporo cierpliwosci i
              samozaparcia, by nauzerac sie z permamentnym burdelem w tym banku (juz Cie
              posciemniali, bo nie dostaniesz 100%, tylko srednia wazona z celow
              kredytowania). Na dodatek w Waszej nie do konca czystej sytuacji prawnej moze
              byc wesolo (sprawdz czy jest Ci do twarzy w siwych wlosach, tak na wszelki
              wypadek), trzecia opcja to Fortis, ktory przy kredytach do 200.000 jest drogi i
              stad dopiero na trzecim miejscu. Czwarta Dombank (z wiadomych wzgledow).
              A poza lista jeszcze PKO BP z ich MIX-em. W praktyce przeze mnie nie
              sprawdzony, wiec nie wydaje oceny.
              • arfer Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 14:46
                Pamiętaj o kryterium dochodowym, które nieco ogranicza warunki promocji.
                Zdolność na styk, ale powinna również wyjść (sporo zależy od tego, jakie macie
                zobowiązania - skoro piszesz, że 15 tys. zamierzasz konsolidować).

• anna.galusinska Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 16:11
                  Dzięki wielkie, obciążenia 13-14 tys. auto- kredyt, drugie tyle debet.
                  Teoretycznie GE jest załatwione, jeżeli wycena wyjdzie po nazej myśli to pewnie
                  reszta przejdzie, tak nas zapewniała Pani. A czy orientujecie się czy w multi
                  dadzą refinansowany i do tego pożyczkę hipoteczną? Czy w ogóle to jest możliwe?
                  Dzięki
                  • ziut19 Re: Gdzie refinansowanie plus pozyczka hipoteczna 16.03.07, 17:37
                    Nie dadza. Teoretycznie musialabys miec dwie umowy kredytowe. Ale w praktyce
                    nie do zrealizowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka