Dodaj do ulubionych

czy landlord moze...

06.10.12, 13:05
niedawno konczyla nam sie umowa [roczna], kiedy przpomnielismy landlordowi o tym, powiedxzial ze przedluza, ale chce 100f podwyzki [mies.]. nie mielismy wyjscia, musielismy sie zgodzic [nie bylo szans znalezc cos na szybko z 2 dzieci, w tym z noworodkiem]. no niewazne, i tak nie w glowie mi byly przeprowadzki wtedy...
ale: dodatkowo, on chce zeby mu doplacic ta stowke do depozytu [czyli zeby depozyt rowny byl miesiecznemu czynszowi].
ma prawo zadac od nas tej kasy??? czy raczej to jego wymysl i moze mnie...... ?? aha, zeby bylo jasne, depozyt nie jest wplacony do zadnej agencji chroniacej depozyty, po porstu wydal ta kase i teraz chce chyba wyrwac kolejna stowke.
wyjasnicie mi??
Obserwuj wątek
    • agniesia82 Re: czy landlord moze... 06.10.12, 13:17
      Aha, w umowie jest napisane, ze landlord ma obowiazek wpalcic depozyt zgodnie z TDS, czego nie zrobil [sam sie przyznal....].
    • e-vil Re: czy landlord moze... 06.10.12, 13:44
      my mieliśmy podwyżkę po 2 latach wynajmowania mieszkania - nic do depozytu nie dopłacaliśmy. Nie wiem jakie są warunki umowy i czy landlord może - ale wtedy niech uwzględni to wpisem w nowej umowie. No nic.. może jest tu ktoś kto bardziej się zna.
      • robak.rawback Re: czy landlord moze... 06.10.12, 16:01
        depozyt powinien byc wplacony do tej scheme depozytowej
        nie wiem jakie jest prawo dotyczace podwyzszana czynszu.
        natomiast jesli chodzi o umowe to wydaje mi sie ze nawet jesli w umowie nie ma nic powiedziane ze moze podniesc czynsz po skonczeniu tej umowy - to jak dla mnie jest jasne ze jesli sie umowa konczy i nowa chcesz miec to teoretycznie mozna sie spodziewac podwyzki po roku.
        w mojej umowie jest wyraznie naisane ze landlord jesli chce to moze podwyzszyc jesli sie obecna umowa konczy i bede chciala przedluzac. ale jesli nawet jakby nie bylo to spodziewalabym se ze moze np chciec. nie zeby mi sie to podobalo albo zebym chciala placic wiecej - no ale w/g mnie ma do tego prawo.
        natomiast ne wiem czy powinien chciec powiekszenie depozytu - tu bym sie zirytowala bo wydaje mie sie ze w sumie nie powinien - w praktyce nie slyszalam zeby ktos podwyzszajacy czynsz w takiej sytuacji chcial doplaty do depozytu - mysle ze on troche przegina.
    • botu Re: czy landlord moze... 06.10.12, 21:53
      Tu masz omówione prawo podwyższania czynszu dotyczące prywatnego wynajmu:
      england.shelter.org.uk/get_advice/paying_for_a_home/rent_and_rent_increases/private_tenancies
      A tu prawo dotyczące depozytu:
      england.shelter.org.uk/get_advice/paying_for_a_home/tenancy_deposits
      Jeśli mieszkasz w Szkocji to są tam przekierowania na odpowiednie strony.
    • monika_i Re: czy landlord moze... 07.10.12, 00:05
      Trudno mi zrozumiec, dlaczego ludzie sie na takie rzeczy zgadzaja....

Na podwyzke nie musicie sie zgadzac, tak samo nie musicie podpisywac nowej umowy- stara jest rownie wazna, a jezeli landlrod chce wam podniesc czynsz to MUSI wam dac odpowiedni notice.
      Tak samo depozyt- MUSI byc zabezpieczony i nie rozumiem, dlaczego wiecie ze LL tego nie zrobil i wcale wam to nie przeszkadza. Przeciez to swiadczy o tym , ze LL ma gdziesz prawo i na koniec umowy moze wam tych pieniedzy nie oddac.
      Jezeli depozyt nie jest zabezpieczony w przeciagu chyba 30 od wplacenia, macie prawo pozwac go do sadu o zwrot i odszkodowanie. To nie jest zart.

W moim miescie kilka dni temu pewien landlord zostal skazany na 9 miesiecy wiezienia za wyrzucenie mieszkanca na bruk- z tym, ze facet wcale na bruk nie wylecial, bo poszedl do agencji i od nich wzial zapasowy klucz i wrocil do domu.

Nie bojcie sie upominac o swoje!
      • robak.rawback Re: czy landlord moze... 07.10.12, 01:23
        oczywiscie ze sie nie musza zgadzac na podwyzke ale nie znaczy to ze landlord musi byc zmuszony zeby ich tam trzymac. jak dla mnie landlord wyglada na podejrzanego z tego co opisane natomiast trzeba realistycznie podejsc do sytuacji - jesli chce podwyzszyc to jego prawo. ja tez sie spodziewam ze mi podwyzszy jak sie umowa po roku skonczy - i tez bym tego nie chciala.
      • agniesia82 Re: czy landlord moze... 07.10.12, 09:25
        no pisalam-on zapomnial o tym, ze sie konczy umowa. kiedy mu o tym przypomnielismy-powiedzial, ze wynajmie-ale chce podwyzki. i oprocz tej podwyzki to chce dodatkowa kase do depozytu [ktorej nie dostal i nie dostanie]. zgodzilam sie na podwyzke, bo ciezko by mi bylo znalezc ocs w 2 tygodnie [mieszkamy w malym miescie].
        co do depozytu-to jak ja mam go zmusic?? on sam sobie zdaje sprawe, ze dziala poza prawem i ma to w tylku, wiec co ja moge?? nie bedzie mi chcial oddac kasy, pojde do sadu-prosta sprawa....
        • krecik Re: czy landlord moze... 07.10.12, 15:09
          >ciezko by mi bylo znalezc ocs w 2 tygodnie [mieszkamy w malym miesc
          > ie].

Z tego co wiem, landlorda obowiazuje wypowiedzenie dwumiesieczne. Nie ma prawa wyrzucic was na bruk w ciagu 2 tygodni.

Ag
          • agniesia82 Re: czy landlord moze... 07.10.12, 16:01
            oki,ustalmy: zaakcpetowalam fakt, ze podnosi nam czynsz-ma do tego prawo i tyle.
            tej kwestii juz nie p[oruszajmy, bo i tak w tej chwili tego faktu nie zmienie.

natomiast caly czas chce sie dowiedziec, czy moze ode mnie chciec doplaty do depozytu??
            :)
            • monika_i Re: czy landlord moze... 07.10.12, 17:23
              To zależy od tego, co macie napisane w nowej umowie. Jeżeli jest wyższy depozyt i sie zgodziliśmy, to trzeba zapłacić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka