Dodaj do ulubionych

Płaszcz wełniany - prać w pralce?

13.10.15, 14:27
Kupiłam na ciuchach płaszcz wełniany Max Mara. Całkiem tego. Wcisnąć do pralki z płynem do prania na program wool czy leźć z nim do pralni chemicznej? Nie chce mi się iść, dlatego pytam, czy mu się nic nie stanie. A jak będę miał go podrzucić do pralni do pewnie przeleży pół roku i tyle go będę nosić. Czy te oznaczenia na ubraniach w dobie nowoczesnych pralek i płynów mają jeszcze znaczenie?
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 14:30
      Do pralni zdecydowanie. Chyba, że na metce ma napis, że można w pralce prać (ale wątpię).
      • gruszkidynie Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 14:37
        Nie ma. Wszystkie rodzaje wody ma skreślone.
        • maggi9 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 14:40
          A nie doczytałam, że kupiłaś w lumpie.
          No jak Ci bardzo nie żal jak się ewentualnie zniszczy to wypierz ale ja i tak jestem za pralnią.

A nie masz w okolicy pralniomatu?
          • gruszkidynie Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 14:43
            Nie mam niestety. Dałam 50 zł za ten płaszcz, za pralnię dopłacę jakieś 30-40 zł pewnie, bo ciężkie i duże cholerstwo. Może zaryzykuję, najwyżej.
            • aankaa Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 14:50
              w przypadku ciuchów płaci się za sztukę nie na wagę (tak liczą pościel czy obrusy)
    • missmiriam1 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 15:15
      Ja zaryzykowałam wypranie w pralce, 30%, wirowanie na minimum. Przeżył big_grin
    • ola_dom Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 15:32
      Płaszcz?
      Spokojowo.
      Przeważnie tak piorę, na wełnianym programie, z odrobiną zmiękczacza.
      Garnituru bym nie uprała. I super delikatnego jedwabiu. Ale poza tym - luzik.
      Do pralni co najwyżej noszę na prasowanie potem wink
      • butch_cassidy Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 17:45
        Hmmm.... Ja płaszczy nie piorę, ale jedwabne bluzki i szale tak, oczywiście łagodnie je traktując.
    • vvipp Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 16:38
      To już chyba lepiej w chłodnej wodzie w wannie.
    • snakelilith Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 16:49
      Upierz w pralce, a potem napisz co wyszło. Na 80% płaszcz będzie do wyrzucenia. Na 90% straci fason. Te co niby wyprały płaszcze w pralce i nic się nie stało, to prały może płaszcze, ale na pewno nie wełniane, najwyżej z jakąś minimalną domieszką wełny. Płaszcz, to nie miękki sweter, na płaszcz wełna jest filcowana i to co wychodzi nie znosi wody.
      • missmiriam1 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 20:55
        Jej, lepiej ode mnie wiesz, co prałam i nosiłam? Jeszcze umiem skład z metki przeczytać.
      • ola_dom Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 14.10.15, 10:52
        snakelilith napisała:

> Te co niby wyprały płaszcze w pralce i nic się nie stało, to prały może płaszcze, ale na pewno nie wełniane

Ta co niby prała w pralce płaszcz, dobrze wie, ze czego był zrobiony i że była to wełna przynajmniej 80%. Metki teraz nie mam pod ręką, żeby się upewnić, czy 80 czy 100%.
        I także odróżniam płaszcz od swetra, o dziwo.
    • marghe_72 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 20:58
      nie ryzykowałabym.
      • nuta15 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 21:27
        Ryzyko duże. Za pralnię zapłacisz najwyżej 30 zł . W ramach usługi nie tylko wyczyszczą , ale też profesjonalnie wyprasują, co przy wełnianym płaszczu z podszewką ma duże znaczenie.
        • ola_dom Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 14.10.15, 10:55
          nuta15 napisała:

> ale też profesjonalnie wyprasują, co przy wełnianym płaszczu z podszewką ma duże znaczenie.

Dlatego właśnie ja po upraniu oddaję do pralni do prasowania smile. I nie chodzi tu nawet o koszt, bo po prostu piorę w wodzie, bo "wyprane" chemią niestety przeważnie specyficznie śmierdzi.
          • maggi9 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 14.10.15, 11:07
            Nie wiem do jakiej pralni oddajesz pranie, chyba kiepskiej i pora ją zmienić. Moje pranie po powrocie z pralni nigdy nie śmierdziało. Było wręcz bezwonne.

Poza tym "ja prałam wełniany płaszcz w pralce i nic mu nie było" jest argumentem słabym bo to nie był ten sam płaszcz o tym samym składzie. Wełniany płaszcz wełnianemu płaszczowi nierówny.
            Z ciekawostek - miałam kiedyś wełniany sweter (100% wełny). Na metce prać chemicznie. Oczywiście ja swetry wełniane, też 100% wełny, piorę w pralce na programie dla wełny. Nic im nie jest ale wszystkie producent dopuszcza do prania w pralce. A ten jeden, o takim samym składzie przecież, prany w pralce po kilku miesiącach się skurczył i sfilcował. I był do wywalenia.
            • ola_dom Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 14.10.15, 11:21
              maggi9 napisała:

> Poza tym "ja prałam wełniany płaszcz w pralce i nic mu nie było" jest argumentem słabym bo
              > to nie był ten sam płaszcz o tym samym składzie. Wełniany płaszcz wełnianemu płaszczowi nierówny.

Ale ja nie podałam takiego argumentu, nigdy w życiu bym go nie podała.
              Nie napisałam, że każdą wełnę piorę w pralce. Nawet napisałam jasno, że nie każdą. Może trudno niektórym w to uwierzyć, ale odróżniam rodzaje wełny i innych włókien, tak jak rodzaje tkanin z tychże włókien.
              I mimo, że prawie wszystko ładuję do pralki, nie oznacza, że noszę głównie sztucznidła, bo NIE NOSZĘ. Nie mam NIC sztucznego, poza polarem i rajstopami, choć i te najchętniej wybieram z dodatkiem bawełny. Albo wełny, a jakże.
              Ale akurat większość moich flauszowych płaszczy bardzo dobrze zniosła pranie w pralce.
    • pruszynkaaa Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 13.10.15, 23:58
      Ja swój wyprałam w programie do wełny - pamiętam, że wirowanie było bardzo delikatne. Dało radę - śmierdział tylko owcą jak był mokry smile Bałam się, że tak już zostanie, ale na szczęście razem z wysychaniem zapach się ulotnił. Nie pamiętam już ile tam tej wełny było, ale nowy płaszcz kosztował coś ok. 1.200 zł (kupiłam nieco taniej na posezonowej wyprzedaży z podwójną obniżką - kolor nietypowy i pewnie nikt go nie chciał smile ), więc domyślam się, że sporo %.
    • juuuu7 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 14.10.15, 08:41
      Zdecydowanie oddaj do pralni.
    • jesienna.nuta Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 14.10.15, 11:08
      Oddaj do pralni.
      Zdecydowanie. Od razu Ci ten płaszcz pięknie odprasują.
    • kamunyak Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 21.10.15, 13:30
      tak czytam, czytam, i juz nie wiem, prać? nie prać?
      Ja mam wełniany plaszczyk, z cienkiego materiału ale z włoskiem takim. No i oddałam go ostatnio do pralni to mi go uprasowali na blachę i wlosek zniknął. No, do diabła z takim praniem.
      Teraz postanowiłam uprac sama. Wiem, że moja teściwa, dawno dawno temu, prała wszystko sama, pomimo metek na nie. Prała w wannie, uzywała do płukania mnóstwa octu.
      Zachęcona waszymi doswiadczeniami z pralką, zaczęłam się zastanawiać.
      Raczej oddanie ponowne do pralni, z ich prasowaniem na desce potem, nie wchodzi w grę. Płaszczyk stracił cały swój urok.
    • k1k2 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 21.10.15, 19:37
      Welna moze to pranie (BEZ wirowania, tylko odciskanie w reczniku) przetrwac bez wiekszego szwanku (szczegolnie jesli nie jest filcowana) ale za to podszewka, jesli jest z acetatu, sie rozciagnie i bedzie ci wystawac na dole i z rekawow. Przerabialam wink
      • bei Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 21.10.15, 20:48
        kupilas ten plaszcz, bo wpadl Ci w oko, i chcesz go zalozyć, prawda? wiec lepiej oddaj do pralnismile
      • aquella Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 21.10.15, 20:57
        hhehe teraz o skurczonym płaszczu mówi się że podszewka jest rozciągnięta,dobre
        • k1k2 Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 21.10.15, 21:57
          Moze sie skurczyc plaszcz, moze sie rozciagnac podszewka. Akurat po rekawach widzialam ze dlugosc czesci z welny zostala ta sama (nie cierpie przykrotkich rekawow).
    • kanna Re: Płaszcz wełniany - prać w pralce? 21.10.15, 20:55
      Piorę w 30 stopniach, z minimalnym wirowaniem. Potem do suszarki, na 10 minut - pięknie się rozprostuje. Dosycha na wieszaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka