Dodaj do ulubionych

Invisalign czy regularny aparat dla ematki?

29.09.20, 14:10
Będąc od zawsze zadowolona ze stanu mojego zgryzu i prostych zębów, zdziwiłam się kiedy moja dentystka powiedziała, że na moim miejscu rozważyłaby aparat. Okazało się, że zęby mądrości, które dość późno się u mnie pojawiły spowodowały stłoczenie zębów na dole (rzeczywiście trochę trudniej czyści mi się przestrzenie międzyzębowe) Tak, więc w wieku 42 lat rozpoczynam leczenie ortodontyczne- po wczorajszej wizycie u ortodonty zdecydowałam się na Invisalign, a nie na klasyczny aparat. Mam jeszcze kilka dni na zmianę decyzji.
Czy któraś z ematek nosi aparat w tak podeszłym wiekuwink? A może ktoś ma invisalign i napisałby kila słów o plusach i minusach. Generalnie mój ortodonta w moim przypadku zaleca Ivisalign (rezultaty szybsze niż przy klasycznym aparacie) z drugiej strony ja jestem średnio zdyscyplinowana i boję się, że będę wyciągać, kiedy pojawi się dyskomfort w jamie ustnej. Koszt leczenia taki sam. Poratujcie radą plz.
Obserwuj wątek
    • black_magic_women Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 14:15
      Ja tuż po 40 urodzinach założyłam aparat stały. Noszę go już 8 miesięcy i jestem mega zadowolona. Poprawa jest ogromna, a uciążliwości niewielkie. Jedyne co mnie przeraża,to wizja kolejnego lockdownu i braku regularnych wizyt kontrolnych sad
      • magdallenac Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 14:38
        U mnie w czasie lockdownu (USA) ortodonta normalnie przyjmował. Każdy pacjent był umówiony na inną godzinę i przyjmowany w pustym gabinecie. Dziecko odbyło wszystkie zaplanowane wizyty.
        • black_magic_women Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 01.10.20, 15:35
          W Polsce niestety nie. Aparat założyłam w styczniu/lutym, a pierwszą wizytę miałam pod koniec czerwca dopiero!
    • swiezynka77 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 14:27
      Miałam invisalign, każdemu polecam o ile tylko się da w danym przypadku. Nie ma wad w przeciwieństwie do stałego.
      • magdallenac Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 14:34
        swiezynka77 napisał:

> Miałam invisalign, każdemu polecam o ile tylko się da w danym przypadku. Nie ma
        > wad w przeciwieństwie do stałego.

Serio? Kompletnie bez wad? Nawet mój ortodonta wspominał o kilku niedogodnościach. Jak długo trwało Twoje leczenie?

• swiezynka77 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 15:53
          10 m-cy ale ja miałam małą wadę. Nie widzę wad może drobna upierdliwość polegająca na tym że do jedzenia trzeba aparat zdjąć a po jedzeniu umyć zęby i go z powrotem założyć.
    • fil.lo Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 15:09
      A napiszcie coś więcej - ile to kosztuje, ile trwa, jakie ma niedogodności i co ile chodzi się na wizyty...
      Mam 40 lat i chyba chciałabym sobie wyprostować zęby (ale się waham...). Prostowane były już w latach 90-tych, ale teraz to inna technologia jest, jak sądzę.
      • magdallenac Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 15:25
        U mnie pierwsza wizyta ze zdjęciami trwała 1,5h, lekarz przedstawił mi 2 opcje- klasyczny aparat 18 miesięcy (leczenia dłuższe ponieważ w moim przypadku nie dałoby się założyć aparatu na oba łuki jednocześnie. I Invisalign leczenie 12 miesięcy, w moim przypadku polecał Invisalign- można pracować nad ułożeniem każdego zęba. Mój lekarz specjalizuje się w ortodoncji estetycznej, więc dopasowuje uśmiech do kształtu twarzy. Wizyty i odbieranie nowych nakładek co 2 tygodnie. Minusy Invisalign- należy nosić 22h na dobę- wyjmuje się tylko na czas jedzenia. Boję się, że jeśli pojawi się duży dyskomfort w jamie ustnej to będę wyciągać. Mogą pojawiać się afty, początkowo mogą pojawić się problemy z mówieniem i bóle głowy. Mój lekarz przy pierwszej wizycie zrobił symulacje mojego uśmiechu po zakończeniu leczenia- byłam zachwycona. Nie wiem jakie są koszty w Polsce, u mnie (USA) całość leczenia będzie mnie kosztować $6.500 ze wszystkim.
        • fil.lo Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 17:22
          Dziękujęsmile
    • ciocia_lucynkaa Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 16:02
      Miałam 2 lata aparat stały, a potem 4 miesiace nakładki. Wygodniejszy jest aparat. Wkurzało mnie mycie tych nakładek, wyjmowanie ich i ekwilibrystyka z gumeczkami (miałam wersję z mini gumkami na trójkach i czworkach).
      Poza tym, nakładki były widoczne i trochę zmienialy wymowę.
    • fraudes Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 16:14
      Ja miałam zamkowy lingwalny w wieku 36+. Teraz zdecydowałabym się na lingwalny. Moja opinię o nim przeklejam z innego posta,bo invisalign ma moje dziecko
      "U nas wada niewielka/średnia w sumie - 2x14 alignerów, czyli 280 dni. Zalety to mozliowśc dokładnego umycia zębów, brak odwapnień przy zamkach, brak aft i gumek-wyciągów (w stałym są). No i jak dziecko ma megadość, to raz na dwa miesiące możesz zrobic dzien dziecka - tj. dzien bez aparatu. Wady - trzeba pilnowac noszenia 20-22 godziny na dobę, starannie czyścic sam aparat i go nie zgubić. No i do posilków, a nawet picia innego niż woda zdejmujesz aparat.
      Koszt w Pl (ale to chyba też i na świecie to 12 k pln za 3x14 alignerów Invisalign Teen, ale my nie wykorzystamy juz trzeciego zestawu, bo nie trzeba, chociaz płaci się za całe 3 z gory). W tej kwocie sa wszystkie wizyty w trakcie leczenia. Nie ma opłaty za zdjęcie aparatu, bo się go nie zdejmuje = po prostu dnia x już go nie zakładasz."
      • fraudes Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 16:16
        wróć - teraz zdecydowałabym się nie na lingwalny, czy tradycyjny, ale na invisalign!!!
    • arwena_11 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 17:30
      Gdzie mieszkasz, że koszt leczenia Invisalign jest taki sam jak aparatu zwykłego? Bo coś mi się wydaje że jednak zwykły aparat to mniej więcej 50% Invisalign
      • arwena_11 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 17:31
        A jestem na bieżąco cenowo, bo właśnie córce robię. Za nami zdjęcia, wyciski, usunięcie dwóch ósemek, przed nami usunięcie kolejnych dwóch, skany, nakładki no i noszenie.
        • magdallenac Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 29.09.20, 18:36
          USA, moje leczenie 12 miesięcy z Invisalign i leczenie córki zwykłym aparatem 24 miesiące, co do centa taka sama cena w tej samej klinice.
        • fraudes Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 30.09.20, 11:41
          Jak do zwykłego dodasz:
          1. koszty wizyt w trakcie leczenia
          2. koszty wizyt awaryjnych (np. odpadł zamek lub pękł drut)
          3. koszt zdjęcia aparatu + czyszczenia zebów z kleju
          4. koszt leczenia odwapnień okolozamkowych (od razu po zdjęciu zamków) lub w bliskiej przyszłości = (nie daj Boże) koszt leczenia próchnicy spowodowanej odwapnienaimi lub niedostateczną higieną
          to invisalign wychodzi w sumie dość podobnie do aparatu stałego. Nie męczysz się przy tym z wyciągami. Miałam oba i mam porówanie. Ja - stały, dziecko invisalign. Z tym, że ja lingwalny, więc sam aparat duuuzo droższy.
          • arwena_11 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 30.09.20, 11:45
            Nie no, ja od razu robię córce ten Incisalign. Tylko rzeczywiście myślałam, że normalny jest dużo tańszy. Ale fakt - nie liczyłam dodatkowych opłat.
            • swiezynka77 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 30.09.20, 11:49
              Moja ortodontka podaje koszt całego leczenia z retencją niezależnie od ilości wizyt i invisalign był minimalnie droższy.
    • brenya78 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 01.10.20, 10:07
      Leczyłam się już aparatem stałym - efekt średni. Rozważam Invisalign, ale nie wiem czy nadaje się do wszystkich wad?
      • leann32 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 02.10.20, 07:59
        Nie sadze. Na ciezkie wady tylko staly pomoze. Invisalign to bardziej do takiej kosmetyki. Tylnych trzonowcow to tym nie przesuniesz.
        Poza tym istotna rzecz - nakladka dziala na korone zeba. Jak zakladasz to ta korona sie np pochyla. Czesto na zdjeciu rtg widac ze korona niby prosta a tak naprpwde zab prawie lezy w dziasle. Potem jego powrot do pozycji poprzedniej jest prawie pewny. W aparacie stalym tak manewrujesz sila za pomoca zamkow i stalowego luku czy gumek ze zeby ida cale rowno. Bo nie jest kwestia je ulozyc w rzadek tylko tak przesunac zeby wszystkie byly tak ulozone i w takim zgryzie zeby potem tak zostaly.
        • brenya78 Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 02.10.20, 09:28
          Miałam aparat stały, że trzy lata nosiłam, a zeby i tak wróciły do poprzedniego zgryzu, pomimo retainerow. Znalazły sobie takie ułożenie, że są niby proste (retainer) ale zgryz się pogłębił, tak jak był, wszystko jakby cofnęło, no i nie jest dobrze.
    • princy-mincy Re: Invisalign czy regularny aparat dla ematki? 02.10.20, 10:18
      Ja miałam na górny łuk clear aligner (mała wada) i na dolny aparat stały.
      Mając te dosw które mam, wybrałabym drugi raz aparat stały na ona luki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka