Dodaj do ulubionych

oddawanie krwi

12.08.05, 12:26
Może ktoś z Was już oddawał w Stalowej krew? Wiecie, jak się to u nas odbywa?
Czytałam o tym na necie, ale w różnych mniejscach różnie to może wyglądać.
Ciekawa jestm, jakie są u nas warunki, czy personel miły itp. Chciałabym oddać
krew, a przy okazji przebadać się- chyba udostępniają później wyniki badań??
Jeśli mieliście już jakieś doświadczenia, napiszcie! Z góry wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • jasnoniebieski.5 Re: oddawanie krwi 12.08.05, 16:16
      hey
      wszytko wyglada mniej wiecej tak: trzeba wczesnie wstac :) to po pierwsze (: no
      i udac sie w szpitalu do drzwi gdzie masz robione badanie krwi (gdy wejdziesz do
      szpitala to schodami na dol i zaraz po lewej stronie sa te drzwi) tam jest
      pobierana krew do stwierdzenia czy sie nadajesz, tzn czy masz odpowiednia ilosc
      hemoglobiny we krwi, wynik dostaje sie po chwili, jezeli wszystko jest ok,
      dostajesz ankiete w ktorej sa pytania o rozne przebyte choroby itp. jezeli
      wszystko bedzie OK to dostajesz taka wypisana kartke i idziesz z tym znow
      schodami na I pietro i po prawej stronie wchodzisz i tam znow siedzi lekarz,
      chwile porozmawia z Toba i bedzie kazal Ci sie przebrac w taki odlotowy bialy
      fartuch i umyc dobrze zgiecie lokcia (taka procedura :) ) no a potem na kozetke
      i z 10-15 min trwa poberanie chyba...tzn nie mierzylem odkladnie, mozliwe ze
      czas wtedy wolniej lecial :) Bardzo sympatyczny starszy lekarz tam sobie siedzi,
      po pobraniu jeszcze z 15 min siedzialem i zesmy sobie rozmawiali :) Bardzo mila
      atmosfera wiec wszsytkich zapraszam!!! nie gryza tam! A naprawde potrzebuja
      krwi, szczegownie teraz. Krew oddaje sie raz na 2 miesiace, gdy idziesz oddac
      krew dostejesz pelnoplatny dzien wolnego w pracy, no i 9 czekolad :)

Zapraszam wszystkich do oddawania krwi, w ten sposob pomagacie ludziom ktorzy
      naprawde potrzebuja pomocy i to od was moze zalezec ich zycie!
      • gorzkawodka Re: oddawanie krwi 13.08.05, 18:24
        a mi sie wydawało, ze w stw krew oddaje sie (na pewno nie tylko tam) gdzies
        kolo Kulu... jest podobno jakis punkt poboru krwi... ja bym sie skusila oddac
        krew, wczesniej juz o tym myslalam, ale nigdy nie wiedzialam gdzie to sie robi,
        bo mało sie o tym mówi w naszym miescie i to chyba dlatego...

a czy po oddaniu krwi jest sie bardzo oslabionym?
        • blackvader Re: oddawanie krwi 13.08.05, 20:41
          gorzkawodka napisała:

> a czy po oddaniu krwi jest sie bardzo oslabionym?

Tylko troche, po to masz te czekolady :-) To zalezzy napewno od organizmu, ale u wiekszosci osob ktore nie beda ciezko pracowaly fizycznie nie bedzie najmniejszego problemu.
      • justyszda Re: oddawanie krwi 14.08.05, 23:17
        Napisz jeszcze jak z wynikami badań, bo oni chyba każdą oddaną krew badają...
        Czy te wyniki można zobaczyć? W zasadzie wydaje się, że można, ale różnie bywa w
        tej naszej służbie zdrowia :O)
        • jasnoniebieski.5 Re: oddawanie krwi 15.08.05, 00:00
          z wynikami jest tak: gdy sie zapisujesz jest robione badanie na ilosc
          hemoglobiny we krwi (tak jak pisalem wczesniej) - wtedy pobiera sie doslownie
          kapke :), a potem po pobraniu juz tej dobrej dawki krwi (450 ml) jest robione
          badanie na grupe krwi...chwile sie tez czeka i mowia od razu jaka masz grupe.
          Mic wiecej sie ne dowiedzialem, ale to mi i tak wystarczy :) wazne zeby byc
          zdrowym, przed oodaniem nie chorowac i nie pic alkoholu. Zreszta ankieta ktora
          sie wypelnia na poczatku jest dobitnie dokladna i jezeli tam wszystko jest OK to
          smialo mozna oddac krew.
    • blackvader Re: oddawanie krwi 13.08.05, 20:51
      Ja wybieram sie od dawna i jakos mi sie nie sklada. Nigdy nie oddawalem krwi, ale mieszkalem w akademiku z goscmi ktorzy oddawali regularnie. To moze w ramach nawzajemnej motywacji i dodania sobie odwagi poprzez pokazanie ze inni tez sie boja ;-) jakies wspolne wyjscie do szpitala? Ktos sie pisze? 8 czekolad
      i zwrot kosztow dojazdu (od miejsca zamieszkania do najblizszego punktu krwiodastwa).

PS. Wydaje mi sie ze mozna oddac krew niezaleznie do jakiego funduszu sie nalezy. Mam racje?
      • gorzkawodka Re: oddawanie krwi 15.08.05, 00:10
        ja sie pisze;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka