Dodaj do ulubionych

Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39

27.01.05, 12:52
Jestem właśnie po lekturze ciekawego tekstu pokazującego historię Zamościa
widzianą z Żydowskiej perspektywy. Polecam
www.bh.org.il/Communities/Archive/Zamosc.asp
Jest tam parę wzmianek, które skłoniły mnie do napisania tego postu, o
konfiliktach pomiędzy społecznościami - m.in. "R. Mordechai Halevi Horowitz-
Sternfeld (murdered in September 1939 by Polish anti-Semites)".
Z drugiej strony znam opowieści o działaniach żydowskiej "czerwonej milicji"
we wrześniu 1939r, przed wkroczeniem Armii Czerwonej. Słyszałem historię
próby rozbrojenia polskiego oficera przez trzech żydowskich "czerwonych
milicjantów" przed kinem "Stylowy". Oficer ten broniąc się ściął głowę
jednego z napastników.

Historie te są mało znane i raczej nieudokumentowane. Z Zamościa w 1939 roku
wyjechało do ZSRR 40% ludności żydowskiej (5000 osób). Dlaczego? Ze strachu
przed Niemcami, przed Polakami, z miłości do komunizmu?
Mam apel do forumowiczów mieszkających w Zamościu - popytajcie starych ludzi
i spróbujcie opisać na tym forum, jak wyglądał wrzesień 1939r w Zamościu
widziany oczami Polaków.
Obserwuj wątek
    • wiloa Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 27.01.05, 13:09
      Ale ta strona co ja podales to sie nie otwiera i co?
      • andzia31 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 15:25
        Mnie sie o dziwo ta strona otworzyla:-)

Pytasz kogo bali sie Zydzi - na to pytanie nie odpowiem bo nie wiem.
        Natomiast dziwnym zjawiskiem byl w tym okresie naplyw Zydow z Rosji - tak mowi
        moj dziadek. Jakies trzy tygodnie przed ustaleniem granicy miedzy Rosja a
        Niemcami Zydzi masowo pojawiali sie na calym Pograniczu i zachowywali sie dosyc
        arogancko rekwirujac ludnosci wiejskiej dobytek w imieniu "nowej" wladzy.
        Mowiac: "...teraz nasze wojsko przyjdzie"!
        Oficjalnie nosili czerwone opaski z gwiazda a takze posiadali nowiutka bron.
        Po dwoch tygodniach kiedy zapadla decyzja ze te tereny beda w rekach
        niemieckich w ciagu "jednej nocy" miasteczka Pogranicza opustoszaly i Zydzi
        wyjechali w kierunku Podola.
        Tyle moj dziadek - no nie zupelnie Zydzi wrocili do Polski pozniej z Armia
        Czerwona...
        • negatyv Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 16:18
          Po pierwsze: bardzo fajna stronka [otwiera sie :)]
          Po drugie: nie znajac faktow [a przede wszystkim nie weryfikujac tych zrodel]
          nie mozemy sobie ot tak przytaczac sobie jakichs niesprawdzonych wiadomosci o
          tym, ze Zydzi robili to lub tamto na terenach wschodniej Polski:

> Jakies trzy tygodnie przed ustaleniem granicy miedzy Rosja a
          > Niemcami Zydzi masowo pojawiali sie na calym Pograniczu i zachowywali sie dosyc
          >
          > arogancko rekwirujac ludnosci wiejskiej dobytek w imieniu "nowej" wladzy.
          > Mowiac: "...teraz nasze wojsko przyjdzie"!
          > Oficjalnie nosili czerwone opaski z gwiazda a takze posiadali nowiutka bron.
          > Po dwoch tygodniach kiedy zapadla decyzja ze te tereny beda w rekach
          > niemieckich w ciagu "jednej nocy" miasteczka Pogranicza opustoszaly i Zydzi
          > wyjechali w kierunku Podola.

Kazdy moze wymyslic sobie dowolna bzdure w zaciszu wlasnego mieszkania i
          napisac, ze wlasnie taka byla relacja jego 'pradziadka' lub 'wuja co ma 100 lat
          i superpamiec'.
          Proponuje nie pisac takich rzeczy na Forum, bo to tylko moze prowadzic do
          dezinformacji i zaklamywania prawdy historycznej.
          Nasza historia i tak ma wiele bialych plam i trudnych kwestii, wiec nie
          wprowadzajmy dodatkowego chaosu, ktory dla niewprawnego czytelnika tych postow
          moze tworzyc alternatywny opis dziejow. Takie rzeczy przyczyniaja sie tylko do
          antysemityzmu i ksenofobii, czego w dzisiejszych czasach nalezaloby unikac jak
          ognia.
          Pozdrawiam.
          • andzia31 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 16:30
            Moj drogi po pierwsze moj dziadek nie ma jeszcze dziewidziesieciu lat i jezdzi
            jeszcze malym fiatem:-)
            Po drugie zyje sporo ludzi w Zamosciu - wystarczy ze pojdziesz do ZBOW-idu i
            tam spotkasz wielu ludzi ktorzy potwierdza to co napisalam.
            Mojemu dziadkowi morzesz nie wierzyc - wybaczam Ci to:-)
            • januszx Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 16:38
              Na Zamojszczyżnie zginęło ponad pół miliona Żydów!!! , z uwagi na cześć Ich
              pamięci! proszę Cię Andziu o niezamieszczanie tego typu wpisów.
              Umówie CIę z moim stryjem On CI opowie jak nagle zginęło pół miasteczka ! nagle
              w ciągu kilku dni! z tym koszmarnym przezyciem nie może pogodzić się do dziś
              J
              • andzia31 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 17:03
                Janusz!
                Nie wkurzaj mnie bo mi przypominasz moja mame.
                Cyt: "badz grzeczna bo dzisiaj jest niedziela"!
                • januszx Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 17:13
                  Andzia współczuje Twojej mamie:-)wiem dla CIebie nie ma żadnych świetości
                  J
              • thom_as Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 19.02.05, 00:37
                Przepraszam, ale musze zaprotesowac.Sens Forum polega na pluralizmie.
                Kazdy ma prawo do wypowiedzi,jesli nie sa one kontra regulamin forum.
                Nie jest argumentem,ze z powodu holocaustu,ktos nie ma prawa do wypowiedzi,
                ktore Tobie sie nie podobaja.Tzn sie, ze jestes subiektywny.Rozumiem, jestes
                filosemita, ok Twoja sprawa.Ale zrozum innych, prosze.
                Mam wrazenie,moze sie myle,ze uzurpujesz sobie prawo do decydowania,co kto
                powinien pisac...wazne zeby bylo TYLKO dobrze o Zydach.
                Mysle, ze wtedy forum przestaloby interesowac.
                Obiektywnie moge zrozumiec, ze chcialbys grac Guru, ale sam chyba przyznasz,ze
                dla innych forumowiczow byloby to co najmniej nuzace.
                Pozdro i powo
                Ps
                Naturalnie, ze propozycja, aby udac sie po informacje do skompromitowanego
                komunistycznego Zbowidu, jest nie na miejscu.
                Bardziej bolesnych informacji mozna uzyskac od ofiar komunizmu, szczegolnie
                stalinizmu 48-56,kto katowal i kto zatrudniony byl MBP.

Naturalnie o Holokauscie trzeba pamietac
                ale Czerwoni Khmerowie, byli "lepsi" niz narodowisocjalisci
                Niecale dwa lata i wyrzneli minimum 1500000 obywateli Kambodzy....
                Powiedz kto o tym mowi i pamieta.
                Amerykanie pochodzenia kambodzanskiego nie robia tragedii ich narodu, w
                przeciwienstwie do Zydow, merchandisingu.
            • negatyv Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 17:04
              Po pierwsze nie jestem 'twoim drogim' [cokolwiek masz na mysli]
              Po drugie chyba nie zrozumialas tego, co napisalem lub specjalnie dazysz do
              sklocenia sie ze wszystkimi na tym Forum.
              • januszx Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 17:18
                Andzi się nie uda zrealizować swego celu!, jaki by nie był ale z pewnością
                jest destrukcyjny
                pozdrawiam
                J
              • andzia31 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 17:19
                "Moj Drogi" - w tym przypadku nie mialo nic wspolnego z poufaloscia.
                Bardzo przepraszam jesli z Twojej strony wypadlo to jako zblizenie.
                Tutaj chcialam wyrazic swoja wdziecznosc za to ze nie wstawiles mnie do kajetu
                pt.Wrog:-)
                No coz ktos musi byc persona nongrata.
                Mozna sie do tego przyzwyczaic.
                To forum jest wyjatkowo zgodne o czym wczesniej juz pisalam.
                Przykro mi, ze nie naleze do przytakiwaczy i ze nie potrafie zachwycac sie
                zdolnosciami epistolrynmi tych kilku forumowiczow, no i ze pisze od serca a nie
                przepisuje ksiazki cz<y cytuje gazet...
                • szczur1 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 18:38
                  i tu znow to samo ludzie opamientajcie sie nie oszolomsto sobie ulzy
                  • negatyv Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 18:58
                    szczur1 napisał:

> i tu znow to samo ludzie opamientajcie sie nie oszolomsto sobie ulzy

nie przesadzasz? kazdy ma prawo do wlasnych pogladow. Szkoda, ze tak skrajnych,
                    ale w naszym kraju mnie to nie dziwi. Mlodziez Wszechpolska ma coraz wieksze
                    wplywy, Radio Maryja ze swoimi 'Rozmowami Niedokonczonymi' coraz wiecej
                    wyznawcow, neofaszysci spod flagi 'white power' coraz wieksze szeregi - wiec
                    MNIE TO NIE DZIWI. Dziwi mnie natomiast to, ze do nich nie docieraja zadne
                    argumenty opierajace sie na faktach. Tak jakby zyli w jakims rownoleglym swiecie
                    pelnym nienawisci, spiskow, podejrzen, kapturowych sadow, piekielnych mocy,
                    tajnych stowarzyszen.
                • negatyv Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 18:43
                  Nie musisz mnie przepraszac.
                  Nikogo nie mam na czarnej liscie [w ogole nie mam takiej listy!]
                  Rowniez nie przytakuje, a pisze tylko na tematy, na ktore mam wyrobiony poglad.
                  Nie przepisuje i nie kopiuje fragmentow innych stron, jezeli moge to napisac
                  wlasnymi zdaniami i z wlasnym komentarzem.
                  Rowniez pisze 'od serca'

Tak wiec, jezeli to co napisalas jest prawda, to nie roznimy sie tak bardzo jak
                  myslalem, ale pozwolisz, ze nie zmienie swojego zdania na wyzej poruszony problem.
                  Pozdrawiam i mam nadzieje, ze zmieni sie Twoj stosunek do tej wyjatkowej
                  mniejszosci narodowej, ktora przez tyle setek lat wspoltworzyla nasza bogata
                  kulture, a "dzieki" naszemu zachodniemu sasiadowi przestala niemal istniec.
                  • wiloa Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 28.01.05, 18:58
                    Andziu Ty jestes normalna ?! nie che mi czytac tego co Ty wypisujesz! Opamietaj
                    sie albo idz do podobnych sobie
                • jbb3 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 29.01.05, 10:30
                  andzia31 napisała:

> "Moj Drogi" - w tym przypadku nie mialo nic wspolnego z poufaloscia.
                  > Bardzo przepraszam jesli z Twojej strony wypadlo to jako zblizenie.
                  > Tutaj chcialam wyrazic swoja wdziecznosc za to ze nie wstawiles mnie do
                  kajetu
                  > pt.Wrog:-)
                  > No coz ktos musi byc persona nongrata.
                  > Mozna sie do tego przyzwyczaic.
                  > To forum jest wyjatkowo zgodne o czym wczesniej juz pisalam.
                  > Przykro mi, ze nie naleze do przytakiwaczy i ze nie potrafie zachwycac sie
                  > zdolnosciami epistolrynmi tych kilku forumowiczow, no i ze pisze od serca a
                  nie
                  >
                  > przepisuje ksiazki cz<y cytuje gazet...
                  Andziu Skarbku raz jeszcze,
                  Zgodnosc wcale nie musi oznaczac przytakiwania.Nie byc przytakiwaczem to wielka
                  zaleta i niech Ci z tego powodu nie bedzie przykro. Dobrze ze piszesz "od
                  serca", "od" ma szczegolne znaczenie w jezyku polskim szczegolnie ze pisane
                  z "no". I nie ustawiaj sie roli prawie cierpietnika ( No coz..)
                  Dalej prosze.....
                  Bez pozdrowien, JBB
          • mlopaci Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 30.01.05, 12:51
            > Kazdy moze wymyslic sobie dowolna bzdure w zaciszu wlasnego mieszkania i
            > napisac, ze wlasnie taka byla relacja jego 'pradziadka' lub 'wuja co ma 100
            > lat i superpamiec'.
            Jedwabne przez wiele lat, też było traktowane jako "bzdura wymyślona w zaciszu
            mieszkania".

> Proponuje nie pisac takich rzeczy na Forum, bo to tylko moze prowadzic do
            > dezinformacji i zaklamywania prawdy historycznej.

"Prawda historyczna" jest bardzo trudnym pojęciem - zwłaszcza jeśli chcemy
            wskazywać winnych w przypadku wojen domowych i konfliktów etnicznych. Takie
            sprawy są bardzo zagmatwane i trudne do opisania. Te same osoby są dla jednych
            bohaterami, dla innych zbrodniarzami, ofiary są równocześnie katami (przykłady:
            litewskie SS lub całkiem świeże wojny bałkańskie lat 90).
            Dużo łatwiejsza jest próba spisania wydarzeń, tak jak są one pamiętane przez
            świadków - z pełną świadomością, że jest to subiektywny opis. I zostawienie
            analizy historykom.

> Nasza historia i tak ma wiele bialych plam i trudnych kwestii, wiec nie
            > wprowadzajmy dodatkowego chaosu, ktory dla niewprawnego czytelnika tych postow
            > moze tworzyc alternatywny opis dziejow.
            Nie ma jednego opisu dziejów - (jak ja chodziłem do szkoły to książka do
            historii, była podzielona na dwie połowy - z różnymi wersjami historii).
            Historia, w raczej jej społeczna świadomość to niestety coraz częściej wynik
            marketingu i promocji - przykładowo: ruch oporu walczący z kolaborantami i
            amerykańskimi okupantami w Iraku nazywamy terrorystami walczącymi z
            demokratycznymi władzami i międzynarodowymi siłami stabilizacyjnymi.

W tej chwili w świadomości międzynarodowej funkcjonuje pojęcie polskiego
            antysemityzmu, który niewątpliwie był przyczyną wielu zbrodni. Natomiast
            polityczna poprawność zabrania nam pamiętać o roli Żydów w 39 i 44 w
            ustanawianiu nowego lepszego ustroju. To samo zdarzenie można opisać jako
            antysemicki mord lub jako wykonanie wyroku podziemnego sądu na funkcjonariuszu
            UB.
            A białe plamy przynajmniej trzeba spróbować spisać, dopóki żyją ostatni
            świadkowie, a potem można je wyjaśniać.

> Takie rzeczy przyczyniaja sie tylko do
            > antysemityzmu i ksenofobii, czego w dzisiejszych czasach nalezaloby unikac jak
            > ognia.
            Myślę, że zatajanie zdarzeń w imię poprawności politycznej, służy pojawianiu
            się antysemickich i antyukraińskich legend, które potem są źródłem ksenofobii.
            • jbb3 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 31.01.05, 01:00
              Mlopaci,
              Bardzo madry tekst
              Pozdrawiam, JBB
              • thom_as Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 19.02.05, 00:44
                Takze popieram
                Madry tekst.Madre slowa.Argumenty dialektycznie uzasadnione.
                • wiloa Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 19.02.05, 15:19
                  tam od razu madry - jednostronny i tendencyjny w 20 % prawdziwy:)
        • jbb3 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 29.01.05, 10:05
          andzia31 napisała:

> Mnie sie o dziwo ta strona otworzyla:-)
          >
          > Pytasz kogo bali sie Zydzi - na to pytanie nie odpowiem bo nie wiem.
          > Natomiast dziwnym zjawiskiem byl w tym okresie naplyw Zydow z Rosji - tak
          mowi
          > moj dziadek. Jakies trzy tygodnie przed ustaleniem granicy miedzy Rosja a
          > Niemcami Zydzi masowo pojawiali sie na calym Pograniczu i zachowywali sie
          dosyc
          >
          > arogancko rekwirujac ludnosci wiejskiej dobytek w imieniu "nowej" wladzy.
          > Mowiac: "...teraz nasze wojsko przyjdzie"!
          > Oficjalnie nosili czerwone opaski z gwiazda a takze posiadali nowiutka bron.
          > Po dwoch tygodniach kiedy zapadla decyzja ze te tereny beda w rekach
          > niemieckich w ciagu "jednej nocy" miasteczka Pogranicza opustoszaly i Zydzi
          > wyjechali w kierunku Podola.
          > Tyle moj dziadek - no nie zupelnie Zydzi wrocili do Polski pozniej z Armia
          > Czerwona...
          Andziu Skarbenku,
          A moi dziadkowie nic takiego nie mowili. Natomiast Skarbku mowili jak byli
          zgorszeni ze po wkroczeniu niemcow tego samego dnia popoludniu widzac bylo
          usmiechniete zamojskie panny spacerujace z niemieckimi oficerami w parku i na
          ulicy Akademickiej.Konczac szkole podstawowa jako odchodzacy siodmoklasisci
          mielismy ostatnia lekcje polskiego z Pania R. Mowila do nas ze pewien rozdzial
          zycia zakonczylismy,zaczynamy inny. Zaczela mowic o patriotyzmie i godnosci.
          Jako przyklad samoponizenia opwiedziala o zamojskich pannach spacerujacych
          i zadowolonych z adoracji przez niemieckich oficerow. Powiem Ci wiecej
          Skarbenku.Mowili ( dziadkowie ) jak chlopcy z wiosek miedzy Zamosciem i Lublinem
          "polowali" z klonicami na ukrywajacych sie Zydow w okolicznych lasach i gajach,
          doprowadzajac zlapanych za nagroda na posterunki. W tym filmie brytyjskim sa
          kadry jak Ukraincy przy biernej postawie niemcow bija zlapanych Zydow dragami.
          Polacy mieli wiecej szczescia,na filmie nie zostali uwiecznieni......
          Skarbku moj,zolnierze Marszalka w odwrocie przed armia Budionnego rabowali
          wszysktich mieszkancow przedmiescia lubelskiego i Majdanu. Wyciagano
          mieszkancow z domow ustawiano w szeregi i szukano Zydow. Pozniej nastepowalo
          bicie i znecanie sie. To tez znam od swoich dziadkow ktorzy byli tak "ustawieni"
          Zapytaj dziadka moze to jego znajome spacerowaly z przedstawicielami wyzszej
          rasy.
          Bez pozdrowien, JBB

• januszx Jeszcze o Morisie 29.01.05, 10:38
            Świetnie Jbb ,że wróciłeś do nas :-))
            Historie wstrzasajace!, przerażające,
            Jak juz kiedyś wspominałem , a słyszałem od swojej babci, podobnie było z
            Morisem spod Komarowa ( ostatnio pisała o tym przypadku Rzeczpospolita!) .
            Musiał ukrywać sie przez tygodnie w lesie w wykopanej ziemiance ( codziennie
            przynosił mu chleb przyjaciel Polak z Komarowa ), drżał o życie swoje i
            siostry , a gdy nakrył Go pewnego razu chłop z pobliskiego Krzywegostoku...
            (zywcem wyjęte z Twojego opowiadania:) ) ledwie uszedł z życiem z przetraconym
            barkiem .
            Pozdrawiam zimową porą
            J
          • andzia31 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 31.01.05, 09:48
            Najdrozy!
            Ten przyklad o pannach zamojskich mozna zawsze podawac w celu ubijania piany.
            W takim razie ja ci podam przyklad panienek zamojskich ktore jechaly na
            czolgach Armii Czerwonej z kwiatami. No a jesli do tego dodac tlumy Polakow z
            okrzykami na ustach Ura Ura albo rodowite Niemki ktore ze strachu przed
            smiercia wylegaly na ulice Berlina by witac entuzjastycznie wyzwalajaca armie.
            Mam tez mieszane uczucia - tak samo mieszane kiedy na komede mam nagle kochac
            jakas narodowosc:-)
            To co pokazuja filmy to z cala pewnoscia nie jest wszystko.
            Jednak zapominasz ze w takich przypadkach najczesciej OFIARY sa KATAMI.
            Twierdzisz, ze banki to dopiero lichwa - mozna w banku nie trzymac pieniedzy.
            Ci ktorzy zajmowali sie lichwa mieli na celu zniszczenie handlu polskiego oraz
            zajecia polskich kluczowych pozycji .
            Poprzez obizania ceny az do bolu,
            doprowadzania do plajty polskich przedsiebiorstw i.t.p.
            Wszystkie miasteczka takie jak Krasnystaw,Tomaszow,Lubaczow, Narol, Cieszanow
            itp. byly tego przykladem.
            "Wasze ulice nasze kamienice"
            Narol kiedys rdzennie polska miejscowosc na Pograniczu do dzisiaj ironizuje ze
            ratusz pod koniec zostal jedynym Domem Polskim.
            Czy myslisz ze rodzima ludnosc tak bez powodu czy zazdrosci o praktyki
            religijne - zaczela sie mscic?
            • koziorozka Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 31.01.05, 10:09
              Wedlug tego toku rozumowania: rodzima ludnosc Niemiec tez miala swoje powody do
              zemsty, wiec co swiatlejsi jej przedstawiciele stworzyli plan ostatecznego
              rozwiazania kwestii zydowskiej. Gratuluje ci towarzystwa, Andziu.
            • jbb3 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 01.02.05, 05:45
              andzia31 napisała:

> Najdrozy!
              Nie wiem co to za slowo Skarbenku.

> Ten przyklad o pannach zamojskich mozna zawsze podawac w celu ubijania piany.
              > W takim razie ja ci podam przyklad panienek zamojskich ktore jechaly na
              > czolgach Armii Czerwonej z kwiatami.
              Skarbenku tak sie wita wyzwolicieli.Chwala im za to.Gbyby nie oni nie mialabys
              okazji pisac na tym forum.Wyobraz sobie ze mlode "regulowszcice" wychodzily za
              maz w Zamosciu i zostawaly.Nie tylko one,np. profesor Lafgmin,uczyl chemii
              w liceum meskim. Mial najwyzszy wskaznik ilosci laureatow w ogolnopolskich
              olimpiadach chemicznych.Dzisiaj jego wychowankowie to doktorzy ,docenci i
              profesorowie na polskich uczelniach.Takie "podejrzane" nazwisko Skarbenku a tak
              dobrze uczyl zamojska mlodziez.
              No a jesli do tego dodac tlumy Polakow z
              > okrzykami na ustach Ura Ura albo rodowite Niemki ktore ze strachu przed
              > smiercia wylegaly na ulice Berlina by witac entuzjastycznie wyzwalajaca armie.

Cos znowu belkoczesz Skarbenku.Spienilas sie?Tylko sie nie zakrztus,ubita piana
              jest bardzo niebezpieczna.Byla by to niepowetowana strata dla tego forum
              Skabenko.

> Mam tez mieszane uczucia - tak samo mieszane kiedy na komede mam nagle kochac
              > jakas narodowosc:-)
              Nie wiem czy ta piane mieszasz czy ubijasz, zdecyduj sie.

> To co pokazuja filmy to z cala pewnoscia nie jest wszystko.
              To sa zarejstrowane fakty Skarbenku.

> Jednak zapominasz ze w takich przypadkach najczesciej OFIARY sa KATAMI.
              W jakich przypadkach Skarbenku?

> Twierdzisz, ze banki to dopiero lichwa - mozna w banku nie trzymac pieniedzy.

Fe,Skarbenku, klamiesz. Napisalem ze banki to zalegalizowana lichwa.

> Ci ktorzy zajmowali sie lichwa mieli na celu zniszczenie handlu polskiego
              oraz
              > zajecia polskich kluczowych pozycji .
              Skarbenku, zamojszczanka Rosa Luksemburg walczyla ze swiatowa lichwa.
              > Poprzez obizania ceny az do bolu,
              Skarbenku,ja sie ciesze jak sa niskie ceny i nic mnie nie boli.

> doprowadzania do plajty polskich przedsiebiorstw i.t.p.
              > Wszystkie miasteczka takie jak Krasnystaw,Tomaszow,Lubaczow, Narol, Cieszanow
              > itp. byly tego przykladem.
              > "Wasze ulice nasze kamienice"
              > Narol kiedys rdzennie polska miejscowosc na Pograniczu do dzisiaj ironizuje
              ze
              > ratusz pod koniec zostal jedynym Domem Polskim.
              > Czy myslisz ze rodzima ludnosc tak bez powodu czy zazdrosci o praktyki
              > religijne - zaczela sie mscic?
              Serdenko nawet "Wasze ulice nasze kamienice" nie usprawiedliwiaja Jedwabne i
              Kielce.Bez pozdrowien, JBB.
    • blotniarka.stawowa Do JBB 29.01.05, 13:03
      Witaj JBB po przerwie. Z tresci Twoich postow widze, ze dyskutujesz z andzia.
      Prosze, zapoznaj sie z moim wpisem "Nie wiem ludziska, czy naprawde..." na watku
      "Klonowanie na forum". Mozesz pominac 2 pierwsze linki, ktore tam podalam,
      skoncentruj sie na trzecim.
      Zaoszczedzi Ci to troche czasu :))
      Pozdrowienia,
      B.
      • andzia31 Re: Do Koziorozki 31.01.05, 10:21
        Zrozumialas cos czego ja nie napisalam i nie mialam na mysli:-)
        Idac twoim tokiem rozumowania upowazniam ciebie do zbrodni...
    • tomalab1 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 31.01.05, 11:37
      Opiszę Wam ciekawe i śmieszne zarazem z Żydem w Bełżcu.
      Jechałem z rodziną do mojego ulubionego Horyńca.Zawsze przed Bełżcem
      zatrzymujemy się wświetnej resteuracji 'U Antka'.Polecam.
      Czekając na podanie posiłku zauważyliśmy młodego Żyda - chyba ortodoksyjnego
      bo w specyficznym ubraniu(nie znam się na ubiorach Żydów)-może nawet
      Rabina.Omawiał on długo z szefową kuchni sposoby przygotowania
      różnych dań aby spełniały wszystkie wymogi koszerności.
      Po zamówieniu obiadu usiadł i czekał na jedzenie.
      Nagle zadzwoniła jego komórka-ja wiem że nieładnie jest podsłuchiwać,ale on
      rozmawiał dosyć głośno-usłyszałem fragment rozmowy :
      To co mam się modlić za dziesięć minut??-zapytał ponurym głosem ale ja mam
      zamówiony obiad - nie można później ???
      Od razu żeby nie było wątpliwości mówię nie mam zamiaru naśmiewać się z Żydów
      ich obyczajów i religi nie jestem antydemitom itd itp
      ale ta scenka była naprawdę śmieszna

• swo.jak Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 31.01.05, 15:57
        Co bylo w tym smiesznego, nie zrozumialem.

U Antka zatrzymuje sie dosyc duzo przejezdnych ale osobiscie nie jadam tam
        obiadow. Lubie dania domowe i wole zjesc na przyklad w Tomaszowie. Za sklepem
        Lura pierwsza uliczka w prawo. Po 20 m tablica z literka "P" i malutki rodzinny
        bar - jadlodajnia - wspaniala. Warunki jak w przyslowiowym "barze mlecznym" ale
        za to dania sa wspaniale swieze i kucharka najpierw oglada gascia jakiej jest
        postury a potem kaja mieso. Porcje sa tez wedle wzrostu.
        Strasznie to sympatyczne i pierogi maja takie ze palce lizac!
        Pierogi tez panie z kuchni robia na oczach kilenta i w ogole jest super
        atmosfera.
        Spotyka sie tu raczej miedzynarodowe towarzystwo albo miejscowa biedota bo ceny
        sa bardzo niskie.
        Bezdomni i glodni z okolicy chyba maja jakas cicha umowe z kuchnia bo kreca sie
        z drugiej strony ulicy zeby nie odstraszyc gosci:-)
        Polecam!!!
        • koziorozka Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 31.01.05, 16:05
          Tez tej historyjki Toma nie zrozumialam, ale obaj panowie tak pieknie o
          jedzeniu piszecie, ze az zglodnialam. Lece do kuchni!
    • januszx Nie odpowiadać Andzi i klonom 31.01.05, 12:07
      Jesli w ogóle jest jakis sposób to tylko taki , to zrozumiało juz kilka osób i
      wydaje sie ,że nie da się inaczej z tą osobą postepować , ja przez dłuższy czas
      nie dyskutowałem z ta osobą , jakieś dwa tygodnie temu próbowałem coś Andzi
      przekazać ale to nie ma ŻADNEGO sensu ! Ona nic nie zrozumie
      • hubertus_zamoscicus Re: Nie odpowiadać Andzi i klonom 31.01.05, 12:23
        lepiej późno niż wcale
      • andzia31 Re: Nie odpowiadać zadnym osobom 01.02.05, 08:33
        Niech osoba przestanie zajmowac sie moim nickiem i zacznie pisac o wznioslych
        celach jak: rozwoj zamojszczyzny czy ordynacji albo o pewnej narodowosci -
        tylko pozytwnie.

Poozostale osoby tezu niech ze mnie zejda - straszyly najpierw ze mnie wstawia
        na liste nieprzyjaciol a teraz sie okazuje ze sie bez andzi obejsc nie moga.

• warsze Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 25.02.05, 22:11
      mysiu pysiu, widze, ze ty masz dużo do nadrobienia z historii, moja rodzina
      pochodzi(ups)pochodziła z Zamościa, nikt kto został nie przeżył,
      jak myślisz dziecko, dlaczego?

polecam gorąco udokumentowane informacje, niestety o samym Zamościu nikt nic z
      perspektywy żydowskiej historii nie napisał, o ile mi wiadomo...oprócz paru
      doktoranckich prac,
      a z okresu wojny nikt zupełnie, bo nikt nie ocalał, a ewentuel świadkowie
      niechętni do wspomnień
      pzdr
      • rallfer Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 27.02.05, 00:52
        Od jakiegoś czasu przegladam sobie różne rozmówki na różne tematy na
        tym forum. Nie wiem czemu ale naprawde tu ktoś przywiązuje jakąś
        szczególną wagę do Zydów.
        Nie jestem napewno antysemitą i nie mam nic do Zydów nawet
        aktualnie znam kilku.
        Ale nie rozumiem pewnych aspektow tych rozmów.
        W tym forum znalazłem wnoisek o usiwtnianie jakiegoś Zyda z Zamościa,
        cos o synagogach, o wizycie delgacji z rabinem na czele, o
        mordowaniu Żydów, o odzyskiwaniu budynków przez Żydów.
        Proszę aby ktoś sprawdził czy na forum w jakikolwiek sposób mowi się
        jeszcze jakimś narodzie, nacji, mniejszosci czy jak tam to naziemy.
        Wydaje mi się ze ktoś tu zatracił troche wyczucie (opiekun).
        Podkreślam jeszcze raz ze nie zmierzam podważać informacji o Żydach tu
        przedstawianych bo i nie mam takich argumentów.
        Ale nasuwa mi sie kilka pytań:
        - czy tylko żydów mordowano na terenie zamojszczyzny ? (w kontekscie
        wydarzeń II wojny swiatowej)
        - czy tylko Żydzi byli wybitnymi mieszkańcami Zamoscia ?
        - czy tylo Żydzi utracili swoje wlasności na terenia miasta Zamoscia
        - czy tylko Żydzi odwiedzają Prezydenta Zamościa

Nie zamierzam podwazac fakto - bo i jak, skoro to fakty.
        W Zamościu mieszkały też inne nacje o ile mi wiadomo nawet ulica
        Ormiańska jest :) (a moze oni tez byli zydami ?)
        Pewne sprawy są problemami poprostu miasta, ludzi a nie koniecznie Żydów.
        Wg mnie poprostu w ramach walki antysemityzmem popadliscie w drugą
        skarajność, w skrajność totalnego gloryfikowania Żydów.
        Tak jak nie podważalne są sytuacje mordowania zydów przez Niemców a
        rownież czasami przy idziale (w rzonej formie) Polaków. Tak tez prawdą
        są inne sytuacje gdzie Żydzi tez szukali pomocy politycznej u naszych
        wschodnich sąsiadów. Oczywiscie fakt kolaborowania Żydów z Sowietami
        nie usprawiedliwia kolaborowania Polaków z Niemcami i odwrotnie.
        Ale nie wciskajcie nikomu głupot ze było czarne albo białe niestety
        było też duzo szarości. Byli Polacy bohaterscy i polacy podrzedni
        kolaboranci, ale byli też Żydzi porzadni, uczciwi i polscy patrioci ale
        tez podrzedni kolaboranci sowietów. Wiemy tez ze wielu Zydów po
        wojnie pracowalo w naszym UB (nie wiem czy tak sie nazywali. To nie
        jest zadna nowa informacja to tez sa fakty.
        Wydaje mi sie ze takie rozmowy nie poprawiaja atmosfery a psują.
        Czy w zamościu naprawdę tylko Perec nie ma swojej tablicy
        upamietniającej czyżby to była największa osobistość nie posiadająca
        tablicy.
        Gdzieś był watek o zwracaniu Synagogi i ironiczne informacje o
        Prezydencie czy zechciał osobiscie przyjąc delegację Zydowską.
        Moze nie jestem najlepiej zorientowany ale mnie sie wydaje ze rodzina
        ktora starciła największy majątek w tej okolicy byli właśnie Zamojscy.
        A nie słyszałem aby ktoś popierał odzyskiwanie przez nich swoich
        włości. O ile mi wiadomo Zamojszczyzna w kontekscie II wojny znana
        jest najbardziej z wysiedleń ludnosci (bez wzgledu na nacje Zydzi,
        Polacy, Ormianie).
        Jeszcze raz podkreslam nie chce odciągnąc od pisania o Zydach ale
        poprosze o troche rownowagi w tematach i rozmowach.
        Dla mnie osobiscie jest przykre ze np. wiecej się mówi o Powstaniu
        w Gettcie Warszawskim niż o Powstaniu Warszawskim (nie chodzi o
        forum). Oczywiscie oba miały ten sam cel ale to drugie było bardziej
        wazne historycznie i mówiąc krótko było nawet bardziej bestilskie. A
        juz napewno było bardziej dramatyczne w kontekscie czekajacych za
        rzeczką sowietów. Nie ujmując niczego bohaterstwu powstania Zydowskiego.
        Taki sposób prowokuje takie reakcje jak Andzi - niestety ignorowanie
        jej przeczy sesnsowi prowadzenia takich rozmów.
        Nie powinnismy zakładac ze ona kłamie ja bynajmniej takich dowodów
        nie mam. Jesli ona jest antysemitką to tymbardziej nalezy rozmawiac
        i przekonac o faktach a nie mowić zamknij się.
        Andzia fktycznie argumentacje ma "oryginalną" ale trzeba z nia rozmawiac

Pozdrawiam

• koziorozka Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 27.02.05, 01:13
          Podpisuje sie obiema rekami pod tym co napisales. Ale "przegiecie" tematow w
          kierunku zydowskim wydaje mi sie o tyle zromumiale, ze jeszcze nie tak dawno
          wahadło byo wychylone w druga strone i np. Auschwitz był miejscem kazni głównie
          Polakow. Owszem, najwiecej zgineło tam obywateli Polski, ale nie dla tego, ze
          byli Polakami. Poza tym w miare swieza jest sprawa oddania zamojskiej synagogi.
          A odzyskiwanie majatku przez Zamoyskiego... Coz, polskie piekiełko sie kłania.
          • rallfer Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 27.02.05, 01:36
            koziorozka napisała:

> Podpisuje sie obiema rekami pod tym co napisales. Ale "przegiecie" tematow w
            > kierunku zydowskim wydaje mi sie o tyle zromumiale, ze jeszcze nie tak dawno
            > wahadło byo wychylone w druga strone i np. Auschwitz był miejscem kazni
            głównie
            >
            > Polakow. Owszem, najwiecej zgineło tam obywateli Polski, ale nie dla tego, ze
            > byli Polakami. Poza tym w miare swieza jest sprawa oddania zamojskiej
            synagogi.
            >
            > A odzyskiwanie majatku przez Zamoyskiego... Coz, polskie piekiełko sie kłania.

Zapewne masz rację co do "przegiecia" ale jesli chcemy aby zniknął
            temat antysemityzmu to nalezy mowić o tym normalnie. Normalnie nie
            oznacza pomijania tematu a mówienie o nim z czestotliwością podobną
            do innych tematów. W przeciwnym razie bedzie ciągle zwracanie
            szczególnej uwagi a w konsekwencji wywoływaniue różnych skrajnych opini.
            Oczywiscie ze "problemy zydowskie" pomijano do niedawna. Ale z drugiej
            strony ja osobiscie nie pamiętam kiedy spotkałem się z jakim kolwiek
            objawem antysemityzmu. Oczywiscie pomijam oszolomka Giertycha i jego
            kumpli. No tak nieco sam sobie zaprzeczyłem bo ten palant ostatnio
            wszedzie siedzi i w telewizji (nie ogladam z braku czasu) okupuje tez
            radio i internet .
            I ten Pan to jest dla mnie problem aktualny.
            Kwintesencja problemu !!!!
            • warsze DO RALLFER I KOZIOROZKA:) 27.02.05, 20:42
              a wiecie z czego to wszystko wynika?

odpowiedź jest prosta; nikt nie rozumie, ze żyd to człowiek, tak, tak, człowiek
              i nic co ludzkie nie jest mu obce,

jak i wam:))))))))

i właśnie z tego powodu, ze żyd to żyd
              te wszystkie za i przeciw, cacy i beee

a żyd to człowiek, uwierzcie, żyd to tylko człowiek albo aż, jak chcecie:))))
        • ubott.1 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 27.02.05, 01:59
          Ja jestem na forum Zamość dość długo i moje zdanie jest dość inne. Mamy juz
          ponad 17 000 postów i nie zauważam, żeby wątki żydowskie tak były tutaj na
          czele. Tematów było różnych co nie miara. Na temat ukraińców, Ukrainy także
          było dużo wpisów. O Ormianach też pisaliśmy a nawet jednego przyprowadziłem raz
          na spotkanie forumowe.
          Sądzę, że dlatego tak wiele razy pisze sie tu o antysemityzmie bo temat
          zydowski ciągle wywołuje wiele kontrowersji. Mnie osobiście denerwują
          stwierdzenia ilu to np żydów jest we władzach, jakie to majątki mieli. Nie
          rozumiem tego i nawet nie bede komentował tych haseł. Andzia pisze o swym
          dziadku a ja napisze o swym, który ukrył raz Żyda i uratował mu życie z czego
          był bardzo dumny potem. Nie rozumiem jak co niektóre osoby maja jakis cel
          skłucać narody co mieszkały koło siebie. Innym zas aspektem jest, że przecież
          możemy i pisać tu o innych narodach choćby o cyganach. Ale czy zamiast narzekać
          nie lepiej samemu zacząć taki temat, napisać coś ciekawego, zadać jakieś
          pytania. No i kto wie jaka sie wywiąże dyskusja. A to co pisane jest na tym
          forum o tych (ponoć) wielu postach o żydach to już mi sie przejada.

> Wg mnie poprostu w ramach walki antysemityzmem popadliscie w drugą
          > skarajność, w skrajność totalnego gloryfikowania Żydów.

Daleki jestem od powyższego stwierdzenia ale też nie mam jakiejś zaszczepionej
          urazy do Żydów.

Życzę wiec wiecej tematów a i gorąco zapraszam do ich tworzenia.
          • koziorozka antysemityzm 27.02.05, 23:01
            No cóż... Jest u nas ten antysemityzm czy nie?
            • rallfer Re: antysemityzm 28.02.05, 15:32
              niestety
              chyba jednak jest
              Pytanie jest co zrobic albo czego nie robic aby Zydzi byli traktowani
              (lubiani bądź nie lubiani) jak Hiszpanie, Włosi, Belgowie itd itp
              • tytus.de.zoo Re: antysemityzm 28.02.05, 17:59
                Witam,
                Tematyka żydowska jest rzeczywiście objęta pewnym tabu. Pisanie w niekorzystnym
                świetle o innych nacjach nie jest tak mocno nietaktowne. Na forach politycznych
                ścierają się zwolennicy opcji proeuropejskiej i proamerykańskiej (przykład:
                dzisiejsze komentarze pod wywiadem z prez. Francji). Można śmiało napisać
                "żałosne tchórzliwe żabojady" czy "tępi, tłuści amerykanie" i nikogo to nie
                bulwersuje.
                Podobne komentarze w "naszym" temacie byłyby uznane za antysemityzm.
                Oczywiście argument januszax o "niezamieszczanie tego typu wpisów" ma
                uzasadnienie. Jednak unikanie tych tematów nie rozwiązuje problemów.
                Współczesne państwo Izrael ma na swoim koncie też dużo grzechów, które być może
                z tych powodów są często pomijane. Zupełnie kuriozalną przecież rzeczą jest
                budowa ogromnego muru. O murze berlińskim możemy powiedzieć zupełnie swobodnie,
                że było to zło.
                Do myślenia daje też wspomniany tu agrument "merchandisingu". W pewnej książce
                zachodniego autora, której akcja częściowo dzieje się w Tajlandii pada dość
                specyficzna myśl. Bohater zwiedzając cmentarz anglosaskich jeńców poległych w
                trakcie budowy linii kolejowej przy rzece Kwai ironicznie odnosi się do
                znaczenia, które zostało nadane pomnikowi przez wszelkie przewodniki. Jego myśl
                jest mniej więcej taka: gdyby przy tej budowie poległo 10 razy tyle jeńców
                polskich czy rosyjskich nikt by pewnie nie zbudował pomnika.
                • januszx Re: antysemityzm 28.02.05, 18:57
                  Tytus odnośnie muru, tylko krótko napiszę . Staram się troszkę zrozumieć
                  postępowanie Hebrajczyków, gdy pomyślę ,że dokoła w zasadzie same państwa
                  zamieszkałe przez Arabów -ordania, Syria, Libia, Iran...Atonomia, i trudno nie
                  zauważyć ,że wszystkie one nienawidzą Izraela i stąd pewnie ten mur
                  Pozdrawiam
                • koziorozka Re: antysemityzm 28.02.05, 23:30
                  Tytusie, piszez ze "Bohater zwiedzając cmentarz anglosaskich jeńców poległych w
                  trakcie budowy linii kolejowej przy rzece Kwai ironicznie odnosi się do
                  znaczenia, które zostało nadane pomnikowi przez wszelkie przewodniki. Jego myśl
                  jest mniej więcej taka: gdyby przy tej budowie poległo 10 razy tyle jeńców
                  polskich czy rosyjskich nikt by pewnie nie zbudował pomnika"
                  Myslisz, ze anglosasi bardziej dbaja o swoich zmarlych? Moze cos w tym jest...
                • blotniarka.stawowa Bez tabu, ale po ludzku 01.03.05, 01:41
                  tytus.de.zoo napisał:
                  > Na forach politycznych ścierają się zwolennicy opcji proeuropejskiej i
                  proamerykańskiej....

Tytusie,
                  absolutnie NIC ZLEGO w ostrym scieraniu sie pogladow i krytykowaniu decyzji
                  politycznych/militarnych Izraela (Stanow, Francji, Rosji), podsmiewaniu sie z
                  tzw. wad narodowych poszczegolnych nacji czy dowcipami etniczymi.

Na tym forum przeciwstawiamy sie JEDYNIE pogladom typu: Zyd-lichwiarz,
                  Ukrainiec-rezun, Polak-zlodziej, a juz na pewno brak akceptacji dla "Zydzi do
                  gazu", "Hitler to byl madry" itp.
                  Rowniez osilkowie wolajacy "Polska dla Polakow" (i biada Wietnamczykowi, ktory
                  by sie napatoczyl), sa raczej odrazajacym elementem forumowego krajobrazu.
                  Byto tego tu sporo ostatnio - ot, i stad to gromadne wolanie wielu forumowiczow
                  o rzeczowosc i kulture dyskusji. Bywaj czesciej na tym forum!
                  Pozdrowienia.
                  • andzia31 Re: Bez tabu, ale po ludzku 01.03.05, 14:54
                    Po ludzku czyli jak ciezko jest Zydowi udawac goja?

Rabin Weiss twierdzil, ze jest ich w Polsce 15 000 000, niestety jak podaje
                    statystyki tych ktorzy tutaj zyja i nie udaja tzw."zajestrowanych" jest 1 200.
                    Hmmmm....dla reszty proponuje zrobic spis powszechny oglaszajac konkurs na Zyda
                    Roku.
                    Jako pierwszego proponuje inicjatora lustracji w Polsce pana Wildsteina.
                    Zrobil dobra robote oglaszajac liste bo przy okazji wyszlo kto za nia stoi:-)

Nastepnych namaszczonych przez GW zaproponuje nam juz codziennie oglaszajac
                    klamliwe wiadomosci o szerzacym sie antysemityzmie.
                    Jesli nie to szacowne Forum Zamojskie wyssie z palca Adamowego wszystkie
                    brednie o zaslugach i ciezkim losie Zydow bo jest to jedyny towar eksportowy w
                    perspektywach rozwoju zamojszczyzny.
                    Bezrobocie, bida z nedza nie istnieje w Zamosciu. Istnieja tylko gorliwi
                    obronyc Zydow, sluchacze Radia Maryja i Forumowicze broniacy monopolu na
                    nieomylnosc...
                    • ubott.1 Re: Bez tabu, ale po ludzku 01.03.05, 15:12
                      Istnieje tez andzia, ktorej Żyd nastąpił na odcisk i nie wie jak sie zemścić.
                      Andzia nieomylna nie zauważa ile jest postów o rozwoju zamojszczyzny, o
                      turystyce, nowych inwestycjach dla miasta. Nie włącza sie do dyskusji np. o
                      nowym stowarzyszeniu które ma zamiar powstać z akcji na www.roztocze.net.pl
                      Myślę więc, że może andzia juz wypowiedziała wszystko co myśli o Żydach. Teraz
                      zapraszam do rozmowy o Ukraincach. Oni tez sa blisko nas, można im nawrzucac a
                      ja że dobrze i wielu znam ukraincow bede pisał także. Nie rozmawialiśmy tez o
                      niemcach, rosjanach. Może wiec teraz o tych narodach porozmawiamy.
                      • andzia31 Re: Bez tabu, ale po ludzku 01.03.05, 15:39
                        Sami zaczeliscie o tolerancji!
                        A mnie nie tolerujecie,szczur sciska posladki^gdy ujrzy mjego nicka, kozirozka
                        zgrzyta zebami, blotniarka przyzeka sobie i forum ze nie bedzie czytala moich
                        postow, ktos inny nakazuje mnie ignorowac.
                        To jak to jest z ta tolerancja - nie tolerujecie tego co ja mysle, co mysli
                        moj dziadek, oczekujecie ze bede klapala szeka tak ja viola gdy janusz napisze
                        post o wielkim hetmanie albo o jesiennej nostalgi?
                        • koziorozka pomieszanie z poplataniem 01.03.05, 16:05
                          andzia31 napisała:

> Sami zaczeliscie o tolerancji!
                          Sami zaczęliśmy, ale każdy jest w dyskusji mile widziany. To ważny temat.

> A mnie nie tolerujecie,szczur sciska posladki^gdy ujrzy mjego nicka,
                          kozirozka zgrzyta zebami, blotniarka przyzeka sobie i forum ze nie bedzie
                          czytala moich postow,
                          Tolerancja dotyczy ludzi, a nie ich poglądów. Nie zgrzytam zębami na drugiego
                          człowieka, ale z tym co głosi mam prawo walczyc.

> ktos inny nakazuje mnie ignorowac.
                          A któż u licha może tu komu nakazywac? Na forum?

> To jak to jest z ta tolerancja - nie tolerujecie tego co ja mysle, co mysli
                          moj dziadek,
                          Jak pisałam, tolerancja dotyczy ludzi. Poglądów się nie toleruje - można sie z
                          nimi zgadzać albo nie. Ja nie zgadzam się z wieloma twoimi poglądami.

> oczekujecie ze bede klapala szeka tak ja viola gdy janusz napisze post o
                          wielkim hetmanie albo o jesiennej nostalgi?
                          Nie podoba mi sie też często ich prostacki i chamowaty sposób formułowania.
                          (wyjasnienie dla mówiących inaczej: wyrazenie "kłapać szczęką" jest w potocznej
                          polszczyznie uważane za ubliżające)

• andzia31 Re: pomieszanie z poplataniem 01.03.05, 16:49
                            Skoro uznaliscie mnie za osobe psychicznie chora ze schizofrenia maniakalna -
                            to mam prawo jako osoba chora i chroniona do tolerancji.
                            Czyli moge pisac wszystko, niestety nie jetem tak wymagistrowana jak koziorozka
                            wiec czasami uzywam prostego jezyka i jak sie okazuje - ten prosty tez do was
                            nie dociera. Jak napisze kocham Arabow w Arabi tez jest zle.
                            A to za malo jestem dystyngowana dama albo dalam przez dziure w plocie albo
                            jetem antysemitka. I mam wrazenie ze miec klapki na oczach i uszach to wam
                            najlepiej wychodzi. Wtedy nikt z Was nie widzi, Ze Michnik robi wszystko aby
                            odrodzic antysemityzm w Polsce a robi to metodami "stalinowskimi" i WY
                            jestescie zwyklymi agentami jego propagandy. Moim zdaniem wystarczy
                            zlööikwidowac Gazete Wyborcza, aproblem z "antysemitami" i "antysemizmem"
                            zniknie w calym kraju. Zaczelam o tym ze jestescie nieswiadomymi agentami wiec
                            dokoncze.
                            W ostatnim stuleciu Stalin (Jewgashvili, czyli syn zyda) organizowal sztuczne
                            pogromy Zydow aby wzmocnic przekonanie Zydow o istniejacym antysemityzmie i
                            zmusic ich do wyjazdu do Palestyny aby tam organizowali Izrael. Powolal caly
                            departament o randze Ministerstwa w tym celu lacznie z wojskowym zapleczem,
                            szkoleniem kadry. Jednym z takich pogromow byly Kielce gdzie doszlo do
                            samosadu i powieszono 11 Polakow ktorych postepnie wciagnieto w rozne
                            prowokacje. Geremek czy Michnik wielokrotnie juz oskarzali Polske na
                            miedzynarodowych spotkaniach powolujac sie na "pogrom kielecki".
                            Do tego wszystkiego dlaczyl tez Kwachu z calym Jedwabnym przez niewiedze?
                            Czy moze dlatego ze pochodzi z rodziny zydowskiej Stolzmann - zawsze sie
                            zastanawialam dlaczego Kwachu nie nazywa sie Sztolcmanski?

No i jak wszem i wobec wszystkim wiadomo a tow. Fischbach potwierdzil oficjalnie

Przy "okraglym stole" na 57 uczestnikow 47 bylo pochodzenia zydowskiego.
                            • ubott.1 Re: pomieszanie z poplataniem 01.03.05, 17:09
                              Ja swoich pogladów nie opieram na czytaniu gazety wyborczej. Ogólnie nie czytam
                              tej gazety jak i wiekszosci innych. Żydów jak i inne narody traktuje jako
                              ludzi, którzy powinni miec prawo do życia, obrony, tolerancji. Nie sa moimi
                              wrogami arabowie, muzułmanie, hindusi itd. Nie moge jednak zgodzić się z
                              nagonką jaka to krzywdę mamy od Żydów. Czemu andzia nie pisze nic o niemcach co
                              stworzyli obozy koncentracyjne, czemu nie pisze o rosjanach co zadali nam nóż w
                              plecy. Jeżeli mamy żyć w kraju, który ponownie brata sie z niemcami, ukraincami
                              to chyba wzajemna nienawiść nie bedzie temu sprzyjała.
                              Nie sądż też andzia, że obrażając innych, ich uczucia choćby względem papieża
                              bedziesz tolerowaną przez nich.
                              • andzia31 Re: pomieszanie z poplataniem 02.03.05, 08:22
                                Ubott,
                                powiedz mi w jaki sposob urazam czyjes uczucia mowiac ze JP II powinien poddac
                                sie nareszcie do dymisji?
                                Co jest w tym obrazajacego?
                                W zeszlym roku na Swiatowym Spotkaniu Mlodziezy w Bernie - biskupi Niemieccy
                                wreczyli mu list w ktorym prosza go o zlozenie urzedu i przejscie na emeryture.
                                Na co JP II odpowiedzial ze w przyszlym roku wybiera sie na Swiatowy Zlot
                                Mlodziezy do Kolonii.
                                Kazdy z nas wie ze ludzie starsi sa uparci i nie oddaja tak latwo wladzy ale
                                zeby do tego stopnia sie uprzec i robic porute na caly swiat, dac sie w tym
                                stanie fotografowac i kazac sluchac seplenienia?
                                Wybacz ale to jest nieludzkie i to przkracza wszelkie granice zdrowego
                                rozsadku. Ale dla ciebie to co napisalam jest chore prawda?

Chore jest wszystko co jest niewygodne!

Czyli na tym forum jest tak , jak od lat wam mowie: tolerancja tak, ale ze
                                znakiem zakazu STOP!

Demokracja owszem ale ze znakiem zakazu STOP!

A najlepiej to pisac o tym co wypada, byc podobnego zdania jak inni,
                                przytakiwac zawsze i byc milym a jesli jest cos nie tak, to udac ze sie tego
                                nie widzi.

Jednym slowem dulszczyzna, zaklamanie, zasciankowosc i moje opatentowane
                                powiedzonko na forum zamojskim:..." bulke przez bibulke a h... gola reka" jest
                                dla wiekszosci zasluzonych zamojskich forumowiczow haslem przewodnim:-)
                                • januszx Re: pomieszanie z poplataniem 02.03.05, 19:25

Ach rzeczywiście jak tak mozna!co za tupet, tu Biskupi naszych odwiecznych
                                  przyjaciół proszą Papieża o zwolnienie urzędu a Ten im odpowiada ,że ...ma
                                  zamiar odwiedzic ich piekny kraj nad Łabą i Renem!

Tak jest niech zyje Tolerancja bez granic
                                  niech zyje demokracja , co tam demokracja niech zyje anarchia!
                                  I wszytskich , którzy są starzy, kalecy pozamykać , a może jak ostanio mówił
                                  Jan Kaczmarek (ten ze studia 202)A(E)nastazja...
                                  cóż nowy wspaniały świat...
                                • ubott.1 Re: pomieszanie z poplataniem 03.03.05, 10:28
                                  Obrażasz choćby moje. Twoj post w wątku "Dużo zdrowia dla Jana Pawła II "
                                  nawołujący do -"Wiola zamiast modlic sie zeby skonczyly sie te jego meki to ty
                                  mu zyczysz odzyskania mowy? Czym to jest jak nie zwykłym hamstwem. Kto dał Ci
                                  prawo do stwierdzen czy Papiez jest potrzebny czy tez nie, gdzie Twoja
                                  tolerancja dla starej osoby i jej prawa do życia, czy masz odwagę powiedzieć
                                  komuś w oczy stary to niech umiera albo odejdzie ze stolicy apostolskiej bo już
                                  nie jest potrzebny. Zastanawia mnie jak bedziesz kiedys patrzyła na swych
                                  rodziców jak beda juz starzy czy też jak starą komode wyrzucisz je na smietnik
                                  i bedziesz sie modliła by nie odzyskali zdrowia tylko ..... Babcia mi moja
                                  wiele mądrych rzeczy mówiła, choćby Przez cierpienie do zbawienia, Kogo Pan Bog
                                  kocha to mu krzyżyki zsyła. Dla mnie i sądze dla wielu innych ludzi to, że
                                  Papież dalej chce uczestniczyc w mszach, kazaniach pokazuje jak silną ma wolę,
                                  chęć dalej służenia Bogu,ludziom. A właśnie teraz kiedy jest taki słaby,
                                  schorowany potrzebuje on teraz nas. Nie zgodze sie nigdy z pogladami, które
                                  ludzi starych chcą spychać na margines. W tym przypadku to nie jest jakaś
                                  sztafeta, zakład pracy co tylko młodzi i silni mogą pracować. Już kiedyś w
                                  Kartaginie ktoś wpadł na pomysł by uśmiercać słabych, chorych i starych i
                                  wiadomo jak się skończyło.
    • stef11 ...KTO jest KIM.... 01.03.05, 20:52
      ...był i jest, warto wiedzieć, w życiu gospodarczym, politycznym, kulturalnym,
      choćby w ostatnim okresie historycznym Polski, aby zrozumieć dlaczego, 700 lat
      temu Żydzi stali się niewygodną i niechcianą nacją na płw Iberyjskim.

Na gościnnych ziemiach Europy Środkowej, wsród Słowian, znależli przyjazne
      warunki do rozwoju, bytu, rozwijania swojej tradycji, obyczaju i religii.
      Więc co stoi na przeszkodzie aby ta mniejszość żyła nadal spokojnie wśród nas?

Czy potrzebne są i komu mają służyć, jakieś misternie tkane prowokacje... na
      temat jakiegoś tam antysemityzmu ... Albo to jest chore, albo też jest to
      długofalowe działanie w celu osiągnięcia określonych dalekosiężnych celów, a
      które wydadzą owoce kiedy nasze wnuki będa dorosłe ?????????
      • andzia31 Re: ...KTO jest KIM.... 02.03.05, 08:31
        Stef!
        Twojego poslania nikt jeszcze nie jest w stanie zrozumiec, bo w Polsce nie
        inwestuje sie w przyszlosc.
        Wazne jest to co dzisiaj!
        Sukces ma byc widoczny na wyciagniecie reki tak zeby kazdego sasiada szlag
        trafil z zazdrosci:-)))
        • tytus.de.zoo mur w Palestynie 03.03.05, 00:10
          > i trudno nie zauważyć ,że wszystkie one nienawidzą Izraela i stąd pewnie ten mur

Myślisz, że ten mur spowoduje, że mieszkańcy sąsiednich państw polubią Żydów
          bardziej przez ten mur.
          Nie ukrywajmy państwo Izrael w wielu dziedzinach działa delikatnie mówiąc
          niezgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem.
          Jak południowoamerykańskich Indian pozbawia się ziemi, to można otwarcie o tym
          mówić.
          Ten mur pogłebi tylko dystans i nienawiść obu stron.
          (Kurde czy to już Fredro nie pisał czegoś o murze ;) )

Z jednej strony mamy silne tabu w sprawach żydowskich, z drugiej strony
          antysemityzm jest (szczególnie w polskiej wersji) tak chorobliwy, że aż śmieszny.
          Dziś na forum o szansie na polskiego nobla dowiedziałem się wielu ciekawych
          rzeczy o żydach.
          W skórcie napiszę, że Żydem jest prawie każdy słynny człowiek z naszych ziem,
          nawet chyba Kopernik było Żydem, Mickiewicz, Łukasiewicz i Mieszko I :)
          Generalnie wychodzi na to, że cała śmietanka intelektualna i naukowa Polski to
          Żydzi.
          W sumie wyszło mi na to, że my Polacy to jesteśmy nędzny naród, który nie
          "wyprodukował" żadnego wartościowego człowieka.
          Antysemityzm jest niczym innym jak udokumentowaniem słabości i marności swojego
          narodu. Bo skoro oni są zwarci, silni, mądrzy, zdolni, to my wręcz przeciwnie.
          Ot nędzne, kłótliwe matoły, które nie mają światu NIC i NIKOGO wartościowego do
          zaoferowania.
          ale się rozpisałem :)
          • andzia31 Re: antypolonizm i antysemityzm 03.03.05, 08:24
            Tytus, to co ty piszesz to jest antypolonizm:-)
            Tak ladnie zaczales posta a skonczyles tak jak sie koncza zydowskie kawaly.
            Zydzi swoimi roszczeniami i rajwachem doprowadzili do tego ze wystarczy
            powiedziec slowo "zyd" a juz sie jest antysemita. Dobrze ze sobie poczytales
            strone o noblistach i mam nadzieje, ze spotkales wsrod nich takich ktorzy
            przyczynili sie do ludobojstwa a byli zydami np.(doktor smierci ten ktory
            wynalazl cyklon B, proby robil na poligonach wojskowych a pozniej wykorzystano
            ten gaz obozach koncentracyjnych) i szwedzka akademia tego nie dostrzegla.
            Wiec nie dziwie sie tobie, ze i ty prostych rzeczy nie widzisz.
            Zydzi obsiedli kluczowe stanowiska prawie we wszystkich wazniejszych
            strategicznie miejscach i dlatego nawet nobla jest im latwiej dostac:-)
            Dlatego tylu slawnych muzykow bylo "zawsze jezdzacych i zapraszanych" ,
            koncertujacych po calym swiecie za czasow komuny. Bo tylko Zydzi dostawali
            zaproszenia na konkursy. Myslisz ze nie bylo zdolnych innych, byli ale nie
            mieli szans przy tej calej mafii.
            Dla przykladu podam kilka zaslug zydowskich bo takie zydzi tez mieli np.
            jako "pomocnicy rewolucji".Wprawdzie dzieje ruchu komunistycznego nie sa
            doglebnie zbadane ale dotychczasowe publikacje sa bardzo interesujace mimo ze
            pomijano ze zrozumialych wzgledow zestawienia statystyczne dotyczace spraw
            narodowosciowych.
            W 1936 r. wladze KPP sporzadzily pisemny raport na temat sytuacji
            organizacyjnej. Wynika z niego, iz po postulowanych zmianach skladu
            narodowosciowego i socjalnego we wladzach organizacji komunistycznych, w
            wladzach centralnych KPP, liczacych 15 osob bylo 8 Zydow i 7 Polakow. Na 15
            sekretarzy komitetow okregowych, 8 bylo pochodzenia zydowskiego, a 7 polskiego.
            W ten sposob powstalo to slynne powiedzonko "zydokomuna". c.d.n.
            • andzia31 Re. c.d.n. zydokumuny 03.03.05, 08:48
              W styczniu 1936 r. na 30 czlonkow i zastepcow czlonkow KC KPP bylo 15 Polakow,
              12 Zydow,2 Ukraincow i 1 Bialorusin, a razem z KC KPZB ( ale bez zastepcow
              czlonkow KC) na 52 osoby bylo 21 Zydow, 17 Polakow, 8 Bialorusinow, 5 Ukraincow
              i 1 Litwin. W "aktywie centralnym" bylo 53% Zydow,a w aparacie wydawniczym 75%,
              w Miedzynarodowej Organizacji Pomocy Rewolucjonistom 90%, a w aparacie
              technicznym "Sekretariatu Krajowego 100% ( przy czym "aparat techniczny" nie
              oznaczal wbrew pozorom, funkcji mniej waznych - byli to np. kurierzy do
              moskiweskiej centrali, lacznicy itp.,ktorzy trzymali nici organizacyjne
              struktur komunisdtycznych w swych rekach).Rownie wysoki byl udzial Zydow w
              strukturach terenowych KPP. W okregu radomskim w 1932 r. bylo ich 37%, w okregu
              kieleckim ponad 54%. W strukturach mlodziezowych bylo ich zas jeszcze wiecej: w
              sierpniu 1930 roku w skali calego kraju w Zwiazku Mlodziezy Komunistycznej
              Polacy stanowili zaledwie 20% , Zydzi 50%, a Bialorusini i Ukraincy 30%.Z
              uplywem czasu zwiekszal sie udzial mlodziezy zydowskiej w KZMP i w niektorych
              osrodkach stanowila ona prawie 100%.To oni wlasnie w znacznym stopniu
              ksztaltowali wojenne oblicze ruchu komunistycznego w kraju podczas
              okupacji,odbudowy na polecenie Stalina od 1942 r.( w postaci tzw. Polskiej
              Partii Robotniczej), a takze w Moskwie.
              Uffff.... i o tym trzeba sie bylo uczyc w szkole...
              • czuk1 Re: Re. c.d.n. zydokumuny 03.03.05, 09:05
                A może by tak teraz przytoczyć dane o skladzie narodowym światowej finansjery?
                Tu moze być podobnie dominujacy udział Żydów w w bgactwie świata (wart tez
                wyłowić z tej listy Arabów).
                Czy nie nasuwa sie wniosek . To nacje te są bardzo aktywne (maja w genach
                smykałke do handlu i wszelkich interesow), z tych nacji wywodzi sie szczyt
                piramidy ludzi bogatych. Jest oczywistym , że do tego co jest przyczyniły się:
                bogactwa naturalne (Arabowie), rozproszenie po świecie i brak własnego państwa
                (Żydzi) i wredne cechy charakteru - umiejętnośc korzystania z każdej okazji aby
                być blisko władzy (bo wladza to pieniądze) a więc przodowac w każdej nowej
                wschodzącej ideologii. Jedynie nacjonalizm widząc w Żydach bezposrednie
                zagrożenie (dla ideologow nacjonalizmu) podjął się fizycznego wyeliminowania
                takiej konkurencji.
                To piszę nie znając absolutnie (z książek i mediow)problematyki żydowskiej ,
                tyle tylko co wiem z dlugiego swojego zycia.
                Dlatego prosze wybaczyć mi , że wnioski mogą być nie trafione.
                pzdr mariusz
                • andzia31 Re: Re. c.d.n. zydokumuny 03.03.05, 09:51
                  czuk,
                  mozna i tak widziec wszystko pozytwynie niestety zycie ma rowniez odcienie
                  szarosci. Zmieniajac temat z antypolonizmu na pogode uciekasz od niewygodnego
                  tematu
                  Ja proponuje inny temat: jak zydzi przyczyniali/przyczyniaja sie do ludobojstwa
                  an calym swiecie...
              • koziorozka Re: Re. c.d.n. zydokumuny 03.03.05, 09:13
                Nadreprezentacja ludzi pochodzenia zydowskiego w partii komunistycznej (nie
                tylko w jej wladzach) to fakt przez historykow znany. Tłumaczony jest m.in.
                niewspolmiernie dużą w stosunku do innych biedą tych ludzi, więc tu pada mit
                Zyda-krwiopijcy. Jednak doszukiwanie sie Zyda w każdym człowieku wyrastającym
                nad przecietność to jakas paranoja, polskie piekło. A żartem mowiąc Polacy
                uważają się za bitną i rycerską nację. Francuzi/Włosi to świetni kochankowie.
                Szkot to skąpiec. Według tych stereotypow może Żydzi są uzdolnieni w naukach
                ścisłych?
                • andzia31 Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 09:42
                  Polacy sa tak samo uzodolnieni tylko wsrod Polakow nie ma takiej jednosci i
                  konsekwencji w mysleniu i realizowaniu planu lub dazeniu do celu.
                  Jesli w rodzinie zydowskiej nawet biednej jest zdolne dziecko - to cala gmina
                  zydowska solidarnie lozy na jego wyksztalcenie.
                  Przykladem jest powiedzenie zydowskie... nie smiej sie z biednego czy glupiego
                  bo moze jego zona urodzi rabina.
                  • tytus.de.zoo Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 14:00
                    > Polacy sa tak samo uzodolnieni tylko wsrod Polakow nie ma takiej jednosci i
                    > konsekwencji w mysleniu i realizowaniu planu lub dazeniu do celu.

Dziwne myślenie. Z tego wynika, że NIE jesteśmy tak samo uzdolnieni. Brak nam:
                    "jednosci i konsekwencji w mysleniu i realizowaniu planu lub dazeniu do celu"
                    To są dośc kluczowe cechy, które decydują o sukcesie.
                    Pisząc to dajesz powody do myślenia, że jesteśmy gorsi.
                    Uważasz, że jesteśmy gorsi od Żydów?
                    • andzia31 Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 14:36
                      Nie , nie to mialam na mysli:-)
                      Rzecz polega na tym ze Polacy zdolni sa do wielkich czynow ale w krotkim czasie.
                      Najlepszym sposobem ze Polaka pozyskac do wspolnego czynu obojetnie jakiego -
                      najlepiej mu zabronic czegos robic.
                      Na przyklad chodzic do kosciola - to bedzie latal trzy razy dziennie.
                      Zakaz ukladania kwiatow na placu Zwyciestwa.
                      Pielgrzymki obrazu Matki Boskiej Jasnogorskiej i natychmiast cala Polska lata z
                      rama - mam dalej wyliczac?
                      Mozna tez zabronic tanczyc - tak ja zrobilam - wydalam zakaz tanca ludowego i
                      natychmiast powstal zespol folklorystyczny na miare Mazowsza:-)
                      • andzia31 Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 14:44

Jeszcze wyjasnienie do tego zdania.

> Rzecz polega na tym ze Polacy zdolni sa do wielkich czynow ale w krotkim
                        czasie.

Polak po sukcesie jest zmeczony i potrzebuje dluzszy okres regeneracji niz Zyd.
                        • ubott.1 Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 16:16
                          Wiec ja nie rozumiem nic z Twych wywodow Andzia. Nie wiem wiec co Ci biedni
                          Polacy powinni zrobić. Pozabijac wszystkich zydow a moze potworzyc z nimi
                          wspolne rodziny ? Nic nie czaje a Wy ?
                          • andzia31 Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 16:20
                            Zanim Ty zrozumiesz to bedzie za pozno:-)
                            • koziorozka Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 16:47
                              Tytus, Ubott świetnie sie bawie czytając wasze posty. Ale nie wiem, czy
                              zauwazyliscie, ze wasza rozmowczyni nie rozmawia, nie odpowiada, tylko ciagle
                              zmienia temat. I na każdy temat ma ugruntowany pogląd. Jedynie słuszny
                              oczywiscie.
                              • andzia31 Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 16:55
                                Koziorozka!
                                Dobrze typujesz.
                                Mozesz sie jeszcze wlaczyc do rozmowy zapraszam i tlumaczyc reszcie forum co
                                rozmowczyni napisala miedzy wierszami:-)
                                • januszx Re: Re. c.d.n. temat zydolubny 03.03.05, 17:04
                                  Ależ Andziu tłumaczyć nie trzeba , wszystko jest doskonale widoczne:-)), Ubott
                                  Z Tytusem pieknie Cię rozpracowali,
                                  ale wiesz szkoda miałem nadzieję ,że na pytania Ubotta odpowiesz
                                  to co może jednak...
                                  Na serio ...juz nie wiem czy Polak Jest lepszy czy Żyd może...
                                  • koziorozka ciut innyJanusz? 03.03.05, 17:32
                                    czy tylko mi sie wydaje? No, no, no, poczułeś wiosnę? Do twarzy ci z tych
                                    uśmiechem i przymróżonym okiem ;) Tak trzymać towarzyszu!
                                    • januszx Re: ciut innyJanusz? 03.03.05, 18:41
                                      Miła Koziorozko okazuje się ,że nawet stare zgrzybiałe pniaki potrafią poczuć
                                      zbliżającą się wiosnę:-))
                                      Pozdrawiam
                                      J
    • ubott.1 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 03.03.05, 17:37
      -"Zanim Ty zrozumiesz to bedzie za pozno:-)

Wiec prosze odpowiedz mi nim bedzie za późno. Bo wiesz ja chce sie uczyc ciagle
      czegoś nowego a skoro Ty możesz mi w tym pomóc to chętnie to usłysze.
      Nie nauczysz mnie tylko nienawiści do jakiegoś człowieka dlatego, że jest
      żydem, niemcem , ukraincem. Nie wiem czy zauważasz, ze politycy, kosciół, różne
      organizacje namawiają do jednoczenia, wybaczania własnych krzywd, budowania
      lepszej Europy, świata. No chyba, że Ty chcesz rozpocząć III wojnę światową.
      Wybacz ale bez mojej pomocy.
      Zapraszam jednak Ciebie do rozmów jak polepszyc sytację w Polsce, Zamościu, z
      sąsiadami. Jak walczyć z huligaństwem, wandalami, skorumpowanymi politykami,
      łapówkarzami. Sądzę, że wtedy dojdziemy do jakiegoś celu.
      • andzia31 Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 04.03.05, 09:15
        Ubott!
        Odpowiedz otrzymales juz wiele razy tylko pewnie nie czytales miedzy wierszami.
        Ostatnia byla w "pigulce":-)

ps.Koziorozka
        Nie badz zazdrosna mialas ubotta tyle lat i nie widzialas w nim nic a teraz jak
        sie do mnie raz usmiechnal to robisz sceny!

• januszx Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 04.03.05, 10:36
          Przeceiż Andzia na każdym kroku daje dobre rady , jak zmienić ten zły świat i
          podłych ludzi wokół niej, nie dostrzegacie?
          kochać innych ,lubić, szanować , rozumieć, wybaczać,współczuć, tolerować itd.
          tylko wicie - rozumicie - trzeba czytać "między wierszami"
          Pozdrawiam
          J
          • koziorozka Re: Polacy i Żydzi w Zamościu - wrzesień 39 04.03.05, 15:24
            od Andzi:
            ps.Koziorozka
            Nie badz zazdrosna mialas ubotta tyle lat i nie widzialas w nim nic a teraz jak
            sie do mnie raz usmiechnal to robisz sceny!

No, to mnie Andzia rozgryzła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka