januszx 01.06.05, 10:58 I kolejna zagadka proszę podać nazwę miasta na Zamojszczyżnie , w którym mieszkało najwięcej ludzi wyznania mojżeszowego i jaki procent stanowili ? czekam na odpowiedź ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:07 Pewnie chodzi o Izbicę ale % nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:22 Oczywiście !, pierwsi Zydzi pojawili się w Izbicy 20 lat przed Zydami w Zamościu...a szczególnie maisto rozrosło się gdy usunięto ich z sąsiedniej - przez Wieprz - Tarnogóry w roku 1759 To strzelaj zobaczymy kto trafi w %. I jeszcze jedno pytanie gdzie w poblizu obowiązywał przywilej "de non tolerandis Judaeis" i co on oznaczał? I pytanie dodatkowe proszę podać nazwę drugiego miasta pod względem zamieszkałych go starozakonnych... Odpowiedz Link Zgłoś
tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:36 januszx napisał: > Oczywiście !, pierwsi Zydzi pojawili się w Izbicy 20 lat przed Zydami w > Zamościu...a szczególnie maisto rozrosło się gdy usunięto ich z sąsiedniej - > przez Wieprz - Tarnogóry w roku 1759 To strzelaj zobaczymy kto trafi w %. > I jeszcze jedno pytanie gdzie w poblizu obowiązywał przywilej "de non > tolerandis Judaeis" i co on oznaczał? > > > I pytanie dodatkowe proszę podać nazwę drugiego miasta pod względem > zamieszkałych go starozakonnych... % strzelam 85-95 % jeżeli chodzi przywilej to chyba chodzi o zakaz osiedlania się Żydów Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:39 Tak jest zakaz osiedlania się w mieście a obowiązyał on w bardzo niedaleko Izbicy i nie chodzi mi tu o Tarnogórę tylko... Zydzi omijali ten przepis i osiedlali się na przedmieściach , tego miasta o którym pisze również :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 11:45 januszx napisał: > Tak jest zakaz osiedlania się w mieście a obowiązyał on w bardzo niedaleko > Izbicy i nie chodzi mi tu o Tarnogórę tylko... > Zydzi omijali ten przepis i osiedlali się na przedmieściach , tego miasta o > którym pisze również :-) a może ten zakaz obowiązywał w Krasnymstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 12:20 Tak jest bardzo dobra odpowiedź w Krasnymstawie obowiązywał zakaz osiedlania się Zydów , w Tarnogórze również zresztą . Trudno ocenic czy ten zakaz był korzystny dla miejscowej ludności , akurat gdy porównamy dwa sąsiednie maista Krasnystaw i Zamość i to wyraźnie zyskuje to ostatnie m , jak wiemy handel a także rzemiosło rozwijały się dzięki ludności wyznania mojżeszowego , w tym czasie Krasnystaw natomiast niczym szczególnym się nie wsławił . Mysle ,że warto w tym miesjcu podkreślic ,że Zydzi szczególne prawa uzyskali właśnie w Polsce , były kraje które wygnały naszych starszych braci ze swoich ziem , a uczyniły tak między innymi Anglia , Francja , Austria . Największe skupisko Zydów znajdziemy własnie w Polsce, w języku żydwoskim nazwa naszego kraju to "Polin" czyli "tu odpocznę" , dobre czasy dlaLudo Starego Przymierza zakończyły sie sie po wkroczeniu na nasze tereny Niemców, na terenach polskich Hitlerowcy wymordowali 3 i pół miliona polskich Żydów a także 3 miliony Zydów z Europy . to tyle historii w pigułce... i wracam do pytania proszę podać drugie żydowskie miasto Zamojszczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
tomalab1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 12:30 Nie wiem czy Lubyczę Królewską można uznać za Zamojszczyznę ale był tam duży % Żydów Odpowiedz Link Zgłoś
andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 13:00 Niemcy wiedzieli co robia a poznali juz ich wczesniej! Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 13:12 chciałam poprosić, byscie czekali choć z pół godziny na odpowiedz, by i inni mogli sie włączyć i napisac o królewskim dekrecie Privilegium de non tolerandis Judaeis, ale tekst Andzi wbił mnie w ziemię. Moze wyjaśnisz, co masz na mysli pisząc "Niemcy wiedzieli co robia a poznali juz ich wczesniej!", bo mam nadzieję, że moje skojarzenia są koszmarnie błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
szczur1 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 13:32 brawo andziu moze wreszcie mile rogate stworzenie i inni otworza oczy co pozwoli im olac cie totalnie czego szczerze ci zycze Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 13:43 Och witam Szczura :-)a gdzie to sie bywało? Lepiej ten tekst Andzi zostawić, niech się Andzia ze wstydu pali, czy Andzia bezwstydna jest? Tak w Lubyczy również mieszkało wielu starozakonnych ale było miasto na Zamojszczyźnie , które przed druga wojną prześigneło nawet Izbicę! , gdzie liczba Zydów nie co się zmniejszyła , czyli pytanie wciąż aktualne pozostaje ... Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 14:02 Fakt Zamość również leży na Zamojszczyźnie;-)) ale w tym mieście o które pytam jeszcze przed drugą wojną mieszkało ponad 90% ! Żydów , to niewielka mieścina ( przepraszam ) jest...a zatem... Odpowiedz Link Zgłoś
tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 14:49 Skierbieszów jeżeli nie to się poddaję Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 15:44 Bardziej na Wschód patrząc ze Skierbieszowa , do dzisiejszych czasów przetrwała bożnica obecnie w ruinie a na cmentarzu leży ...jedna macewa. Gdybym podpowiedział jaki ród założył tą osadę to byłoby po zagadce:-) , obecnie ta miejscowość chyba nie jest miastem ale przed laty prawa miejskie otrzymała przez naszym grodem hetmanim... Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 16:13 na forum Roztocze Krecik proponuje "szlak Judaica" i na drugim miejscu wymienia Komarów. To to drugie miasteczko? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 16:22 wciąż pudło ale Koziorażka jest bliżej , przynajmniej jeśli chodzi o region:-)) Komarów oczywiście jest ważnym żydowskimmaisteczkiem , pisalismy jak pamiętacie o Morisuie z KOmarowa , który wrócił po latach i zbudował dla swoich braci cmentarz , znacie ta historię , wspominałem już , czy nie? Przyjechał Moris Trost do swego rodzinnego miasteczka na początku lat 90 tych i stanął na miejscu gdzie przed wojna był kirkut akurat wtedy przechodziła przez cmentarz miejscoa kobieta , prowadząca krowę , na co Moris : - czy mogłaby Pani nie chodzić tędy , bo tu w ziemi leżą kości pochowanych ludzi , kobieta chwile się zastanowiła , po czym odpowiedziała : - zawszem tędy chodzia i tera też pójde! A to miasteczko to...bardzo blisko Komarowależy , może podpowiem ,że nie wyrabiano tam butów:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Starozakonne drugie miasto? 01.06.05, 18:24 To moze to sa łabunie ?ale chyba nie .Andzia a gdyby tak Hitler zabijał zamiast Zydów wszystkie Andzie? wiadomo ze byl pomylony wiec cos takiego moglo mu wpasc do glowy tez bys pisala ze dobrze zrobil? Odpowiedz Link Zgłoś
tomalab1 Re: Starozakonne drugie miasto? 02.06.05, 09:09 Czy chodziło o Tyszowce Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne drugie miasto? 02.06.05, 09:27 Już prawie jesteś na miejscu , bardzo bardzo blisko:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Starozakonne drugie miasto? 02.06.05, 11:13 To w takim razie Telatyn to jest wies pod sama Ukrainska granica Odpowiedz Link Zgłoś
andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 16:13 Witam szczura! Wyobraz sobie ze ja nawet nie olewam Twoich postow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 16:20 Janusz czy Ty kiedys skonczysz z ta zydowska propaganda? Ja juz do Ciebie naprawde nie mam zdrowia. Wez wyjedz na chwile do chociaz do Izraela i nalykaj sie tam do syta nieszczesciem i dola zydowska. I zobaczysz, ze jak wrocisz do Polski to Ci sie spiewka zmieni. Ps. Dla Koziorozki - Twoje przypuszczenia zgadzaja sie a nawet przerastaja to co ja mam na mysli:-) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 16:29 Wszystko zależy od konkretnych ludzi , znam wiele bardzo pozytywnych opowieści o Żydach , choćby od mojego dziadka , nie ukrywam ,żę były też opowiadania mniej pozytywne - rzadziej , cóż jak w każdym narodzie - ludzie sa różni. Nie zauważyłaś ,że w tymwątku nie ubolewam nad dolą żydowska a raczej zauważam szczególnie dogodne położenie naszych starszych braci w I I II Rzeczpospolitej...ale Tobie trudno dogodzic , zdecydowaną większość tematów krytykujesz...choć argumenty liche masz :-) Izrael chętnie poznałbym a juz Jerozolima to chyba najciekawsze miejsce na ziemi...ale na razie chyba sie nie zanosi... Odpowiedz Link Zgłoś
andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:00 Moze zrobimy forumowa zrzutke na bilet. koziorozka i szczurtek napewo tez cie zasponsoruja a u mnie masz jak w banku tylko blagam nie pisz relacji z pobytu przed powrotem do kraju;-) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:16 Och bardzo za propozycje dziękuję ale ,że relacji nie będzie nie gwarantuje... Odpowiedz Link Zgłoś
andzia311 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:22 Na okres pobytu to chyba jednak nie - bo i skad? To nie Polska ze sa kawiarenki internetowe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 17:25 może przez satelitę będę usiłował? Odpowiedz Link Zgłoś
kex7 Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 18:58 Przestańcie się już kłócić i docinać sobie. Andzia przesadza pałając nienawiścią, natomiast janusz przegina jeszcze bardziej swoim przygłupawym i mdłym stosunkiem do otaczającej rzeczywistości. Przesadna ilość słodyczy zawsze przyprawia o mdłości. Powiem tyle: jestem zaciętym przeciwnikiem umieszczania jakichkolwiek wątków o tematyce żydowskiej na tym forum. TO JEST FORUM ZAMOŚĆ A NIE ŻYD!!!!! Załóżcie sobie forum ŻYD, albo UWIELBIANIE ŻYDÓW i tam piszczie, wtedy Wasze wątki będą znane w całej Polsce, bo tu na zamość niewiele osób zagląda. Zamość niech będzie o zamosciu a nie w 90% o żydach. Wszystko ma swoje granice. Miałem się już nie odzywać na tym forum bo stwierdziłem że sensu nie ma ale nie wytrzymałem jak widze co się dzieje. To naprawde przestaje być smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 19:59 pisac tylko o zamojskich zydach albo z okolic w zadnym wypadku o obcych! Odpowiedz Link Zgłoś
ksfiona Re: Starozakonne miasto 01.06.05, 19:59 kex7 napisał: > Przestańcie się już kłócić i docinać sobie. Andzia przesadza pałając > nienawiścią, natomiast janusz przegina jeszcze bardziej swoim przygłupawym i > mdłym stosunkiem do otaczającej rzeczywistości. Przesadna ilość słodyczy zawsze > > przyprawia o mdłości. > Powiem tyle: jestem zaciętym przeciwnikiem umieszczania jakichkolwiek wątków o > tematyce żydowskiej na tym forum. TO JEST FORUM ZAMOŚĆ A NIE ŻYD!!!!! > Załóżcie sobie forum ŻYD, albo UWIELBIANIE ŻYDÓW i tam piszczie, wtedy Wasze > wątki będą znane w całej Polsce, bo tu na zamość niewiele osób zagląda. Zamość > niech będzie o zamosciu a nie w 90% o żydach. Wszystko ma swoje granice. Miałem > > się już nie odzywać na tym forum bo stwierdziłem że sensu nie ma ale nie > wytrzymałem jak widze co się dzieje. > To naprawde przestaje być smaczne. popieram i tez się dziwię skąd pomysły wyciągania coraz to nowych wątków żydowskich,może lepiej poznawajmy ludzi Europy,ich zwyczaje,co nie oznacza,że ma się stać to nowym fanatyzmem.Oprócz Żydów są jeszcze Cyganie,nikt tu o nich nie wspomniał nawet chyba...ale skoro to jest sposób na rozbujanie forum,i szansa na nowe posty kłócących się i prowokująych osobników,i odnoszą taki skutek,że aż szczury wychodzą z ukrycia,dawno nie widziany mr Kex także się odnalazł..może Janusz Ty masz jakiś w tym cel,niby mdło, ale prowokujesz...także Odpowiedz Link Zgłoś
blotniarka.stawowa Ja to mam przekichane. 02.06.05, 01:02 Watki andzi i jego/jej innych nickow (gitta, kex7, reto, zbytulek, bezrobotnyx etc.) mam wygaszone, ale czytajac wpisy innych musze uczestniczyc w tych konwersacjach. Koziorozko Mila, pytasz andzie o wyjasnienie stanowiska w sprawie Zydow? Jednoznaczna odpowiedz dostalismy na tym forum juz dawno. Nie chce mi sie szukac na watkach, by cytowac, wiec z pamieci: 1. Zydzi sami sobie zgotowali ten los 2. Szkoda, ze Hitler nie dokonczyl roboty i jakies niedobitki sie ostaly 3. Zydzi sa przyczyna wszystkich nieszczesc na calym swiecie 4. Kwasniewski, Walesa, Jan Pawel II, Bush, Hae-chan Lee i Mandela (oraz wszyscy bedacy gdziekolwiek u wladzy) sa Zydami. Masz racje Koziorozko, watek zakonczony. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia311 Re: Starozakonne miasto 02.06.05, 08:08 Betoniarka a ja mam w dalekim poszanowaniu to co ty robisz i myslisz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Nie Komarów, nie Żółkiewka 02.06.05, 10:11 kiedy rozwiążesz zagadkę, Januszu? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Izbica 02.06.05, 11:38 Jak tu nie pisać jak jeszcze przed wojną Żydzi stanowili prawie połowe mieszkańców ówczesnej Zamojszczyzny! a jeśli nie dotrzegacie ,że podejmuje także inne tematy to chyba nie jestem w stanie przekonać , z pewnościa jakość tych tematów jest nie najwyższych lotów ale trudno żeby na forum dyskusyjnym obowiązywała zasada milczenia , którąwbrew pozoromu ważam za wielka wartość - tu się nie da , a częstopisze bardzo spontanicznie , wiec jakość leci na łeb... Przed wybuchem II wojny Zydzi stanowili 85% mieszkańców miasteczka co daje liczbę ponad 5 000. W czasie wojny założono w Izbicy getto , obóz przesiedleńczy dla Starozakonnych z Europy Zachodniej , których przesiedlano następnie do Obozów zagłady w Sobiborze i Bełcu. W 1946 roku mieszkało w Izbicy niecałe 700 osób... Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Łaszczów 02.06.05, 11:53 Izbicę Tom odgadł a drugi miasteczkiem jest oczywiście ŁAszczów, ktore założyła w XV wieku rodzina ...Łaszczów- pewnie nikt by na to nie wpadł:-). Przed drugą wojną odsetek Zydów wynosił ponad 90 % wśród całej ludnści ,zatem przebija pod tym względem Izbice . Dodatkowe wspomnienie... Kolejnym miastem , które okazało sie bardzo goscinne dla Starozakonnych był Józefów , gdzie liczba Żydów przed druga wojną była bliska 80 %, zdecydowana większość mieszkańców Józefowa została roztrzelana przez Niemców w pobliskim lesie . Do dziejeszych czasów zachowała się synagoga , w znacznej mierze dzięki staraniom obecnych mieszkańców Józefowa . Ten wątek powstał także w tym celu żeby podkreślić jak wielką tolerancja cechuje sie nasze społeczeństwo , gdy Żydzi byli przeganiani z innych państw Europy , u nas znaleźli miejsce gdzie mogli odpocząć jak sami nazwali to miejsce, do czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa Re: Łaszczów 03.06.05, 22:48 nie che mi sie wierzyc ze to az tyle zydow mieszkalo niedaleko nas! ale zastanawia mnie czy mieszkali razem z polakami czy mieli wydzielone jakies dzielnice swoje gdzie inni raczej nie wchodzili. Skoro tak duzo ich tu mieszkalo to musialo im byc dobrze w tej naszej Polsce Odpowiedz Link Zgłoś