Gość: gamma IP: proxy / 10.33.104.* 13.09.03, 20:49 dni coraz krotsze... jesien idzie... juz pala chwasty w sadach... noce coraz dluzsze.. deszcze niespokojne... moze by sie tak zahibernowac? oby do wiosny... g Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: sciemnia sie 13.09.03, 22:56 Gość portalu: gamma napisał(a): > dni coraz krotsze... > jesien idzie... > juz pala chwasty w sadach... > noce coraz dluzsze.. > deszcze niespokojne... > moze by sie tak zahibernowac? > oby do wiosny... > g Relacja z nad Wieprza. 13 września 2003 . Zwierzyniec . Lato - w zmowie ze słońcem - wciąż nas mami, . kusi - zielenią liści, rzędami grzybów pod strażą zaskrońców , czerwienią borówek.... . wabi - krzykiem dzięciołów, wyścigami jaszczurek... . A za Wieprzem - piękna jesień stoi, ubrana w klonową suknię i wrzosowy wianek. Lecę w tamtą stronę.... jak ćma. wrzosów. m Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 13.09.03, 22:57 czuk1 napisał: > Gość portalu: gamma napisał(a): > > > dni coraz krotsze... > > jesien idzie... > > juz pala chwasty w sadach... > > noce coraz dluzsze.. > > deszcze niespokojne... > > moze by sie tak zahibernowac? > > oby do wiosny... > > g > > Relacja z nad Wieprza. 13 września 2003 . Zwierzyniec > . Lato - w zmowie ze słońcem - wciąż nas mami, > . kusi - zielenią liści, rzędami grzybów pod strażą zaskrońców , czerwienią > borówek.... > . wabi - krzykiem dzięciołów, wyścigami jaszczurek... > . A za Wieprzem - piękna jesień stoi, ubrana w klonową suknię i wrzosowy wianek > . > Lecę w tamtą stronę.... jak ćma. > > m Odpowiedz Link Zgłoś
gammma Re: sciemnia sie 15.09.03, 09:46 Mowisz Mariusz ze jesien jeszcze za Wieprzem? mam nadzieje ze wiry w tej rzece jej nie wciagna i uda sie jej cale Roztocze zaczarowac i pomalowac! pzdr g > Relacja z nad Wieprza. 13 września 2003 . Zwierzyniec > . Lato - w zmowie ze słońcem - wciąż nas mami, > . kusi - zielenią liści, rzędami grzybów pod strażą zaskrońców , czerwienią borówek.... > . wabi - krzykiem dzięciołów, wyścigami jaszczurek... > . A za Wieprzem - piękna jesień stoi, ubrana w klonową suknię i wrzosowy wianek > Lecę w tamtą stronę.... jak ćma. > wrzosów. > m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubott Re: sciemnia sie IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 19.10.03, 13:04 No i przyszła jesień na Roztoce malujac je pięknymi kolorami. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: sciemnia sie 19.10.03, 14:09 nie widziałem go (Roztocza) juz od miesiąca i co? może ja troche drżąca :-) widocznie można życ bez powietrza ale sie popisałem z tym urywkiem wiersza.... Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: sciemnia sie 19.10.03, 14:14 > > ale sie popisałem z tym urywkiem wiersza... :-(( Na szęście wczoraj i dziś rano gościłem w pięknej Puszczy Kampinoskiej, bądź co bądź też Park Narodowy. Fakt to nie co co moje Roztocze , ale zawsze jakaś namiastka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubott Re: sciemnia sie IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 18:13 Jest już ciemniej, dzień krótszy. A czy jest bezpiecznie w Zamościu po zmroku ? Jak nasze służby sie sprawują ? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 04.11.03, 11:40 Gość portalu: ubott napisał(a): > Jest już ciemniej, dzień krótszy. A czy jest bezpiecznie w Zamościu po zmroku ? > > Jak nasze służby sie sprawują ? > Na marginesie (na granicy Zamoscia) - melduje moja wieś oswietlona, bezpieczeństwa pilnują ....psy. Zagadka : jak pilnowane byly polskie wioski w latach 50-tych do chyba lat 70- tych? Było to pilnowanie głównie przed kradzieżami i sygnalizowanie pozarow.Napewno nikt nie zgadnie. m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: sciemnia sie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.11.03, 12:14 Nie mAriusz poddaje się , nic mi do głowy nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 04.11.03, 13:24 Gość portalu: janusz napisał(a): > Nie mAriusz poddaje się , nic mi do głowy nie przychodzi. Uczę się od Ubotta - czekam na wyniki odpowiedzi 2 dni ... i jak nie zapomnę o tym temacie (kiedy nikt nie odpowie) to będe musiał zrobić to sam. Ale liczę na zainteresowanie i odpowiedzi masowe oraz trafne. Pytanie jest bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: sciemnia sie 04.11.03, 13:30 czy chodzi Ci o Straż Pożarną , kulą w płot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm-ka Re: sciemnia sie IP: *.zamosc.mm.pl 04.11.03, 22:46 Może tak jak Rzym? Pzdr M Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: sciemnia sie 05.11.03, 06:24 Jak byłem dzieckiem, kazde wakacje spędzałem najednej ze wsi pod Zamościem, choć wówczas nie mieszkałem w Zamościu, był to ten okres który jest w pytani. Pamiętam że w okresie żniw lub tuż po nich po wsi chodziły patrole złożone z poszczególnych gospodarzy, które pilnowały, czy po wsi nie kręci się ktoś obcy, a w przypadku np pożaru wszynali alarm. Do tego celu służyło specjalne urządzenie, było to kawaeł metalu najczęściej szyny, w który udeżało się grugim kawałkiem metalu. Poza tym do obrony gospodarzy służyły psy, które na noc były spuszczane z łańcucha, ale ta forma obrony przyerwała chyba do dzisiaj. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 05.11.03, 07:53 users1 napisał: > Jak byłem dzieckiem, kazde wakacje spędzałem najednej ze wsi pod Zamościem, > choć wówczas nie mieszkałem w Zamościu, był to ten okres który jest w pytani. > Pamiętam że w okresie żniw lub tuż po nich po wsi chodziły patrole złożone z > poszczególnych gospodarzy, które pilnowały, czy po wsi nie kręci się ktoś obcy, > w przypadku np pożaru wszynali alarm. Do tego celu służyło specjalne > urządzenie, było to kawaeł metalu najczęściej szyny, w który udeżało się grugim > > kawałkiem metalu. Poza tym do obrony gospodarzy służyły psy, które na noc były > spuszczane z łańcucha, ale ta forma obrony przyerwała chyba do dzisiaj. > pozdr. Gorąco. Gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 05.11.03, 07:54 Gość portalu: mm-ka napisał(a): > Może tak jak Rzym? > Pzdr M Chodzi o polską wieś w latach 50-70 tych. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 05.11.03, 07:59 januszx napisał: > czy chodzi Ci o Straż Pożarną , > kulą w płot? Nie , nie . OSP do dziś na wsi to najwieksza siła społeczna i do gaszenia pożarow do dziś. Czasy sie zmieniły, powstała Zawodowa Straż Pożarna, a o OSP trwa. A propos.Mam bardzo wysokie odznaczenia strażackie,choć nie bralem udziału w gaszeniu (naturalnego) pożaru. m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn-ka Re: sciemnia sie IP: *.zamosc.mm.pl 05.11.03, 08:21 Błędnie napisałam miałobyć >w Rzymie>,a chodziło mi o gęsi. nara M Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: sciemnia sie 05.11.03, 08:56 Gość portalu: mn-ka napisał(a): > Błędnie napisałam miałobyć >w Rzymie>,a chodziło mi o gęsi. > nara M Gęsi na wsi są dobrym (podobnie jak psy) informatorem, ale wtedy gdy ktos nocą kręci się kolo kurnika. Tu chodzi o obrone wsi, ostrzeganie i zapobieganie przed karadziezami i pozarami. Rodzaj samoobrony, kiedy państwo jest słabe i niewydolne, a zjawiska grabiezy i pożarow dosyć powszechne. pzdr Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: sciemnia sie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.11.03, 09:04 Ale wyglada na to , że Users juz zagadke rozwiązał:-). Trójki gospodarskie strzegły domostw?, czy one chodziły tez noca po wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: sciemnia sie 05.11.03, 09:38 Gość portalu: janusz napisał(a): > Trójki gospodarskie > strzegły domostw?, czy one chodziły tez noca po wsi? Z tego co pamiętam to tylo nocą. W dzień na zasadzie społecznej solidarności, wszyscy mieszkańcy wsi zwracali uwagę na "obcych". O każdym obcym który pojawił sie jeszcze przed wsią natychmiast wiedzieli wszyscy jej mieszkańcy, a szczególnie gdy przyjechał jakimś pojazdem np. motocyklem. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś