Dodaj do ulubionych

"Perla z dziura"

06.05.05, 11:32
Jak mowi przyslowie kazda perla ma dziure - tak samo jest i z Zamosciem.
Nie to tylko ze dziury sa w drogach dojazdowych, ze po starym miescie chodzi
sie jak po wertepach - to na dodatek wszystkiemu winien jest pan Zamoyski.
Jak tez moze byc inyczej - w Zamosciu nie ma winnych miejscowych.
Winnymi sa zawsze inni.
Kiedy Pan Zamojski przedstawil plan rewitalzacji starego miasta i otoczenia
go fosa napelniana woda - to okrzyknieto Go marzycielem, wizjonerem dalej
tutaj nie wymienie epitetow i zlosliwosci pod Jego adresem
- tylko napisze i.t.p:-)
Sami sobie przypomnijcie co pisalo Roztocze.
Teraz kiedy spartaczono wnioski na dotacje unijne - to wina oczywiscie pana
Zamojskiego. Naturalnie no bo tak zawsze juz tutaj tak bylo.
Albo byla winna sanacja,
albo zabory,
albo komuna
albo ruskie,
albo Unia
a jak nie UE to Zamojscy.
Tak jak by sie nie bylo mozna zwrocic do firm specjalizujacych sie w robieniu
wnioskow takich ktore zawsze przechodza.
Ale tam trzeba zaplacic!
Obserwuj wątek
    • hubertus_zamoscicus Re: "Perla z dziura" 06.05.05, 11:54
      andzia311 napisała:

> Jak mowi przyslowie kazda perla ma dziure - tak samo jest i z Zamosciem.
      > Nie to tylko ze dziury sa w drogach dojazdowych, ze po starym miescie chodzi
      > sie jak po wertepach - to na dodatek wszystkiemu winien jest pan Zamoyski.
      > Jak tez moze byc inyczej - w Zamosciu nie ma winnych miejscowych.
      > Winnymi sa zawsze inni.
      > Kiedy Pan Zamojski przedstawil plan rewitalzacji starego miasta i otoczenia
      > go fosa napelniana woda - to okrzyknieto Go marzycielem, wizjonerem dalej
      > tutaj nie wymienie epitetow i zlosliwosci pod Jego adresem
      > - tylko napisze i.t.p:-)
      > Sami sobie przypomnijcie co pisalo Roztocze.
      > Teraz kiedy spartaczono wnioski na dotacje unijne - to wina oczywiscie pana
      > Zamojskiego. Naturalnie no bo tak zawsze juz tutaj tak bylo.
      > Albo byla winna sanacja,
      > albo zabory,
      > albo komuna
      > albo ruskie,
      > albo Unia
      > a jak nie UE to Zamojscy.
      > Tak jak by sie nie bylo mozna zwrocic do firm specjalizujacych sie w robieniu
      > wnioskow takich ktore zawsze przechodza.
      > Ale tam trzeba zaplacic!

no tak , widzę ze się nakręcił andzik moim wcześniejszym postem o absolutorium
      dla Zamojskiego.
      nie bardzo tylko rozumiem powyższy skreślony tu wywód...że niby wieszano na
      Zamojskim psy za te wizje, a teraz okazuje się, że miał racje tylko że zła unia
      nie dała kasy...
      otóż siedzę w fundszach unijnych i wiem jaki błąd popełnił i nadal popełnia
      Zamojski - za dużo chce zaraz nie mając jednocześnie struktur do obsługi tak
      wielkich pieniędzy.
      po 1) wnioskując w 1wszej edycji całość rewitalizacji Starówki (coś ok 40 mln
      zł) wyłącznie do jednego działania ! było pewne że nie dostanie pieniędzy na nic
      po 2) wyciągnął na szczęście słuszną konkluzję ze swej strategicznej pomyłki i
      podzielił w 2giej edycji 1 duży wniosek na 4 mniejsze - składając je do dwóch
      różnych działań !. ę").
      po 3) projekty są z pewnością dobre merytorycznie i uzyskają dofinansowanie
      (choć pewnie nie w takiej wielkości o jaką się ubiega miasto - ale to już inna
      inszość - ministerialne "widzi mi się").
      żadna firma zewnętrzna nie sprawi że projekt dostanie dofinansowanie; często
      takie firmy tylko wyciągają duże pieniądze za proste i oczywiste działania.
      poza tym w samorządzie musi być osoba (a najlepiej zespół), która jest biegła w
      temacie - bez niej wynajmowanie firmy zewnętrznej naprawdę nie sensu ! taką
      osobą w UM jest Tomek Kossowski (Sekretarz), dzięki któremu miasto otrzyma ww
      dotacje unijne. ale nie sztuką tak naprawdę jest umowę podpisać, ale ją
      zrealizować od a do z. przy kilku projektach do ich zarządzania niezbędny jest
      sztab ludzi, a tego w UM Zamość nie widzę...przypomnę tylko, że miasto
      realizuje już inwestycje drogową z funduszy UE
      www.zamosc.um.gov.pl/zporr_sikorskiego/
      a tych będzie jeszcze kilka. do tego dochodzą 3 projekty na
      rewitalizację....mam tylko nadzieję, że powstaje w UM sztab ludzi którzy
      podołają obsłudze tych projektów. sam Kossowski szybko się zarżnie :(
      • andzia311 Re: "Perla z dziura" 06.05.05, 12:12
        Skoro tak dobrze wszystko wiesz to dlaczego tego nie powiedziales ludziom
        ktorzy skladali wnioski. jestes taki fachura to trzeba bylo zaraz do ratusza i
        powiedziec - co jest nie tak.
        Oczywiscie jesli ci te prespektywy i dobro zamojszczyzna tak na sercu lezy.

N o i na dodatek chcialam ci powiedziec ze takie gadanie ze Zamojski za duzo
        chce na raz uwazam do dupy.
        Zamosc jest jedna ruina i nie nalezy ciagle skubac po troszke tylko zabrac sie
        gruntownie za wszystko!
        • hubertus_zamoscicus Re: "Perla z dziura" 06.05.05, 12:26
          ja do ciebie grzecznie a ty od razu z pyskiem

> Skoro tak dobrze wszystko wiesz to dlaczego tego nie powiedziales ludziom
          > ktorzy skladali wnioski. jestes taki fachura to trzeba bylo zaraz do ratusza
          i
          > powiedziec - co jest nie tak.
          > Oczywiscie jesli ci te prespektywy i dobro zamojszczyzna tak na sercu lezy.

w Ratuszu jest osoba która jest fachowcem (pisałem o niej) ale decyzje
          ostateczne o wielkości, zakresie rzeczowym projektu, itp. podejmuje prezydent.
          w tym przypadku odradzano mu zasadę "wszystko albo nic". nie posłuchał. stracił
          pół roku.

N o i na dodatek chcialam ci powiedziec ze takie gadanie ze Zamojski za duzo
          > chce na raz uwazam do dupy.
          > Zamosc jest jedna ruina i nie nalezy ciagle skubac po troszke tylko zabrac
          sie
          > gruntownie za wszystko

j.w.
          • czuk1 Re: "Perla z dziura" 08.05.05, 08:12

Nie złość się Hubercie. Czytaja Twoje posty inni. Traktują je jao zdanie
            fachowca. Przeciez nie możesz biegać do sąsiadów i podpowaiadać im jak mają
            siać i orać.
            To że piszemy na tym forum, narzekamy, wspominamy np. jak w latach 1979-`981
            udało się kompleksowo zrewaloryzować 35 % zasobów Starego Miasta, to że radzimy
            władzom - wcale nie znaczy że coś możemy. Były na tym forum próby
            oddziaływania i wywoływania zm,ioan na lepsze, próby bezowocne. Nawet niebieska
            wiosna - jako ruch spoleczny - przeszła niezauważona ... wypada zapytać
            dlaczego. Od Ciebie wiemy (pośredni), Ubott milczy.{{{{ -;) }}}}.

Ale podobne - "olewajace" nasze potriotyczno-regionalne
            zachowania traktowane były przez władze Suśca,Nielisza czy Szczebrzeszyna.

Ja już przyzwyczaiłem się, do tego stopnia że tematów gospodarczych nie
            poruszam.
            pzdr mariusz
            • hubertus_zamoscicus Re: "Perla z dziura" 09.05.05, 08:04
              Ja już przyzwyczaiłem się, do tego stopnia że tematów gospodarczych nie
              > poruszam.
              > pzdr mariusz

moje zdanie jest takie, że tematy społeczno-gospodarcze są obok kulturalych
              najciekawszymi tematami tego forum. i póki jestem przez was (jeszcze :)
              tolerowany na tym forum to będę je poruszał i swoje 3 grosze wtrącał.
              nie rozumiem "mowy trawy", jaka często pojawia się na forach dyskusyjnych w
              stylu "pan x miał y promili we krwi i przejechał rowerem kurę". taki wątek
              owszem mogę z nudów pociągnąć ale nie ma on dla mnie żadnej wartości
              poznawczej. z tego tytułu nie zasługuje na (moją) uwagę.

szkoda, że często ciekawa dyskuja musi utkwić w malinach w przyczyn (ja
              wiem???) poprawności politycznej, obawy? bo na pewno nie braku niezbędnej
              wiedzy.
              pozdrawiam
              • hubertus_zamoscicus Re: "Perla z dziura" 09.05.05, 08:12
                ps.
                i z tak dziwnego powodu jak brak z mojej strony zaangażowania w tego typu "mowę
                trawę" mam pewne problemy w pracy. ale i tak się nie zmienię - nie mam zamiaru
                marnować czasu na urzędowe pogaduchy przy kawie, tylko robić to robić potrafię
                najlepiej. najwyżej wkrótce zasilę polską rzeszę 3 mln-onowego bezrobocia :)
                • andzia311 Re: "Perla z dziura" 09.05.05, 09:07
                  Nie badz taki skromny.
                  Ile razy mnie zmieszales z blotem na tym formu wystepujac pod innym nickiem:-)
                  Poza tym do pierwsza tutaj bylam i mam pewne prawa - chociazby prawo
                  zasiedzenia.
                  No i zebys nie myslal ze nalezysz do "siedmiu wspanialych" to ci powiem pare
                  milych rzeczy.
                  Tak na mily poczatek tygodnia - krotki horoskop.
                  Hmmm.... odnosze wrazenie po Twoich postach, ze to co najlepiej potrafisz
                  robic - to narzekac.
                  Przewidywac kolejne nadchodzace katastrofy.
                  Nawet cieszyc sie powodu tego, ze ciebie ktos nie posluchal.
                  Wtedy natychmiast slysze Twoje:..." a nie mowilem"!
                  Najwieksza satysfakcje i usmiech na ustach przynosza ci wiadomosci iz Twoje
                  pesemistyczne prognozy sie sprawdzily.

ps.Niepotrzebie kopiujesz cale posty, to tylko zasmieca.
                  Po drugie mam wrazenie ze nie potrafisz dyskutowac - lecisz po calych tekstach
                  wrzucajac swoje odpowiedzi.
                  • koziorozka Re: "Perla z dziura" 09.05.05, 10:03
                    "Jak mowi przyslowie kazda perla ma dziure - tak samo jest i z Zamosciem.
                    Nie to tylko ze dziury sa w drogach dojazdowych, ze po starym miescie chodzi
                    sie jak po wertepach - to na dodatek wszystkiemu winien jest pan Zamoyski.
                    Jak tez moze byc inyczej - w Zamosciu nie ma winnych miejscowych.
                    Winnymi sa zawsze inni. Kiedy Pan Zamojski przedstawil plan rewitalzacji starego
                    miasta i otoczenia go fosa napelniana woda - to okrzyknieto Go marzycielem,
                    wizjonerem dalej tutaj nie wymienie epitetow i zlosliwosci pod Jego adresem..."

To dla przypomnienia, czym zaczął się ten wątek. Ja nie znam takiego przysłowia
                    o perle. Ktoś zna? Czy to z innego języka tłumaczenie, czy moze zostalo
                    wymyślone na potrzeby tego wątku?
                    Chciałabym sie tego dowiedzieć i to nie dlatego, ze taka upierdliwa jestem (choć
                    bywam), ale by sprawdzić, czy słuszna jest moja analiza wypowiedzi mojej
                    szanownej poprzedniczki.

Otóż wypowiedź:
                    Nie zawsze jest zrozumiała (zgadzam się z Hubertem, gdy pisze: nie bardzo tylko
                    rozumiem powyższy skreślony tu wywód...że niby wieszano na
                    Zamojskim psy za te wizje, a teraz okazuje się, że miał racje tylko że zła unia
                    nie dała kasy...)

Zawiera proste recepty (kiedyś to nazywano jedynie słusznym rozwiązaniem). Np. w
                    tym wątku: 'Tak jak by sie nie bylo mozna zwrocic do firm specjalizujacych sie w
                    robieniu wnioskow takich, ktore zawsze przechodza.". Są takie firmy?

Bywa napastliwa ("Skoro tak dobrze wszystko wiesz, to dlaczego") a na uwagę "ja
                    do ciebie grzecznie a ty od razu z pyskiem" wypowiedź nabiera cech wręcz
                    agesywnych "Ile razy mnie zmieszales z blotem na tym formu wystepujac pod innym
                    nickiem:-) Poza tym do pierwsza tutaj bylam i mam pewne prawa - chociazby prawo
                    zasiedzenia. No i zebys nie myslal ze nalezysz do "siedmiu wspanialych" to ci
                    powiem..."

Nie zawsze opiera się na sprawdzonych faktach (mówiąc delikatnie)- to m.in.
                    przysłowie?, stuprocentowo skuteczne firmy? (koty papieza z innego wątku na pewno)

Powtorzę więc za Czukiem: Nie złość się Hubercie. Czytaja Twoje posty inni.
                    Andzi też warto słuchać, gdy pisze: Niepotrzebie kopiujesz cale posty, to tylko
                    zasmieca.

Głowa do góry Hubercie i nie myśl o bezrobociu, tylko jak założyć własną firmę.
                    A na "mowę trawę" innych spójrz jak na stały koszt relacji z innymi ludźmi :)))

uff, ale sie nagadałam.

• hubertus_zamoscicus Re: "Perla z dziura" 09.05.05, 10:22
                      to ja krótko by nie zaśmiecać - dziękuję koziorożce
                      • januszx Re: "Perla z dziura" 09.05.05, 11:37
                        Hubercie głowa do góry:-) z wielkim zainteresowaniem czytam zawsze Twoje posty
                        i muszę powiedzieć ,że jest to doskonałe źródło informacji o tematyce
                        polityczno - gospodarczej w naszym regione, a są to niezwykle istotne tematy
                        tego forum ! , nie zgadzam się z Tobą ,że inne są mniej ważne ale przecież
                        możemy mieć inny punkt widzenia:-) a i od Andzi czasami można się czegoś
                        xciekawego dowiedzieć , choć z reguły mam zdecydowanie inne zdanie niż Ona -
                        tak jakoś wychodzi , trudno natomiast sie nie podpisać pod jakże cennymi
                        uwagami Mariusza i Koziorożki:-)
                        'serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka