hubertus_zamoscicus 20.02.06, 09:58 Oglądałem w ten weekend. Z piątku na sobotę. Przerażający film. Wciąż jestem w szoku...nie mogę w to wszystko uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Fahrenheit 9/11 20.02.06, 10:02 No i nie wierz,bo zdaniem wielu tylko kiep może w te bzdury propagandowe uwierzyć. Wygląda na to,że u ciebie z myśleniem nie jest źle. Tak trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: Fahrenheit 9/11 20.02.06, 10:28 Propaganda propagandą, ale martwi ludzie (czy to w NY, czy w Iraku po obu stronach walczących stron + cywile), wypowiedzi Busza + przesłanki najazdu na Afganistan i Irak są chyba faktem, nie? A wypowiedzi amerykanskich żołnierzy w Iraku nakręcających się w czołgu piosenkami w stylu "rozpierd... ich wszystkich", to propoaganda? A'propos tego słowa - skąd wziąć amerykańskie mięso armatnie do Iraku? Najlepiej z czarnej biedoty..."Wstąp do armii - zarobisz na studia, poznasz świat, zapewnisz byt rodzinie..." - to była dopiero indoktrynacja, a te "łapanki" murzynów przed sklepami i obietnice złotych gór , to też propaganda?...W to właśnie nie mogę uwierzyć - w tę obłudę, prostactwo Busza (wyobraźcie sobie Giertycha w tej roli) oraz w głupotę amerykańskiego społeczeństwa, które go wybrało ponownie... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Fahrenheit 9/11 20.02.06, 13:00 Widzisz ja nie lubię naciągania,a lepsze w tym są rozmaite lewaki w rodzaju "twórcy" tego "dzieła".Podobno to dokument,a przecież sam moore przyznał się do manipulowania materiałem filmowym. Podawane oficjanie powody wojny to małe piwo.Ta wojna jest potrzebna,a jeżeli jeszcze Amerykanie na nią chcą wydawać,to bardzo dobrze. Głupotę wykazuje większość rządów w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: Fahrenheit 9/11 20.02.06, 20:12 ja już z dystansem patrzę na to co wychodzi spod ręki dziennikarzy. Jednak USA to "obrońca pokoju" z bazą w Guantanamo i Abu Graib (zapewne setkami podobnych mniej nagłośnionych więzień), wszechprawną CIA, bombą atomową, pociskami zapalającymi... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Fahrenheit 9/11 20.02.06, 20:35 Każdy ma swoje grzeszki,większe lub mniejsze. Można być niezadowolonym,ale więzienia służą trzymaniu pod kluczem,a klawisze łatwo stają się wredni i to niestety norma,tym bardziej w okolicach wojny. Nie jestem bezkrytycznym entuzjastą Amerykanów,ale póki co lepiej jak oni próbują na tym świecie wprowadzać Pax Americana,niż jak inni zajmować się gadaniem. Mimo wszystko oni próbują coś robić,a nie tylko gadać i łapówkami/dotacja Uni dla palestyny/w rezultacie wspomagać terror. Smutne,ale innej alternatywy narazie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 08:02 Andrzej, masz racje. Na dzien dzisiejszy Pax Americana. Do pana Hubertusa, przypominaja mi sie Panskie wypowiedzi o "syfie"amerykanskim w zwiazku a huraganem Katrina. Spoleczenstwo amerykanskie nie jest tak glupie jak sie Panu wydaje z odleglosci 10tys.km ( odleglosc wplywa na widzenie). Poza tym poziom zycia spoleczestwa amerykanskiego wlaczajac ( chce byc po europejsku poprawnie politycznym) afro-amerykanow na zasilku ktorych poziom przewyzsza pensje profesorow akademickich w Polsce jest jak narazie poziomem nie do osiagniecia w Polsce. Radze przyjechac i osobiscie sprawdzic. Pan Michael Moore to cos takiego jak Leni Riefenstah w charaketrach. Roznia sie w tym ze jedno uwielbialo Adolfa a drugie nienawidzi Georga. Podroze kszalca Panie Hubertusie, radze z pierwsza wizyta wybrac sie do Moskwy. Wrazenia nie do zapomnienia.A poza tym by Pan wreszcie cos sensownego napisal po powrocie. Lacze szczere pozdrowienia, JBB Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 08:38 W zasadzie Jbb i Andrzej mają sporo racji w sprawie roli Ameryki na świecie , choć jest jeszcze np ostatnia kwestia więżńiów torturowanych przez Brytyjczyków, Amerykanów (chyba również)...to bardzo źle świadczy o naszej cywilizacji europejsko-amerykańskieji. Świat Islamu ma prawo( nawet) ostro protestować , a sam film widziałem i rzeczywiscie porównanie do Leni R. wydaje się wyjatkowo dobrze trafione Pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 09:02 Jeszcze jedno, Panowie! Putin jest zly, Lukaszenka jest dyktatorem, amerykanskie spoleczenstwo to glupcy,nawet wlasne,polskie to"mochery",50% to ciemnota ktora glosowala za "Kaczorami". Zastanowcie sie co piszecie. Jak zyjecie,jakie macie osiagniecia, kto jest temu winien? Co zrobiliscie przez ostatnie 17-lat? Czekacie ze ktos Wam da? Latwo pisac o glupocie spoleczenstwa amerykanskiego po zobaczeniu filmu Pana Moora trudniej rozwiazac problemy Zamoscia, bezrobocia, brudu,zaniedban i szerzacej sie kryminalnosci. Panie Hubertus: Cantilenam eandem canis. JBB Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 09:15 Szanowny jbb. Wydaje mi się, iż mój osąd US i PAX Americana z odległości 10 tys. km jest równie prawomocny i trafny co Pana osąd „Paktu stabilizacyjnego”. Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 09:25 hubertus_zamoscicus napisał: > Szanowny jbb. Wydaje mi się, iż mój osąd US i PAX Americana z odległości 10 > tys. km jest równie prawomocny i trafny co Pana osąd „Paktu > stabilizacyjnego”. Szanowny Panie Hubertusie, nie podejrzewalem Pana o oszczerstwa. Prosze swoje niekompetecje nie zaslaniac stwierdzeniami ktorych nie wypowiedzialem. Nigdy nie wypowiadalem sie na tym Forum o "Pakcie Stabilizacyjnym". Ex ore parvulorum veritas. To dla Pana. JBB Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 09:52 Szanowny Panie Hubertusie, nie podejrzewalem Pana o oszczerstwa. Prosze swoje > niekompetecje nie zaslaniac stwierdzeniami ktorych nie wypowiedzialem. > Nigdy nie wypowiadalem sie na tym Forum o "Pakcie Stabilizacyjnym". > Ex ore parvulorum veritas. To dla Pana. JBB Jeśli z mojego postu o Pańskiej i mojej ocenie rzeczywistości z perspektywy 10 tys.km wysuwa Pan wniosek, że to ja Pana oczerniam, to rzeczywiście nie możemy się porozumieć. Równie dobrze to ja mógłbym się poczuć obrażony zarzucaniem mi niekompetencji i połajankami ze strony Pana Technika z Intel Corporation ("A poza tym by Pan wreszcie cos sensownego napisal po powrocie" - cytuje, by nie było zarzutu że znowu coś insynuuję). W odróżnieniu do niektórych osób tego forum nie uzurpuję sobie prawa do jedynej i słusznej prawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 10:29 hubertus_zamoscicus napisał: > Szanowny Panie Hubertusie, nie podejrzewalem Pana o oszczerstwa. Prosze swoje > > niekompetecje nie zaslaniac stwierdzeniami ktorych nie wypowiedzialem. > > Nigdy nie wypowiadalem sie na tym Forum o "Pakcie Stabilizacyjnym". > > Ex ore parvulorum veritas. To dla Pana. JBB > > Jeśli z mojego postu o Pańskiej i mojej ocenie rzeczywistości z perspektywy 10 > tys.km wysuwa Pan wniosek, że to ja Pana oczerniam, to rzeczywiście nie możemy > się porozumieć. Równie dobrze to ja mógłbym się poczuć obrażony zarzucaniem mi > niekompetencji i połajankami ze strony Pana Technika z Intel Corporation ("A > poza tym by Pan wreszcie cos sensownego napisal po powrocie" - cytuje, by nie > było zarzutu że znowu coś insynuuję). W odróżnieniu do niektórych osób tego > forum nie uzurpuję sobie prawa do jedynej i słusznej prawdy... Szanowny Panie, Nie zarzucam Szanownemu Panu tego co Pan nie powiedzial(w odroznieniu od Pana). Male sprostowanie: nie jestem technikiem w Intel Corporation i aby Panu sprawic przyjemnosc jako krajan z Zamoscia jestem Senior Technical Staff Member w Intel Corporation. Tak Szanowny Panie, odezwala sie zasciankowosc, ktos z Zamoscia moze byc tylko technikiem,tak dalej Szanowny Panie,rownaj "w dol" , wiecej w Zamosciu osob jak Pan a bedziecie biednym zasciankiem gdzies na koncu Europy. Czego Szanownemu Panu i sobie nie zycze. Dobrego dnia dla Pana ,sobie dobrej nocy. Jutro czeka mnie duzo pracy nad "multicore processor nowej generacji" by szanowny Pan mogl szybciej wysylac w swiat swoje rewelacje o glupocie spoleczenstwa amerykanskiego jak rowniez prawdy rewelacyjnego rezysera Michaela Moora. Z Wyrazami Glebokiego Szacunku dla Szanownego Inicjatora Ziemi Zamojskiej Szanownego Hubertusa Zamoscicus, skromny Senior Technical Staff Member of Intel Corporation,JBB Ps. Nie ustosunkowal sie pan do mojej odpowiedzi ze nigdy nie zabiralem glosu na temat "Paktu Stabilizacyjnego". Unik czy swiadome przemilczenie. Tak czy inaczej rozumiem Panska facynacje falszerstw "rezysera" Michaela Moora. Dobranoc, JBB > Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 11:36 1) Może Pan wierzyć lub nie ale cieszę się, że ktoś z Zamościa został Senior Technical Staff Member w Intel Corporation. Może Pan być chodzacą wizytówką Polski, Zamościa i Roztocza, na czym wszystkim Polakom zależy. 2) Nie pochodzę z Zamościa, nie utożsamiam się duchowo z tym miastem, i w sumie jestem pewien, że mieszkam tu "po drodze". Zanim tu trafiłem mieszkałem i pracowałem polskich miastach nie uchodzących powszechnie za zaścianek. Piszę to by odpowiedźieć Panu na słowa "Tak Szanowny Panie, odezwala sie zasciankowosc, ktos z Zamoscia moze byc tylko technikiem,tak dalej Szanowny Panie,rownaj "w dol" , wiecej w Zamosciu osob jak Pan a bedziecie biednym zasciankiem gdzies na koncu Europy". Nie tkwi we mnie żaden zaścianek, raczej przekonanie o zbyt wysokim Pańskim mniemaniu o sobie, czego przejawem jest końcowe zdanie postu "Z Wyrazami Glebokiego Szacunku dla Szanownego Inicjatora Ziemi Zamojskiej Szanownego Hubertusa Zamoscicus, skromny Senior Technical Staff Member". Mógłbym sparafrazować Pańskie słowa: "Tak Szanowny Panie, odezwala sie zasciankowosc, że ktos w Zamościu moze zrobić coś więcej niż tylko klepać zza ocenau w klawiaturę, że są tacy ludzie którzy nie odpowiadają stereotypowi polskiej i zamojskiej rzeczywistości widzianej z perspektywy 10 tys. km". 3. Co do paktu - zgoda - nie padło żadne jasne poparcie. Lecz chyba nie zaprzeczy Pan, że różnimy się w ocenie jego szans powodzenia i generlanie jesteśmy po dwóch stronach barykandy. Odpowiedz Link Zgłoś
big-lebowski Re: Fahrenheit 9/11 22.02.06, 16:23 > rewelacje o glupocie spoleczenstwa amerykanskiego jak rowniez prawdy rewelacyjnego rezysera Michaela Moora. hehe, ale można na to spojrzeć z innej strony :) Bo skoro Moore jest kłamcą i głupkiem, który ośmiela się krytykować cud amerykańskiej cywilizacji to źle jednak świadczy o Ameryce, że wśród synów amerykańskiej ziemi jest tyle plew jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 09:19 A czy nie przypomina się Wam plucie mieszkańców rozmaitych miast na swoje i cudze miasta.Ile tego jest na forach. Krytyka jest potrzebna,ale też potrzebne między innymi to amerykańskie pozytywne nastawienie. Ale niestety dobrzy jesteśmy w gębie i trzeba jednak zabrać się do pracy/mnie też to dotyczy/ Odpowiedz Link Zgłoś
hubertus_zamoscicus Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 09:24 jbb: "Latwo pisac o glupocie spoleczenstwa amerykanskiego po zobaczeniu filmu Pana Moora trudniej rozwiazac problemy Zamoscia, bezrobocia, brudu,zaniedban i szerzacej sie kryminalnosci. Panie Hubertus: Cantilenam eandem canis." andrzej.sawa napisał: > A czy nie przypomina się Wam plucie mieszkańców rozmaitych miast na swoje i > cudze miasta.Ile tego jest na forach no właśnie - kto zaczął pluć personalnie? kto zachowuje się jak rozwidrzona panienka? Poza tym wydaje mi się, że jednak zrobiłem do tej pory dla regionu zamojskiego i mieszkańców znacznie więcej niż Pan jbb i andrzej.sawa razem wzięci. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Fahrenheit 9/11 21.02.06, 11:35 A czy ja mówię,że jestem aniołem,ale też nie staram się chwalić. Po prostu nie plujmy. Odpowiedz Link Zgłoś