Dodaj do ulubionych

Nowe tablice informacyjne !

01.06.05, 10:45
Zauwazyc sie chyba nie da, ze zostały ustawione tablice informacyjne o naszej
starowce. Przy wjazdach do miasta sa planszowo pokazane głowne zabytki, oraz
przy mozliwych zjazdach z obwodnicy chocby bilgorajskiej tablica pokazujaca
kierunek do starego miasta. Mi sie to podoba bo jest to jakas informacja i
zacheta by zajrzec takze na stare miasto nie tylko przejezdzając obok Zamościa
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Nowe tablice informacyjne ! 01.06.05, 13:23
      Fajnie. Sam pisałem o takiej konieczności. Mam nawet tegoroczne zdjecia
      kuriozalnej planszy z 1980 r(całkowicie zniszczonej i nieczytelnej) która stała
      do maja (chyba) przy wjeździe na Plas Stefanidesa, od strony ul. Lubelskiej.
      • koziorozka Re: Nowe tablice informacyjne ! 01.06.05, 13:46
        Ubott napisał, ze tablice stoja przy wjeżdzie do miasta, a ja uwazam, ze co
        najmniej dwie powinny stanąć tuz przy Starówce, by piesi turyści od razu
        wiedzieli gdzie są i gdzie jeszcze warto zajrzeć.
        • p_zmm Re: Nowe tablice informacyjne ! 01.06.05, 17:00
          Z tego co wiem to w okolicach starówki już niedługo mają stanąć tablice z
          planem miasta na którym zaznaczone będa główne zabytki i atrakcje jak np. ZOO.
          Ponadto w tym roku przy głónych ulicach miasta mają sie pojawić nowe tablice z
          nazwami ulic, a w przyszłym roku to samo stanie się z pozostałymi ulicami.
          Koszty tej inwestycji to kilkanaście (ok. 20 tys.) ale myslę, że warto i okaże
          sie to przydatne wszystkim mieszkańcom Zamościa jak również lciznym turystom.

Pzdr.
          • andzia311 Re: Nowe tablice informacyjne ! 01.06.05, 17:12
            czy to cos zmieni...
          • januszx Re: Nowe tablice przed wjazdem do miasta 01.06.05, 17:21

Witaj Pzmm i bywaj:-)
            Juz teraz stoją piękne tablice przed wjazdem do miasta jest piękny ratusz ,
            jest schemat Starego miasta i napis "Zamość" oczywiście , bardzo to urokliwe
            muszę przyznać
            z tymi "licznymi turystami" to troszeczkę przesadziłeś:-), ale niech juz tak
            zostanie:-)
            Pozdrawiam
            J
            • szpak_zam Re: Nowe tablice przed wjazdem do miasta 01.06.05, 18:09
              no nareszcie - mała rzecz a cieszy
            • p_zmm Re: Nowe tablice przed wjazdem do miasta 01.06.05, 18:44
              > z tymi "licznymi turystami" to troszeczkę przesadziłeś:-), ale niech juz tak
              > zostanie:-)
              No nie wiem czy przesadziłem ;-) Ostatnio codziennie pokonuję trasę Rynek
              Wielki - Nowe Miasto i spotykam troche grup turystów ;-) Wprawdzie są to
              głównie wycieczki szkolne ale to też przecież turyści, młodzi turyści któzy być
              moze na wakacje wrócą do nas z rodzicami ;-) Moje teorie o ilości turystów
              potwierdza liczba autokarów zaparkowanych na parkingu obok PZU ;-)

Pzdr.
              • wiloa Re: Nowe tablice przed wjazdem do miasta 02.06.05, 11:11
                Juz widzialam taka ladna tablice przy wjezdzie od strony Tomaszowa , bardzo
                ladne
        • czuk1 Re: Nowe tablice informacyjne ! 02.06.05, 09:57
          Ja sądziłem że stoją one na obrzeżach Starego Miasta. Jeśli nie - to pomysł
          poroniony. Jako turysta nie będę się zatrzymywa w Sitańcu czy za wiaduktem by
          przeczytać o Zamościu. Tylko tablice na Placu Stefanidesa, na parkingu
          autokarowymw okolicach Pałacu i Katedry, czy na Rynku Solnym ,..... spełnią
          swoją rolę.

Mało tego przed każdym czołowym zabytkiem na Starym Mieście - Pałacem,
          Ratuszem,Akademią, Katetrą, Kościołem Franciszkanów, innymi kkościołami,
          Nadszańcami,Bramami , Arsenałem, Bastionem VII, Parkiem - powinny być tablice
          informacyjne. Nie każdy zwiedzający chodzi z przewodnikiem.
          m
          • koziorozka Re: Nowe tablice informacyjne ! 02.06.05, 10:07
            zgadzam się z Czukiem, ze tablice w Sitańcu to wyrzucone pieniądze, powinny stać
            tam, gdzie on wskazuje - na obrzeżach Starówki.
            Tablice na scianie zabytku są piękne i drogie - Warszawa ma je dopiero od kilku
            lat, a to przecież bogate miasto, wiec Zamość chyba z tym musi jeszcze poczekać.
            • users1 Re: Nowe tablice informacyjne ! 02.06.05, 11:00
              Czytając wątek widzę totalne nieporozumienie. Mariuszu i Koziorozko to nie
              takie tablice o jakich myslicie. To nie plany miasta z zabytkami itp. Tablica
              (tablice) o której pisze Ubott jest nieco wieksza od tablicy z nazwą miasta. Na
              tej tablicy widnieje zarys twierdzy Zamość i znaczek Unesco. Uważam, że dobrze
              sie stało że miasto zostało w ten sposób oznakowane. Poczytajcie wątek, tablice
              z planami starówki mają właśnie być postawione. Tablica informujaca w skrócie o
              zabytku w tym przypadku o Katedrze Zamojskiej jest umieszczona na dzwonnicy (w
              przejściu). Zgadzam sie że przydałoby sie więcej takich tablic, może kiedyś...
              W.2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka