Dodaj do ulubionych

Starozakonne miasto

01.06.05, 10:58
I kolejna zagadka proszę podać nazwę miasta na Zamojszczyżnie , w którym
mieszkało najwięcej ludzi wyznania mojżeszowego i jaki procent stanowili ?
czekam na odpowiedź ...
Obserwuj wątek
    • tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:07
      Pewnie chodzi o Izbicę ale % nie znam
      • januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:22
        Oczywiście !, pierwsi Zydzi pojawili się w Izbicy 20 lat przed Zydami w
        Zamościu...a szczególnie maisto rozrosło się gdy usunięto ich z sąsiedniej -
        przez Wieprz - Tarnogóry w roku 1759 To strzelaj zobaczymy kto trafi w %.
        I jeszcze jedno pytanie gdzie w poblizu obowiązywał przywilej "de non
        tolerandis Judaeis" i co on oznaczał?

I pytanie dodatkowe proszę podać nazwę drugiego miasta pod względem
        zamieszkałych go starozakonnych...
        • tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:36
          januszx napisał:

> Oczywiście !, pierwsi Zydzi pojawili się w Izbicy 20 lat przed Zydami w
          > Zamościu...a szczególnie maisto rozrosło się gdy usunięto ich z sąsiedniej -
          > przez Wieprz - Tarnogóry w roku 1759 To strzelaj zobaczymy kto trafi w %.
          > I jeszcze jedno pytanie gdzie w poblizu obowiązywał przywilej "de non
          > tolerandis Judaeis" i co on oznaczał?
          >
          >
          > I pytanie dodatkowe proszę podać nazwę drugiego miasta pod względem
          > zamieszkałych go starozakonnych...
          % strzelam 85-95 %
          jeżeli chodzi przywilej to chyba chodzi o zakaz osiedlania się Żydów
          • januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:39
            Tak jest zakaz osiedlania się w mieście a obowiązyał on w bardzo niedaleko
            Izbicy i nie chodzi mi tu o Tarnogórę tylko...
            Zydzi omijali ten przepis i osiedlali się na przedmieściach , tego miasta o
            którym pisze również :-)
            • tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:45
              januszx napisał:

> Tak jest zakaz osiedlania się w mieście a obowiązyał on w bardzo niedaleko
              > Izbicy i nie chodzi mi tu o Tarnogórę tylko...
              > Zydzi omijali ten przepis i osiedlali się na przedmieściach , tego miasta o
              > którym pisze również :-)
              a może ten zakaz obowiązywał w Krasnymstawie?
              • januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 12:20
                Tak jest bardzo dobra odpowiedź w Krasnymstawie obowiązywał zakaz osiedlania
                się Zydów , w Tarnogórze również zresztą .
                Trudno ocenic czy ten zakaz był korzystny dla miejscowej ludności , akurat gdy
                porównamy dwa sąsiednie maista Krasnystaw i Zamość i to wyraźnie zyskuje to
                ostatnie m , jak wiemy handel a także rzemiosło rozwijały się dzięki ludności
                wyznania mojżeszowego , w tym czasie Krasnystaw natomiast niczym szczególnym
                się nie wsławił .
                Mysle ,że warto w tym miesjcu podkreślic ,że Zydzi szczególne prawa uzyskali
                właśnie w Polsce , były kraje które wygnały naszych starszych braci ze swoich
                ziem , a uczyniły tak między innymi Anglia , Francja , Austria .
                Największe skupisko Zydów znajdziemy własnie w Polsce, w języku żydwoskim
                nazwa naszego kraju to "Polin" czyli "tu odpocznę" , dobre czasy dlaLudo
                Starego Przymierza zakończyły sie sie po wkroczeniu na nasze tereny Niemców,
                na terenach polskich Hitlerowcy wymordowali 3 i pół miliona polskich Żydów a
                także 3 miliony Zydów z Europy .
                to tyle historii w pigułce...

i wracam do pytania proszę podać drugie żydowskie miasto Zamojszczyzny?
                • tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 12:30
                  Nie wiem czy Lubyczę Królewską można uznać za Zamojszczyznę ale był tam
                  duży % Żydów
                • andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 13:00
                  Niemcy wiedzieli co robia a poznali juz ich wczesniej!
                  • koziorozka Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 13:12
                    chciałam poprosić, byscie czekali choć z pół godziny na odpowiedz, by i inni
                    mogli sie włączyć i napisac o królewskim dekrecie Privilegium de non tolerandis
                    Judaeis, ale tekst Andzi wbił mnie w ziemię.
                    Moze wyjaśnisz, co masz na mysli pisząc "Niemcy wiedzieli co robia a poznali juz
                    ich wczesniej!", bo mam nadzieję, że moje skojarzenia są koszmarnie błędne.
                    • szczur1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 13:32
                      brawo andziu moze wreszcie mile rogate stworzenie i inni otworza oczy co
                      pozwoli im olac cie totalnie czego szczerze ci zycze
                      • januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 13:43

Och witam Szczura :-)a gdzie to sie bywało?

Lepiej ten tekst Andzi zostawić, niech się Andzia ze wstydu pali, czy Andzia
                        bezwstydna jest?

Tak w Lubyczy również mieszkało wielu starozakonnych ale było miasto na
                        Zamojszczyźnie , które przed druga wojną prześigneło nawet Izbicę! , gdzie
                        liczba Zydów nie co się zmniejszyła , czyli pytanie wciąż aktualne pozostaje ...
                        • tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 13:47
                          A może to Zamość?
                          • januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 14:02
                            Fakt Zamość również leży na Zamojszczyźnie;-)) ale w tym mieście o które pytam
                            jeszcze przed drugą wojną mieszkało ponad 90% ! Żydów , to niewielka mieścina
                            ( przepraszam ) jest...a zatem...
                            • tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 14:49
                              Skierbieszów jeżeli nie to się poddaję
                            • tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 14:51
                              może Kraśniczyn.
                              • januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 15:44

Bardziej na Wschód patrząc ze Skierbieszowa , do dzisiejszych czasów przetrwała
                                bożnica obecnie w ruinie a na cmentarzu leży ...jedna macewa.
                                Gdybym podpowiedział jaki ród założył tą osadę to byłoby po zagadce:-) ,
                                obecnie ta miejscowość chyba nie jest miastem ale przed laty prawa miejskie
                                otrzymała przez naszym grodem hetmanim...
                                • tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 15:58
                                  Żółkiewka ?
                                  • koziorozka Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 16:13
                                    na forum Roztocze Krecik proponuje "szlak Judaica" i na drugim miejscu wymienia
                                    Komarów. To to drugie miasteczko?
                                    • januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 16:22
                                      wciąż pudło ale Koziorażka jest bliżej , przynajmniej jeśli chodzi o region:-))
                                      Komarów oczywiście jest ważnym żydowskimmaisteczkiem , pisalismy jak pamiętacie
                                      o Morisuie z KOmarowa , który wrócił po latach i zbudował dla swoich braci
                                      cmentarz , znacie ta historię , wspominałem już , czy nie?
                                      Przyjechał Moris Trost do swego rodzinnego miasteczka na początku lat 90 tych i
                                      stanął na miejscu gdzie przed wojna był kirkut akurat wtedy przechodziła przez
                                      cmentarz miejscoa kobieta , prowadząca krowę , na co Moris :
                                      - czy mogłaby Pani nie chodzić tędy , bo tu w ziemi leżą kości pochowanych
                                      ludzi , kobieta chwile się zastanowiła , po czym odpowiedziała :
                                      - zawszem tędy chodzia i tera też pójde!
                                      A to miasteczko to...bardzo blisko Komarowależy , może podpowiem ,że nie
                                      wyrabiano tam butów:-)
                                      Pozdrawiam
                                      • wiloa Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 18:24
                                        To moze to sa łabunie ?ale chyba nie .Andzia a gdyby tak Hitler zabijał zamiast
                                        Zydów wszystkie Andzie? wiadomo ze byl pomylony wiec cos takiego moglo mu wpasc
                                        do glowy tez bys pisala ze dobrze zrobil?
                                      • tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 02.06.05, 09:09
                                        Czy chodziło o Tyszowce
                                        • januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 02.06.05, 09:27
                                          Już prawie jesteś na miejscu , bardzo bardzo blisko:-))
                                          • wiloa Re: Starozakonne drugie miasto? 02.06.05, 11:13
                                            To w takim razie Telatyn to jest wies pod sama Ukrainska granica
                      • andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 16:13
                        Witam szczura!
                        Wyobraz sobie ze ja nawet nie olewam Twoich postow:-)
                        • andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 16:20
                          Janusz czy Ty kiedys skonczysz z ta zydowska propaganda?
                          Ja juz do Ciebie naprawde nie mam zdrowia.
                          Wez wyjedz na chwile do chociaz do Izraela i nalykaj sie tam do syta
                          nieszczesciem i dola zydowska. I zobaczysz, ze jak wrocisz do Polski to Ci sie
                          spiewka zmieni.

Ps. Dla Koziorozki - Twoje przypuszczenia zgadzaja sie a nawet przerastaja to
                          co ja mam na mysli:-)
                          • januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 16:29
                            Wszystko zależy od konkretnych ludzi , znam wiele bardzo pozytywnych opowieści
                            o Żydach , choćby od mojego dziadka , nie ukrywam ,żę były też opowiadania
                            mniej pozytywne - rzadziej , cóż jak w każdym narodzie - ludzie sa różni.
                            Nie zauważyłaś ,że w tymwątku nie ubolewam nad dolą żydowska a raczej
                            zauważam szczególnie dogodne położenie naszych starszych braci w I I II
                            Rzeczpospolitej...ale Tobie trudno dogodzic , zdecydowaną większość tematów
                            krytykujesz...choć argumenty liche masz :-)
                            Izrael chętnie poznałbym a juz Jerozolima to chyba najciekawsze miejsce na
                            ziemi...ale na razie chyba sie nie zanosi...
                            • andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:00
                              Moze zrobimy forumowa zrzutke na bilet.
                              koziorozka i szczurtek napewo tez cie zasponsoruja a u mnie masz jak w banku
                              tylko blagam nie pisz relacji z pobytu przed powrotem do kraju;-)
                              • januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:16
                                Och bardzo za propozycje dziękuję
                                ale ,że relacji nie będzie nie gwarantuje...
                                • andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:22
                                  Na okres pobytu to chyba jednak nie - bo i skad?
                                  To nie Polska ze sa kawiarenki internetowe:-)
                                  • januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:25
                                    może przez satelitę będę usiłował?
                                    • kex7 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 18:58
                                      Przestańcie się już kłócić i docinać sobie. Andzia przesadza pałając
                                      nienawiścią, natomiast janusz przegina jeszcze bardziej swoim przygłupawym i
                                      mdłym stosunkiem do otaczającej rzeczywistości. Przesadna ilość słodyczy zawsze
                                      przyprawia o mdłości.
                                      Powiem tyle: jestem zaciętym przeciwnikiem umieszczania jakichkolwiek wątków o
                                      tematyce żydowskiej na tym forum. TO JEST FORUM ZAMOŚĆ A NIE ŻYD!!!!!
                                      Załóżcie sobie forum ŻYD, albo UWIELBIANIE ŻYDÓW i tam piszczie, wtedy Wasze
                                      wątki będą znane w całej Polsce, bo tu na zamość niewiele osób zagląda. Zamość
                                      niech będzie o zamosciu a nie w 90% o żydach. Wszystko ma swoje granice. Miałem
                                      się już nie odzywać na tym forum bo stwierdziłem że sensu nie ma ale nie
                                      wytrzymałem jak widze co się dzieje.
                                      To naprawde przestaje być smaczne.
                                      • wiloa Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 19:59
                                        pisac tylko o zamojskich zydach albo z okolic w zadnym wypadku o obcych!
                                      • ksfiona Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 19:59
                                        kex7 napisał:

> Przestańcie się już kłócić i docinać sobie. Andzia przesadza pałając
                                        > nienawiścią, natomiast janusz przegina jeszcze bardziej swoim przygłupawym i
                                        > mdłym stosunkiem do otaczającej rzeczywistości. Przesadna ilość słodyczy
                                        zawsze
                                        >
                                        > przyprawia o mdłości.
                                        > Powiem tyle: jestem zaciętym przeciwnikiem umieszczania jakichkolwiek wątków
                                        o
                                        > tematyce żydowskiej na tym forum. TO JEST FORUM ZAMOŚĆ A NIE ŻYD!!!!!
                                        > Załóżcie sobie forum ŻYD, albo UWIELBIANIE ŻYDÓW i tam piszczie, wtedy Wasze
                                        > wątki będą znane w całej Polsce, bo tu na zamość niewiele osób zagląda.
                                        Zamość
                                        > niech będzie o zamosciu a nie w 90% o żydach. Wszystko ma swoje granice.
                                        Miałem
                                        >
                                        > się już nie odzywać na tym forum bo stwierdziłem że sensu nie ma ale nie
                                        > wytrzymałem jak widze co się dzieje.
                                        > To naprawde przestaje być smaczne.

popieram i tez się dziwię skąd pomysły wyciągania coraz to nowych wątków
                                        żydowskich,może lepiej poznawajmy ludzi Europy,ich zwyczaje,co nie oznacza,że
                                        ma się stać to nowym fanatyzmem.Oprócz Żydów są jeszcze Cyganie,nikt tu o nich
                                        nie wspomniał nawet chyba...ale skoro to jest sposób na rozbujanie forum,i
                                        szansa na nowe posty kłócących się i prowokująych osobników,i odnoszą taki
                                        skutek,że aż szczury wychodzą z ukrycia,dawno nie widziany mr Kex także się
                                        odnalazł..może Janusz Ty masz jakiś w tym cel,niby mdło, ale prowokujesz...także

• blotniarka.stawowa Ja to mam przekichane. 02.06.05, 01:02
                                          Watki andzi i jego/jej innych nickow (gitta, kex7, reto, zbytulek, bezrobotnyx
                                          etc.) mam wygaszone, ale czytajac wpisy innych musze uczestniczyc w tych
                                          konwersacjach.
                                          Koziorozko Mila, pytasz andzie o wyjasnienie stanowiska w sprawie Zydow?
                                          Jednoznaczna odpowiedz dostalismy na tym forum juz dawno. Nie chce mi sie
                                          szukac na watkach, by cytowac, wiec z pamieci:
                                          1. Zydzi sami sobie zgotowali ten los
                                          2. Szkoda, ze Hitler nie dokonczyl roboty i jakies niedobitki sie ostaly
                                          3. Zydzi sa przyczyna wszystkich nieszczesc na calym swiecie
                                          4. Kwasniewski, Walesa, Jan Pawel II, Bush, Hae-chan Lee i Mandela (oraz wszyscy
                                          bedacy gdziekolwiek u wladzy) sa Zydami.

Masz racje Koziorozko, watek zakonczony.
                                      • koziorozka Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 23:59
                                        zamilcz andziu
                                        • andzia311 Re: Starozakonne miasto 02.06.05, 08:08
                                          Betoniarka a ja mam w dalekim poszanowaniu to co ty robisz i myslisz:-)
                                          • koziorozka Nie Komarów, nie Żółkiewka 02.06.05, 10:11
                                            kiedy rozwiążesz zagadkę, Januszu?
                                            • koziorozka Tyszowce? 02.06.05, 10:14
    • januszx Izbica 02.06.05, 11:38
      Jak tu nie pisać jak jeszcze przed wojną Żydzi stanowili prawie połowe
      mieszkańców ówczesnej Zamojszczyzny! a jeśli nie dotrzegacie ,że podejmuje
      także inne tematy to chyba nie jestem w stanie przekonać , z pewnościa jakość
      tych tematów jest nie najwyższych lotów ale trudno żeby na forum dyskusyjnym
      obowiązywała zasada milczenia , którąwbrew pozoromu ważam za wielka wartość -
      tu się nie da , a częstopisze bardzo spontanicznie , wiec jakość leci na łeb...

Przed wybuchem II wojny Zydzi stanowili 85% mieszkańców miasteczka co daje
      liczbę ponad 5 000. W czasie wojny założono w Izbicy getto , obóz
      przesiedleńczy dla Starozakonnych z Europy Zachodniej , których przesiedlano
      następnie do Obozów zagłady w Sobiborze i Bełcu.

W 1946 roku mieszkało w Izbicy niecałe 700 osób...
    • januszx Łaszczów 02.06.05, 11:53
      Izbicę Tom odgadł a drugi miasteczkiem jest oczywiście ŁAszczów, ktore założyła
      w XV wieku rodzina ...Łaszczów- pewnie nikt by na to nie wpadł:-).
      Przed drugą wojną odsetek Zydów wynosił ponad 90 % wśród całej ludnści ,zatem
      przebija pod tym względem Izbice .

Dodatkowe wspomnienie...
      Kolejnym miastem , które okazało sie bardzo goscinne dla Starozakonnych był
      Józefów , gdzie liczba Żydów przed druga wojną była bliska 80 %, zdecydowana
      większość mieszkańców Józefowa została roztrzelana przez Niemców w pobliskim
      lesie . Do dziejeszych czasów zachowała się synagoga , w znacznej mierze dzięki
      staraniom obecnych mieszkańców Józefowa .
      Ten wątek powstał także w tym celu żeby podkreślić jak wielką tolerancja
      cechuje sie nasze społeczeństwo , gdy Żydzi byli przeganiani z innych państw
      Europy , u nas znaleźli miejsce gdzie mogli odpocząć jak sami nazwali to
      miejsce, do czasu...
      • wiloa Re: Łaszczów 03.06.05, 22:48
        nie che mi sie wierzyc ze to az tyle zydow mieszkalo niedaleko nas! ale
        zastanawia mnie czy mieszkali razem z polakami czy mieli wydzielone jakies
        dzielnice swoje gdzie inni raczej nie wchodzili. Skoro tak duzo ich tu
        mieszkalo to musialo im byc dobrze w tej naszej Polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka